Dodaj do ulubionych

ogrzewanie

IP: *.ip-p11.gni.pl 10.11.09, 10:53
ogrzewanie gazowe, weglowe a moze kominek czekam na opinie jak to wyglada pod wzgledem utrzymania

do ogrzania 51m2
Obserwuj wątek
    • Gość: franc Re: ogrzewanie IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.09, 11:03
      gaz - najdroższe ale najwygodniejsze. odkręcasz i masz.
      • Gość: kominek Re: ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 11:11
        Najdroższy jest prąd.
        • wokal79 Re: ogrzewanie 10.11.09, 14:28
          Generalnie kominek możesz mieć problem zamontować w budynkach wielorodzinnych -
          chyba są ograniczenia ustawowe (zakaz otwartego ognia, ale można piec z
          paleniskiem zamkniętym). Z tego co słyszałem to gaz wychodzi w rozsądnych
          granicach.

Jest jeszcze jedna propozycja - jeśli sąsiadujecie z siecią grzewczą np. PECu
          lub Termy to można podłączyć cały budynek, ale to już musi wyrazić zgodę
          właściciel bądź współwłaściciele budynku, czyli np. wspólnota mieszkaniowa,
          spółdzielnia...

Możesz też poszukać odpowiedzi na bardziej specjalistycznych forach np.
          www.wspolnota.net.pl/ lub forach budowlanych.
          • elx2 Re: ogrzewanie 10.11.09, 14:43
            Ja ogrzewam gazem 48 m2 i płacę ok. 420-450 zł przez cały rok co
            drugi miesiąc, mam piec dwufunkcyjny więc również gazem ogrzewam
            wodę i gotuję
            • Gość: amanda Re: ogrzewanie IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.09, 15:47
              Wytłumacz to w sposób jasny.
              Ile Cię ogrzewanie gazowe kosztuje na 1 miesiąc?
              • kielonek-online Re: ogrzewanie 10.11.09, 18:43
                Grzeję się głównie wódką.
              • Gość: ada Skoro napisał że co dwa miesiące od 420 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 18:55
                do 450zł, to prosty rachunek daje od 210 do 225zł na miesiąc. A
                tego korzysta jeszcze przy gotowaniu itp. Ludzie do takich obliczeń
                studia nie są potrzebne!

Swoją drogą wydaje mi się, że to się opłaca. Ja cały rok płacę za
                kaloryfery, osobno gaz, osobno za ciepłą wodę z nitki.
      • Gość: kipuś Re: ogrzewanie IP: *.stk.vectranet.pl 11.11.09, 15:24
        Zależy ilu jest domowników i czy masz dzieci.Ja mam 65m2 i za ogrzewanie przy lekkim mrozie to ok. 300-400zeta/m-c,grzejąc tak aby się utrzymywała temp. 21st.C.Mam kocioł dwu funkcyjny.Jeśli mieszkasz sam gazowe jest dobrym rozwiązaniem bo możesz mając sterownik nastawić temperaturę i nic Cie nie obchodzi.Ja w tym roku kupiłem wkład kominkowy z płaszczem wodnym i mam o niebo cieplej i taniej i z gazu powoli rezygnuję.Ten gaz który teraz puszczają w rurach jest bardzo mało kaloryczny i strasznie długo się nagrzewa centralne.Dla porównania,jak zakładałem C.O. w 2000r. to do nagrzania instalacji do 70st. potrzeba było ok. 25-30 min przy temp. na zewnątrz -10.W tej chwili do 70st. nagrzewa się ok 45min. przy temp zewn. +5.Przekalkuluj.
        • Gość: gazownik Re: ogrzewanie IP: *.kliknet.pl 11.11.09, 18:13
          Jeśli chodzi o ceny medium grzewczych najdroższy jest prąd, po nim gaz,
          następnie węgiel(ekogroszek), a najtaniej wychodzi c.o. z nitki.
          Jeśli chcesz założyć tanie ogrzewacze konwekcyjne podokienne - to odradzam, bo
          będziesz miał wysokie rachunki za gaz, a i ciepło wytwarzane przez takie
          urządzenia pozostawia wiele do życzenia...
        • Gość: nieznamsie Re: ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 09:53
          Kipiuś, dla Twojej informacji korzystamy z gazu GZ-50 co posrednio
          oznacza jego jak to okresliłeś kaloryczność - a tak naprawdę wartość
          opałowa gazu. Mogą zdarzać się oczywiście wahania jakości gazu ale
          nie w takim stopniu jak to opisałeś. nie wpadłeś czasem na to że po
          9 latach uzytkowania Twój kocioł c.o. stracił część początkowej
          sprawności. Polecam coroczny serwis - to pomaga.
          • Gość: kipuś Re: ogrzewanie IP: *.stk.vectranet.pl 12.11.09, 13:19
            nieznamsie,może i masz rację ale problem polega na tym,że mam co roku przegląd i
            czyszczenie kotła i robi to dobry,zaufany serwisant od 9 lat ten sam!Co do gazu
            to to,że pisze GZ50 to nie znaczy,że ma 50% gazu ziemnego bo tak to trzeba
            czytać.W czasie kryzysu gazowego zamiast 50 było ok.35-40.Skąd to wiem? Mam
            znajomego,który pracuje w tej branży i się orientuje i jeśli chodzi o
            kaloryczność gazu to od kilku lat ciągle spada.PGNiG musi na czymś zarabiać,a
            najlepiej na zwykłych ludziach.Na kuchenkach gazowych są tabliczki znamionowe na
            których jest podana moc poszczególnych palników.Z tego możesz wyliczyć ile czasu
            potrzeba do zagotowania 1l wody.Przelicz sobie,a przekonasz się jaki masz gaz!
            • kielonek-online Re: ogrzewanie 12.11.09, 14:41
              Pewna narodowość rozpala nawet ogniska w mieszkaniach.
              Wiecie kto?
    • Gość: CIEPELKO Re: ogrzewanie IP: *.ip-p11.gni.pl 12.11.09, 21:46
      a gdyby tak piec na drewno z plaszczem wodnym i normalnie poprowadzic rurki, zamontowac kaloryfery?
      na sobote jestem umowiony z fachowcem to podejmiemy ostateczna decyzje

jest jeszcze jedna opcja, nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale chodzi tam o to ze w piecu kaflowym sa zamontowane spirale i wszystko leci na prad-taryfa nocna
      znajomi maja mieszkanie ponad 120m2(kilka piecy) i placa co drugi miesiac 450zl, a w mieszkaniu naprawde cieplo to chyba nie jest wygorowana cena biorac pod uwage ze moje mieszkanie jest o polowe mniejsze
      • Gość: kipuś Re: ogrzewanie IP: *.stk.vectranet.pl 13.11.09, 14:10
        ciepełko,niedawno montowałem taki piecyk z płaszczem wodnym u kumpla i świetna
        sprawa,bo mały,wydajny i fajnie wygląda.Polecam.Jak masz miejsce to polecam
        wkład kominkowy z płaszczem wodnym,sam mam i jestem zadowolony, a i przy kominku
        sie fajnie siedzi :) pozdro.
        • Gość: CIEPELKO Re: ogrzewanie IP: *.ip-p11.gni.pl 13.11.09, 19:47
          DZIEKI

decyzja podjeta bedzie kominek z plaszczem wodnym jutro dokladnie rozplanujemy
          z fachowcem;-)
          Pozdrawiam
          • Gość: kipuś Re: ogrzewanie IP: *.stk.vectranet.pl 13.11.09, 20:28
            I bardzo dobrze ! Pomyśl jak będziecie planować instalację o bojlerze
            przepływowym na ciepłą wodę.Niewiele kosztuje ,a w zimie można prawie całkowicie
            uniezależnić się od gazu.Ciepła woda praktycznie za free.
            Jak dobry fachura to sam Ci powinien to zaproponować.
            Pozdrawiam.
            • Gość: CIEPELKO Re: ogrzewanie IP: *.ip-p11.gni.pl 13.11.09, 21:20
              bojler oczywiscie jak najbardziej bez dwoch zdan bralem go pod uwage od samego poczatku ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka