Dodaj do ulubionych

inteligencja zabrzanska

IP: *.centertel.pl 10.12.10, 18:32
inteligencja w zabrzu to niewiele ponad 6000 osób. Najwieksze siedlisko plebejstwa w polsce. sa tu jakies szkoly ? czy tylko kler naucza ? nie mozecie tego zmienic czy nie wiecie ze tak jest w tym wiejskim miasteczku. taki raczej wstyd . ale moze tylko tak mi sie wydaje .... -
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: inteligencja zabrzanska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 19:41
      Masz na myśli rasowych wykształciuchów?

> . ale moze tylko tak mi sie wydaje .... -
      Wydaje Ci się.
      Ale ja też tak mam, że mierzę innych swoją miarą.

Swoją drogą celne określenie: wiejskie miasteczko ... historycznie rzecz ujmując wiele w tym prawdy - centralna wioska z podoklejanymi wiochami.
      • Gość: kielonek-online Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 11.12.10, 20:16
        Inteligencja?
        Proszę o definicję tej grupy społecznej.
        Trzeba wiedzieć o kim się wypowiedzieć.
        Zdrówko!
    • Gość: max Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 11.12.10, 23:18
      6000 - hmmm..... chyba lekko przesadziłeś (oczywicie w górę).
      Jakie jest wg Ciebie kryterium inteligenta, bo w dzisiejszych czasach nie wystarczą do tego same studia (najczęsciej "korespondencyjne", weekendowe czy wieczorowe lub inne), których absolwent często nie potrafi poprawnie mowić po polsku lub powiedzieć coś np. o laureacie ostatniej nagrody Kiśla (nie mówiąc już o znajomości dokonań laureata)?
      Wielu takim quasi inteligentom brak znajomości podstawowych zasad, a samo wykształcenie lub kasa nie powodują że ktoś jest INTELIGENTEM, bo czesto z niego wyłazi prostactwo i wiocha.
      Inteligent czyta....., bywa....., zna języki..... itd.
      Daleko szukać nie trzeba - wśród naszych zabrzańskich "elit" dalej zdarzają się Panowie "inteligenci" całująłcy Panie w dłoń pod chmurką (dopuszczalne jest to wyłacznie pod dachem), noszący spinki do krawatów (zarezerwowane wyłącznie dla kelnerów - zobaczcie w TV), ubierający krawaty do koszul z krótkim rękawem lub koszul z kołnierzykiem z guziczkami (te zostały wymyślone przez anglików do gry w golfa i z definicji jako do sportowych krawatów się do nich nie zakłada) - są to klasyczne przykłady popełniacych "faux pas", których ludzie często mający się za "inteligentów" nawet nie są świadomi, a kto wie o co chodzi - swoje sobie o takim "dżentelmenie" pomyśli. Popełniania gaf nie są świadomi, bo nie wynieśli tego z domu (bo najczęściej nie pochodzą z rodzin inteligenckich), a z książek jeszcze tego nie wyczytali.
      Ktoś kiedyś napisał trafnie o takich "pierwszych szkolonych" w rodzinie: "szpagatowa inteligencja". Sporo jest u nas tzw. "inteligentów w pierwszym pokoleniu" (zwłaszcza dzieki komunie, tj. punktom za pochodzenie, działalności w ZMS, PZPR itd.), a to jest niestety tak jak z garniturem - dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu.
      No....... i możecie teraz się obrażac i próbować jednak udowadniać że Wy jesteście jednak inteligentami przez duże "I". Tak tak.... - tylko proponuję każdemu z Was krytykujących napisać na początku posta - ile książek przeczytałeś w tym roku albo kiedy byłeś ostatnio w teatrze Panie Inteligencie (nie na wycieczce z zakładu pracy).
      Powodzenia :)
      • Gość: lilia Re: inteligencja zabrzanska IP: 93.95.95.* 12.12.10, 00:04
        > [...] napisać na początku posta - ile książek przeczytałeś w tym
        > roku albo kiedy byłeś ostatnio w teatrze Panie Inteligencie (nie na wycieczce z
        > zakładu pracy).
        > Powodzenia :)

W teatrze byłam ostatni raz ponad trzy miesiące temu. Tego roku przeczytałam ok. 15 książek (któż zapisuje takie rzeczy, aby dokładnie policzyć). I nie uważam się za inteligenta. ;p Poprzeczka powinna być wyżej podniesiona...
        • Gość: kielonek-online Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 12.12.10, 00:34
          No to inteligent jestem całą gębą. W piątek byłem w teatrze, dzisiaj miałem książkę w ręce,
          piję wódkę, palę papierosy i mam krytyczny stosunek do krytyki.
          Zdrówko inteligencji!
    • Gość: gość Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 12.12.10, 09:06
      Czy to powiedziałaś z zastanowieniem się, - że w Zabrzu nie ma rozwiniętego szkolnictwa ? Może jesteś spoza Zabrza. Twoja wiedza w temacie jest absolutna w " niewiedzy. "
      Nie będę eduktorem, bo mi nie po drodze.
      • Gość: jo Re: inteligencja zabrzanska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.12.10, 09:12
        zabrzańska "inteligencja" to hanys co umie godać i lata z krojcem reszta to "śmieci"
        • Gość: Janusz Re: inteligencja zabrzanska IP: *.unknown.vectranet.pl 15.12.10, 16:04
          ja jestem inteligentem i się tego nie wstydze
          • Gość: .-.-. Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 15.12.10, 16:25
            Jestes inteligentem, bez''ja''na poczatku zdania.
            Nie wstydz sie.
            • Gość: kowal Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 16.12.10, 10:29
              Wstyd umarł wraz z inteligencją.
              • Gość: Janusz Re: inteligencja zabrzanska IP: *.unknown.vectranet.pl 16.12.10, 22:25
                bzura ..to nie deklaracja :D
                dodałem "ja" dla zaakcentowania, że chodzi o konkretnie mnie.

widzę ze niektórzy myślą że już sama umiejętność pisania czyni z nich inteligentnych ;D

smuteczek.., czasy komuny prawie zlikwidowały u nas analfabetyzm, więc to kryterium odpada. Zresztą ci prawdziwie inteligentni mieli nawet w szkole kłopoty, więc wyniki szkolne tez odpadają.
                no i w modzie jest bycie dyslektykiem :D

• Gość: Janusz Re: inteligencja zabrzanska IP: *.unknown.vectranet.pl 16.12.10, 22:27
                  jak komuś to bardzo przeszkadza, ze ktoś się dobrze ze sobą czuje to jego problem ;D
                  Jak ktoś się nie zna na żartach to tez jest jego problem.

• Gość: kielonek-online Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 16.12.10, 23:22
                    Ludzie nie znają się na żartach, na piciu też nie.
                    • easyrider-net Re: inteligencja zabrzanska 16.12.10, 23:52
                      Na czym znaja sie ludzie?
                      • Gość: kielonek-online Re: inteligencja zabrzanska IP: *.stk.vectranet.pl 17.12.10, 00:01
                        Może na ludziach.
                        I zegarkach, minęła 24.00
                        Dość.
                        • easyrider-net Re: inteligencja zabrzanska 17.12.10, 00:05
                          Znasz sie na ludziach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka