Dodaj do ulubionych

Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest?

IP: *.bnet.pl 13.03.02, 10:03
Jak to jest czy duże hipermarkety powodują: bezrobocie - upadek małych
sklepików, czy może jednak przynoszą miejsca pracy i powodują konkurencyjność
na rynku?
Do takiej refleksji skłoniło mnie to że mam znajomych, sąsiadów sklepikarzy,
straganiarzy i mimo całego tego larum wokół nowych hiper-, supermarketów widzę,
że wcale im się nie dzieje krzywda (nowe samochody, mieszkania...), a nawet
niektórzy się rozwijają otwierając nowe sklepiki.
Jak to jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: HugoBoss Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 13.03.02, 16:47
      Powiem tak ci wszyscy sklepikarze to jedna wielka kpina, blokóją rozwój naszego
      miasta ( tak hiper-markety dają pracę i to jest fakt ), min; zablokowali
      przebudowę ul. Wolności, a sami gówno robią żeby przyciągnąć klientów, żadnego
      konkretnego wystroju i konkretnych towarów do tego jeszcze nowe samochodziki i
      co tylko chcą dlatego niech kurwa siedzą cicho!!!
      • Gość: Ruda Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 13.03.02, 18:25
        Hugo-Boss jesteś naprawdę wnerwiony.Używasz łaciny mocno.Wcale Ci się nie
        dziwię.Pozwól ludziom żyć tak jak chcą.W tych małych sklepikach osiedlowych to
        życie też nie jest łatwe.Mówisz nowe samochody,a przecież nie wiesz jak jest
        to okupione.
    • Gość: Kanibal Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 21:02
      Wydaje mi się że o czasu pojawienia się hipermarketów wzrosła kultura obsługi
      klienta w małych sklepikach. Z kolei wyrazenie zgody przez zarząd miasta na
      hipermarket w ścsłym centrum miasta (plaza) uważam za dowód całkowitego
      wyprostowania resztek zwojów mózgowych decydujących polityków.
      • Gość: HugoBoss Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 13.03.02, 21:19
        Po pierwsze Plazy chyba nie będzie może jedynie Geant. A jeśli chodzi o małe
        sklepiki przyosiedlowe to nic do nich nie mam, ale te na Wolce no nie .... i
        znowu musiałbym klnąć - ruda!!!!
        • Gość: Ruda Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 14.03.02, 10:44
          Ja też nieraz miałabym ochotę coś kupić na mieście ale kiedy widzę ceny to
          muszę niestety zrezygnować.Po prostu szukam gdzie indziej.To duży błąd ze
          strony właścicieli tych sklepów jak też UM . Dlatego to centrum jest tak puste
          i mało w nim życia pradziwego miasta
    • Gość: piomen Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: 213.186.70.* 06.04.02, 09:10
      Jestem za hiper... kiedyś rano musiałem (chciałem) pilnie w centrum Zabrza coś kupuć a tu wiekszość sklepów czynna od 10.00 i co pojechałem do M-1.A o cenach to lepiej nie mówić bo w Realu co chwilę podnoszą ceny tylko tak dyskretnie że cięzko się zorientowąć.Pozdrawiam
      • Gość: center Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: 192.168.33.* 14.04.02, 15:34
        Nie chodzi już o dyskretne podnoszenie cen, ale rozbieżność tego co pisze na
        regale od ceny którą trzeba zapłacić przy kasie a wiadomo, że w hiper nie
        kupuje się na sztuki. Wypada więc szybko pakując zakupy ( kolejka czeka )
        wlepiać wzrok w kasę i gapić się na którym towarze chcą mnie walnąć. A z
        drugiej strony nie zawsze mam ochotę przy kupnie 1 chleba stać pół godziny przy
        kasie. Budowa hiper w centrum miasta to przykład krótkowzrocznej polityki władz
        miasta. Pozdrawiam wszystkich kandydatów na prezydenta miasta reklamowanych na
        tej stronie. Myślę, że zostanie jeszcze trochę miejsca na kolejne stacje
        benzynowe i hiper koniecznie w śródmieściu.
        • Gość: piomen Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: 213.186.70.* 16.04.02, 08:34
          Często jest tak że co innego w gazetce co innego na regale a w kasie jescze coś innego
          • Gość: Z Zabrza Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.bnet.pl 16.04.02, 08:42
            Sranie w banie.
          • Gość: lloyd Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 15:52
            swieta racja, z reguly ceny sie "troszeczke" roznia. z reguly to macham reka,
            ale raz jak w praktikerze bylo 10 Zet roznicy to dokonalem zwrotu i innego
            zakupu - kosztowalo to dodatkowe 1/2 godziny.
    • Gość: buran Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.wnoz.us.edu.pl 23.05.02, 10:01
      Mieszkam na Waryniolu, niedaleko jest Makro i Real. Oprócz tego jest jeszcze
      supermarket (chyba teraz albert...;) i z +-20 małych sklepików. Jakoś nie
      zauważyłem żeby plajtowały te małe sklepiki, wręcz przeciwnie przybywa ich
      coraz więcej. Uważam także, że "duże zakupy" powinno się robić w
      hipermarketach, a w centrum miasta powinny znajdować się tylko banki,
      kawiarnie, puby i muzea! Pozdrawiam.
      • Gość: Adam M Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 22:11
        Całkowicie zgadzam się z Urbańczykiem
        Należy zlikwidować wszystkie zabrzańskie zakłady i wybudować same hipermarkety
        i stacje benzynowe.Nasze zabrzańskie firmy do jedno dziadostwo i prezydent
        dobrze robi że je osobiście dobija.Przecież z takimi zakładami-zdechlakami nie
        możemy wejść do unii europejskiej bo nas Niemcy wyśmieją.Więc słusznie władze
        miasta robią wszystko żeby nam wstydu oszczedzić.Zakłady zabrzańskie są
        niepotrzebne i trzeba je zlikwidować.Po za tym w marketach jest fajnie i tanio.
        A robić i produkować w Zabrzu nic nie trzeba i tak nam się renty należą.
        Mam zaufanie do Urbańczyka wie co robi .Jak mowi że trzeba wszystko sprzedać i
        zlikwidować co zabrzańskie to tak robić .I mordy w kubeł.Po za tym każdy wie że
        trzeba trzymać stronę bogatych bo do unii w ogóle nie wejdziemy.Nie po to
        prezydenta wybieralismy żeby zabrzańskie firmy wspierał.
        • Gość: HugoBoss Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 25.05.02, 12:53
          Dobre heheh, a viva Romano!!!!!!!!!!!!!!
        • switch1 Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? 25.05.02, 17:55
          Hej co ma piernik do wiatraka.
          O Urbańczyku dyskutujcie sobie na innym wątku.
          Swoją drogą jeżeli jest on taki kontrowersyjny, jak czytam na tym forum, to
          gość nie jest chyba jakimś mdłym bubkiem jakiego chcieli by nam zafundować
          towarzysze z SLD, bo jeszcze nie widziałem na forum od nich konkretnej
          propozycji.
          • Gość: Ci ci ri Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 23:41
            Kabel 1 wskocz se na strone swego promotora.
            • switch1 Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? 26.05.02, 08:59
              Gość portalu: Ci ci ri napisał(a):

> Kabel 1 wskocz se na strone swego promotora.

Jaką stronę?
              • Gość: zulu Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 11:46
                co do małych sklepow - nie mozna generalizowac - podam przykład 2 małych
                sklepów z centrum : w pierwszym duzy wybór, czysto, ceny w normie, duzo ludzi,
                a w sklepie to cała rodzina zapiepsza , a nowego auta nie mają - obok 50 m
                jest 2 sklep - ceny wyższe niz na stacji benzynowej, wybór mierny , zawsze
                pusty (widac przez szybe, bo tez rzadko zaglądam). I hipermarkety nic tu nie
                mają do tego, a tez je mozna podobnie opisać - np. w kerfurze bija, a w
                oszołomie sprzedaja zgnite mieso. Takie czasy, trzeda uwazac.
                • quba Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? 28.05.02, 12:33
                  Gość portalu: zulu napisał(a):

> co do małych sklepow - nie mozna generalizowac - podam przykład 2 małych
                  > sklepów z centrum : w pierwszym duzy wybór, czysto, ceny w normie, duzo ludzi,
                  > a w sklepie to cała rodzina zapiepsza , a nowego auta nie mają - obok 50 m
                  > jest 2 sklep - ceny wyższe niz na stacji benzynowej, wybór mierny , zawsze
                  > pusty (widac przez szybe, bo tez rzadko zaglądam). I hipermarkety nic tu nie
                  > mają do tego, a tez je mozna podobnie opisać - np. w kerfurze bija, a w
                  > oszołomie sprzedaja zgnite mieso. Takie czasy, trzeda uwazac.

ale w emłanie jest fajnie
                  :)
                  pozdrowka
                  • Gość: Kicia Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 15:24
                    W "sramcie" też będzie elegancko.
    • Gość: mario2 puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 10:46
      ...enie o Chopinie.Giganty handlowe- supermarkety sa zwolnione od placenia
      podatku. Dlatego moga
      szarzowac cenami i sciagac klientele, zazynajac w ten sposob mala prywatna
      inicjatywe, ktora nie dosyc, ze borykac sie musi z biurokracja, to jeszcze z
      nieuczciwa konkurencja. Bo czy jest uczciwe, by gigant na preferencyjnych
      warunkach byl wpuszczany na najlepsze tereny handlowe i olewal cieplym sikiem
      kiese skarbu panstwa, a drobny handlowiec stojacy za lada w piatek swietek i
      niedziele swoimi podatkami posrednio doinwestowywal tych, co i tak nasze miasto
      okradaja?
      • switch1 Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie 29.05.02, 12:18
        Gość portalu: mario2 napisał(a):

> ...enie o Chopinie.Giganty handlowe- supermarkety sa zwolnione od placenia
        > podatku. Dlatego moga
        > szarzowac cenami i sciagac klientele, zazynajac w ten sposob mala prywatna
        > inicjatywe, ktora nie dosyc, ze borykac sie musi z biurokracja, to jeszcze z
        > nieuczciwa konkurencja. Bo czy jest uczciwe, by gigant na preferencyjnych
        > warunkach byl wpuszczany na najlepsze tereny handlowe i olewal cieplym sikiem
        > kiese skarbu panstwa, a drobny handlowiec stojacy za lada w piatek swietek i
        > niedziele swoimi podatkami posrednio doinwestowywal tych, co i tak nasze miasto
        >
        > okradaja?

Witam naszego mario2, piewcę równości społecznej.
        Widzę, że jednak wątek się rozwinął, nawet zabrzańska warszawka go zauważyła.
        No cóż hipokryto jeden (mario2) nie wierzę, że nie korzytasz z hipermarketów.
        Ale masz starą śpiewkę (nie płacenie podatków,...) podaj coś konkretnego bo już
        nudne te Twoje wypowiedzi, aczkolwiek dalej wywołują odpowiedzi.
        • Gość: mario2 Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 16:43
          A co nieplacenie podatkow to malo? Spiewka bedzie spiewka, dopoki stan rzeczy
          sie nie zmieni. Hipermarkety? Nie nie korzystam, z natury jestem leniwy a
          sklepik mam przy samym domku.

Ale skoro ma to byc wizytowka dokonan "czarnych" w Zabrzu to chwalcie sie dalej
          i budujcie nastepne supermarkety. Dobijajac przy okazji drobne rodzinne firmy.
          • Gość: Ed hiper IP: *.bnet.pl 29.05.02, 19:57
            Przeczytawszy Wasze wszelakie wypowiedzi
            dochodzę do wzniosłych bezkresnych wniosków
            iż wiecej hiperogłupiaczy tym naród szcześliwszy.

Tylko którz będzie z tegorz pojedynku finansowo zwyciąz.

Oczekujemy na M-UNIĘ
            • Gość: mario2 Re: hiper IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 20:13
              Gość portalu: Ed napisał(a):

> Przeczytawszy Wasze wszelakie wypowiedzi
              > dochodzę do wzniosłych bezkresnych wniosków
              > iż wiecej hiperogłupiaczy tym naród szcześliwszy.
              >
              > Tylko którz będzie z tegorz pojedynku finansowo zwyciąz.

**** Jak na razie Twoi nauczyciele j. polskiego czerwienia sie ze wstydu
              dostrzegajac w Tobie brak swoich predyspozycji pedagogicznych!!

Jak sie pisze "ktoz" i "tegoz"?
              >
              > Oczekujemy na M-UNIĘ

• switch1 Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie 29.05.02, 19:57
            Co ty chrzanisz o "dobijaniu", mieszkam już parę lat w Zabrzu i znam paru
            sklepikorzy, żaden nie zbankrutował, a niektórzy wręcz przeciwnie. Narzekają
            oczywiście na hiper-, super- bo już nie ma u nich tłumów przed świętami,
            długimi wekendami itp.
            Z Twojej wypowiedzi, że nie masz czasu i robisz zakupy w pobliskim sklepiku
            wnioskuję, że nie masz rodziny, a co za tym idzie wiekszych potrzeb zakupów i
            stąd ta wyimaginowana niechęć do hiper- i super-.
            Ja mam całkiem spore stadko rodzinne i mogę Cię zapewnić, że zakupy w dużych
            centrach handlowych to przedewszystkim mniejsze obciążenie budżetu domowego i
            oczywiście oszczędność czasu. Ponadto bieżące zakupy i tak robi się w
            pobliskich sklepikach, gdzie ich właściciele od kilku lat znakomicie się
            ugrzecznili i co jak co, ale oni dobrze się znają na gospodarce rynkowej.
            Dlatego uważam, że w centrum Zabrza Geant tylko poprawi konkurencyjność
            sklepikorzy, a może w jakimś stopniu wyeliminuje naciągaczy z targu w dziurze
            po hucie szkła.
            • Gość: Ed Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie IP: *.bnet.pl 29.05.02, 20:05
              switch1 napisał(a):

> Co ty chrzanisz o "dobijaniu", mieszkam już parę lat w Zabrzu i znam paru
              > sklepikorzy, żaden nie zbankrutował, a niektórzy wręcz przeciwnie. Narzekają
              > oczywiście na hiper-, super- bo już nie ma u nich tłumów przed świętami,
              > długimi wekendami itp.
              > Z Twojej wypowiedzi, że nie masz czasu i robisz zakupy w pobliskim sklepiku
              > wnioskuję, że nie masz rodziny, a co za tym idzie wiekszych potrzeb zakupów i
              > stąd ta wyimaginowana niechęć do hiper- i super-.
              > Ja mam całkiem spore stadko rodzinne i mogę Cię zapewnić, że zakupy w dużych
              > centrach handlowych to przedewszystkim mniejsze obciążenie budżetu domowego i
              > oczywiście oszczędność czasu. Ponadto bieżące zakupy i tak robi się w
              > pobliskich sklepikach, gdzie ich właściciele od kilku lat znakomicie się
              > ugrzecznili i co jak co, ale oni dobrze się znają na gospodarce rynkowej.
              > Dlatego uważam, że w centrum Zabrza Geant tylko poprawi konkurencyjność
              > sklepikorzy, a może w jakimś stopniu wyeliminuje naciągaczy z targu w dziurze
              > po hucie szkła.

Jesteś żałosny i żal mi Cię
              Patrzysz tylko na czubek swego nosa
              I ten i tak krótki nos
              już niedługo całkiem zatracisz...a szkoda
            • Gość: mario2 Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 20:19
              Holmes i Wotson to pikus w porownaniu z Toba. Po jednym wpisie domyslasz sie,
              ze nie mam rodziny. I na jakiej podstawie? Ano na takiej, ze zakupy robie w
              pobliskim sklepie! Niesamowite. Nie pomyslales o karierze w psiarni? Twoj wech
              i spryt bylyby tam w 100% docenione. Moze z ta charyzma wezniesz sie za
              rozwiazywanie wszystkich afer gospodarczych - wroze Tobie duzo wspanialych
              tryumfow. Jesli Twoja intuicja tak samo podpowiada Ci w sprawach polityczno
              gospodarczych, jak w sprawie mojej sytuacji rodzinnej - gratuluje. Wiecej
              argumentow mozesz nie przytaczac!
              • Gość: Ela Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 21:56
                Czy tylko ja mam wrażenie że switch 1 jest idiotą czy może ktoś jeszcze ?
                • switch1 Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie 30.05.02, 08:00
                  Jak do tej pory nie było tu epitetów, ale jak widać moda na Leppera się
                  rozszerza w zastraszającym tempie.
                  Życzę zdrowia (psychicznego też) Elu i mario2.
                  • Gość: mario2 Re: puknijcie sie i chociaz raz pomyslcie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 14:35
                    A po co tobie epitety przydzielac? I tak mialbys problemy z ich interpretacja,
                    a to co Ela napisala, to nie byl epitet, tylko wyrazeniem medycznym

idiotyzm (gr. idiótes ‘ktoś źle ukształtowany, prostak; laik’) 1. med. głęboki
                    stopień upośledzenia umysłowego. 2. pot. bzdura; głupota, głupi czyn.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa, pod
                    redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i
                    zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.

Jak widac z powyzszego, to my Tobie a nie Ty nam zdrowia psychicznego zyczyc
                    powinnismy. Jednaz za szczere checi bardzo dziekuje. Na przyszlosc nie
                    interpretuj slow, ktorych znaczenia nie jestes w stanie pojac.

To tyle w kwestii Twojego idiotyzmu, a swoja droga szkoda, ze dla pustej
                    retoryki zboczyles z dyskusji merytorycznej.

• switch1 Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? 30.05.02, 21:08
      No dobra wracamy do "merytorycznej" dyskusji.
      "Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest?"
      Znakomita większość przytaczanych argumentów przeciwnych hiper- i supermarketom
      mówi o tym, że niszczą one mniejsze, większe prywatne sklepy i inną lokalną
      działalność gospodarczą.
      Stawiam pytanie o podanie konkretnych przykładów np. likwidacji sklepu z powodu
      działania hiper- i supermarketów w Zabrzu?
      • Gość: mario2 Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 07:14
        Sklep drogeryjny na Rokitnicy (Finezja)- zostaly zwolnione 2 ekspedientki,
        sklep "Maly Aldi na Pawlowie, na goraco nie moge podac wiecej przykladow. Jesli
        chcesz moge sie wywiedziec!
        • switch1 Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? 31.05.02, 07:24
          No to może się jednak dowiemy jak to jest?
          Ale przydało by się dodać do przykładów jakieś wyjaśnienie, czy to aby na pewno
          powodem zamknięcia była konkurencja (uczciwa czy nieuczciwa) ze strony marketów.
          Jako przeciwwagę do zamykanych interesów może by podać nowe otwierane sklepiki
          i inne interesy?
          • Gość: mario2 Re: Hipermarkety w Zabrzu i sklepiki jak to jest? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 08:22
            To dodaj tez te po kilku miesiacach zamykane. Problem w tym, ze te statystyki
            nie zawsze zostaja ujawniane. Wlasnie mi sie przypomnialo ile w dzielnicy
            Pawlow zmienialo sie wlascicieli jednego ze sklepow spozywczych. Odchodzili
            jeden po drugim. Widzisz nikt nie zarejestrowal ilosci bankructw. Z pycha
            gadano o ilus tak nowopowstalych przedsiewzieciach.

Co do wplywow hipermarketow. Sklep Finezja z Rokitnicy byl w stanie dac prace 3
            ekspedientkom i zapewnic godny byt wlascicielowi. Teraz w czasie gdy powstaly
            hipermarkety 2 panie zostaly zwolnione. Przelicz tylko tyle, ze zaplacenie
            podatkow i ZUSu dla nich to praktycznie tyle samo, co ich pensja netto. Podczas
            gdy supermarkiety korzystaja z bandyckich przepisow i ulg podatkowych. To ma
            byc wolny rynek i uczciwa konkurencja?

Nie pisze tutaj o warunkach pracy, placy oraz sposobach traktowania personelu w
            tych gigantach. Porozmawiaj tylko z kims tam pracujacym. Moze oczka otworza Ci
            sie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka