Dodaj do ulubionych

kopalnia Guido ogromne straty

IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.12, 14:16
Kopalnia Guido przynosi rok rocznie milionowe straty od 2007 do 2012 odwiedziło kopalnię zaledwie 95 tyś osób przy średniej cenie biletu 21 zł daje to 1.995.000 co daje rocznie zabójczą kwotę 399.000 przy dotacji rocznej 4 mil .ta kopalnia wydrenowała z kieszeni mieszkańców 18 mil w ciągu 5 lat brawo MMS jej fanaberie doprowadzą nas do ruiny.
Obserwuj wątek
    • Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 15:00
      A teraz sprawdz raz jeszcze wszystko.
      Troche się pogubiłes z tymi cyframi.
      Skąd te 4mln. rocznie,skąd te 5 lat, skąd te 18mln ???

A teraz poszukaj dane o zyskach z handlu prowadzonego na terenie GUIDO./pamiątki,napoje/

A widziałeś dochodowe Muzeum ?
      • Gość: Akanta Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 08.11.12, 15:56
        telewidz ty z hilfy nadajesz czy jak. 4 mln rocznie ze sprzedaży pamiątek to trzeba mieć w głowie nieźle naje. ane żeby takie głupoty wypisywać
        • Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 16:38
          A gdzie tak napisałem,że "4mln.rocznie z sprzedaży pamiątek" ?
          Prosze teraz wyjasnic resztę tych "liczb: z sufitu wziętych.No bo jak 4mln ma się do 18mln , te 18mln. do 5 lat.Oraz w latach 2007-2012 ?
          Proszę wskazać mi dochodowe Muzeum ?
          Będę niezmiernie rad jeśli ktoś wyjaśni to magiczne "równanie"
          Akanta ,a może to uczynisz ?
          Proszę śmiało,a wtedy przyznam się publicznie do mej "pomylki"
          Stawiam ,powtarzam stawiam zgrzewkę sponsora GÓRNIKA.
          • Gość: Gogo fanclub Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 08.11.12, 22:00
            telewic różnice wynikają z zaokrągleń. A tera tom zgrzewke poprosze. Możemy wyżłopać razem w parku Dubiela
            • Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 11:06
              Ciekawi mnie jak to zaokrąglono ?
              Tylko liczby,im większe tym lepiej dla wrazliwy publiki.
              Zgrzewka dalej aktualno do tego kto mi wyjasni te "matematyke" autora wątku.
    • Gość: serpico Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 08.11.12, 15:44
      Od przybytku głowa nie boli - a jednak tak ! Nadmiar zabytków o podobnym charakterze w jednym mieście to nie jest dobry pomysł dla budżetu miasta i województwa. Kopalnia Guido do niedawna "przebijała" Luizę tylko atrakcyjnym zjazdem pod ziemię klatką i szybem Kolejowym, podziemnym zbiornikiem na węgiel i stajniami dla koni z XIX w. Teraz ma już kolejkę podwieszaną do przewozu turystów, nie licząc innych atrakcji komercyjnych i można się zastanawiać nad sensem pozostawienia i utrzymywania podziemnych wyrobisk Luizy. Ta sytuacja jest następstwem braku decyzji co do sensu istnienia Muzeum Górnictwa w Zabrzu, które w naturalny sposób - już bez podziemnych wyrobisk Luizy , powinno stać się oddziałem Zabrzańskiego Muzeum Miejskiego. Ambicje muzealników i brak odwagi gospodarzy miasta spowodowały "rozdęcie" projektu rewitalizacji górniczych pozostałości - nie zawsze prawdziwych zabytków, do kosztownego molocha. Kluczowa Sztolnia Dziedziczna bez połączenia podziemnego z Luizą byłaby bardziej autentyczna. Obudowywanie jej, jak i każdego innego zabytku w "Disneyland" nie zagwarantuje i tak sukcesu komercyjnego. Coraz więcej urzędników magistrackich przy tych projektach a coraz mniej prawdziwych górników nie wróży nic dobrego. Kopalnia Guido opanowana przez byłych urzędników magistrackich straciła swoją magię jaką przede wszystkim tworzą ludzie, którzy coś wiedzą o swoim miejscu pracy...
      • Gość: podciep Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 17:43
        Ta kobita jest w stanie wydać każdą kasę.
        • Gość: szpiler Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 08.11.12, 17:55
          ale ile nowych miejsc pracy stworzonych dla krewnych i znajomych kończycko-"zabrzańskich" skutecznych,a ile inwestycji (czyt.kapuchy) dla zaprzyjażnionych firemek,przeciętych wstęg
          i wyżerek(kasztany,menager,...).
          • Gość: guten tag Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 09.11.12, 10:29
            taaa... weźcie się zorientujcie ile płacą na guido, bo coś mi się wydaje, że wielu z was ma jakieś błędne wyobrażenia na temat temperatury posadek w tej instytucji (podobno) kultury i znacznie ją zawyża. To właściwie można rzec praca charytatywna w niezwykle szkodliwych dla psychiki warunkach.
            • Gość: Tomaszek Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 11.11.12, 22:10
              da się wyżyć.
              • Gość: chop Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 19.12.12, 19:01
                za 2100 się nie da - sorry
      • Gość: tyta Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.12, 23:05
        brawo - nick intrygujacy
    • Gość: ekonom Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.bnet.pl 08.11.12, 18:19
      niewazna kasa, wazne ze Rduchy maja posadki
      • Gość: gladiator Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.12, 17:18
        jeszcze raz przez 5 lat odwiedziło Guido 95 tyś gości ,średnia cena biletu to 21 zł czyli 95 tyś x 21 zł daje 1.995.000 zł zysku za 5 lat dotacje w tym czasie wynosiły średnio 4 mil. zł rocznie czyli 5 lat razy 4 miliony daje 20 mil.dotacji minus zysk kopalni około 2 mil daje to 18 mil strat za 5 lat. Teraz 95 tyś turystów podzielonych na 5 lat daje to 19 tyś turystów rocznie razy średnio 21 zł daje 399 tyś zysku rocznego - prościej się nie da ,niektórzy mają nie tylko problemy z czytaniem ze zrozumieniem ale również z podstawowymi równaniami z matematyki.
        • Gość: matka królów Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 09.11.12, 17:45
          gladiator trochę mylisz pojęcia . firma nie może mieć jednopcześnie zysku i straty. z biletów są przychody . Nie jedyna to przypuszczam pozycja ale najważniejsza. Jeżeli od przychodów odejmiesz koszty to wyjdzie zysk (strata)brutto , który po opodatkowaniu tworzy zysk (stratę) netto. W tym przypadku kwota dotacji jest prawdopodobnie w przybliżeniu równa stracie jaką by kopalnia miała gdyby tej dotacji nie było. i tu chyba właściwie nie ma przychodów tylko same koszty (w przybliżeniu w wysokości dotacji) . gdyby dotacji nie było to kopalnia jako trwale przynosząca straty zostałaby postawiona w stan upadłości. ale można tak powiedzieć , że my jako mieszkańcy mamy bardzo drogą zabawkę. jak widać zabawkę w mieście prawie n ikomu niepotrzebną (skoro zabrzanie tej kopalni nie odwiedzają sądząc po frekwencji) . z tym, że nie jest to jeszcze zabawka najdroższa. niedługo zostanie oddany stadion i tu dopiero będziemy się składać kwotami idącymi w dziesiątki milionów na zabawę 3 tys kibiców z Zabrza i następnych trzech z miast ościennych. bo kas a z biletów wpłynie do klubu a nie jako przychód spółki stadio9n. w tym mieście robi się wg powiedzenia "zastaw się a postaw się" . jeśli koniunktura się nie poprawi to zarówno guido jak i stadion podzielą losy megaszpitala zabrzańskiego i aquaparku
          • Gość: gladiator Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.12, 18:23
            zgadzam się z tobą al jak bm tak napisał na forum to na pewno nikt by tego języka ekonomicznego nie zrozumiał skoro, niektórzy tak prostego faktu jak 18 milionów dotacji z kieszeni podatników nie potrafią zrozumieć.
            • Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 18:47
              A ja konsekwentnie pytam raz jeszcze o inne przychody Guido .
              Jak ma byc po "ekonomicznemu" to prosze o szczegółowy rachunek.

I raz jeszcze prosze o odpowiedź, które Muzeum jest dochodowe?
              To może z Twego punktu "ekonomi" nalezy zapytać po co w Zabrzu Teatr ?
              Przecież zysków nie ma, a też działa z dotacji.
              • Gość: gladiator Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.12, 20:44
                co do teatru zgoda ale zabawki MMS nie
        • Gość: filemon Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 09.11.12, 19:40
          kopalnie guido rocznie odwiedza około 90 000 turystów. skąd masz swoje dane ?
          • Gość: królik Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 20:09
            Te instytucje mnożom sie choćby króliki. A fto bydzie robił na te fszytkie zachcianki?
          • Gość: gladiator Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.12, 20:40
            90 tyś odwiedza kopalnię ale w T.Górach
            • Gość: Andrzej Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.12, 21:05
              Panie Gladiator, tysiąc ma skrót tys. a nie tyś - wstyd.
              Czytałem Pana inne wątki: Pan wszystkich i wszystko nienawidzi, Panu potrzebna jest specjalistyczna pomoc.
              A Guido jest drogą ale bardzo spektakularną atrakcją, dającą naszemu miastu szansę na "rozpoznawalność". Znajomi z Polski a także z Niemiec, pytają mnie o Guido a kilku przy okazji wizyty na Śląsku już tam byli i wszyscy są zachwyceni.
              Spokojnego wieczoru bez nienawistnych myśli.
              Niech wszystkim będzie lepiej na miarę swoich możliwości i pragnień.
              • Gość: gladiator Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.12, 21:52
                już tam było a nie byli- oj nie ładnie- przyganiał kocioł garnkowi ,co odezwała się dusza nieskutecznych balując za pieniądze podatników z kolesiami z Niemiec oni zawsze poklepują po plecach gdy się im stawia a potem kopią w d...pę popatrz przykład Opla
                • Gość: gram Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 09.11.12, 22:06
                  czyli jak się komuś goudi podoba to znaczy, że jest ze skutecznych? :> tej zależności jeszcze nie znałem.
                  • Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 22:28
                    A Opel to firma polska ?
                    Właściciel robi to co mu nakazuje Twoja "ekonomia".
                    No to jak to jest ,jednych "ganisz" za straty,a drugich "ganisz" że chcą uniknąć strat
                • Gość: Andrzej Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.12, 23:15
                  Jestem po lekturze tego Forum: mam dwa wnioski
                  1. Więcej tu nie zaglądnę! -
                  2. Pan w 100% nienawidzi ludzi, każdej "władzy" każdej Osoby która ma inne zdanie niż Pan. jak słyszałem, Pana najbliższym zausznikiem jest od ok. roku Pan Radny Znyk - gratuluję.

Dobranoc ,wszystkim nawet tym nielubiącym ludzi.
                  • Gość: real Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.bnet.pl 10.11.12, 21:52
                    > 1. Więcej tu nie zaglądnę!

Jak miło! Trzymam za słowo ;)

Odróżniajmy nienawiść od słusznego gniewu na niegospodarność...

Ciekawe, o co chodzi z tym radnym Znykiem... marna próba deprecjonowania...

Swoją drogą, jakby kolega gladiator znał radnego Mosia, radnego Weretę, albo TWitę to już mógłby pisać, tak?
                    • Gość: Andzej Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.12, 00:58
                      Przepraszam, zajrzałem jednak na forum i :
                      Panie Real, Gladiator inne "ksywy"... Panie Wiesławie Szostak... Pan nienawidzi ludzi, wszystkich którzy mają inne zdanie. Proszę niech Pan odda się pod ocenę demokracji czyli wyborom. gdy Pan wygra wybory uznam, że " ma Pan rację iż wszyscy lub prawie wszyscy są źli i myślą tylko jak zaszkodzić Miastu" jeżeli Pan przegra tą demokratyczną ocenę - zajmie się Pan własnym życiem by Panu i rodzinie żyło się lepiej, Rodzina- Żona i dzieci są najważniejsze!
                      • Gość: piano Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 11.11.12, 03:57
                        ostatnio panuje tu dziwny trend podbijany przez pracowników um i zabrzytkowych instytucji, że jak ktos ma inne zdanie niz super miłosnicy zabrzanskich zabytków to jest odszczepiencem, hejterem i wrogiem politycznym namber łan itd itd.
                        Fajnie, ale każdy tu widzi, ze ci państwo głownie walczą o własne posadki a wszystko niech się wali niech się pali.
                        W sumie to nic złego, bo każdemu z nas najpierw chodzi o własne dobro, ale takie działania powinny miec jakieś granice przyzwoitości..
                        Niestety w naszym mieście te granice zostały mocno przekroczone.
                        I to jest wina rady miasta, w komplecie i co do nogi, bo to oni klepia te budżety i pozwalają na oderwanie sie władzy od rzeczywistości i nie liczenie sie z nikim i z niczym.

• Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 08:38
                          No to zapraszam tych co podbijaja wątki na spacer w okolice Platana, drogą w kierunku ul.Hagera12/ moze dostrzegą walącą się wieże vis a vis Superkomisu Meblowego.
                          A może czekają jak spadające cegły,dachówki, deski komuś zrobia krzywde i będzie trza "zabulić" odszkodowanie z kasy miejskiej
                      • Gość: gladiator Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.12, 09:55
                        miałeś się na mnie obrazić i co nic twoja ciekawość cie zabija a emocje biorą górę nad trzeźwą oceną
                        • Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 10:04
                          To do mnie ?
                          Jesteś w błędzie

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
                          Popatrz za okno, piękne słońce nad Zabrzem
                          • Gość: gladiator Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.12, 10:22
                            nie nie maiło być do Andrzeja ale ta stronka nie zawsze wkłada newsy w odpowiednie miejsca a za życzenia dziękuję i z wzajemnością
                            • Gość: telewidz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 10:30
                              Jestem za "męską" dyskusją ,ale nie w stylu wdch-po.
                        • Gość: Andrzej Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.12, 19:39
                          Emocje związane z Tobą mnie nie zabiją a ocena Twoich wielotożsamościowych wpisów jest trzeźwa. Aby było jasne, nie jestem pracownikiem budżetówki ale mam znajomych "tam" i im wierzę plus tak jak napisałem, czytałem Twoje wcześniejsze wpisy i z nich wywnioskowałem; ze nienawidzisz ludzi - tych którzy nie podzielają Twojego zdania, że skorzystałeś materialnie z Pana Gołubowicza a potem go opluwałeś, że chciałeś dostać się do PO ale Cię nie chciano, więc w skali krajowej ich też "opluwasz", że chciałeś się "zakolegować" z Panią Prezydent - ale Ją przed Tobą ostrzeżono - wiem kto i mu dziękuję- i znów Ją "opluwasz", następnie chciałeś do PIS-u i tu połowiczny sukces, Pan Wita bee a Pan Znyk cacy - chyba do czasu- Twoja najbliższa Współpracowniczka to Pani Kaczmarek- Huber czyli Osoba wręcz uwielbiana przez Zabrzańskie społeczeństwo tak mocno- jak jej wyniki wyborcze. Jesteś ...... też Człowiekiem więc jak dla każdego... z mojej strony Szacunek i uznanie do prawa Swojego zdania a mnie do prawa swobodnej oceny i komentarza celów.
                          • Gość: real Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.bnet.pl 14.11.12, 01:10
                            dlaczego uwazasz mnie za p. Szostaka?

czyzby nasze miasto bylo juz tak totalitarnie rzadzone, ze tylko jedna osoba ma niepochlebna opinie o skutecznym rozp... pieniedzy na bzdury i pograzaniu miasta w nepotycznym syfie?

takie opinie to zreszta wcale nie nienawisc, to tylko niechec do bycia okradanym z mozliwosci rozwoju miasta i spolecznosci, przez kilka gangow krewnych/znajomych...
                            • Gość: Mateuszek Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.12.12, 21:34
                              W dawnej hali pomp i komorze kompresorów trwają już prace, dzięki którym podziemne pomieszczenia zostaną zamienione na część gastronomiczną. Przedstawiciele kopalni obiecują, że już wiosną przyszłego roku będzie tu można wypić kawę, piwo i zjeść posiłek

Pono jesienią równiez bedzie Filia mikulczyckiego "Czerwonego Kapt... ."Rury już są,
                              Trwa nabór na poofmoother.
                              • Gość: pis_donos Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.12.12, 23:16
                                Kolejna debata Prawa i Sprawiedliwości z cyklu "Alternatywa" odbędzie się pod ziemią. Zarówno posłowie, Jarosław Kaczyński jak i eksperci będą dyskutować w zabytkowej Kopalni Węgla Kamiennego "Guido" w Komorze Kompresorów, 320 metrów pod ziemią. Tym razem tematem debaty będzie energetyka i bezpieczeństwo.www.fakt.pl/Debata-PiS-o-energetyce-odbedzie-sie-pod-ziemia,artykuly,190498,1.html
                                • Gość: pis_donos Re: podział "zysków" IP: *.zabrze.vectranet.pl 12.12.12, 22:54
                                  wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/muzeum-gornictwa-i-zabytkowa-kopalnia-beda-polaczo,1,5328619,region-wiadomosc.html

"Dwie działające w Zabrzu atrakcje Szlaku Zabytków Techniki Woj. Śląskiego: Muzeum Górnictwa Węglowego i Zabytkowa Kopalnia Węgla Kamiennego „Guido” zostaną połączone w jedną instytucję. Zdecydował o tym samorząd woj. śląskiego.

Utworzona w ten sposób wspólna instytucja kultury działać będzie pod nazwą Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu. Wspólnie będą ją prowadzić gmina Zabrze i Województwo Śląskie."
                                  Czyżby nadzór?
                                  • Gość: ukryt Re: podział "zysków" IP: *.zabrze.vectranet.pl 14.12.12, 13:57
                                    no to było guido i muzeum . tylko guido miało gigantyczne straty a teraz po p[ołączeniu muzeum też będzie miało. jak będą zamykać to zamkną oba a gdyby nie połączyli to muzeum by sięuchjowało
                                • Gość: pispudło Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 15.12.12, 12:33
                                  Jaro będzie mógł gadać , że działa w podziemiu
                                  • Gość: march Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.12.12, 01:04
                                    Już gadał na marszu ale go wyśmiali mna drugi dzień
    • Gość: Raca Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 14.12.12, 13:58
      Tak mi coś podpowiada , że tu głównie chodzi o to , żeby Potyke wywalić. Prezydentowa to nie moja bajka ale Potyka też zdecydowanie nie.
      • Gość: pytajnik Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.zabrze.vectranet.pl 09.06.13, 15:11
        Czy wczorajsza INDUSTRIADA to sukces GUIDO,czy raczej porażka?
        • Gość: lola Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.181.24.64.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.06.13, 11:49
          Lalki dundu świetne! Znowu coś innego.
          Cała rodzina była pod ogromnym wrażeniem.
          • Gość: tomaszek Re: Guido ogromnie niebezpieczne IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.09.13, 20:40
            "W zarządzeniu prezesa WUG, powołującym Zespół do spraw analizy warunków bezpiecznego prowadzenia ruchu w zlikwidowanych podziemnych zakładach górniczych sformułowano następujące zadania do realizacji:
            - przeanalizowanie problematyki oraz opracowanie propozycji wymagań dotyczących bezpiecznego prowadzenia ruchu w zlikwidowanej kopalni węgla kamiennego Guido w Zabrzu."

czyżby następny obiekt do zamknięcia?/po sztolni/
            • Gość: kajtek sukces Guido:) IP: *.static.3s.pl 17.09.13, 15:33
              www.kopalniaguido.pl/index.php/wiadomosci/123-zielony/998-spektakl-synek-na-festiwalu-w-warszawie.html
              • Gość: kajtek Re: sukces Guido:) IP: *.static.3s.pl 17.09.13, 15:34
                Spektakl zdobył Grand Prix przeglądu!
            • Gość: wielki sceptyk Re: Guido ogromnie niebezpieczne IP: *.wieszowanet.pl 18.09.13, 20:06
              No coż urzędasy z WUG i OUG najwyraźniej znaleźli kolejny poligon do wdrażania swoich nowatorskich pomysłow z zakreu bezpieczeństwa pracy w kopalniach. Niczego nie zamkną, niczego mądrego nie wymyślą ale do czasu aż coś gdzieś powaznie pier..... w jakiejś innej kopalni to krwi w zabytkowych podziemiach napsują. Potem zmieni sie kilku urzędników w OUG i w WUG Nadejda wybory, Sekuła zajmie sie czymś innym i klimat sie poprawi a wszystko wróci do normy.
              • Gość: też kierowca Re: Guido ogromnie niebezpieczne IP: *.zabrze.vectranet.pl 18.09.13, 22:11
                Wielki sceptyk patrzy bardzo pesymistycznie. A gdyby tak uwierzyć, że można z Guido zrobić interes? Przecież to możliwe, trzeba tylko się na tym znać ;)
                • Gość: wielki sceptyk Re: Guido ogromnie niebezpieczne IP: *.wieszowanet.pl 18.09.13, 23:00
                  To nie ma być żaden tylko obiekt kultury. Utrzymanie takich obiektów nigdy się nie zbilansuje, poniewaz jest koszmarnie drogie i dlatego zawsze trzeba je dotować. Dotowane sa wszystkie tego rodzaju muzea i obiekty kultury jak świat długi i szeroki. To instytucja kultury z założenia nie nastawiona na zysk
                  • Gość: lola jestem górnikiem. IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.13, 00:17
                    katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,14629961,Pani_z_pieskiem_na_billboardach__I_napis___Jestem.html#LokKatTxt
                    brawo! fajny pomysł i wykonanie.
                    • Gość: am Re: jestem górnikiem. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.09.13, 10:54
                      Lola co ty widzisz fajnego w tym pomysle? W reklamie pokazali ludzi co w zyciu w kopalni nie byli. Gdyby tresc spotu byla "Jestem Slazakiem rozumiem kopalnie" to mnie osobiscie bardziej by to przekonalo i sklonil bym sie do odwiedzenia kopalni Guido. Czytalem wypowiedzi na forach np. o pani z pieskiem, o wasatym strazaku, zachodzi pytanie czy pani ta lub pan ten (jako radny rady dzielnicy Konczyce) nie zafundowal sobie bezplatnej reklamy swojego wizerunku?
                      • Gość: lola Re: jestem górnikiem. IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.13, 21:12
                        Akurat jedna z osób - piegowata dziewczyna- naprawdę pracuje w kopalni. Pozostali to najwyraźniej osoby, które są związane z Kopalnią Guido- i nie widzę w tym nic złego, żeby obiekt promowali ludzie, którzy w jakiś sposób tworzą to miejsce.
                        Niektórzy wszystko muszą mieć takie w mordę dosłowne, i nie oczekuję od takich osób, że zadadzą sobie trud by pomyśleć trochę bardziej metaforycznie. Kopalnia Guido to nie prawdziwa działająca kopalnia, a bohaterowie kampanii nie są prawdziwymi górnikami.
                        Nie wiem dlaczego hasło budzi tak skrajne emocje- jest przecież tylko tym, co może powiedzieć turysta, który odwiedzi Guido i wczuje się w historie opowiadane przez przewodników.
                        Jeśli tak się czepiamy hasełek reklamowych, to czy sprzedawca w drogerii powinien odmówić sprzedaży kosmetyków L'oreal komuś, kto nie jest ich wart?
                        • Gość: wielki sceptyk Re: jestem górnikiem. IP: *.wieszowanet.pl 22.09.13, 00:22
                          lola na tym forum wszystko budzi skrajne emocje bo to zgromadzenie frustratów, debili i zwyczajnych psycholi. Jednak jak ktoś to powiedział nie ważne jak mówią byle mówli więc nawet ci wieczni malkontenci przez swoją nieodpartą pokusę uzewnętrzniania objawów swoich psychoz i natrectw propagują zarówno kopalnię Guido jak i reklamę o której tu mowa :-)
                      • Gość: wielki sceptyk Re: jestem górnikiem. IP: *.wieszowanet.pl 22.09.13, 00:17
                        pierodlicie hipolicie - akurat ta Pani z pieskiem to na kopalni jest codziennie. Tak poza tym to najwyraźniej jesteś po prostu za głupi żeby zrozumieć przekaz tej reklamy
                        • Gość: Helga Re: jestem górnikiem. IP: *.zabrze.vectranet.pl 22.09.13, 20:33
                          jest gornikiem i mo wyrombany przodek
                          • Gość: mateusz Re: jestem górnikiem. IP: *.zabrze.vectranet.pl 17.07.14, 13:07
                            Od wtorku nie można zwiedzać zabrzańskiej kopalni Guido. Wszystko przez awarię jednego z podziemnych transformatorów.

Cały tekst: katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,16338339,Awaria_w_kopalni_Guido__Zwiedzanie_na_razie_wstrzymane.html#LokKatTxt#ixzz37isjrfSv
                            • Gość: tryptyk Re: jestem górnikiem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 23:11
                              guido, luiza, sztolnia, ale za to jest dostep do morza
                              • Gość: mateusz II Re: jestem górnikiem. IP: *.zabrze.vectranet.pl 17.07.14, 23:18
                                Ten co upublicznił awarię tego włoskiego trasformatora ma przechlapane,ale podobno dłużej już nie można było.Ale nie ma takiego złego,co by nie wyszło na dobre.
                                Każdy dzień bez zwiedzania,to mniejsze straty !

• Gość: gruba Re: jestem górnikiem. IP: *.zabrze.vectranet.pl 25.07.14, 23:37
                                  Tydzien mija
                                  a nadal niczyja
                                  • Gość: wielki sceptyk Re: jestem górnikiem. IP: *.wieszowanet.pl 26.07.14, 18:19
                                    Moim zdaniem winny jest przede wszystkim nasz ogólnonarodowy tumiwisizm, a kwestiami potęgującymi problem w sytuacji gdy z powodu kompletnej ignorancji osób odpowiedzialnych już do awarii doszło są: literalne i bezmyślne traktowanie prawa górniczego przez OUG oraz brak determinacji do tego by konsekwentnie robić swoje. Czy wyobrażacie sobie sytuację gdzie w przypadku awarii jednego zasilania na prawdziwej kopalni zatrzymuje się szyb i wydobycie na kilka tygodni z powodu hipotetycznych trudności z ewakuacją w przypadku kompletnie nieprawdopodobnej awarii drugiej linii zasilającej ?
                                    • Gość: ch*d*i*k*k* Re: jestem górnikiem. IP: *.zabrze.vectranet.pl 28.07.14, 20:51
                                      Ten skopcony trafok na dole to jakaś smierdząca sprawa.Nie wiem,czy ktoś nie zakapował do OUG mając już dość tych przewałek.
                                      • Gość: mateusz Re: jestem górnikiem. IP: *.zabrze.vectranet.pl 30.07.14, 20:18
                                        katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,16402200,Najwieksza_poprzemyslowa_atrakcje_znow_beda_mogli.html
                                        Z powodu braku terminu na audiencję w Watykanie(włoski transformator) zdecydowano się na remont w Dąbrowie Górniczej.
                                        • Gość: ryl Re: jestem górnikiem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.15, 20:22
                                          No to niedlugo ino guido sie w zobrzu ostanie
                                          • Gość: pyciok Re: jestem górnikiem. IP: *.dynamic-ra-2.vectranet.pl 28.03.15, 23:09
                                            i teraz to piknie pod urzad górniczy podpadnie i bedzie kapa
                                            • Gość: qwq Re: jestem górnikiem. IP: *.dynamic-zab-02.vectranet.pl 20.10.18, 12:21
                                              Kolejna kadencja mija, a ja nadal niczyja :)
    • artdo67 Re: kopalnia Guido ogromne straty 20.10.18, 12:24
      Czas pomachać białymi chusteczkami tej kobiecie
    • wirebars Re: kopalnia Guido ogromne straty 22.10.18, 22:51
      Zabytkowa kopalnia Guido to pomysł, który powstał w gronie Towarzystwa Przyjaciół Zabrza a najbardziej wyraźną postacią w tej sprawie to Klaus Kula. MMS zastała ten pomysł już wdrożony i zauważyła w nim swoją szansę na przemodelowanie przemysłowego Zabrza w miejsce turystyki przemysłowej o międzynarodowym znaczeniu. To oznaczało rezygnację z miejsc pracy w sektorze wytwórców na rzecz miejsc pracy w sektorze budżetowym. W konsekwencji fachowcy wielu zawodów stali się w Zabrzu zbędni a ich miejsce zajęli wszechobecni urzędnicy związani w różny sposób z magistratem, pozyskiwani przez MMS w drodze nepotyzmu środowiskowego. Kopalnia Guido i wszytko to co wybujało w dalszym ciągu tego pomysłu to nie "ogromne straty" bo to by sugerowało, że liczono na zyski , ale po prostu ogromne koszty dla miasta i Urzędu Marszałkowskiego. Mają je obniżyć drogie bilety i przede wszystkim turyści zagraniczni.Powstały atrakcje za drogie dla przeciętnej zabrzańskiej rodziny z dwójką dzieci. Nadzieja w darmowych okazjach, korporacyjnych prezentach a w ostateczności funduszu socjalnym przedsiębiorstw i firm - jeżeli regulamin pozwala na zakup biletów.
    • Gość: rachmiszcz Re: kopalnia Guido ogromne straty IP: *.dynamic-zab-02.vectranet.pl 23.10.18, 17:34
      Ogromne koszty (podatki,opłaty moje i Twoje ),ale rodzina skutecznie dojących to miasto wychodzi na swoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka