Dodaj do ulubionych

Proboszcz parafi św. Teresy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 18:34
Proboszcz wprowadza nowe kultury zachodu i wschodu. Regionalne kultury są mu
za płytkie, co powoduje głównie wśród starszej części parafian oburzenie.
Przy jakielkowiek wizycie, czy to od Biskupa, czy to innego księdza, powraca
do gry na organach. To się nazywa chyba dwulicowość. Biskup także nie
interweniuje na postulaty parafian. Ma to chyba głęboko ....
Obserwuj wątek
    • Gość: di Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 18:43
      > Przy jakielkowiek wizycie, czy to od Biskupa, czy to innego księdza, powraca
      > do gry na organach.

Proboszcz gra?
      • Gość: Edyta Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:46
        To jest straszne. Byłamdziś na mszy i wysłuchałaaaaaaammmmmmm na temat grania,
        a raczej nie grani na organch oraz palenia świec wg. zachodniegozwyczaju
        (głownie niemieckiego) Nie ma na tego faceta rady, naleze do parafii od
        niedawna ale wkurzają mnie jego rządy. Wyczytałam o tym jak sprawdzane są
        dzieici czy na msze chodzą i katechezie dla dorosłych- ona też obowiązkowa ????
        Coś czuje że postaram się zrobić tak aby dziecko poszło do I komunii z innej
        parafi, tylko nie wiem czy to jest możliwe. Mam jeszcze z 3 lata czasu, a
        szkołe będzie miał raczej przynależną do innej parafii. Może ktoś mnie
        poinformuje jak to jest?
        • Gość: di Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:50
          Ale o co chodzi z tym graniem i świeceniem?
          • Gość: zaciekawiona Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.za.digi.pl 03.09.06, 21:24
            pierwszy raz słyszę o niemieckim zwyczaju palenia świec o co chodzi o co chodzi
            z tymi nowymi czy też innymi zwyczajami proboszcza św. Teresy bo nie należe do
            tej Parafii?
            • Gość: wewa Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:37
              Od dzisiaj można zapalić świecę ofiarną (składając ofiarę przynajmniej 2 zł);
              Tym samym nawiązujemy do tradycji miejsc pielgrzymkowych i kościołów Zachodu;
              Takie zapalenie świecy z pewnością przyczyni się do ożywienia naszej
              pobożności, stanie się szansą na duchowy rozwój i pogłębi poczucie
              przynależności do kościoła parafialnego;
              Gra na organach czy innych instrumentach muzycznych, dopuszczalna jest we Mszy
              śpiewanej i czytanej jako akompaniament podczas śpiewu zespołu i ludu”. Nie ma
              mowy o akompaniamencie podczas odpowiedzi ludu na pozdrowienia kapłana;
              • Gość: di Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:45
                N
                > ie ma
                > mowy o akompaniamencie podczas odpowiedzi ludu na pozdrowienia kapłana;

A dokładniej ?
    • Gość: asia Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:42
      Proboszcz jest zakochany w sobie i dumny.. pamietacie przeciez sprawe ze znakiem
      pokoju. Zrobil to Parafianom na zlosc. Tylko jak sa jakies szychy z kurii na
      mszy to jest tez znak pokoju. Dlatego wlasnie slub biore w parafii mojego
      narzeczonego.
      • Gość: tak Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 13:38
        Tak to fatalny proboszcz, ma ochotę zrobić ze wszystkich parafian chór, sam
        śpiewa że szkoda gadać a parafian zamiast przyciągać do kościoła to odstrasza
        ja już chodzę na inne osiedla byle dalej od Teresy
        • Gość: do góry Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 21:26
          ------
        • Gość: Grzegorz Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 21:44
          Ciekawe kto tak naprawdę wypisuje te brednie.
          Ja z zazdrością przyglądam się tej parafii pracy i talentom proboszcza.
          Nasz Kosciół od lat nie był remontowany poza tym nie wiele się w nim dzieje.
          Kościół ŚwTeresy wyróżnia się spośród innych jest wyremontowany ,odbywają się w
          nim wspaniałe imprezy kulturalne choćby słynne spotkania kolędowe chorów.
          I jeszcze komuś to przeszkadza.
          Jak nie chcecie chodzic do Kościoła to Wasza sprawa.
          Czy Wy sami wiecie o co Wam tak naprawdę chodzi ?
          A może przeszkadza Wam msza dla mniejszości niemieckiej ?
          • Gość: ja Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:13
            Dla mnie wazniejsza jest wspolnota duchowna a nie wyglad fizyczny kosciola a tej
            wspolnoty nie ma tam za grosz.Co do mniejszosci niemieckiej nie mam nic
            przeciwko ale czemu akurat ale prawda jest taka ze to ona sponsoruje wiekszosc
            inwestycji wiec trzeba jej tez dogodzic.
            • Gość: Bob Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:55
              Zapisz się do PIS-u to Ci ulży.Tam też nie przepadają za Niemcami.
    • aka-jo Re: Proboszcz parafi św. Teresy 05.09.06, 12:20
      Na forum dotarla religia.....

Polityka,religia...
      • Gość: ja Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 07:45
        Do PiSu mi daleko, sama mam niemieckie korzenie ale to protest przeciw
        dwulicowosci i dupowlastwu.
        • emenefix Re: Proboszcz parafi św. Teresy 09.09.06, 16:38
          Pamietajcie ze proboszcz to tez gospodarz i manager. Jeśli o to chodzi to
          Teresa na pewno nalezy do podium w Zabrzu. No moze ejszcze Franciszek i Anna. W
          tych pariafiach wszystko zmienia się na lepsze w błyskawicznym tempie. A chór
          Chłopięcy jest raczej dumą parafii niz jakimś problemem. Nie rozumiem
          niektórych ludzi. Wielu wiele by dało za to na co oni sami narzekają.
          • Gość: ada Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.bater2.zabrze.pik-net.pl 09.09.06, 22:30
            Według mnie to najwiecej maja do gadania i krytykowania ci, co z kościołem mało
            mają wspólnego. Zadaj sobie pytanie, co sam zrobiłes dla swojej parafii!!!
    • Gość: Wicia Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.interka.pl 15.01.17, 12:19
      Proboszcz Klemens myśli tylko o pieniądzach .wysyła listy do biednych parafian z prośba o pieniądze a kazanie pogrzebowe ma tak marne ze płakać się chce
      • Gość: Witia Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.interka.pl 15.01.17, 12:27
        Trzeba grubo posmarować żeby coś dobrego powiedział na pogrzebie za 500 zl nic nie zrobi
        • helanber Re: Proboszcz parafi św. Teresy 16.01.17, 11:49
          A co to gadanie pochlubne o umarlym da? Jaki byl taki byl a czy sukienkowy musi kazdego chwalic ?
          nikomu na tym nie zalezy ,zmarly i tak juz tego nie uslyszy robale tak jak kazdego z nas beda w dupe gryzly.
    • Gość: Parafianin Re: Proboszcz parafi św. Teresy IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.17, 18:25
      Przeniesienie do innej parafii księdza wikarego Przemka jest wielką stratą dla wiernych u których cieszył się szacunkiem i poważaniem.Wniósł bowiem do tego kośćioła nowy klimat dla całej wspólnoty.Wielka szkoda,że nie zauważyła tego Kuria Biskupia,bo zachowanie księdza proboszcza powoduje odejscie wielu wiernych do sąsiednich parafii.Nie stać go było jako gospodarza na złożenie podziękowań za posługę w imieniu własnym i innych gremiów,co świadczy o jego niskiej kulturze.Ten kapłan pełen bufonady już dawno powinien odejść i zająć się czymś innym bo jego kazania z ołtarza o swojej rodzinie w Niemczech i przebytych zabiegach głoszone w świątyni nie mają nic wspólnego z nauką kośćioła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka