Dodaj do ulubionych

artzin - xerro

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 10:04
Szukam informacji o artzinie 'xerro' ,który ukazywał się w Zabrzu w drugiej
połowie lat 80 i pierwszej połowie lat 90 -tych.Był na tyle znany, że pojawia
się w książkach o drugim i trzecim obiegu. Jeśli ktoś się z nim zetknął,
proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • neonm3 Re: artzin - xerro 29.06.07, 11:05
      również jestem zainteresowany jakimikolwiek informacjami
    • Gość: kserograf Re: artzin - xerro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 21:33
      uwielbiam nowomowę! Nawet w Wikipedii nie ma słowa : artzin.
      Napisz po polsku o jakie publikacje Ci idzie.
      • neonm3 Re: artzin - xerro 01.07.07, 13:17
        Twój komentarz nic nie wnosi. Jesteś typowym idiotą. Roszczerz trochę horyzonty
        poza akademickie struktury i odejdź od komputera, którego nawet nie potrafisz
        dobrze obsłużyć.

pl.wikipedia.org/wiki/Zin_(czasopismo)
        • donowa Re: artzin - xerro 01.07.07, 18:03
          Nie wiem chłopczyku czy zdajesz sobie sprawę z tego, ze nie stosujesz sie do
          zasad na tym Forum.
          Proszę o kulturalne zachowania i używanie nieobraźliwych słów.
          PS1. Na stronie przez Ciebie podanej nie ma niestety słowa "artzin - xerro" o
          które respondentowi szło. Więc termin dalej nie wyjaśniony.
          PS2. podejrzewam, że chcecie uzyskać wiedzę w temacie - a tym zachowaniem nie
          sądzę, aby posiadać takiego materiału Was ją okazał.
          Więc pokory i kindersztuby.
          • Gość: msm Re: artzin - xerro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 19:31
            Artzin - to nie tyle nowomowa, ile określenie funkcjonujące w kulturze na
            nazwanie pism tworzonych przez amatorów, często pism bardzo krótkotrwałych,
            awangardowych o organiczonym zasięgu oddziaływania. Ten zasięg oddziaływania
            celowo jest ograniczany do 'swoich'. Najbardziej znany 'artzin' - 'Lampa i
            Iskra Boża' z czasem przekształcił się w miesięcznik ogólnopolski - 'Lampę'
            można kupić w salonikach prasowych, ale to wyjątek. Ten temat naprawdę mnie
            interesuje, bo jest słabo opisany, więc jeszcze raz ponawiam prośbę - piszcie
            jeśli znaliście kogoś, kto takie gazetki produkował.
          • neonm3 Re: artzin - xerro 01.07.07, 23:33
            Nie wiem czy wiesz, ale Twój komentarz również nic nie wnosi, ale to chyba u was
            rodzinne, podobnie jak inne przymioty.

PS1: należy wpisać w pasku zadań adres (uwaga aby się nie pomylić):
            pl.wikipedia.org/wiki/Zin_(czasopismo)
            gdy pojawi się żądana strona nacisnąć klawisz control (czyli ten z napisem ctrl)
            i trzymać, nie puszczać, a potem szybko literkę F i w powstałej linijce wpisać
            wyrażenie artzin. Podświetli się odpowiedź.

PS2: podejrzewam, że nie rozumiesz o co mi chodzi, więc wytłumaczę Ci
            łopatologicznie - bardziej niż typowych trolli nienawidzę osób, które zachowują
            się jak policjanci językowi i poczuwają się do mówienia wszystkim jak należy się
            wyrażać. Niejaki respondent bije piane nawet nie wiedząc iż to normalnie
            funkcjonujące określenie.

PS3: dzięki za rady, Wielki Wychowywaczu, załączam współczucia dla potomków.

PS4. ziew... + eot
    • Gość: Olgierd M. Re: artzin - xerro IP: *.icm.edu.pl 02.07.07, 10:27
      mam takie informacje - stykałem się z autorami.
      • Gość: msm Re: artzin - xerro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:41
        Cieszę się - jeśli trwasz w chęci podzielenia się wiedzą - napisz na adres:
        elfkamsm@gazeta.pl
        Dziękuję za zaintersowanie. Jeśli ktoś ma ochotę na dyskusję - zapraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka