02.03.05, 16:26
Witam,

Czy ktoś ma jakiekolwiek oficjalne informacje na temat wysokości opłat i
terminu od kiedy będą naliczane?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tomcat_8 Re: OPŁATY 02.03.05, 17:24
      Nie mam żadnych informacja, ale cały czas się zastanawiam nad jednym. Skoro
      osiedle (jego ukończony pierwszy etap czyli budynki A1, A2 i A3) nie jest
      jeszcze dopuszczone do zamieszkania - nie ma jeszcze pozwolenia na użytkowanie,
      to czy wolno naliczać opłaty za użytkowanie? Pomijam opłaty licznikowe - prąd,
      woda - płacisz za to co zużyjesz, ale czynsz?
      Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Poza tym jak wycenić czynsz za
      zamieszkiwanie na placu budowy? A uważam, że nasza część jest nadal placem
      budowy, a przynajmniej była nim w lutym.

Pozdrawiam
      • michalfront Re: OPŁATY 03.03.05, 08:42
        dopóki nie ma pozwolenia na użytkowanie budynku to nie powinniśmy ponosić
        żadnych opłat, nawet licznikowych (teoretycznie) ale też B-P nie powinno
        pozwalać na mieszkanie tam (tylko na prace wykończeniowe)
        w praktyce, na wszystkich budowach jest taki stan faktyczny jak na naszej...
        B-P pozwala nam mieszkać, a my płacimy opłaty licznikowe

chociaż spotkałem się i z przypadkiem kiedy developer zazyczył sobie pełnych
        opłat (w tym za zieleń która była w umowie) w sytuacji kiedy był to jeszcze
        plac budowy w duzo gorszym stanie od naszego. Myślę (jestem pewien) że B-P tak
        się nie zachowa (zresztą tamtem developer, jak się ludzie wkur... i
        zapowiedzieli skierowanie sprawy do sądu, też w końcu się z tego wycofał)
        • izabell83 Re: OPŁATY 07.03.05, 19:19
          witam. będę mieszkanką a6, więc może nie powinnam zabierać głosu ale wiem, że
          spolka przekaże zarządzania najprawdopodobniej spółdzielni wola, która pobiera
          5 zl za metr kwadratowy za rok za zarządzanie( ale nie cieszcie sie ze to tanio
          bo jest to tylko stawka wynagrodzenia dla spółdzielni, oprócz tego dojdzie
          jeszcze normalny czynsz, nie wiadomo ile- i to jest właśnie dziwne) sądzę, że
          będzie to ok 6-7 zl za metr za miesiąc, bo u większości developerow sa takie
          stawki, więc są to pewnie te "stawki rynkowe". a co do pozwolenia na
          użytkowanie to jeśli jesce nie zostało ono wydane to nawet developer nie ma
          prawa pozwolić nikomu na zamieszkanie, bo jakby się urzędnicy dowiedzieli, że
          ktoś mieszka bez pozwolenia to grożą za to spore kary pieniężne...
          • magda_bemowwo_park Re: OPŁATY 08.03.05, 09:22
            ale przecież możemy sami zadecydować kto ma zarządzać osiedlem!! nie ma wymogu
            żeby była to akurat ta spółdzielnia, która taka rewelacyjna nie jest!
            Po co dodatkowo opłacać sm wola?
            • cramerpl Re: OPŁATY 14.03.05, 11:10
              Słyszałem wiele nieprzychylnych zdan o SM Wola. Przede wszystkim kwestie
              oplacania molocha, ktory ma wlasny sprzet, ludzi itd. To jest jak najbardziej
              OK, ale dla osiedli starszych, w ktorych wiele rzeczy sie juz sypie i
              interwencje sa czeste... My jak bedziemy potrzebowali raz na rok np. ciezarowki
              lub podnosnika - to mozemy ja wynajac! Nie ma sensu placic za sprzet ktory stoi
              przed SM Wola i rdzewieje lub jest wykorzystywany w 99% na inne osiedla.
              Nam potrzebny jest zarzadca, ktory po pierwsze nie trwoni pieniedzy, po drugie
              100% srodkow jakie mu placimy, wykorzysta na nasze osiedle!
              • bartek_park Re: OPŁATY 14.03.05, 14:25
                Ta spóldzielnia to moloch zarzadzajacy prawie 250 budynkami. Do tego robi to w
                sposób bardzo nieefektywny. Nie sdze by taki moloch byl w stanie dobrze
                zarzadza osiedlem. A w razie jakichkolwiek problemow to oczywiscie szanse walki
                z taka spoldzielnia sa slabe. Jestem zdecydoweanie przeciwny tego typu
                rozwiazaniom.
                • polesiak Re: OPŁATY 21.03.05, 18:26
                  Co do szans walki - jak zawsze problem leży we właściwie skonstruowanej umowie
                  o zarządzanie. Wydaje mi się, że jeśli deweloper wybierze jakiegoś zarządcę, to
                  na pewno po przejęciu władzy przez wspólnotę, konieczne będzie:
                  przeanalizowanie umowy, stawek, warunków, ewentualnie wybór nowego zarządcy i
                  być może wyłożenie paru peelenów dla prawników (może skorzystanie z doświadczeń
                  mieszkańców-prawników?) na dobre napisanie umowy z zarządcą.
          • tomcat_8 Re: OPŁATY 08.03.05, 12:22
            O ile się orientuję to o wyborze zarządcy nieruchomosci decyduje wspólnota
            mieszkańców. Im szybciej powstanie tym lepiej dla nas. Pytanie, czy powstanie
            wspólnota dla każdego budynku osobno, dla poszczególnych etapów, czy dla całego
            osiedla?

Może ktoś się orientuje w sprawach wspólnot i ma rozeznanie na rynku spółek
            zarządzających nieruchomościami?
            • bartek_park Re: OPŁATY 08.03.05, 15:21
              Nie patrzmy tylko przez pryzmat ceny. Ważne jest jak firma będzie zarządzała
              naszymi domami, nie dotyczy to wyłącznie kwestii czystości, ale przede
              wszystkim dbania o stan techniczny budynków. Z moich doświadczeń to najlepiej
              sprawdzała się niewielka spółdzielnia, a najlepiej jak zarządzana przez kogoś z
              samych mieszkańców (oczywiście z pensją) - przy 41 metrowym mieszkaniu płaciłem
              150 zł miesięcznie w tym były wszystkie remonty (remont elewacji, instalacji,
              klatek), podwórko sprzątane codziennie, odśnieżone itd. Nie upieram się przy
              takim rozwiązaniu, ale warto zobaczyć kto co oferuje za jakie stawki i jaka
              jest jakość. Nie wiem jak jest obecnie, ale kiedyś też mieszkałem w domu
              zarządzanym przez SM WOLA i pamietam, że dozorca mył podłoge na klatkach 3 x w
              roku a remonty i modernizacje nie były przeprowadzane żadne. Niestety budynki -
              także nowe - właśnie po to by w przyszłości nie stały się ruiną za którą płaci
              się potworne pieniądze, wymagają ciągłej dbałości o ich stan techniczny. Myślę
              też jednak, że ewentualne decyzje muszą być podejmowane wspólnie czyli wtedy
              gdy wszystkie bloki zostaną oddane.
              Aha co do kwestii poruszonej w jednym z postów powyżej - osiedle stanowi całość
              i jako takie powinno mieć jedną wspólnotę i musi byż zarządzane przez jedną
              firmę. Inaczej to będzie za przeproszeniem jeden wielki burdel i ciągłe
              awantury. Nigdy wszyscy nie bedziemy ze wszystkich rozwiązań zadowoleni, ale
              musimy szukać sensowanych kompromisów.
    • dorian22 Re: OPŁATY 08.03.05, 13:54
      Witam gorąco wszystkich mieszkańców BP!!!
      Odnośnie zarzadzania przez społdz. WOLA (SMW) chciałbym tylko dodac ze nie jest
      to chyba zly wybor jesli wogole jest prawdziwy. Obecnie wynajmuje mieszkanie w
      jednym z blokow na bemowie(na przeciwko BP)gdzie SMW wlasnie zarzadza i
      porownujac oferty z innymi mam najtanszy czynsz w oklicy. Za mieszkanie 61m
      wychodzi 374 zł(+f.remontowy 90 zł, który w 25 letnim bloku jest
      koniecznoscia-ale nie w nowym osiedlu) w tym opłata eksploatacyjna (czyli
      administrowanie) wynosi zaledwie 1,25 zł. Porownujac to z innymi
      oferantami-sredni koszt to ok 2,2 zł. Oprocz tego mam znajomych, ktorzy od roku
      mieszkaja obok bazarku przy MCDonaldzie gdzie rowniez zarzadza wlasnie SMW.Za
      mieszkanie 46m placa ok 260zl(f.remontowy-BRAK,przynajmiej jeszcze przez kilka
      lat,dopoki wiekszosc rzeczy jest na gwarancji). Wedlug mnie SMW to nie taki zly
      wybor,zanim zaczniemy protestowc porownajmy oferty innych administratorów! Warto
      chyba dodac ze ta spoldzielnia jest jedną z najwiekszych spoldzielni
      mieszkaniowych w Warszawie i majac spory zasób lokalowy moze posiadac
      atrakcyjne stawki bo i przy takich bardzo dobrze wychodzi na swoje. Przykladem
      niech bedzie wspolnota mieszkancow Bemowo-ul Millera, Morcinka(na przeciw pętli
      tramwajowej) byle wojskowe osiedle,tam porownywalny czynsz z moim mieszkankiem
      61m wynosi 530 zł (+f.remontowy 120zł)."I to jest to"-oni placa jakiejs
      prywatnej firmie "MIRJAM"za zarzadzanie przeszło 2,20 zł pomimo ze maja te same
      usługi co kazdy blok. Jak wiec widac wychodzi sporo. A tak wogole to przeciez
      zawsze mozna po jakims czasie zrezygnowac z uslug danego aministratora i szukac
      nowego. Wszystko w rekach wspolnoty mieszkancow BP!!! POZDRAWIAM przyszlych
      moich sasiadow---mieszkaniec B1 a od niedawna A7.
      • dorian22 Re: OPŁATY 08.03.05, 14:13
        Witam jeszcze raz. Musze nawiazac do wypowiedzi Izabell 83 ktora to napisała-
        "będę mieszkanką a6, więc może nie powinnam zabierać głosu ale wiem, że
        spolka przekaże zarządzania najprawdopodobniej spółdzielni wola, która pobiera
        5 zl za metr kwadratowy za rok za zarządzanie( ale nie cieszcie sie ze to tanio
        bo jest to tylko stawka wynagrodzenia dla spółdzielni,prócz tego dojdzie
        jeszcze normalny czynsz, nie wiadomo ile- i to jest właśnie dziwne)"
        No własnie to jast dziwne ze piszesz najprawdopodobniej-czyli nie jest to
        sprawdzona wiadomosc a do tego wysokosc stawek.Tak wiec niepotrzebna
        panika.Jednakze po przeliczeniu tej najprawdopodobnej stawki (5zł za m za rok)
        dla przykladowego mieszkania 60m okazuje sie ze to nie jest wcale tak duzo jak
        moze byc odebrane.Mianowicie 60m x 5zł=300zł za rok,dzielac przez 12 = 25zł na
        miesiac,co podzieleniu przez 60m (25zł/60) daje 0,42zł. Tak wiec 0,42zł za m
        kwadratowy na miesiac.Nie jestem specjalista w zarzadzaniu ale taka stawka
        wydaje sie rozsadna.Prosze o info w tej sprawie jesli ktos zna przypadki
        nizszych stawek. pozdrawiam izabell-dorian
        • izabell83 Re: OPŁATY 12.03.05, 17:35
          co do tej społdzielni wola to nie jest to pewne tylko prawdopodobne... a co do
          tej opłaty rocznej to jest to tylko wynagrodzenie dla tej spółdzielni do tego
          będzie dochodzić czynsz (nie wiem ile) może obecni mieszkańcy już wiedzą???
          najlepiej oczywiście bedzie jeśli jak najszybciej powstanie wspólnota bo wtedy
          sami bedziemy rządzic naszymi pieniedzmi,ale do czasu kiedy nie powstanie to
          nasz developer nie będzie zarządzał sam tylko wybierze jakaś firmę lub
          spółdzielnię. pozdrawiam.
    • dorian22 Re: OPŁATY 17.03.05, 13:47
      Witam ponownie
      TAK czy owak, to mysle ze ratuje nas tylko spokoj i baczna obserwacja poczynan
      naszego przyszlego administratora osiedla. Jakikolwiek by to niebyl podmiot
      zarzadzajacy, powinno mu zalezec na jak najefektywniejszym administrowaniu, w
      przeciwnym razie nietrudno sie domyslec, ze wspolnota mu podziekuje za
      wspolprace.Tak wiec, czas pokaze czy deweloper dokona odpowiedniego wyboru w
      naszym imieniu. Pozdrawiam wszystkich mieszkanców.
      • bartek_park Re: OPŁATY 17.03.05, 19:26
        Mysle ze gdyby mieszkancy zaugerowali innego zarzadce to developer by mogl to
        wziac pod uwage. Inna sprawa to, ze wymagaloby wiekszego zaangazowania samych
        mieszkancow, a na to chyba tak za specjalnie to liczyc nie ma co - przynajmniej
        na razie.

• cramerpl Re: OPŁATY 19.04.05, 19:35
      Dosyć głośno reklamuje sie w radiu zarządca nieruchomości firma LARIX - może
      warto to sprawdzić... Ktoś slyszał może jeszcze o innych firmach tego typu?
      www.administrujemy.pl
      • magda_bemowwo_park Re: OPŁATY 19.04.05, 19:41
        a czy developer nie podaje nam z góry administratora?
        • cramerpl Re: OPŁATY 20.04.05, 09:13
          a podaje? Wydaje mi się, że do zakończenia całej inwestycji tak, ale po - wybór
          należy do nas...
          • bartek_park Re: OPŁATY 20.04.05, 10:51
            Po zakończeniu inwestycji developer przekazuje administrację wybranej firmie.
            Wybór tej firmy zależy od developera, komu przekaże zależy od jego decyzji, ale
            także od mieszkańców. Na obecnym etpaie nie ma możliwości podjęcia decyzji, że
            zarządzanie musi zostac przekazane jakiejś tam firmie, ale gdyby była ogólna
            zgoda na wybór jakiejś konkretnej to oczywiście można wpłynąć na developera i
            teretycznie nie powinien mieć obiekcji. Oczywiście wcześniej mieszkańcy
            musieliby wiedzieć czego chcą, podjąć tę decyzję wspólnie itd. a na to raczej
            się w praktyce nie zanosi, zatem decyzja pozostaje w rekach developera.
            • polesiak Re: OPŁATY 21.04.05, 10:46
              Wydaje mi się, że trochę nie tak. Po zakończeniu inwestycji i sprzedaży
              notarialnej mieszkań oraz po zawiązaniu się wspólnoty, stroną umowy z zarządcą
              będzie wspólnota, więc opcje powinny być dwie: albo wspólnota podejmuje decyzję
              o kontynuacji współpracy z dotychczasowym zarządcą, albo wybiera nowego
              zarządcę. Deweloper jeśli będzie miał niesprzedane mieszkania, to oczywiście
              powinien także płacić czynsz za ich powierzchnię.
              Do czasu zawiązania się wspólnoty zgodnie z umowami przedwstępnymi,
              powierzyliśmy zarządzanie deweloperowi, a ten ma prawo wybrać zarządcę na
              warunkach rynkowych (i to chyba powinien udowodnić).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka