Dodaj do ulubionych

autostrada

04.12.05, 09:39
Czy ktoś wie gdzie będzie planowana trasa szybkiego ruchu w rejonie osiedla?
Czytałem też coś o szybkiej kolejce dojazdowej na Bemowie. Czy wiecie coś na
ten temat?
Obserwuj wątek
    • sbrzuc Re: autostrada 04.12.05, 13:52
      Polecam ten wątek

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19482&w=20292103&v=2&s=0
      • fioletor Re: autostrada 04.12.05, 23:25
        Z planów umieszczonych na stronie zwolenników trasy szybkiego ruchu pod naszymi
        okami (czyli SISKOMu - proszę zwrócić uwagę na zwrot "Obwodnica w Warszawie",
        trudno o głupsze zestawienie słów - jeśli "obwodnica", to jak sama nazwa
        wskazuje - obok Warszawy. A "Obwodnica w Warszawie", to nic innego jak
        wpuszczenie ruchu tranzytowego do miasta) wynika, że gdyby został zrealizowany
        pomysł trasy S8 obok naszego osiedla to przez cichą i spokojną do tej pory
        ulicę Wrocławską zacznie się przewijać potężna lawina samochodów. Więc
        bylibyśmy zatruwani z dwóch stron. Ale ja jestem dobrej myśli i myślę, że ta
        chora trasa nie powstanie pod naszymi oknami.
        • michalfront Re: autostrada 12.12.05, 13:41
          będzie dobrze - akurat w tej sprawie "typowe polskie tempo budowy" jest naszym
          sprzymierzeńcem!

myślę że obowdnicę przez środek miasta można traktować w kategoriach inwestycji
          typu "most północny", "metro na pragę" czy "wielopoziomowe parkingi w centrum"
          czyli realizacja w najbliższych latach prawdopodobna jak lądowanie ufo na
          naszym podwórku :)
          • sbrzuc Re: autostrada 12.12.05, 13:44

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3060703.html
            Cytat:
            Jeśli wszystko dobrze pójdzie, autostrada dotrze do Warszawy w 2008 lub w 2009
            r. A co ze zjazdami w Warszawie? Wiemy, że będą dwa - na północ i południe.
            Najbardziej zaawansowane jest przygotowanie budowy pierwszego z nich. To
            przedłużenie Trasy AK przez Bemowo do Konotopy. - W marcu skończymy tu wykupy
            gruntów. Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowę i ogłosić przetarg. Budowa
            zacznie się w 2007 r. i potrwa do końca 2008 r. - zapowiada dyr. Dąbrowski.

Hmmmmmmm
            • michalfront Re: autostrada 13.12.05, 11:48
              > W marcu skończymy tu wykupy
              > gruntów.

jak będą wykupywać tak jak na Powstańców Śląskich to nie mamy się o co martwić..

> Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowę

a jeszcze wczesniej spełnić szerg wymagań środowiskowych, podczas których
              obywatele i organizacje ekologiczne mają szerokie spektrum możlwiwości
              protestowania i blokowania inwestycji

> i ogłosić przetarg.

który na pewno skończy się protesetm ze strony przegranych firm

> Budowa zacznie się w 2007 r. i potrwa do końca 2008 r. - zapowiada dyr.
              Dąbrowski.

byłbym ostrożny z takimi deklaracjami, bo dyr. Dąbrowski może już nie być dyr.,
              GDDKiA dawno zostanie zlikwidowana, a obowodnicy przez środek miasta dalej nie
              będzie...

czego sobie i Wam życzę :)))
              • mozdzins Re: autostrada 14.12.05, 16:57
                > > W marcu skończymy tu wykupy
                > > gruntów.
                >
                > jak będą wykupywać tak jak na Powstańców Śląskich to nie mamy się o co martwić.

Grunty są już wykupione w 99% ZTCW - pozostały resztki w okolicach Lasku na Kole
                - wojsko się musi z nich wyprowadzić.

> > Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowę
                >
                > a jeszcze wczesniej spełnić szerg wymagań środowiskowych, podczas których
                > obywatele i organizacje ekologiczne mają szerokie spektrum możlwiwości
                > protestowania i blokowania inwestycji

Polecam lekturę:
                www.mazowieckie.pl/news.php?id=3051
                www.mazowieckie.pl/news.php?id=3821
                po uzyskaniu decyzji lokalizacyjnej sprawa jest już zamknięta

wydanie pozwolenia na budowę jest w tej sytuacji formalnością, nie wystąpiono o
                nie tylko dlatego że ma ograniczony termin do którego należy rozpocząć prace
                budowlane.

> > i ogłosić przetarg.
                >
                > który na pewno skończy się protesetm ze strony przegranych firm

Niekoniecznie PiS ma zamiar zmienić prawo dotyczace przetargów.

> > Budowa zacznie się w 2007 r. i potrwa do końca 2008 r. - zapowiada dyr.
                > Dąbrowski.
                >
                > byłbym ostrożny z takimi deklaracjami, bo dyr. Dąbrowski może już nie być dyr.,
                >
                > GDDKiA dawno zostanie zlikwidowana, a obowodnicy przez środek miasta dalej nie
                > będzie...
                >
                > czego sobie i Wam życzę :)))

no cóż w tej konkretnej sprawie są to tylko pobożne życzenia ....
                • michalfront Re: autostrada 15.12.05, 08:39
                  czyli po raz kolejny władza robi co chce, nie licząc się zupełnie ze zdaniem
                  obywateli - a potem wielkie halo, że coraz mniej osób chodzi na wybory...

ale ja nadal twierdzę, ze podane teminy to fikcja - wystrczy popatrzeć na
                  Górczewską, juz dawno miała być gotowa...

swoją drogą jestem ciekawy, czy B-P zadziałało w interesie mieszkańców i
                  złożyło odwołanie od decyzji lokalizayjnej i czy woógle w jakikolwiek sposób
                  protestowało (jako użytkownik wieczysty terenu) przeciwko tej inwestycji?
      • grzedek Re: autostrada 09.12.05, 23:22
        dzięki za linka.
    • grzedek Re: autostrada 27.12.05, 21:25
      cześć
      Dzięki za posty o autostradzie, ale czy coś wiecie o kolejce dojazdowej? Ja
      widziełem schemat takiej kolejki na tablicy przed urzędem gminy Bemowo. Jej
      trasa przebiegała razem z autostradą obok naszego osiedla.
      • michalfront Re: autostrada 28.12.05, 08:46
        www.bemowo.waw.pl/poziom.jsp?part=gddia§ion=aktualnosci
        po lekturze odpowiedzi z GDDKiA widać, że nie wszystko jest jeszcze zapięte na
        ostatni guzik, nie ma wszystkich pozwoleń i decyzji środowiskowych, a nawet
        ostateczny przebieg trasy nie jest jeszcze znany (a nuż wybiorą wariant, który
        będzie przebiegał kawałek od nas! jak ich do tego skłonić?)

pozdrawiam
        • verop Re: autostrada 28.12.05, 18:17
          Czy dobrze rozumiem, że wariant 3 i 4 spowodowałby całkowite ominięcie naszego
          osiedla ? Czy też łącznik, który ma być tuż pod naszym oknem powstanie w każdym
          wariancie ?

Mapka na stronie
          www.bemowo.waw.pl/poziom.jsp?part=trasy_spotkanie_2005§ion=aktualnosci

• grzedek Re: autostrada 30.12.05, 22:00
            Niestety łącznik zostaje w każdym wariancie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka