grzedek 04.12.05, 09:39 Czy ktoś wie gdzie będzie planowana trasa szybkiego ruchu w rejonie osiedla? Czytałem też coś o szybkiej kolejce dojazdowej na Bemowie. Czy wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sbrzuc Re: autostrada 04.12.05, 13:52 Polecam ten wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19482&w=20292103&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
fioletor Re: autostrada 04.12.05, 23:25 Z planów umieszczonych na stronie zwolenników trasy szybkiego ruchu pod naszymi okami (czyli SISKOMu - proszę zwrócić uwagę na zwrot "Obwodnica w Warszawie", trudno o głupsze zestawienie słów - jeśli "obwodnica", to jak sama nazwa wskazuje - obok Warszawy. A "Obwodnica w Warszawie", to nic innego jak wpuszczenie ruchu tranzytowego do miasta) wynika, że gdyby został zrealizowany pomysł trasy S8 obok naszego osiedla to przez cichą i spokojną do tej pory ulicę Wrocławską zacznie się przewijać potężna lawina samochodów. Więc bylibyśmy zatruwani z dwóch stron. Ale ja jestem dobrej myśli i myślę, że ta chora trasa nie powstanie pod naszymi oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: autostrada 12.12.05, 13:41 będzie dobrze - akurat w tej sprawie "typowe polskie tempo budowy" jest naszym sprzymierzeńcem! myślę że obowdnicę przez środek miasta można traktować w kategoriach inwestycji typu "most północny", "metro na pragę" czy "wielopoziomowe parkingi w centrum" czyli realizacja w najbliższych latach prawdopodobna jak lądowanie ufo na naszym podwórku :) Odpowiedz Link Zgłoś
sbrzuc Re: autostrada 12.12.05, 13:44 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3060703.html Cytat: Jeśli wszystko dobrze pójdzie, autostrada dotrze do Warszawy w 2008 lub w 2009 r. A co ze zjazdami w Warszawie? Wiemy, że będą dwa - na północ i południe. Najbardziej zaawansowane jest przygotowanie budowy pierwszego z nich. To przedłużenie Trasy AK przez Bemowo do Konotopy. - W marcu skończymy tu wykupy gruntów. Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowę i ogłosić przetarg. Budowa zacznie się w 2007 r. i potrwa do końca 2008 r. - zapowiada dyr. Dąbrowski. Hmmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: autostrada 13.12.05, 11:48 > W marcu skończymy tu wykupy > gruntów. jak będą wykupywać tak jak na Powstańców Śląskich to nie mamy się o co martwić.. > Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowę a jeszcze wczesniej spełnić szerg wymagań środowiskowych, podczas których obywatele i organizacje ekologiczne mają szerokie spektrum możlwiwości protestowania i blokowania inwestycji > i ogłosić przetarg. który na pewno skończy się protesetm ze strony przegranych firm > Budowa zacznie się w 2007 r. i potrwa do końca 2008 r. - zapowiada dyr. Dąbrowski. byłbym ostrożny z takimi deklaracjami, bo dyr. Dąbrowski może już nie być dyr., GDDKiA dawno zostanie zlikwidowana, a obowodnicy przez środek miasta dalej nie będzie... czego sobie i Wam życzę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: autostrada 14.12.05, 16:57 > > W marcu skończymy tu wykupy > > gruntów. > > jak będą wykupywać tak jak na Powstańców Śląskich to nie mamy się o co martwić. Grunty są już wykupione w 99% ZTCW - pozostały resztki w okolicach Lasku na Kole - wojsko się musi z nich wyprowadzić. > > Potem trzeba uzyskać pozwolenie na budowę > > a jeszcze wczesniej spełnić szerg wymagań środowiskowych, podczas których > obywatele i organizacje ekologiczne mają szerokie spektrum możlwiwości > protestowania i blokowania inwestycji Polecam lekturę: www.mazowieckie.pl/news.php?id=3051 www.mazowieckie.pl/news.php?id=3821 po uzyskaniu decyzji lokalizacyjnej sprawa jest już zamknięta wydanie pozwolenia na budowę jest w tej sytuacji formalnością, nie wystąpiono o nie tylko dlatego że ma ograniczony termin do którego należy rozpocząć prace budowlane. > > i ogłosić przetarg. > > który na pewno skończy się protesetm ze strony przegranych firm Niekoniecznie PiS ma zamiar zmienić prawo dotyczace przetargów. > > Budowa zacznie się w 2007 r. i potrwa do końca 2008 r. - zapowiada dyr. > Dąbrowski. > > byłbym ostrożny z takimi deklaracjami, bo dyr. Dąbrowski może już nie być dyr., > > GDDKiA dawno zostanie zlikwidowana, a obowodnicy przez środek miasta dalej nie > będzie... > > czego sobie i Wam życzę :))) no cóż w tej konkretnej sprawie są to tylko pobożne życzenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: autostrada 15.12.05, 08:39 czyli po raz kolejny władza robi co chce, nie licząc się zupełnie ze zdaniem obywateli - a potem wielkie halo, że coraz mniej osób chodzi na wybory... ale ja nadal twierdzę, ze podane teminy to fikcja - wystrczy popatrzeć na Górczewską, juz dawno miała być gotowa... swoją drogą jestem ciekawy, czy B-P zadziałało w interesie mieszkańców i złożyło odwołanie od decyzji lokalizayjnej i czy woógle w jakikolwiek sposób protestowało (jako użytkownik wieczysty terenu) przeciwko tej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
grzedek Re: autostrada 27.12.05, 21:25 cześć Dzięki za posty o autostradzie, ale czy coś wiecie o kolejce dojazdowej? Ja widziełem schemat takiej kolejki na tablicy przed urzędem gminy Bemowo. Jej trasa przebiegała razem z autostradą obok naszego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: autostrada 28.12.05, 08:46 www.bemowo.waw.pl/poziom.jsp?part=gddia§ion=aktualnosci po lekturze odpowiedzi z GDDKiA widać, że nie wszystko jest jeszcze zapięte na ostatni guzik, nie ma wszystkich pozwoleń i decyzji środowiskowych, a nawet ostateczny przebieg trasy nie jest jeszcze znany (a nuż wybiorą wariant, który będzie przebiegał kawałek od nas! jak ich do tego skłonić?) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
verop Re: autostrada 28.12.05, 18:17 Czy dobrze rozumiem, że wariant 3 i 4 spowodowałby całkowite ominięcie naszego osiedla ? Czy też łącznik, który ma być tuż pod naszym oknem powstanie w każdym wariancie ? Mapka na stronie www.bemowo.waw.pl/poziom.jsp?part=trasy_spotkanie_2005§ion=aktualnosci Odpowiedz Link Zgłoś
grzedek Re: autostrada 30.12.05, 22:00 Niestety łącznik zostaje w każdym wariancie. Odpowiedz Link Zgłoś