Dodaj do ulubionych

NAUKOWCY UCIEKAJĄ Z ROSJI

14.10.10, 11:28

www.niezalezna.pl/artykul/naukowcy_uciekaja_z_rosji/40085/1
Fatalna kondycja nauki w Rosji przyczynia się do ucieczki uczonych z tego kraju - podaje niemiecki tygodnik "Der Spiegel".

Tylko w latach 90. na fali emigracji na niespotykaną skalę Rosję opuściło 100 tys. naukowców. Głównymi kierunkami eksodusu są Stany Zjednoczone, Izrael i Wielka Brytania. Na tym zjawisku skorzystały też Niemcy, gdzie w badaniach naukowych uczestniczą tysiące imigrantów z byłych republik socjalistycznych i Rosji.
Dla nauki w Rosji brakuje dziś perspektyw, zbyt dotkliwe okazują się trudności finansowe
, praca badawcza nie jest przejrzyście zorganizowana.

Tegoroczni nobliści w dziedzinie fizyki Andriej Gejm i Konstantin Nowosiełow są pochodzenia rosyjskiego, jednak mieszkają
i prowadzą badania w Anglii. Nie przeszkadza to Rosji uważać tej nagrody za triumf rodzimej nauki, a w rzeczywistości przypadek ten wskazuje raczej na mizerny stan rosyjskiego zaplecza badawaczego – zauważa niemiecki "Der Spiegel". Obaj tegoroczni nobliści mają brytyjskie paszporty, a Gejm nie ma nawet paszportu rosyjskiego.

mem/"der Spiegel"/Wprost24
Sława!
Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • eliot Re: NAUKOWCY UCIEKAJĄ Z ROSJI 14.10.10, 12:37
      Nie ma się co dziwić, w czasach komuny naukowcy musieli siedzieć w zamkniętych miasteczkach, niby korzystali z przywilejów niedostępnych ludowi pracującemu, ale cóż to za przyjemność. Po 89-91 zostawiono ich na lodzie, za psie grosze. Ci co byli coś warci zaczęli wyjeżdzać. Wracać niezbyt im się chce, bo jeśli nawet można obecnie pracować za przyzwoitsze pieniądze to twoja wolnośc badań polega na słuchaniu poleceń czynownika...
      wink
      • ignorant11 Re: NAUKOWCY UCIEKAJĄ Z ROSJI 15.10.10, 00:04
        eliot napisał:

> Nie ma się co dziwić, w czasach komuny naukowcy musieli siedzieć w zamkniętych
        > miasteczkach, niby korzystali z przywilejów niedostępnych ludowi pracującemu, a
        > le cóż to za przyjemność. Po 89-91 zostawiono ich na lodzie, za psie grosze. Ci
        > co byli coś warci zaczęli wyjeżdzać. Wracać niezbyt im się chce, bo jeśli nawe
        > t można obecnie pracować za przyzwoitsze pieniądze to twoja wolnośc badań poleg
        > a na słuchaniu poleceń czynownika...
        > wink

I moge byc dumny z mojego mistrza Abrikosowa, na którego ksiazkach sie sie uczyłem i na którego seminaria miałem zaszczyt uczestniczyc, mojego amerykańskiego mistrza!
        • al-kochol-8 Re: NAUKOWCY UCIEKAJĄ Z ROSJI 15.10.10, 07:55
          i pomyslec ze byl kiedys laureatem nagrody leninowskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka