Dodaj do ulubionych

2 tygodnie

09.03.22, 20:12
Minęły 2 tygodnie agresji rosyjskiej. Pozytywne jest to, że póki co nie było katastrofy atomowej.
Ale sytuacja jest daleka do klarowności.. Rosjanie zajęli jednak sporo terenów na południu i stamtąd nie będzie łatwo ich usunąć..
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: 2 tygodnie 10.03.22, 00:08
      Zmkienił sie cały cywilizowany świat. Beda olbrzymie przemiany geopolityczne. Jesli chodzi i finase frfr to wyparowało conajmniej 1T$ ponad 300G$ zablokowanych aktywów oraz spadeko ponad 600G$ wartości rosyjskich społek notowanych w LOndynie.

Coraz wiecej krajów wprowadza embargo na rope i gaz z frfr.

Owszem najwazniejsze sa Niemcy, które nie maja alkternatywy dla gaz.

Rope uzupełnia Oran i Wenezuela.

Na Białórusi wydaje się Olek nie atakuje nie dlatego, że sie stawia Liliputlerowi ale ze chyba nie ma czym atakowac.

Moja hipoteza, że bał się wsyłąć wojsko regularne, wiec być moze chciał ochotników, którzy sie nie stawili.

Tak interpretuję dymisje jego hetmana,

Niestety beda dalsze ofiary ale Moskwa ma przechlapane i spadnie o kilka klas w rankingu państw świata.

Nawet jesli Liliputler się utrzyma, to Olek raczej upadnie.

Geopolitycznie co powinno sie wylonic to silne osłabienie kacapii obrona Ukrainy i wyzwolenie Białórusi.

Wzrost znaczenia Polski i chyba jednak osłąbiebnie co najmniej polityczne Niemiec.

Czyli mój postulat rozwiązania 3 federacji zaczyna nabierac rumieńcówsmile))
      • scand Re: 2 tygodnie 10.03.22, 11:32
        Następne 2 tygodnie będą bardzo ważne. Pomyliłem się już raz w swoich ocenach więc nie będę udawał, że wiem co będzie dalej. To jest wojna, a wojna jednak nie jest do końca przewidywalna.
        • ignorant11 Re: 2 tygodnie 10.03.22, 11:47
          scand napisał:

> Następne 2 tygodnie będą bardzo ważne. Pomyliłem się już raz w swoich ocenach w
          > ięc nie będę udawał, że wiem co będzie dalej. To jest wojna, a wojna jednak nie
          > jest do końca przewidywalna.

Ostatnio zgodził sie ze mną płk w st spoczynku, że wojsko jest do straszenia, a gdy walczy nawet gdy zwycięza to już jest problem. Było na grubo przed wojną.

I jak dokłądnie się sprawdziło! Ruska armia siała postrach, dopóki nie walczyła a dzisiaj już na nikim nie robi wrażenia.

Z przepowiedni, które ostatnio znalazłem, to że kacapia zbankrutuje 15 kwietnia, bo wtedy minie jakiś opóxniony o 30dni termin wykupu jakis obligacji, na która frfr nie ma kasy.

Oni juz wprowadzaja taryfy maksymalne, maja podobno wprowadzic kartkismile))

W Rosji przybyło milionerówsmile))

Podobno nawet Chińczycy przyblokowali kacapskie rezerwy i stawiaja ostre warunkismile))

Eurokurwy nadal kombinuja nawet z tym ochłapem za 500MEu, gdy USA od razu zatwierdzili pomoc 15G$ na wojo ukraińskie oraz dla krajów sasiednich i na uchodźców.
          • scand Re: 2 tygodnie 10.03.22, 12:24
            Rosjanie idą wolno na północ od Krymu ale jednak, teraz atakują w kierunku Nikopola.

pl.wikipedia.org/wiki/Nikopol_(Ukraina)

Chcą opanować zatem oba brzegi Dniepru, przynajmniej do Zaporoża.

pl.wikipedia.org/wiki/Zaporo%C5%BCe_(miasto)

Nie wiem czy będą chcieli zdobywać Krzywy Róg, rodzinne miasto Żeleńskiego, czy jest ono w ich projekcie Noworosji?
            • ignorant11 Re: 2 tygodnie 10.03.22, 13:09
              scand napisał:

> Rosjanie idą wolno na północ od Krymu ale jednak, teraz atakują w kierun
              > ku Nikopola.
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/Nikopol_(Ukraina)
              >
              > Chcą opanować zatem oba brzegi Dniepru, przynajmniej do Zaporoża.
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/Zaporo%C5%BCe_(miasto)
              >
              > Nie wiem czy będą chcieli zdobywać Krzywy Róg, rodzinne miasto Żeleńskiego, czy
              > jest ono w ich projekcie Noworosji?

Tego nie wiemy.

Ale naszym celem wojennym jest wygonic dzicz moskiewska z całej Wolnej Ukrainy.
              • scand Re: 2 tygodnie 10.03.22, 13:52
                Oby Ukraina nie dała się odepchnąć całkowicie od Morza Czarnego.
                • ignorant11 Re: 2 tygodnie 10.03.22, 18:42
                  scand napisał:

> Oby Ukraina nie dała się odepchnąć całkowicie od Morza Czarnego.

Jest takie niebezpieczeństwo. Ostanio znalazłem, że ukraińskie porty przeładowały w 2020 cos koło 150Mt, wiec o 50% wiecej niż nasze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka