wiarusik 07.12.06, 22:23 Jeśli ktokolwiek wie coś o tym,to proszę o informację: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39025&w=53483998 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renepoznan Re: Palatium 07.12.06, 22:54 Palatium z tego co wiem nie znaleziono. Z tym, że chyba nie prowadzono na tyle intensywnych badań by wykluczyć jego istnienie. Jeżeli takie palatia były w Poznaniu, Ostrowiu Lednickim czy późniejsze w Gieczu to na pewno było także w Gnieźnie. Inne założenie byłoby absurdalne. Wydaje mi się, że to tylko kwestia czasu i odpowiednich badań. Jak znajdę jakieś materiały to dam znać. Coś gdzieś na ten temat czytałem - muszę tylko odszukać. Odpowiedz Link
wiarusik Re: Palatium 09.12.06, 16:57 renepoznan napisał: Jak znajdę jakieś materiały to dam znać. Coś gdzieś > > na ten temat czytałem - muszę tylko odszukać. -Dzięki Czekam zatem z niecierpliwością. Jeśli ktoś zna jakieś ciekawe strony o tej tematyce to poproszę o link Odpowiedz Link
renepoznan Re: Palatium 10.12.06, 23:08 Polecam zatem pozycję: "Gniezno w swietle ostatnich badań archeologicznych" Poznań 2001. Moze jest cos nowszego ale nie natrafiłem. Zgodnie z tymi badaniami na wzgórzu Lecha mozna mówic o dwóch obiektach "książęcych": Zamku piastowskim fundacji Odonica znajdujacym sie w miejscu obecnego Muzeum Archidiecezjalnego. Fundamenty tego zamku odkryto i dośc dokladnie zidentyfikowano. Natomiast palatium czyli siedzibę z okresu pierwszych piastów lokalizuje się w miejscu dzisiejszego kościoła Św. Jerzego. To ta świątynia pomiedzy katedrą a Muzeum. Jak idziesz od katedry to po prawej stronie. Tam to w trakcie badań archeologicznych stwierdzono, że było to najwyższe wyniesienie Wzgórza Lecha. Na nim (na samym dole) jest zagadkowa konstrukcja kamienna (właściwie usypisko z kamieni) z okresu państwa plemiennego. W zwiazku z tym, że duzo wskazuje na to, że ta konstrukcja kamienna była otoczona rowem interpretuje się, że miała jakieś znaczenie kultowe - pogańskie. Następnie po zasypaniu tej konstrukcji powstał tam niezidentyfikowany budynek przedromański z którego odnaleziono tylko fragment fundamentu. Jest on zbyt mały by go jednoznacznie sklasyfikować. Ale pewno to jest właśnie palatium lub pierwsza świątynia w Gnieznie. Analogie z Poznania, Lednicy czy Giecza wskazują na to, że mogło to byc połączenie świątyni i siedziby władcy. Następnie na ruinach tej budowli w XII w wzniesiono Kościół Św. Jerzego - który trwa tam do tej pory - choć w zmienianej postaci. W szczegółach odsyłam do wskazanej wyzej publikacji. Były też inne np Polska na przełomie I i II tysiaclecia. Były też jakieś materiały z sesji historyków zorganizowane w środowisku Krakowskim ale z licznym udziałem srodowisk wielkopolskich. Nie mam w tej chwili dostepu do tej publikacji ale moze znajdę. Odpowiedz Link
polonium.au Ostr?w Tumski 28.12.06, 09:18 The first documented date in the history of Poznan is 968. The Bishop of the Polish lands - Jordan, being assigned for a mission to propagate the new faith, had his residence on Ostr?w Tumski. In the year 1000 the archdiocese of Gniezno was established, but Bishop Unger retained his autonomy, being accountable directly to the Holy See. The town kept its dominant role in the Piast State until 1038, when the Bohemian Prince Bretislav I ravaged the province of Wielkopolska (Great Poland), and also Poznan. In the mid-11th century the centre was rebuilt and regained its earlier splendour. During the period of division, the city on the island of Ostr?w Tumski was the capital of the Duchy and the principal seat of the Wielkopolska line of the ruling Piast dynasty. Another significant event in the history of Poznan was its receiving municipal rights according to the Magdeburg Law in 1253 from Prince Przemysl I and his brother Boleslaw. A new city was established on the left bank of the Warta, where the prince`s castle was erected on a hill. Odpowiedz Link