Gość: For IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 01:12 Kto widział i co sądzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brokatisdead Re: Hamlet w TVP IP: *.chello.pl 29.03.04, 01:15 no kto?? buahahahahahaha :))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
axur Re: Hamlet w TVP 29.03.04, 09:30 no sorry a czytałeś program TV? Sprawdzałeś, kiedy dają Hamleta? chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokatisdead Re: Hamlet w TVP IP: *.chello.pl 29.03.04, 21:50 for, to ja Ci juz moge odpowiedziec: straszne, nie da sie patrzec sluchac zreszta tez szkoda poniedzialka hehe ale co ja tu bede pisac, skoro nie ogladam pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieliczka W spektaklu najlepiej wypada kopalnia soli :-)) IP: *.wrzos.wroc.pl 29.03.04, 22:26 Przereklamowane!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Via Re: Hamlet w TVP IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 22:52 Tragedia, i to nie w znaczeniu rodem z poetyki..... Szapołowska, Czernecki i Baar na odstrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Hamlet w TVP IP: *.chello.pl 29.03.04, 22:58 Ale Zapasiewicz wielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Hamlet w TVP IP: 62.233.181.* 29.03.04, 23:10 No co...Kiepski niestety...Literalny aż do bólu... Jasne,że aktorzy dobrzy (szczególnie Zapasiewicz ),ale to niestety nie zmieni faktu,że Barczyk nie miał pomysłu na "Hamleta". Może i coś w tym jest,że najlepsza była Wieliczka?:) Dla mnie i tak mistrzostwem świata pozostanie "Hamlet"Branagha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozalina Re: Hamlet w TVP IP: *.autocom.pl 29.03.04, 23:51 Barczyk to może i pomysł miał. Operator dał z siebie bardzo wiele, przerzucanie planami z fragmentu twarzy na głuchą pustkę komnat kopalnii podobało mi się jednak tylko przez pierwsze 20 minut, potem gdzieś gubił się sens, słowa brzmiały sztucznnie, jak można do Baar-Ofelii mówić "waćpanna"?! Zresztą Czarnecki i Baar połykali głoski. Przy nich kunszt dykcyjny Zapasiewicza to jak Mont Blanc przy Magórce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina No niestety IP: *.mpips.gov.pl 30.03.04, 08:30 Zgadzam się z przedmówcami, do tego fatalnie wybrany przekład, od niektórych zwrotów aż mi skóra cierpła, dykcja Czerneckiego i Baar rzeczywiście słaba. Najlepsza była Wieliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witja Re: Hamlet w TVP IP: *.fortisbank.com.pl 31.03.04, 17:00 Sprawdz na podstawie jakiego tłumaczenia( z ktorego roku) ten spektakl byl zrobiony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Hamlet w TVP IP: *.zbymar.tarnow.pl / 80.51.164.* 30.03.04, 00:48 Dochodziły do mnie cierpkie uwagi, ale na szczęscie spektakl jest wydarzeniem. Na szczęscie, bo od "Marysi" kibcuję Barczykowi. Odwaga Barczyka polega na poskromieniu żądzy uaktualnień, postnowoczesności na rzecz wsłuchania się w słowa Szekspira, w aktora, w tekst. Słowa, słowa, słowa. Ale jakie te słowa mają moc! Dania w Wielczce rzeczywiście okazała się fascynującym więzieniem. Niektóre koncepty rezysersko-aktorskie wręcz fenomenalne (Barczyk poradził sobie nawet z arcytrudnym Duchem Ojca, z bezradnością inscenizatorów jak to ograć): nagość Ofelii-Kamilii Baar, takiej Gombrowiczowskiej Albertynki z gosretem świadmości własnego-cudzego bezsensu, posągowść Gerturdy-Szapołowskiej, wyrazisty jhak nigdy Horacy w interpretacji Poniedziałka, wreszcie dekonstrukcja statusu Aktora - w znanych mi Hamletach to było miesjce popisów recytatorskich dla sędziwych gwiazd sceny, dzięki intensywności gry Jana Frycza (cóż za wszechstronność!) Aktor w "Hamlecie" wychodzi na pierwszy plan. Jeszcze: muzyka Ostaszewskiego, Gajos, Zapasiewicz, znakomity Jerzy Nowak, tylko nic nie piszę o samym Hamlecie. No, ale nie mozna mieć wszystkiego. Tak, czy inaczej wydarzenie w Teatrze Telewizji, jakiego nie było od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Hamlet w TVP 30.03.04, 10:26 >tylko nic nie piszę o samym Hamlecie. No, > ale nie mozna mieć wszystkiego. chociaż "wszystkim" jest właśnie Hamlet, bo co to za "Hamlet" bez niego samego? Wieliczka the best a niektórzy aktorzy (Hamleta włączając) mogliby nie powstrzymywać się aż tak bardzo i patrzeć sobie bezpośrednio w kamerę, skoro właziła im w drogę i nie dawała grać z minimum naturalności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: Hamlet w TVP IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 30.03.04, 11:03 Witam! Ciekawy spektakl, znakomite role, tylko co robi amator Hamlet w teatrze? Z taką blokersowską dykcją nie mógł chyba(?!) skończyć żadnego wydziału aktorskiego a może to miało być takie współczesne?. Musiałem dokonywać cudów zręczności z moją aparaturą audio, żeby cokolwiek zrozumieć z jego wypowiedzi! Pani Szapołowska też denerwująca, manierycznie podczas mówienia każdej kwestii daje intensywne sygnały brwiami, taki rodzaj kokieterii ,przecież ta rola to niebyła rozmowa o pracę. Gajos i Zapasiewicz, oby żyli wiecznie !!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marlip Re: Hamlet w TVP 30.03.04, 12:09 Salut. Gajos i Zapasiewicz to juz zyja wiecznie. Oni sa do takich rzeczy stworzeni i tu raczej niespodzianki byc nie moglo. Mlodziez rzeczywiscie troche musi jeszcze popracowac z dykcja, ale mnie sie pomimo to podobali. Zato pan Frycz to jest absolutne mistrzostwo swiata. Powalajacy dla mnie! pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Hamlet w TVP IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.03.04, 13:51 Nic nie usprawiedliwia fatalnej dykcji Hamleta - facet w końcu skończył Szkołę Teatralną. Jak reżyser mógł tego nie zauważyć? I w jakim celu rozebrał Ofelię? Poza tym pomysł z Wieliczką był super, Frycz super, Gajos-Zapasiewicz - OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Hamlet w TVP IP: 62.233.181.* 30.03.04, 14:54 w jakim celu rozebrał Ofelię? Nie siedzę w głowie Barczyka,ale wydaje mi się,że wiem o co chodzi,choć jemu to akurat nie wyszło.Wcześniej w tekście są tzw."Śpiewki OFelii" - surrealistyczne wersy o tym,jak dziewczyna oddaje się mężczyżnie,który obiecuje się z nią ożenić,ten zaś po fakcie stwierdza,że tego nie zrobi,gdyż "trzeba było się cenić" .Wersy nawiązują oczywiscie do relacji Ofelii z Hamletem i wcześniejszego,pełnego nienawiści monologu Hamleta skierowanego do Ofelii ,zakończonego stwierdzeniem "Idź do klasztoru". Krótko mówiąc ,Ofelia własciwie nie wie,dlaczego Hamlet przeszedł od miłości do "nienawiści" w stosunku do niej .Potem pojawia się "monolog z kwiatkami" i podarowaniem Królowej ruty -( ruta -symbol dziewictwa /ścięta/zerwana ruta-jedo utrata).Cały ten fragment to też podsumowanie tego ,co powiedział cynicznie mówi Poloniusz - książę chce się zabawić z Ofelią ,nie wiązać. Pozorowane szaleństwo Hamleta utwierdza Ofelię w tym przekonaniu.I rzeczywiście w kontekście całej tej epistoły i smierci ojca,ona powinna się w tym fragmencie rozbierać ,albo być naga.To coś w rodzaju fizycznego potwierdzenia jej dramatu.Tyle tylko,że Barczyk "Wypieprzył" pół tekstu,podłożył nie ten fragment ,nie w tym momencie,kompletnie nie wyodrębnił grama miłości między Hamletem i Ofelią, z niej zrobił postać jescze mniej mającą do powiedzenia niż w inscenizacjach z lat 50-tych i dlatego ta nagość w ogóle nie trzyma się kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Hamlet w TVP IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.03.04, 15:12 w jakim celu rozebrał Ofelię? bo lepiej się ogląda i może jakaś sesja w Playboyu z tego będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cgm Re: Hamlet w TVP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.04, 18:31 wieliczka mnie poraziła! poza tym spektakl bardziej odegrany niż zagrany bez pomysłu Czernecki to nie moj Hamlet, ani przez chwilę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokatisdead Re: Hamlet w TVP IP: *.chello.pl 30.03.04, 23:05 Gość portalu: Zdanka napisał(a): >kompletnie nie wyodrębnił grama miłości bo tez i barczyk sie widowiskami zajmuje, nie dilowaniem ;@ przerabiasz teraz hamleta w szkole? a co do Twojej wypowiedzi na forum telewizja forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14&w=11678081&a=11691858 (bo to Ty, prawda?) dragqueen nie rowna sie transwestyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Hamlet w TVP IP: 62.233.181.* 31.03.04, 10:27 Nie napisałam ,że dragqueen to transwestyta,ty to napisałeś. Widzę ,że kiepsko się orientujesz,więć odsyłam do stron "queer",które doprecyzują mgliste dla Ciebie pojęcie transeksualisty,transwestyty i transgeneryty.Ze źródeł pisanych ,może Imieliński na początek. Co do reszty twojej wypowiedzi,brak komentarza będzie najlepszym komentarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokatisdead Re: Hamlet w TVP IP: *.chello.pl 31.03.04, 16:52 Gość portalu: Zdanka napisał(a): > Nie napisałam ,że dragqueen to transwestyta,ty to napisałeś. Widzę ,że kiepsko > się orientujesz,więć odsyłam do stron "queer",które doprecyzują mgliste dla > Ciebie pojęcie transeksualisty,transwestyty i transgeneryty.Ze źródeł > pisanych ,może Imieliński na początek. bueeeeeeehehehehehehehe a tak poza tym to co to jest transgeneryta?? jakis smakolyk? Ty mnei tu swoja biblioteczka nie wymachuj, bo smiesznie bedzie jeszcze bardziej a jakes tak poprawna genderowo to mow mi Ty-pani raczej pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Hamlet w TVP 01.04.04, 14:28 Dziewczyny!Tak się znudziłyście Hamletem,że bardziej Was zajmują kwestie trzeciorzędne? Nie rozumiem,dlaczego wszyscy tak narzekają na dykcję Czarneckiego.To nie był przecież konkurs recytatorski.Każdy aktor powinien umieć mówić perfekcyjnie,ale nie zawsze trzeba tę umiejętność eksponować.Taka zanieczyszczona wymowa może być np. buntem wobec mydłkowatego Poloniusza,którym Hamlet pogardza,a który przecież staje na uszach ,żeby tylko jego wymowa była doskonała.Dlatego nie ma sensu porównywać pod tym względem Zapasiewicza z Czarneckim.Obaj wypadli w swoich rolach świetnie,tak samo jak i inni aktorzy. Dlaczego w takim razie to przedstawienie jest takie nudne?Nie wiem.Może jest za bardzo grzeczne,poprawne?I ten przekład Paszkowskiego z tymi wszystkimi "symptomatami","waćpannami"itp. Myślę jednak,że ta cała wrzawa medialna sprawiła,że powstało przedstawienie nijakie.Może naczelnym założeniem reżysera było to,żeby nikogo nie urazić,żeby w ten sposób teatr telewizji odzyskał choć część utraconego "zaufania społecznego",a hojny sponsor - żeby broń Boże nie kojarzył się z jakimś "skandalem"? W poniedziałek słuchałem w radiu audycji,w której gościem była Anna Augustynowicz.W pewnym momencie zadzwoniła nobliwa słuchaczka i zalała reżyserkę zarzutami o haniebne wystawienie "Wyzwolenia" w Szczecinie.Przedstawienia nie oglądałem,ale ze słów urażonej pani wywnioskowałem,że nie podobało jej się to,że aktorzy nie wyrecytowali tekstu Wyspiańskiego. Jest się więc czego obawiać.Takie wydarzenie,jak Hamlet nie mogło się skończyć klapą,więc żadnego ryzyka reżyser nie podjął. A może teatr powinien dać sobie spokój z wystawianiem "Hamleta"? Chociaż zawsze lepiej sięgać po Szekspira niż po komicznego Vilqista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???????????????? Re: Hamlet w TVP IP: *.icpnet.pl 02.04.04, 17:58 Obaj wypadli w > swoich rolach świetnie,tak samo jak i inni aktorzy. Qrwa, te, Jasiek - Ty byłeś kiedyś przez specjalistę badany??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gilus19 Re: Hamlet w TVP IP: 195.136.247.* 01.04.04, 16:19 a mi sie naga ofelia bardzo podobala naprawde fajna dziewczyna z tej aktorki (bardzo ladne piersi-jak dla mnie) tylko hamlet byl bardziej podobny do gulczasa ;P niz do szekspirowskiego bohatera.....ale ta ofelia hehe Odpowiedz Link Zgłoś
axur Re: Hamlet w TVP 02.04.04, 12:36 A mnie się właśnie dlatego nie podoba rozbieranie Ofelii. Dlaczego, skoro ty się zachwycasz jej biustem, ja nie mam szansy pokontemplować pośladków Czerneckiego? (tam nie ma A). Rozbieranie kobiet publicznie powinno podlegać reglamentacji. Żądam parytetów dla mężczyzn!!! To glosa oczywiście, bo nie ma o czym dyskutować. O nudzie? Ile można! Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Hamlet w TVP 04.04.04, 09:06 Axur,jeśli mnie pamięć nie myli,to kiedyś naśmiewałaś się ze striptisu Jacka Poniedziałka! Jak to z Tobą w końcu jest?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokatisdead Re: Hamlet w TVP IP: *.chello.pl 04.04.04, 13:48 ale te kobiety to takie nielogiczne sa, co nie? feministki, phe! mezczyzni tez chca obejrzec kawalek tylka! a te rodem z seksmisji to nei pozwola na nic @((( axur sie nei nasmiewala oj jasiek, spij Ty dluzej, relaksuj sie Odpowiedz Link Zgłoś
axur Re: Hamlet w TVP 04.04.04, 14:06 Jaśku drogi, ja się nie naśmiewałam - ja głośno wyrażałam swój zachwyt i wołałam o więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna owca Re: Hamlet w TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 19:28 Ja oglądałam i moim zdaniem był naprawdę świetnie zrobiony i aktorzy i w ogóle wszystko był fantastyczny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna owca Re: Hamlet w TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 19:30 a i jeszcze był genialny pomysł aby to wszystko odbywało się w wiliczce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voytashek Re: Hamlet w TVP IP: *.ghnet.pl 27.04.04, 21:04 Tak, kochanie, wszystkich nas to cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś