Dodaj do ulubionych

czy ktos pamieta zespol rockowy ZADRUGA?

03.01.04, 11:17
Czy ktos z szanownych forumowiczow pamieta zespol ZADRUGA? Niedawno
odgrzebalem w domu ich material z 1991 roku. Lza sie woku kreci, jak sie
slucha kawalkow z tekstami Wacyka: "Zadrugi zakon", "Slowianie(Polacy)",
"Slowianski wojownik", "Westerplatte" itd...
Slucham sobie kawalka jak znalazl dla Ignoranta pt "Sprzedaliscie sie":

"Zachodni swiat omamil was, byliscie kiedys Polakami, byliscie kiedys rodakami,
teraz jestescie volksdeutschami!
sprzedaliscie sie,sprzedalsicie sie,za czarny germanski chleb, ZA CZARNY
GERMANSKI CHLEB!"

A kawalek o Slowianach tez jest piekny:
"Slowiania, my bracia Slowianie, nic nam w drodze nie stanie, nam nie pisana
zaglada, nam jeno zwyciestwo i chwala"

Teksty z pamieci,wiec moga byc male pomylki.
pozdr
Obserwuj wątek
    • witomir Re: czy ktos pamieta zespol rockowy ZADRUGA? 03.01.04, 12:39
      Oczywiście że pamiętam "Goreją wici" wyraz pochwały dla filozofii Stachniuka
      kiedyś oczywiście kręciła mnie niesamowicie. Teraz moje poglądy wyewoluowały
      oczywiście szanuję dorobek Stachniuka czy Wacyka jako oryginalną myśl
      filozoficzną (panhumanzm kulturalizm). Ale ta filozofia jest tak
      antyekologiczna że de facto niczym nie różni się od judeochrześcijaństwa z
      jego podziałem na ludzi oraz "ziemię którą mają czynić sobie poddaną". Myślę
      że pogaństwo powinno powrócić do jedni miejscem człowieka jest ziemia ziemia i
      człowiek to jedno nie można tego rozgraniczać i stawiać do siebie w opozycji
      jak to czyni Stachniuk gorący zwolennik industrializacji zmiany krajobrazu
      kultury niszczącej naturę . Ale mimo wszystko szanuję Zadrugę za "Heroiczną.."
      za oryginalność i za antychrześcijaństwo przynajmniej formalne
      • zorianx ... czy ZADRUGA nie nazywała się później NARA... 03.01.04, 20:41
        i śpiewała teksty już tylko narodowo katolickie.
        Poniższy tekst z Phalansksa.
        ''Zadruga'' Kaseta ta jest ostatnim, pożegnalnym wydawnictwem zespołu. Znalazły
        się na niej zarówno dobrze znane słuchaczom stare utwory, które zostały
        ponownie zarejestrowane, jak i nagrania zupełnie nowe. Nie zostały
        pomieszane,jak to bywa w wypadkach wielu płyt typu "the best of..." , lecz
        podzielone zostały na dwie grupy umieszczone na różnych stronach. Na stronie
        1991 zaprezentowane zostały utwory starsze pochodzące z wcześniejszych płyt i
        singli, wśród nich min. "Goreją wici": głośny kawałek będący manifestem
        neopogańskiego materializmu głoszonego przez przedwojennych Zadrużan. Jedynymi
        utworami pozytywnymi z tamtego okresu wydają się być jedynie "Słowianie"
        i "Czas powrotu", choć muszę przyznać, że ten drugi razi kultem przemocy.
        Dużo lepiej prezentuje się strona "1996" - kompozycje są lepiej zaaranżowane, a
        teksty bardziej przemyślane, co można zobaczyć porównując chociażby "Pieśń
        młodych" z "Goreją wici". Ciekawym jest też rewolucyjny w swej wymowie
        utwór "Moja walka", na którego przykładzie można zobaczyć, że tak naprawdę
        narodowym rewolucjonistom jest blisko do anarchistów (min. to było przyczyną
        pogardy jaką karliści darzyli członków hiszpańskiej Falangi - zresztą odsyłam
        do "Hiszpanii bohaterskiej" J. Giertycha).
        Od strony muzycznej zespół prezentuje się bardzo dobrze - utwory są żwawe i
        utrzymane w jasnym klimacie, co jest dobrym antidotum na heavymetalowe
        propozycje Honoru czy Konkwisty 88.
        Podstawowym zastrzeżeniem jakie mam do tej płyty jest jednoczesne umieszczenie
        obok siebie kompozycji o treściach neopogańskich ("Goreją wici" !) jak i
        narodowo-katolickich co jest samo w sobie sprzecznością i razi niekonsekwencją.
        Albo jest się katolikiem albo poganinem ! Wypada mieć jedynie nadzieję,
        że "NaRa" będzie miała inny repertuar ...
    • borebitssy Znacie Slums Attack from Poznan? 03.01.04, 17:10
      Ale i tak Nagly Atak Spawacza jest lepszy!
      • juliusz_cezar1 Re: Znacie Slums Attack from Poznan? 04.01.04, 00:54
        Ten hip-klop-baba-chłop'owy zespolik to największa zakała Poznania...
        • sztylet69 Re: Znacie Slums Attack from Poznan? 04.01.04, 15:05
          No,to prawda, w ogole Poznan przeprasza za fale hiphopowego gowna,zwl z Jezyc i
          Wildy.
          Dla rownowagi-Perunwit jest tez od nas, i to z mojego fyrtla (Grunwald-Gorczyn)!
          pozdr
          • gesiek1 Zadruga 05.01.04, 21:05
            Nigdy nie byłem wyznawcą "religii słowiańskiej" a Słowiańszczyzna i dzieje
            Słowian interesowały mnie,jako że lubię historię.Mam starą,acz fatalnie nagraną
            kasetę Zadrugi.Piękna,już "historyczna" pamiątka...I te,piosenki,inne od
            wszystkich...proste a ile treści !
            Zorianx ma rację,teraz ten zespół przekształcił się chyba w narodowo-
            katolicką "Narę".Skąd taka zmiana ?
            • borebitssy Hip Hop non stop 08.01.04, 06:44
              ju nol men madafaka zajebali mi skladaka ale ja jestem kul raperem i jezdze
              rowerem wszystkim rockerom mowie fak wam w smak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka