witalis82 30.03.04, 22:22 czy wie ktos co sie dzieje z budowa biurowca pernu bo od ogrodzenia placu czasu minelo sporo a nawet drzewa nie zostaly wyciete Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad_wp Re: Biurowiec pern 30.03.04, 22:28 Budowa miałą ruszyć na wiosnę a jako że ta dopiero się zaczęła to chyba nie ma powodów do obaw :-) Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 12.04.04, 16:37 Prawie połowa kwietnia a na budowie ciągle hula wiatr :-( Może ta "zadyma" z radną Opatrzyk wpłynęła na opóźnienie lub co gorsza zawieszenie inwestycji ?? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 14.04.04, 00:38 Miejmy nadzieję, że w końcu coś się ruszy, ja też patrzę na ten teren ze zniecierpliwieniem. A tak w ogóle to ostatnio chyba wszystkie inwestycje są opóźniane... Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 24.04.04, 23:06 Odpowiem sobie sam bo dzisiaj tam przejeżdżałem - NIC SIĘ NIE DZIEJE :-( Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 26.08.04, 18:59 Budowa biurowca PERNu trwa w najlepsze (jest już kończona główna część podziemna budynku, pewnie niedługo zaczną kłaść podłogę parteru), a jak do tej pory przed ogrodzeniem nie pojawiła się plansza z wizualizacją biurowca. O ile dobrze pamiętam to ktoś obiecywał, że takowa się pojawi. Chyba nie jest to dla PERNu wielki koszt, a akurat tą inwestycją wszyscy możemy i powinniśmy się pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Czemu tak wolno?? 07.09.04, 13:46 Zastanawia mnie ślimacze tempo prac przy tym biurowcu. Praktycznie tylko stoją tam dźwigi , jakieś baraki budowlańców itp a nawet ziemia nie jest dobrze rozgrzebana. Czy jak przejeżdżacie tamtędy to widać jakiś ruch na budowie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Czemu tak wolno?? 07.09.04, 13:59 Tak jak napisałem parę wpisów wyżej, dość zaawansowane są prace podziemne (tam gdzie ma być siłownia, fitness itp.). Z fundamentami zazwyczaj schodzi dość długo bo muszą być solidne i to od ich wykonania zależy jakość całego budynku. Nie wiem czy przyglądałeś się tylko przejeżdzając czy też zajrzałeś przez dziurę w ogrodzeniu (istniejącą od strony ul. Wyszogrodzkiej naprzeciw OBI)? Ja kilka tygodni temu tam zerknąłem i widać, że chłopaki podeszli do tematu na poważnie, nie robią niczego po łebkach tylko chcą, żeby ten biurowiec stał się wizytówką wykonawcy, inwestora i miasta. Takie jest przynajmniej moje odczucie po wizji lokalnej i jeżeli nie miałeś okazji tego zobaczyć, to jak najszybciej skorzystaj z tej dziury :)) Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 29.01.05, 08:56 Wczoraj tam przejeżdżałem - czemu ta budowa posuwa się tak wolno ?? Budują już tyle czasu a ledwo z ziemi wyszli ... mam nadzieję że te zawirowania wokół wykonawcy nie wpłyną na termin oddania biurowca do użytku... Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik.prasy Re: Biurowiec pern 29.01.05, 17:22 Zaczęli budować od maja 2004 a mają skończyć w 2006. Mają ponad rok czasu. Z ziemi wyszły dwie kondygnacje. Być może z powodu mrozów zwolnili trochę postęp - wylewanie betonu w mróz ? Jedynie mroźna zima może być wytłumaczeniem spowolnienia robót. P.S. Tak samo jedynie absolutny brak życia na wiadomej działce po drugiej stronie ulicy można jeszcze sobie wytłumaczyć zimą (tak na siłę można sobie przetłumaczyć nie szukając drugiego dna). Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 30.01.05, 12:08 A to co jest to jest już główna bryła budynku ?? Bo jakieś to małe się wydaje - a ma mieć przecież 5 tys. m kw. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 30.01.05, 17:18 Też jakiś czas temu odniosłem takie wrażenie, że to skromnie wygląda w porównaniu z wizualizacją, jakby dopiero połowa (rdzeń) została wybudowana. Jednak wydaje mi się, że to właśnie takich wymiarów będzie i to wszystko (5 tys. metrów powinno mieć, licząc podziemia, zaplecza i inne zakamarki). Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 30.01.05, 17:41 Ma mieć 29 metrów wysokości więc raczej będzie taki jaki jest (5 tys. to wbrew pozorom nie jest wcale tak dużo) , ewentualnie podwójna elewacja trochę go "pogrubi" Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 12.06.05, 14:52 Przyglądałem się dzisiaj budynkowi PERNu i doszłem do wniosku, że z tą wysokością to by się nawet zgadzało. Zrobią jeszcze piętro techniczne, a "szafa" rzeczywiście jest trochę na górce, więc chyba dużo niższy PERN nie powinien być. Przynajmniej tak to wygląda z tej perspektywy. Poza tym poza wielkością istotna jest przede wszystkim nowoczesna forma budynku, ciekawe ile teraz poczekamy na kolejny tego typu biurowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 12.06.05, 15:04 Czy tylko ja mam takie wrażenie że ten budynek powstaje w ślimaczym tempie? Tak jakby pracowali tam godzinę dziennie, nie rozumiem tego tym bardziej że obserwuję budowę biurowca w W-wie Rondo1 (zaczęli mniej więcej w tym samym czasie co PERN) i w tym czasie zbudowali 40 pięter podczas gdy w Płocku - 5 :/ Czemu tak wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 12.06.05, 16:51 Według mnie tempo budowy jest normalne jak na płockie warunki i chyba przebiega zgodnie z harmonogramem. Z pewnością w Warszawie buduje się szybciej, ale tam są inne standardy. Najwidoczniej PERN też nie jest zainteresowany "podkręcaniem śruby" wykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pijzemna Re: Biurowiec pern 21.09.05, 23:32 czemu budowa stoi?? wie moze ktos na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 22.09.05, 10:50 Pisała o tym Wyborcza w wakacje, artykuł jest już zarchiwizowany ale widać początek który brzmi... Nic złego się nie dzieje. Prowadzimy negocjacje z wykonawcą, by ograniczyć koszty - zapewniają w "Przyjaźni" serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2864460.html ...jednak rzeczywiście coś to za długo trwa ten przestój. Odpowiedz Link Zgłoś
witalis82 Re: Biurowiec pern 10.10.05, 20:48 cos slyszalem ze maja go troche odchudzic tzn ma byc tanszy i dlatego ten przestoj Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 25.10.05, 21:27 Ruszyli, ostatnio widziałem że od frontu budynku stawiane są ścianki. Jestem ciekawy kiedy skończą ten budynek ... Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 25.10.05, 22:04 Mały poślizg na pewno będzie (budowa miała być zakończona przed końcem roku, a na to się nie zanosi), ale najważniejsze że prace postępują i nie zakończyły się tradycyjnie "po płocku" czyli zanim się rozpoczęły. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Z "Dziennika budowy" 01.02.05, 20:23 PŁOCK: NAJNOWOCZEŚNIEJSZY BUDYNEK W MIEŚCIE W pierwszym półroczu 2006 roku ma być gotowy najnowocześniejszy budynek w Płocku. Będzie to biurowiec Przedsiębiorstwa Eksploatacji Rurociągów Naftowych "Przyjaźń" S.A. Dzięki łagodnej zimie, prace przy wykonywaniu żelbetowej konstrukcji budynku prowadzone przez płocką Vectrę, trwają nieprzerwanie. Obecnie rozpoczęto budowę drugiej z sześciu planowanych kondygnacji. W obiekcie będzie parking podziemny. Projektanci zadbali również o udogodnienia dla osób niepełnosprawnych. Jako źródło podają Tygodnik Płocki , niestety mi ich strona nie działa (znowu) :( Odpowiedz Link Zgłoś
abrakadaber Re: Biurowiec pern 16.02.06, 22:39 witam, czy nie zaniepokoiła Was budowa biurowca PERN-u? codziennie kiedy obok niego przejeżdzam zastanawiam się czemu wstawiono tam okna, wcześniej zabudowując wolną przestrzeń. obawiam się że na skutek walki o obniżenie kosztów został zmieniony projekt i teraz "fundują" nam wersję oszczędnościową a z całkiem fajnego projektu zostanie tylko fragment po środku imitujący "rurę" :( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 19.02.06, 00:11 Nie powiem, żebym w tej kwestii nie miał żadnych wątpliwości, ale analizując logikę budowy oraz samą konstrukcję budynku (pozostawiono wypustki na elewację) jestem umiarkowanym optymistą. Mam nadzieję, że wkrótce sami zobaczymy efekty (coś się strasznie ślimaczą od około pół roku). Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 19.02.06, 20:41 Dokładnie, ja mam wrażenie że tam prawie nic się nie dzieje. Nie rozumiem czemu prace trwają tyle czasu, taki budynek można postawić w rok a oni ślimaczą się z tą budową już ponad dwa lata... Odpowiedz Link Zgłoś
melqiades Re: Biurowiec pern 25.02.06, 13:59 Nic mi nie wiadomo o zmianie projektu budowlanego w zakresie elewacji głównej. Obawy o to jak sądzę są nieco na wyrost. Tyle tylko, że o ile pamiętam szkło na elewacji ma być jedynie "kurtyną zewnętrzną" będącą częścią systemu wentylacji budynku nie zaś bezpośrednią ścianą budynku (stąd te betonowe ścianki zewnętrzne i okna - czego mam nadzieję w końcowym efekcie widać nie będzie). A "opóźnienia" w realizacji - jak donosiła lokalna prasa ;) - wynikają głównie z negocjacji co do ostatecznego kosztorysu budowy - główny wykonawca (konsorcjum z Wektrą na czele) okazał się bardzo elastyczny pod tym względem (oczywiście kosztem samego budynku, nie wierzę by negocjacje dotyczyły jedynie "marży" wykonawcy). Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 25.02.06, 15:17 To bardzo dobrze jeśli jest tak jak mówisz. Stałem się jeszcze większym optymistą :) A poniżej możecie zobaczyć "wypustki" o których pisałem wcześniej, do nich najprawdopodobniej zostanie zamocowana elewacja: inwestycje.e-plock.pl/upload/pern.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 09.03.06, 23:40 Wypowiedź nowego prezesa PERNU odnośnie budowy biurowca: "Powinna się skończyć w tym roku, choć nie jestem jeszcze pewien, czy to realna data" To ja się pytam - czy oni z byka spadli tyle czasu się pierniczyć z tą budową?? Przecież to miało być jeszcze w zeszłym roku skończone! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 10.03.06, 12:10 Pamiętaj Stuntmanie, że mówimy o PŁOCKU! Czy pamiętasz jakąś inwestycję ukończoną bez protestów,skandali i opóźnień? Ja nie. Dobrze że robią cokolwiek, chociaż ja i tak uważam że budować budynek tej wielkości przez tyle czasu to paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 12.03.06, 22:51 No to teraz się poważnie zaniepokoiłem (z aktualnej GW): "Za rządów Grzegorza L. plany dotyczące nowego biurowca najwyższej klasy zapierały dech w piersiach. Mówiło się nieoficjalnie, że jej wartość sięgnie nawet 70 mln zł. W grę wchodziło sześć kondygnacji, dodatkowe piętro techniczne na dachu, podziemny parking i elewacja ze supernowoczesnego szkła ściąganego w ogromnych taflach aż ze Szwajcarii. Kiedy fotel prezesa spółki objął Wojciech Tabiś, zarząd zaczął szukać sposobów na ograniczenie kosztów budowy. Z 70 mln zł miały spaść one do 50 mln. I nietrudno już zauważyć, że rosnący na Podolszycach Północ biurowiec zamiast szklanej kurtyny ma zwykłą ścianę z rzędem okien." Odpowiedz Link Zgłoś
melqiades Re: Biurowiec pern 13.03.06, 11:50 Oby nie była to prawda :( A jeżeli tak to jak można było się zgodzić na tak daleko idącą odstępstwo od pierwotnego projektu ... przecież to diametralnie zmienia wygląd elewacji - musiało być zatwierdzane w trybie zmiany projektu budowlanego. Otóż i mamy szarą płocką rzeczywistość... Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 13.03.06, 22:20 Jeśli ta informacja znajdzie odzwierciedlenie w rzeczywistości to będzie to skandaliczna kompromitacja dla PERN-u. Pomijam już fakt, że architektura wielu siedzib średniej wielkości płockich firm będzie zdecydowanie ciekawsza od szumnie zapowiadanej inwestycji ww. firmy, to sam obiekt na pewno nie przyniesie chluby (reprezentacyjności) PERN-owi zarówno w mieście jak i poza jego granicami. Jeśli szukano oszczędności, można było projekt zmienić w zupełnie inny sposób, a tak szykuje się wspaniały kandydat na najbrzydszy płocki budynek biurowy ostatniej pięciolatki. Wciąż mam nadzieję, że to nie jest docelowe rozwiązanie, bo nie potrafię sobie wyobrazić jak ktoś w dzisiejszych czasach za TAKIE pieniądze może postawić podobny niewypał. To bym właśnie nazwał marnotrastwem publicznych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
abrakadaber Re: Biurowiec pern 14.03.06, 00:34 właśnie tego się Stunmanie obawiałem, że efektem oszczędności będzie zastąpienie szklanych tafli zwykłymi oknami. poza tym zwróćcie uwagę, iż gdyby pierwotnie miały być założone zwykłe okna, można by było wcześniej zastosować odpowiednie formy i wylewkę a nie później uzupełniać braki czymś na kształt pustaków. generalnie mozemy chyba powiedzieć, że był fajny pomysł, świetny projekt... tylko realizacja nie wyszła... :( ps. sorry za terminologię, ale nie jestem budowlańcem a moje opinie są jedynie efektem obserwacji. staram się to ubrać w słowa jak tylko potrafię najlepiej, choć nie zawsze moze mi sie udać :) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 19.04.06, 22:13 Wiadomość z ostatniej chwili - PERN nie będzie straszył otynkowanymi ścianami!! Będzie szklany, jednak zrezygnowano z wielu drogich technologii i elementów konstrukcyjnych. Myślę, że i tak dobrze się skończyło, chociaż zawsze szkoda... miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3292906.html Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Biurowiec pern 20.04.06, 09:35 Po prostu tradycyjna "płocka" sraka... Miała być perełka, a będzie klocek... :( Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 20.04.06, 22:58 Myślę, że i tak dobrze się stało. Z zewnątrz budynek nawet niewiele musi się różnić od pierwotnej koncepcji (myślę, że różnice mogą być widoczne jedynie w nocy). Przecież nie zmieniono konstrukcji ani bryły budynku, jedynie wykończenie. Obawiałem się raczej, że go po prostu otynkują i good bye. To dopiero byłby wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 30.06.06, 23:18 Przejeżdzałem dzisiaj w okolicach biurowca i oszklili już całą klatkę schodową po zachodniej stronie. Jak dla mnie wygląda świetnie! Z wnikliwszych obserwacji wynika, iż kolejne etapy szklenia powinny nastąpić dość szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
yolo.szwarc Re: Biurowiec pern 03.07.06, 14:53 faktycznie, szklili bardzo szybko. te klatke zachodnia, jak wspomniales, zamkneli chyba w 2 dni robocze. jak na nasze warunki to niebywale :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 27.08.06, 14:13 Nie wiem czy widzieliście jak zaczynają szklić frontową ścianę PERNu? Oni kładą białe, prawie całkiem przezroczyste szkło. Nie będzie go widać, najbardziej rzucać się będzie w oczy zwykła murowana ściana z oknami. Kto coś takiego wymyślił? Z boku dali elegancką, ciemną kurtynę, a na samym froncie kładą szkło którego wcale nie widać. Jeśli taki będzie efekt końcowy to wieszczę porażkę. P.S. Aktualną fotkę biurowca wrzucę jeszcze dziś na SPI. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 08.10.06, 15:20 Aktualne fotki biurowca PERN: inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC02360.JPG inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC02361.JPG Myślę, że na podstawie tego co widać, da się już ocenić efekt finalny budynku. Niestety, w mojej opinii biurowiec PERN mimo, że był ostatnią kroplą która przyczyniła się do powstania Strony Płockich Inwestycji, rozczarowuje na całej linii. Widać, że ogrom wydanych pieniędzy nie przełożył się zupełnie na efekt końcowy. Do tego jeszcze to szkło przypominające pleksę, które zamiast ukryć cięcie kosztów, tym bardziej je uwidoczniło. Ściana frontowa jest zupełnie niereprezentatywna i gdyby nie środkowy element architektoniczny, wyglądałaby jak blok z wielkiej płyty z charakterystycznymi ściankami międzyokiennymi z eternitu. Gdyby zastosowano ciemne panele jak te z boku, biurowiec wyglądałby potężniej i bardziej elegancko, a tak - porażka. Przynajmniej jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
g.dziwota Re: Biurowiec pern 09.10.06, 20:59 Ale to co jest tu pokazane nie jest efektem końcowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Biurowiec pern 09.10.06, 21:47 Nie do końca. Po prawej stronie są już założone szklane panele, po lewej stronie jeszcze nie. Pytanie w takim razie, po kiego grzyba było wydawać kupę kasy na elewację, której zupełnie nie widać? Tego nie jestem w stanie zupełnie pojąć, bo budynek był jeszcze "do uratowania" poprzez założenie frontowego oszklenia w takim samym kolorze jak to boczne. Poza tym do wykończenia pozostał centralny element budynku - od pionowej "rury" będą odchodziły dwie kurtyny, do których jest już gotowa konstrukcja - widać to na pierwszym zdjęciu (podobnie jak "niewidzialne" oszklenie). Odpowiedz Link Zgłoś
werdan PERN oświetlony 15.12.06, 17:22 galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-7300 Od razu mowie, iż w rzeczywistosci wygląda lepiej niż na zdjeciu. ................................................... Werdan www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: PERN oświetlony 15.12.06, 17:52 Czy to jest oryginalny wygląd, czy jakaś wariacja na temat? Bo jeśli tak to się prezentuje w rzeczywistości, to efekt jest naprawdę świetny. Ale i tak tego niewidzialnego szkła nigdy im nie wybaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs_m Re: PERN oświetlony 15.12.06, 18:12 stuntman napisał: > Czy to jest oryginalny wygląd, czy jakaś wariacja na temat? Bo jeśli tak to > się prezentuje w rzeczywistości, to efekt jest naprawdę świetny. Ale i tak > tego niewidzialnego szkła nigdy im nie wybaczę. W rzeczywistości jeszcze bardziej bije po oczach tym niebieskim światłem, aż nie da się patrzeć - ale trzeba przyznać, że wygląda to dość oryginalnie. Coś czuję, że na odcinku Wyszogrodzkiej koło tego biurowca, wzrośnie liczba kolizji, spowodowana rozproszeniem uwagi kierowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
werdan Re: PERN oświetlony 16.12.06, 09:55 Efekt jest niesamowity. Wczoraj włączyli oświetlenie na około godzine. Podobniez juz kilka razy wczesniej tez oswietlenie działało. ................................................... Werdan www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: PERN oświetlony 15.12.06, 20:19 Rewelacja, wyobraźcie sobie jakie wrażenie będzie robiła taka oświetlona "brama" wraz z niewątpliwie oświetloną Wisłą po drugiej stronie ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: PERN oświetlony 15.12.06, 21:21 Podolszyce nadążają za światem, a w śródmieściu (nie licząc teatru) stara bida. Tu XXI wiek, tam XX - i to w najgorszym tego pojęcia znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: PERN oświetlony 15.12.06, 21:54 Miejmy nadzieję że to się zmieni. Milewskiego co prawda niezbyt lubię, ale może jego upartość w tym przypadku okaże się zbawienna dla centrum (mam na myśli Podkowę). A skład Rady Miasta tylko podtrzymuje te nadzieje... precz z wiochą w Centrum! Odpowiedz Link Zgłoś