18.07.05, 13:22
Moj piesio jest szczekliwy i musze zakładać mu kaganiec niestety nie mogę
znaleść odpowiedniego rozmiaru, i przez to mam teraz problem.Po założeniu
kaganca pies próbuje go ściągnąć i tarza sie po ziemi mordką.
Zrobiła mu się na nosie rana, na szczęście szybko zeszła ale dolna część nosa
jest różowa jakby otarcie czy coś, Poza tym górna część nosa jest strasznie
sucha (naprawde bardzo jakby miała popękać zaraz)a dolna tam gdzie to otarcie
jest normalna (nie licząć tego różowego). Pies zachowuje sie normalnie nie ma
chyba żadnych objawów choroby, no może wiecej śpi albo chyba mi się tylko tak
wydaje.
Co robić??? Czy powinnam iść do weterynarza?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: psi nos 18.07.05, 18:11
      Profilaktycznie nigdy nie zaszkodzi. Przez interent trudno jest mi ocenić stan
      noska Twojej psiny.
      Przede wszystkim trzeba uważać aby nie doszło do zakażenia. Można mu przemywać
      nosek środkami dezynfekującymi ale nie alkoholowymi i tak aby nie dostały się
      one do śluzówki nosa.
      No i kaganiec należy przystosować dla psiaka - w miejscu gdzie może dojść do
      urazu jakoś zabezpieczyć. Może spróbuj taki szmaciany kaganiec lub takie
      paseczki zaciskowe.
      Widzę, że Twoja nauka psa do chodzenia w kagańcu będzie długotrwałą pracą.
      Prosze bądź cierpliwa.
      Pozatym nic nam nie napisałaś na temat pupila ile ma lat jaka to rasa niewiele
      więc możemy Ci podpowiedznieć.
      Życzę powodzenia - ava
      • jola_wroc Re: psi nos 18.07.05, 23:24
        Pies ma 1,5 roku- sredniej wielkosci mieszaniec.Najbardziej martwi mnie ten
        suchy nos.
        • rezurekcja nos i kaganiec 19.07.05, 11:04
          jolu, nos nie musi byc non stop mokry. Nasz owczarek wroclawski dlugi czas w
          szczeniecych latach mial nos suchy choc byl zdrowy, a przynajmniej nie wykazywal
          oznak choroby.
          Kaganiec: zaden pies nie lubi kaganca. Moj nauczyl sie go zdejmowac((((
          kilkoma zrecznymi ruchami lapy. Albo ociraniem mordki o podloze.
          Rozejrzyj sie za kagancem skorzanym lub plastikowym, sa lzejsze. Albo zrob na
          zamowienie u rymarza kaganiec ze specjalna dziurka na nos. Widzialam takie,
          przymierzam sie do zamowienia takiego. Moze sama ze sznurka udziergam.
          Jesli nosi kaganiec tylko z powodu szczekania... wybierz sie na szkolenie.
          MOj odkurza trawniki, ja musze ze wzgledow zdrowotnych zakladac mu kaganiec.
          • jola_wroc Re: nos i kaganiec 19.07.05, 11:49
            moj mial skorzany ,wczesniej metalowy,teraz chyba kupie taki z materialu. Ale
            zastanawiam sie nad szkoleniem, on nikomu nie robi krzywdy tylko ma uraz do
            dzieci- bo jak byl malutki to do ganialy,tupaly na niego itp.Chcialabym go
            puszczac zeby sie wylatal,ale nie chce ryzykować ze bedzie lecial za
            dzieciakiem i obszczekiwal jak wariat. Ile takie szkolenie posłuszenstwa moze
            kosztowac?
            • rezurekcja szkolenie 19.07.05, 13:19
              jola_wroc napisała:

> moj mial skorzany ,wczesniej metalowy,teraz chyba kupie taki z materialu.

masz na mysli taki pelny? CZy pies bedzie mogl pysk otworzyc i poziajac? Mnie
              sie, wydaje,ze nie, ogladalma taki, bo byl otwor nanos i chcialam swojemu
              kupic, ale za waski moim zdaniem.

> zastanawiam sie nad szkoleniem, on nikomu nie robi krzywdy tylko ma uraz do
              > dzieci- bo jak byl malutki to do ganialy,tupaly na niego itp.Chcialabym go
              > puszczac zeby sie wylatal,ale nie chce ryzykować ze bedzie lecial za
              > dzieciakiem i obszczekiwal jak wariat.

moj z kolei pojdzie w Polske i nie wroci...
              Na razie prowadzam go na linie 10-metrowej,ktora zwijam i rozwijam stosownie
              do potrzeby. Polecil mi nasz treser. Lepsze niz smycz automatyczna, ktora owszem
              tez ma swoje zalety.

> Ile takie szkolenie posłuszenstwa moze kosztowac?

Przypuszczam ze nie ma jednej ceny. W kazdym miescie, w kazdym osrodku mze byc
              inaczej.
              Pogooglaj w Internecie pod "szkolenie psow" i "tresura psow". Mozesz tez
              poszukac szkolen w zwiazku kynologicznym.
              www.zkwp.pl/
              Uwazam, ze szkolenie ulatwia zycie z psem. Ale uprzedzam, ze to ciezka praca
              dla wlasciciela.
              MOj pies juz sie nauczyl chodzi przy nodze i nie urywa mi reki na spacerach.
              • jola_wroc Re: szkolenie 19.07.05, 22:16
                no co do tego materialowego to ogladalam tez taki, sa rozne rozmiary, i nie
                wydaje mi sie ze musi byc taki maly co by sciskal mordke, moze moglby byc taki
                luzniejszy nieco. tu opis jednego z kagancow w sklepie internetowym:

"Kaganiec nylonowy podszyty na nosie miekkim, gąbkowym materiałem
                zabezpieczającym przed obtarciem. Kaganiec zabezpiecza przed pogryzieniem jeśli
                jest zapięty ciaśniej. Można go lekko poluzowć i wtedy pies swobodnie otwiera
                pysk- może np. aportować."
                • rezurekcja kaganiec 20.07.05, 11:47
                  jola_wroc napisała:

> zabezpieczającym przed obtarciem. Kaganiec zabezpiecza przed pogryzieniem jeśli
                  > jest zapięty ciaśniej.

mam sceptyczny stosunek do takeigo, poniewaz wydajemi ise nieprzewiiwny i pyska
                  nie mozna otworzyc.

> Można go lekko poluzowć i wtedy pies swobodnie otwiera
                  > pysk- może np. aportować."

e, to po co mu kaganiec. MOj musi nosic poniewaz "odkurza" trawniki z resztek
                  pokarmowych. Jesli mu poluzjue do szerokosci potrzebnej do aportu, to zaraz cos
                  odkurzy.
                  Ja swojemu chyba udziergam po prostu. Bo musi miec dziurke na nos i szerokosc
                  taką, żeby pies pysk mogl otworzyc ale żeby nie mogl niczego wciagnac.
                  • jola_wroc Re: kaganiec 20.07.05, 19:05
                    a ja potrzebuje też taki tylko otwór na nos i zeby mógł jęzor wywalić, moj nic
                    nie odkurza tyle zeby ludzie sie nie bali jak będzie na nich szczekał i zeby
                    nie szczekał tak głośno, bo kaganiec go nieco wycisza. :)
                    pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka