Dodaj do ulubionych

Rutabaga, mispel, nieśplik

10.10.10, 13:02
Kiedyś było tak: dawno temu, we Wrocławiu, przeglądałem sobie slownik angielsko-polski.
Uwage moja zwróciło słowo "rutabaga". Wyobraźcie sobie moją radość gdym przeczytał że to znaczy po polsku "karpiel" (drugie słowo, które usłyszałem po raz pierwszy w ciągu pół sekundy).
Lata mijają i oto w Parku Miejskim widzimy roślinę, noszącą w miejscowym narzeczu nazwę "Mispel". Jak sama nazwa wskazuje, nazwy rośliny nie udało się nam zapamiętać, a próby zapisania jej powodowały uporczywar literówki. Ale oto, po zrobieniu zdjęcia tabliczce z nazwą udało się znaleźć w słowniku że Mispel to polski nieśplik lub nieszpułka. Co ciekawe poszukiwanie informacji o nieśpliku w Wikipedii dało informację następującą:

Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.) – gatunek drzew z rodziny różowatych (Rosaceae) rosnący naturalnie w południowo-wschodnich Chinach. W polskiej literaturze określany również nazwami: miszpelnik japoński, groniweł japoński i kosmatka japońska[3]. W handlu czasem znany pod nazwą loquat.

Natomiast poszukiwanie nieszpułki ujawnia jej niemieckie pochodzenie z Azji Mniejszej:

Nieszpułka zwyczajna (Mespilus germanica), niewielkie drzewo z rodziny różowatych, rosnące dziko w Azji Mniejszej i na Bałkanach, często sadzone jako parkowe.

Uczyć się tu botaniki ze słowników, zwłaszcza jak idzie o coś co się mispel nazywa :-)

Obserwuj wątek
    • kanuk Re: Rutabaga, mispel, nieśplik 10.10.10, 13:07
      Piekne ;-)
      a tego Nieśplika to chyba sie musialem poprzedniej nocy nabawic.
      • modliszka61 Re: Rutabaga, mispel, nieśplik 10.10.10, 18:27
        W tych dniach ostatecznych będą też w jednym miejscu po drugim zarazy (....) , a z nieba wielkie znaki.
        • immanuela Re: Rutabaga, mispel, nieśplik 10.10.10, 23:11
          o tak, Rutabaga brzmi jak imię jakiegoś demona!
          • drzejms-buond Re: Rutabaga, mispel, nieśplik 11.10.10, 09:51
            o tak, tak ,
            w istocie
            wyrazy
            potrafią zaskakiwać
            nadal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka