a-siekk Re: Tylko syn!!! 20.11.04, 22:09 Dzisiaj jechałam autobusem i na kolejnym przystanku wsiadła matka z dzieckiem- chłopczykiem..Chłopczyk był bardzo chory, miał strasznie powykrzywianą twarz, wydawał z siebie przeraźliwe jęki.. Jak tak na niego popatrzyłam ukradkiem, to aż mi gardło ścisnęło i łzy zaczęły się pojawiać..I jak pomyślę że chciałabys mieć chorego syna niż zdrowe dziecko- córkę..echh.. szkoda słów.. Asiek Odpowiedz Link
oxygen100 Re: Tylko syn!!! 21.11.04, 00:26 O jak fajnie!! Widze ze kolejny raz mlode mezatki na tym forum zachowaly sie jak mlode faszystki, bo ktos smie myslec inaczej niz to jest powszechnie akceptowalne przez spoleczenstwo. Brawo laski!! Tak trzymac!! Skasowac watek bo to godzi w Wasze wartosci moralne!! Odpowiedz Link
aleksandrynka Re: Tylko syn!!! 21.11.04, 19:27 jeśli faszyzmem nazywasz brak tolerancji dla głupoty i okrucieństwa, to masz rację. Jestem faszystką. Odpowiedz Link
oxygen100 Re: Tylko syn!!! 21.11.04, 19:50 Ale dlaczego okrucienstwa?? Czy jesli ktos ma preferencje co do plci potencjalnego potomka to znaczy ze jest okrutny?? Nie znamy tej dziewczyny nie wiemy jak jest uksztaltowana co mialo wplyw na jej taka czy inna osobowosc a od razu oceniamy ze glupie toto bezduszne i okrutne?? A kto z nas jest bez skazy?? Wiele osob ma silne preferencje w kierunku dziewczynki czy chlopca to chyba nic niezwyklego? Ale moze nie znam zycia jestem zalosna i niedojrzala?:)) Odpowiedz Link
axy23 Re: Tylko syn!!! 22.11.04, 01:08 okrutne jest to, ze ta dziewczyna jesli urodzi corke to prawdopodobnie wychowa ja w poczuciu niższości, braku własnej wartości, nienawiści do siebie i swojej płci okrutne (życiowo)jest to, ze ma ona tak ogromną władzę i to boli osoby które próbują przemówić jej do rozsądku ale co do usuwania wątku to masz całkowitą racje ;) Odpowiedz Link
oxygen100 Re: Tylko syn!!! 22.11.04, 08:52 E tam, po porodzie nastepuja zmiany hormonalne i tak naprawde malo jest psychopatycznych matek. Jakos nie wierze w to ze odrzuci corke tak naprawde. Moze byc rozczarowana, oczywiscie moze pokocha dziecko z czasem. Nie dramatyzowalabym az tak strasznie bo jak wspomnialam nikt z nas jej nie zna. Mloda jest jeszcze :))Poza tym mozna sprobowac wstrzelic sie w chlopca skoro to sprawa priorytetowa. A noz sie uda:)) Odpowiedz Link
asiarol Re: Tylko syn!!! 22.11.04, 11:25 nie wierzysz,ze matka może naprawdę skrzywdzić własne dziecko, to może poczytaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=17482123 polecam także inne pokrewne wątki na forum psychologia, przypuszczam ,ze po wnikliwej lekturze twój optymizm drastycznie opadnie pozdrawiam Odpowiedz Link
maryanne69 Re: Tylko syn!!! 22.11.04, 11:29 Wierze ze CZASEM matka moze skrzywdzic dziecko ale nikt na pewno nie wie czy to zrobi. Wiec co tu teraz gdybac?? Odpowiedz Link
xapur Odnośnie tzw. instynktu macierzyńskiego 22.11.04, 11:57 Spotkałem się kiedyś z opinią bodajże francuskiej pani socjolog (nie pamiętam nazwiska), która napisła książkę z czołową tezą, iż w przypadku gatunku homo sapiens nie ma czegoś takiego jak instynkt macierzyński. Opieka nad dziećmi wynika jedynie z podłoża kulturalnego. Swoją tezę wysnuła z badań nad różnymi kulturami. Pamiętam jedynie jeden z przykładów. Otóż w XVIII wieku we Francji naturalną sytuacją było pozbywanie się nowonarodzonych dzieci przez szlachcianki poprzez podrzucanie ich dalszej rodzinie, zrzucanie obowiązku wychowania na opiekunki lub po prostu porzucanie tychże na pastwę losu. Ponoć wśród tej warstwy społecznej powszechnym zjawiskiem było porzucanie dzieci na wsi. Jak chłopi przygarnęli to dobrze. Jak nie - to trudno. Takie zdaje się było podejście takich matek. I gdzież tu szukać instynktu macierzyńskiego i pozytywnego wpływu hormonów??? Odpowiedz Link
aleksandrynka Re: Tylko syn!!! 22.11.04, 12:48 to nie są preferencje co do płci, to coś groźniejszego. Okrutne mogą być konsekwencje dla dziecka, jeśli okaże się ono dziewczynką. Nie ma rzeczywiście nic niezwykłego w tym, ze ktoś tam chce dziewczynkę a ktoś chłopca, w tym przypadku jednak wygląda to na prawdę niebezpiecznie. Przeczytaj jeszcze raz post autorki - przebija z niego rozpacz na samą myśl, że to by mogła być dziewuszka! Mała dziewzynka to zagrożenie wręcz dla tej pani, to hańba! Ona by mogła przynieść wstyd jej i mężowi... I w tym sensie jest to dla mnie okrutne, brak tu szacunku dla istoty ludzkiej, na pierwszym planie jest MATKA, która żąda od natury syna, a pojawienie się dziewczynki byłoby czymś najgorszym, może obrzydliwym... Odpowiedz Link
xapur To tak jak w Chinach czy na bliskim wschodzie. 22.11.04, 12:54 Dziesiątki milionów ludzi marzy tylko o synu, bo kobieta jest tam niepotrzebna - ba, jest wręcz obrazą boską lub fatalnym zrządzeniem losu. O ile się orientuję efekt ten jest wyjątkowo dramatyczny w biednych prowincjach Chin oraz również biednych obszarach bliskiego wschodu. Wiele dziewczynek umiera tam bardzo szybko z powodu braku odpowiedniej opieki lub wegetuje jakoś w różnego rodzaju domach dziecka. Jest to wynikiem splotu szczególnej tradycji oraz warunków społecznych. A u nas - skąd ta fobia? Cóż, nie wiem czy post Gizelli można traktować poważnie. Odpowiedz Link
anula36 Re: To tak jak w Chinach czy na bliskim wschodzie 24.11.04, 00:32 a potem snuja sie tlumy samotnych chinczykow ktorzy nie maja szns na znalezienei zony,bo kobiet jest duzo mniej. Odpowiedz Link
orvokki Re: Tylko syn!!! 24.11.04, 06:53 Skasowac watek bo > > to godzi w Wasze wartosci moralne!! Nie w tym rzecz, ino w tym, że wątek najprawdopodobniej jest prowokacją. Szkoda czasu i energii na przekonywanie kogoś, kto a/ najprawdopodobniej robi sobie jaja i dobrze się bawi czytając przejęte wypowiedzi forumowiczek b/ jeśli nie robi sobie jaj, to z kolei sprawia wrażenie niereformowalnej I tyle. A faszystką bynajmniej nie jestem. Odpowiedz Link
szczupaczyca Re: Tylko syn!!! 21.11.04, 18:40 ROTFL!!!!!! Dawno sie tak nie usmialam Gizella1, jestes Benny Hillem tego forum. Krolowa glupoty!! Odpowiedz Link
igga-81 Re: Tylko syn!!! 25.11.04, 17:11 Gdybym miala wybierac czy wole zdrowa > corke czy chorego syna wybralabym syna. No i tak bardzo nie chcialabym aby > moj maz czul sie pzrez corke zrujnowany i skompromitowany w oczach kolegow. > Czy Wy takze mialyscie dylematy zwiazane z plcia dziecka?? ręce mi opadły!!! mam nadzieje że doczekasz sie syna, chorego, a co wybierasz zesłó downa, niedotlenienie okołoporodowe czy może mózgowe porażenie dziecięce? a wogóle to myślę, że ten post to jakas [prowokacja, nie mieści mi sie w głowie że ktoś może wogóle myśleć w ten sposób! faktycznie, nie ma większego obciachu niż posiadanie córki ;( a jesli faktycznie tak myślisz to życzę Ci córki, chorej, pozdrawiam Odpowiedz Link
aleksandrynka Re: Tylko syn!!! 25.11.04, 17:37 lepiej się zastanów zanim zaczniesz źle życzyc dziecku... Odpowiedz Link
blondi81 Re: do igga-81 25.11.04, 18:37 jak możesz życzyć chorego dziecka??!! przecież to ono by najbardziej cierpiało, a przecież byłoby całkiem niewinne. zastanów się wcześniej zanim coś powiesz. Odpowiedz Link
igga-81 Re: do igga-81 25.11.04, 18:46 zastanowiłam się dobrze... czy to się tobie podoba czy nie, rodza się chore dzieci i nadal będą się rodzić i nie mamy na to wpływu. Tak sobie myślę, że zwykle jest tak że rodzą się tym, którzy na to nie zasłuzyli. Dziecku choroby nie zyczę, tylko matce cierpienia, które by otworzyło jej durne oczy. Odpowiedz Link
hajdis Re: do igga-81 26.11.04, 14:53 To źle sobie myślisz kolezanko sympatyczna. Nie zawsze dziecko chore rodzi sie zlej matce, czy wgóle złym ludziom. Tak to jest na tym swiecie ze choroba nie wybiera człowieka i nie jest nikomu karą. Po prostu jest i moze zdarzyć sie najwspanialszemu człowiekowi. Matce cierpienia zyczysz? A ty myślisz ze ta matka ktora zalozyła ten watek cierpiałaby przez niechcianą chrą córkę. Zostawiłaby ją w piz.... w szpitalu, albo oddała do jakiegoś domu dziecka. I co jeszcze??? I żeby jej te durne oczy otworzyć trzeba jej dziecka chorego??? Jej albo by sie otworzyły, albo nie a dziecko nie wyzdrowiłoby jak ona by zrozumiala co to za tragedia ,mieć chorego malucha, codziennie patrzeć na czastkę siebie która cierpi i nie móc nic na to poradzić, tylko cierpieć razem z nim, a czasami jeszcze bardziej.... Odpowiedz Link
igga-81 Re: Tylko syn!!! 26.11.04, 16:48 byłam mamą chorej dziewczynki i uważam że jest ona najwspanialszą osobą jaka udało mi się w życiu spotkać i jestem dumna z tego że byóła moja córeczką. Może i gizelli w podobnej sytuacji otworzyły by sie oczy na to co naprawde jest w życiu najważniejsze - życie. Odpowiedz Link