Dodaj do ulubionych

ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu?

24.04.06, 22:34
Wiem, wiem - zaraz mnie zlinczujecie za tego typu pytanie, ale jest to dla
mnie niezwykle wazne info z powodow osobistych...
Bardzo prosze o odpowiedzi....
dzieki!
Obserwuj wątek
    • morphea1 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 00:54
      jak wiesz jaka jest reakcja to dlaczego pytasz?
      Mi już ciśnienie skoczyło jak zobaczyłam twój problem...
      od złośliwych komentarzy się powstrzymam...
      • sol_bianca Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 02:07
        a mi nic nie skoczylo, bo sie przyzwyczailam - na forum "slub i wesele" co raz
        to takie watki sie pojawiaja.
        do autorki watku: moze tam zapytaj?
    • ilekobietamalat Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 07:00
      mozesz mi wytlumaczyc dlaczego jest to dla ciebie tak wazne? bo moj maly
      rozumek tego nie pojmuje:/
    • oliwka117 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 07:48
      Wiesz co. Ja przed swoim ślubem usłyszałam od przyszłej teściowej, że musimy z
      mężem zaprosić mnóstwo gości, ciotki, pociotki, kuzynów itp, bo dostaniemy
      więcej kasy... Wydało mi się to obłudne i żenujące, bo nie po to zapraszam
      konkretne a nie przypadkowe osoby na swój ślub i wesele żeby mi się to opłaciło.
      I w ogóle nie braliśmy tgo pod uwagę przy doborze gości. Zaprosiliśmy naprawdę
      dobrych przyjaciół i ludzi nam bliskich, którzy na pewno cieszyli się naszym
      szczęściem. I to była największa nagroda.
    • irlaaa zapytaj .... 25.04.06, 08:13
      swoich gości ile mają zamiar Ci dać, albo napisz w zaproszeniu, że za prezent
      poniżej XXX zł bedziesz wyrzucać z przyjęcia.
      I bedziesz wiedzieć ;))
    • annb pani grzecznie pyta a wy tak na nią 25.04.06, 08:50
      siadłyscie
      a może chce wziąć kredyt na megahiper wypasione wesele bo "co ludzie powiedzą
      jak nie bedzie" a pozniej go spłacić z pieniędzy z prezentów?
      róznie ludzie kombinują
      ;)
      • irlaaa Re: pani grzecznie pyta a wy tak na nią 25.04.06, 09:03
        Przecież nikt nie wie, czy Pani zaprosiła sknery, czy wypasione Ciotki :)) a z
        fusów przypuszczam, że nikt tutaj nie wróży (chyba że sie mylę, wróży która??)

Jakie pytanie, taka odpowiedź (z resztą jak sie sama Autorka spodziewała) ;p
        • annb sugestia dla załozycielki watku 25.04.06, 10:03
          zaprosićsame wypasione ciotki
          i puścić w rodzinę info iż nie wypada dać mniej niż wsad do kotła/procent od
          orkiestry/księdza/ułamek ceny sukienki/obrączek
          czy o czymś zapomniałam?
    • oxygen100 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 09:03
      od chuja
    • chiara76 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 09:45
      w ogóle nie dostaliśmy forsy.
      Hm, i Wiesz, wypasionych prezentów też parę zaledwie.
      To, co? Może ja po ponad 6 latach ogłoszę, że Ślub nieważny, bo goście nie
      rozpieścili? :)

Powiedz, że piszesz artykuł do jakiejś babskiej gazetki...
    • annb polecam stary watek 25.04.06, 10:06
      z innego forum
      z naciskiem na wypowiedzi pani emilii
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10678&w=14749659&v=2&s=0
      • annajustyna Emilia jest bezbledna! 25.04.06, 10:43
        Skoro taka praktyczna, to ciekawe, czy ma zarejestrowana dzialnosc na ten AVON;
        czy jak wiekszosc koordynatorek/konsulantek na czarno robi???
        • annb dobre pytanie 25.04.06, 10:55
          szkoda ze się nie pochwaliła ile uzbierała
          ;)
      • conejito13 ojapierdzu annb! super ten watek:):) 25.04.06, 13:27
        tylko wtrace, zeby sobie buciorow ZACHODEM nie wycierac, bo owa emilia ponoc na
        zachodnia modle zrobila ta strone internetowa i tych prezentow sobie zazyczyla
        rowniez dlatego, ze na zachodzie tak jest no i ona z postepem czasu przeciez
        idzie i fogggle.
        jamci na zachodzie, tutaj tezcim slub wziela i tutaj tezcim byla na weseliskach
        u przyjaciol i NIKT mi nie nakazywal ile trzeba dac, ani nawet nie sugerowal
        bardziej ani mniej subtelnie.
        no, ale co wiocha, to od razu musi z zachodu byc...;)
      • aiczka Emilka 25.04.06, 14:10
        Emilka rulez. Mam nadzieję, że zaznaczyła w zaproszeniach, ile kosztuje "cegiełka".
    • domi_mikolka Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 10:22
      o rany, co Wy takie agresywne, my też nie zapraszaliśmy gości według
      kryterium: "kto da więcej", ale jak wpłacaliśmy na konto ślubne prezenty, to
      siłą rzecz wiemy ile dostaliśmy - 10.000zł. jak ktoś grzecznie pyta, to nie
      trzeba od razu na nim się wyżywać. a kwoty u nas były różne, jeśli o to pytasz,
      od 200 do 2500zł.
      • annajustyna Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 10:39
        Wplaciliscie na KONTO? A skarbowki sie nie obawiacie? Przeciez to darowizna
        podlegajaca opodatkowaniu (chyba, ze wszystko od rodzicow i macie na to kwity)...
        • domi_mikolka Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 11:57
          nie martw się... może nie mamy powodów do obawiania się skarbówki, bo jesteśmy
          uczciwi? czy to w dzisiejszych czasach nikomu nie przychodzi już do głowy?
          • annajustyna Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 12:26
            Tzn. ze opodatkujecie te pieniadze? No, no. Podziwiam!
        • pablos11 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 15:39
          z tego co wiem to opadatkowuje się darowizny od pewnej kwoty, a prezenty ślubne
          raczej jej nie przekraczaja
          • annajustyna Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 02.05.06, 09:44
            Ale musisz miec na to kwity...
            • forget-me-not1 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 07.05.06, 19:28
              Gratuluję tak moralnej postawy, czyzbys byla przedstawicielem skarbówki?
              polecam : www.pit.pl/darowizna/ i życzę tak wysokich zawartości kopert.
    • mynia_pynia Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 10:37
      Koleżanka mi mówiła że się strasznie wściekła kiedy się dowiedziała że jej
      kuzynka na wesele zaprosiła tylko kasiastych znajomych i krewnych. I tak ona
      dostała zaproszenie a jej brat nie, więc żeby odwdzięćić się zamiast pokaźniej
      sumki którą zawsze dawała przy okazji takich imprez, kupiła kuzynce pościel. He
      he.
      • annb Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 10:58
        mynia_pynia posciel dobra rzecz
        zawsze się przyda
        ale co chcecie ludzie drodzy
        niektórzy tak mają że rodzinę na złotowki przeliczają
        a jak się jest chrzestnym to już wogole się ma .......(ocenzurowano)
        zaczyna się już od chrztu-na chrzestnych wybiera się kasiastych krewnych
        póxniej komunia-czytałam na innym forum sugestię iż chrzestny musi wyskoczyc z
        1000 bo inaczej to sęp
        a pozniej wesele
        tutaj to chrzestny kredyt musi wziąc
        • annajustyna Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 11:10
          Dobrze, ze my z T. nie jestesmy niczyimi chrzestnymi;))). Bo dla nas to
          wyroznienie w celu pomocy w wychowaniu w wierze i oczywiscie gotowosc sluzenia
          rada w zyciu...
          • annb Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 11:20
            annojustyno-są i inne rodziny które nie przeliczają chrzestnych na złotówki
            ale teraz sezon komunijny i się zaczęło zakładanie wątków "ile chrzestny ma dac
            na komunię"
            aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
            • annajustyna Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 12:27
              Wiem, wiem... A o prezentach typu operacja plastyczna uszu dla pierwszokomunisty
              slyszalas???
        • ilekobietamalat Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 25.04.06, 11:44
          ja jestem chrzestna i za kazdym razem jak kupuje dziecku prezent na urodziny to
          wszyscy na mnie krzywo patrza, a potem mi obrabiaja pupe;>
          boje sie co bedzie jak przyjdzie czas komunii:/
          dobrze ze przynajmniej dziecko jest kochane i ogromna radosc sprawia mi
          kupowanie prezentow, i sie opiniami rodziny nie interesuje;)
          ale na wesele ostatnio nie poszlam, bo to wlasnie tacy ludzie ktorzy
          przeliczaja gosci na zlotowki, a najchetniej to na euro;) a ze jestem w dolku
          finansowym to sobie darowalam:/
          • nycole Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 01.05.06, 15:22
            15.000zł plus prezenty( mikrofalówka, kamera cyfrowa,żelazko ,komplety
            poscieli , porcelana itp)
            i o co tyle krzyku??
    • gomoku.gomoku Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 01.05.06, 18:09
      3 lata temu dostalismy okolo 6 tysiecy złotych od gosci.I jedni i drudzy rodzice dorzucili nam troche tzn po 4 tysiace z kazej strony.Dostalismy komplet sztuccow,2 komplety poscieli i kuchenke mikrofalową. Ale zastanawiam sie jak moze byc to wazne z powodów osobistych.........??
    • pandora_ Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 02.05.06, 09:42
      Łomatkobosko, nie dostaliśmy ni grosza, a jeszcze darmozjadów zaprosiliśmy na
      wino, szampana i pyszne deserki i ciasta. Zaraz zadzwonie do wszystkich i zrugam
      :) Wiem, że jak nie kościelny i jak impreza nie trwa trzy dni, to nie musi się
      "zwrócić"...
      A serio: znam kumpla, który na swoje wesele zaprosił tylko kasiastych znajomych
      i tylko tych, którzy wcześniej zaprosili jego, bo "oni wiedzą, ile taka impreza
      kosztuje". Żenada.
      • annajustyna Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 02.05.06, 09:47
        A moj wujek z ciotka nie zostali zaproszeni na wesele syna wspolnika, bo jak
        powiedziala zona wspolnika, a matka pana mlodego "rozumiemy, ze macie teraz
        finansowy dolek"...Ciotka na to, a co ma piernik do wiatraka;)))).
    • doris1981 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 14.05.06, 11:06
      witam
      przykro mi ze niektorzy tak napadli na ciebie.my z mezem w gotowce dostalismy
      ok 5000 zł.oprocz tego byly tez prezenty.wesele bylo na 70 osób
      • natalya20 Re: ile dostaliscie pieniędzy od gości na weselu? 14.05.06, 13:21
        uwazam ze nie robi sie wesela tylko dla prezentow, nie mozna liczyc na to ze
        sie zwroci, emilio jezxeli uwazasz ze nalezy ci sie zwrot bo jak pisalas za cos
        musicie umeblowac sobie mieszkanie to lepiej ta kase na wesele od razu na to
        przeznaczcie...1000zl od pary to bardzo duza suma, powiem szczerze ze powodzi
        nam sie bardzo dobrze, ale nie sadze zebym przeznaczyla tyle na prezent, no
        chyba ze bylaby to bardzo bliska mi osoba, a wiadomo na wesele zaprasza sie i
        dalszych i blizszych...pewnie nie jeden gosc zagladajac na ta strone
        internetowa lapal sie za glowe albo wybuchal smiechem, uwazam tez ze jka
        zaprasza sie kogos biedniejszego kto s gory zakalda ze nie pujdzie bo nie ma
        kasy na prezent nalezy mu to jakos wyperswadowac, bo chcemy go widziec na
        naszym weselu nie wazne czy da nam cos za 1000zl czy za 100
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka