ksenia35 27.01.06, 16:28 mąż żąda abym zmieniła nazwisko po rozwodzie.Napiszcie jakie są "za" a jakie "przeciw".Mnie w zasadzie jest to obojętne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozwoodka Re: zmiana nazwiska 27.01.06, 19:09 Ambicja sie uniosl ;-) Mialam podobny przypadek, to bylo jego nazwisko wiec uwazal ze powinien mi je "odebrac", ukarac jednym slowem za rozwod, bo nic innego madrzejszego nie mogl wymyslic, a to taki "honor" nosic nazwisko po mezu. Jezli chodzi o za i przeciw: Jezeli macie dziecko, to nie bylabym "za" bo jestes mama Kowalskiego a nazywasz sie Nowak, a i tak Kowalska na ciebie beda wolali. Odpowiedz Link
ksenia35 Re: zmiana nazwiska 27.01.06, 20:43 moja rodzina uważa,że do tej pory na wszystko się zgadzałam i w końcu powinnam przestać.Ja jednak wiem,że on po prostu nie da mi spokoju i bedzie się znęcal psychicznie.Z drugiej strony w tej chwili ,to w szkole (myslę o dzieciach)to juz chyba nie ma takiego znaczenia.Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Odpowiedz Link
eunika Re: zmiana nazwiska 27.01.06, 21:39 witaj, po pierwsze on nie moze sobie zadac, nikt nie moze Cie zmusic zebys zmienila nazwisko.(A jak bedzie cie dreczyl zawsze mozesz zglosic odpowiednim organom ten fakt, bedzie sie mial z pyszna.) Ja akurat wrocilam do panienskiego jescze w czasie rozwodu, przed ogloszeniem wyroku bo sama chcialam.To niesamowicie przyjemne psychicznie, nie musaiec wymieniac jego nazwiska przy kazdej okazji, zwlaszcza jesli nie masz z mezem dobrych wspomnien a przypuszczam ze nie masz. Jak sa dzieci to inna sprawa moze byc, ja alkurat dzieci nie mam wiec podjelam decyzje wylacznie w swoim imieniu. Pozdrawiam wszystkie szczesliwe rozwodki. Odpowiedz Link
pumaxl eunika jak udało Ci się zmienić nazwisko 30.01.06, 19:54 w czasie rozwodu ?? proszę odpisz .Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link
calineczka2 Re: eunika jak udało Ci się zmienić nazwisko 01.02.06, 19:44 pumaxl skladasz podanie do USC z uzasadnieniem (ja napisalam, ze jestem w trakcie sprawy i ze zmieniam prace i chce byc kojarzona juz pod panienskim nazwiskiem). Po 4 tygodniach otrzymujesz poczta zawiadomienie i odbierasz decyzje. Kosztuje to okolo 35 zl. Odpowiedz Link
pumaxl dziękuję ale nadal nie wiem dlaczego... 01.02.06, 20:19 Pani w USC nie przyjęła mojego wniosku o zmianę nazwiska na panieńskie ,twierdząc ,że oni nie dostali jeszcze z sądu mojego wyroku rozwodowego i muszę czekać pomimo że ja jej mój wyrok rozwodowy pokazałam ,czytała go a jednak odmówiła mi .Nie rozumiem dlaczego. Odpowiedz Link
eunika Re: dziękuję ale nadal nie wiem dlaczego... 01.02.06, 22:11 ja akurat zlozylam podanie w starostwie powiatowym. nikt o nic nie pytal, piszesz ze nie chcesz miec nazwiska kogos kto cie skrzywdzil i tyle.czekasz miesiac na decyzje, a pozniej 14 dni na uprawomocnienie sie jesli chcesz wszystkie szczegoly pisz na maila gazetowego Odpowiedz Link
ksenia35 Re: zmiana nazwiska 04.02.06, 20:59 postanowiłam,że wrócę do swojego nazwiska.I wiecie co? Bardzo sie z tej decyzji cieszę.Penie gdyby nie "żądanie" jeszcze wtedy męża ,to wcale nie pomyslałabym o tym.Teraz jestem szczęśliwa! Odpowiedz Link
pumaxl Re: zmiana nazwiska 07.02.06, 18:20 Ja zaciągnęłam informację w sądzie w którym miałam przeprowadzony rozwód i muszę czekać aż sąd prześle wyrok do USC w którym udzielano nam ślubu i dopiero wtedy mogę starać się o zmianę nazwiska , nic nie pomogło to że wyrok rozwodowy uprawomocniony im dostarczyłam , mam nadzieję że zdąże przed upływem tych trzech miesięcy który mi przysługuje. Zastanawia mnie jednak to czy sąd nie mógł po uprawomocnieniu wyroku rozwodowego przesłać jednocześnie do mnie i do USC. Dlatego dziwię się jak Tobie eunika udało się to załatwić jeszcze w czasie rozwodu a ja mam z tym tyle problemów . Odpowiedz Link
eunika Re: zmiana nazwiska 09.02.06, 21:13 witaj! jak sie w sadzie pytalam to tez mi powiedzieli ze dopiero po rozwodzie itd. ale znajomy prawnik powiedzial mi ze nazwisko mozna sobie zmienic w dowolnym momencie zycia, jesli ma sie ku temy podstawy. Napisalam wiec jak juz wczesniej opowiadalam podanie do starostwa itd. Pozniej na kolejnej sprawie rozwodowej jak zalaczalam defcyzje o zmianie nazwiska do akt, glupie stare sedziny krecily nosem ze udalo mi sie zmienic nazwisko. dodam ze sprawa dziala sie w trojmiescie w 2004 roku:) jesli masz wiecej pytan mozesz pisac na maila Odpowiedz Link
calineczka2 Re: zmiana nazwiska 14.02.06, 22:16 ja tak jak eunika zmienilam w czasie trwania sprawy - jeszcze przed pierwsza rozprawa zlozylam wniosek. Nikt sie niczemu nie dziwil (w krakowie). Natomiast wiem, ze sady z tym wysylaniem to dzialaja opieszale. 2 miesiace po rozwodzie wyciagalam akt slubu, byl jeszcze bez adnotacji o rozwodzie. Spytalam czemu, powiedzieli, ze sad nie przyslal. Odpowiedz Link
kvinna1 Re: zmiana nazwiska 15.02.06, 09:12 calineczko, bardzo proszę mozesz napisac co pokolei trzeba załatwic - ja mam 7 kwietnia rozprawę, więc moze udałoby mi się załatwic wszystko w czasie jej trwania. Odpowiedz Link
eunika Re: zmiana nazwiska 15.02.06, 21:01 piszesz, ja taka i taka bardzo prosze o umozliwienie mi powrotu do nazwiska panienskiego czyli takie to a takie, jestem w trakcie rozwodu, mam depresje itd, nie chce nosic nazwiska czlowieka ktory mnie skrzywdzil.(duzo psychologow poleca zaczac porzadki w zyciu od zmiany nazwiska)i po prostu piszesz co Ci jeszcze na sercu lezy. babki w starostwie to tez kobiety:)ja nie wiedzialm co napisac i mi pani wlasnie ze starostwa podyktowal moje podanie.powodzenia Odpowiedz Link
kvinna1 Re: zmiana nazwiska 16.02.06, 08:51 Dziękuję eunika. Mam nadzieję, ze takie argumenty będą wystarczajace. pozdrawiam, Odpowiedz Link
pumaxl Re: zmiana nazwiska 15.02.06, 19:50 Już mam zmienione nazwisko na panieńskie .Cała procedura trwała ok.20 min, nie spodziewałam się ,że tak szybko. Odpowiedz Link
pumaxl Re: zmiana nazwiska 16.02.06, 13:05 Dziękuję eunika :))nawet nie sądziłam ,że tak poprawi się moje samopoczucie czuję się lekko bez tego dodatkowego balastu w postaci nazwiska exa.pozdrawiam :)) Odpowiedz Link
eunika Re: zmiana nazwiska 16.02.06, 19:43 dokladnie wiem co czujesz:) ja czulam sie tak samo, czulam sie rozwiedziona na papierze mimo ze wyrok rozwodowy zapadl 1,5 roku po zmianie nazwiska. no i moja decyzja o zmianie nazwiska uprawomocnila sie 16 czerwca a urodzinki mam 17 :) wiec byl super prezent:):):) Odpowiedz Link
sylwolek Re: zmiana nazwiska 01.06.06, 15:01 Mój mąż również zażądał zmiany nazwiska. Powiedział, że uzyczył mi swojego nazwiska tylko na czas trwania ,małżeństwa i że nie zyczy sobie żebym nosiła JEGO nazwisko, będąc z innym facetem i np. majac dziecko tamtego. Wiedziałam, że nie może mi kazać tego zrobic ale zrobiłam to z ogromna przyjemnością i ulgą :)ALE trzeba pamiętać, że po zmianie nazwiska trzeba zmienic dowód osobisty i swoje dane WSZĘDZIE - w pracy (mnie wszyscy pytali sie czy wzięłam ślub :)), w bankach, ZUSach, Urzedach Skarbowych, spółdzielniach mieszkaniowych, przychodniach, itd, itp. Trzeba zacząc od wymiany dowodu i na wydanie nowego poczekać ok miesiaca. To jest bardzo żmudny proces.Ale NAPRAWDĘ WARTO!!! Ja czuję się z tym świetnie :) Odpowiedz Link
cyberski Re: zmiana nazwiska 01.06.06, 15:17 Upierdliwy bardzo? No to jak będzie miał "atak" powiedz mu z uśmiechem, że nazwisko być może zmienisz, i owszem, ale gdy powtórnie wyjdziesz za maż... A jak do tego czasu będzie Cię wkurzał to może i zmienisz nazwisko po ślubie, ale nie swoje tylko drugiego męża... Na to które nosisz dzisiaj :D Odpowiedz Link