Dodaj do ulubionych

mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie!

08.07.10, 00:26
Od kilku miesięcy mieszkam z rodziną w domu z ogrodem. Myślimy o zakupie
niedużego pieska, lecz chcielibyśmy, aby jego domem było podwórko i ogród.
Stąd moje pytanie: czy istnieją psy małych ras, które nadają się do życia
wyłącznie na zewnątrz? Podobają nam się bardzo pieski rasy Jack Russell
Terrier, ale nie wiem, czy mieszkanie na podwórzu nie byłoby dla nich udręką.
Proszę o radę w tej sprawie. :-)
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie 08.07.10, 02:29
      wez dwa male kundelki ze schroniska, mysle ze nie bedzie to dla nich
      wieksza udreka niz skad pochodza, jezeli zapewniasz ciepla bude,
      pelna miska jedzenia, a towarzystwa juz sobie sami dotrzymaja.
      • majenkir Re: 08.07.10, 05:02

tamsin napisała:
        > wez dwa male kundelki ze schroniska,

Nic dodac, nic ujac :)))).
        • minniemouse Re: 08.07.10, 05:53
          nie ma takiej rasy ani kundla ktoremu wystarczy tylko podworko.

KAZDY pies postrzebuje towarzystwa czlowieka, nawet jesli w domu sa dwa trzy
          cztery .....x psow.

to tylko takie uciszanie wlasnego sumienia "bo biore psa ze schroniska, to u
          mnie na podworku juz ma lepiej, bo jak sa dwa to sie nie nudza"
          guzik prawda.

Jakiego bys psa nie chciala, czy to rasowego za xxxxxx $$$$ czy kundla ze
          schroniska,
          wiedz jedno z gory - ze bedziesz musiala sie nim zajmowac jak kazdym - tzn
          wychodzic z nim na spacery, dbac o jego futro, chodzic czasem do weterynarza itd itp
          Nawet jak bedzie mieszkal w budzie na dworze.

Minnie
          • bliambka_1 Re: 08.07.10, 09:55
            Ależ ja wcale nie zamierzam zaniedbywać psa i pozostawiać go samemu sobie! Nie rozumiem skąd taki wniosek? Sama prowadzę aktywny tryb życia (biegam, jeżdżę na rowerze), mam dwoje kilkuletnich dzieci z niespożytą energią i mieszkam w domu w sąsiedztwie lasu. Myślę więc, że psiak będzie miał sporo zajęć i okazji do zabawy. Jednakże zależy mi na niedużej rasie, dla której naturalnym środowiskiem byłoby podwórko, a nie ciepła poduszka na kanapie. Czy ktoś ma jakiś pomysł, poza kundelkami ze schroniska? Ponawiam pytanie o jack russell'a. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
            • blue.berry JRT 08.07.10, 10:10
              moja odpowiedz w temacie JRT poniżej - tutaj dopisze jedynie że NIE jest to pies
              polecany do rodzin z małymi dziećmi (tak do 10-12 lat). za dziećmi nie przepada,
              nie jest cierpliwy, średnio znosi zaczepki. reszta argumentów na NIE poniżej.
              tutaj w dziale charakter i usposobienie więcej informacji:
              www.drapichrust.pl/jack_russell_terrier.htm
              pozdrawiam
              • suri-79 Re: JRT 28.03.17, 12:46
                kOMPLETNIE SIE NIE ZGADZAM!!! Mój jack jest bardzo przyjazny, uwielbia dzieci i jest bardzo cierpliwy, chyba masz jakiegoś mieszańca.
    • blue.berry Re: mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie 08.07.10, 10:07
      pies który ma mieszkać poza domem musi byc do tego fizycznie przygotowany czyli
      miec solidniejsze futro i podszerstek. inaczej każda jesień i zima będzie dla
      niego katorgą. Jack Russell Terrier nie ma wystarczającej okrywy aby go chroniła
      przed zimnem (szczególnie odmiana tz. gładka) Dodatkowo JRT to pies b.
      towarzyski i mocno przywiązany do człowieka. jest tez psem b. energicznym i
      potrzebującym długich spacerów oraz zajęcia. jeśli będzie przebywał samotnie na
      podwórzu to będzie kopał doły, niszczył, szczekał. zdecydowanie odradzam tą rasę
      (i jej podobne) jako psy podwórzowe.

może faktycznie warto by się zastanowić nad przygarnięciem jakiegoś niedużego
      psiaka (a najlepiej dwóch) ze schroniska lub z jakiejś fundacji. będzie już
      podrośnięty wiec nie będzie dylematu czy można szczeniaka zostawić samego na
      podwórzu. jeśli to będzie pies z fundacji to może łatwiej właśnie będzie można
      go dobrać do oferowanych przez was warunków.

niezależnie od wyboru, proszę pamiętajcie - pies podwórzowy też potrzebuje: -
      spacerów poza teren domu/ogrodu (przynajmniej jeden dziennie)
      - socjalizacji czyli przebywania w rożnych miejscach, nauki jazdy samochodem,
      wizyt u weterynarza, kontaktu z ludźmi, poznawania rożnych miejsc takich jak
      las, jezioro, targ.
      - kontaktu z człowiekiem, zabawy, zajęcia (pies sam się NIE wybiega ani nie wybawi).
      - porządnej budy z zacienionym miejscem i drewnianym podestem na którym można
      się położyć poza buda nie kładąc się w błocie / śniegu.

pozdrawiam
    • shecat Re: mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie 12.07.10, 10:16
      jeju, maly pies ale na podworko - to dosc karkolomne zadanie. moze jakis
      owczarek sheltie czy mały terier / sznaucer? jednak, mimo wszystko, musicie
      pamietac, ze male psy raczej nie nadaja sie aby spedzic na podworku takze zime.
      w zime musi sie znalezc dla nich miejsce w domu.
      i bardzo prosze, nie zwaracaj az takiej uwagi na wyglad. "podoba mi sie" to w
      przypadku psow bardzo zly doradca.
      jesli juz koniecznie chcecie rasowego psa, to przede wszystkim poczytajcie o
      nim. czy nie jest czasem trudny do ulozenia, tzw "dominujacy" - takie psy nie
      nadaja sie dla dzieci. z drugiej strony - ile dany pies moze zniesc samotnosci,
      ile potrzebuje ruchu - zorientujcie sie i upewnijcie, ze mozecie mu to dac. no i
      ile wyniesie koszt utrzymania - czy pies moze ma wrazliwy zoladek, czy potrzbuje
      specjalistycznej (a wiec i duzo drozszej) karmy, jak sie pielegnuje jego siersc
      - naprawde zastanowcie sie, czy przez kolejne 10 lat chcecie rozczesywac
      codziennie delikatny wlos shi-tzu czy walczyc z kedziorami terierow.
      • 7kobieta Re: mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie 03.11.10, 13:57
        Moim zdaniem rasa z obfitą sierścią:owczarek nizinny średni, owczarcek Colie miniaturka itd
        • semi-dolce Re: mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie 03.11.10, 14:07
          Możesz napisac cos więcej o wymienionych przez ciebie rasach? Bo nie znam zadnej z nich - daj jakieś fotki, charakterystyke, numer klasyfikacji fci.
          • claratrueba Re: mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie 06.11.10, 08:16
            Teriery odradzam. To wspaniałe, mądre psy ale kłopotliwe- ze skłonnościa do włoczęgostwa, kopania- to w końcu psy mysliwskie. Dominująca natura może być kłopotem przy małych dzieciach (brak czasu na tresurę, czasem źle reagują na pieszczoty dzieci).
            Polecam PONa- polskiego owczarka nizinnego. Wspaniały charakter, łatwy w ułożeniu, wesoły i towarzyski, opiekuńczy i wyrozumiały dla dzieci, niesamowicie uczuciowy. Sierśc i podszerstek zapewniaja doskonała ochronę, nawet zimą. oczywiście to także kłopot- czesanie, sierść w domu- ale nie da sie miec kudłacza i nie mieć kudłów. Choć jak na psa długowłosego pielęgnacja sierści jest dośc umiarkowanie czasochłonna. Jest to pies bez skłonności do chorób, z nieiwielka skłonności a do tycia przy braku ruchu, ale na podwórku to on sobie go zapewni sporo+ 2 długie spacery z zabawami- nie powinno być kłopotu. Żyje długo- do 15 lat, zachowuje sprawność właściwie do końca swoich dni.
            Wspaniała polska rasa, bardzo chwalona zagranicą. Od lat przymierzam się do PONa ale mam już 2 psy.
            • marta.radek Re: mały pies na podwórko - wybór rasy - pomóżcie 15.01.18, 10:10
              wydaje mi się, że na podwórko lepiej wziąć pieska mieszkańca. Jeśli ten piesek ma tam być tak sobie dla samego bycia i zabawy. No chyba że koś szuka psa do pilnowania czy coś w tym stylu, to wtedy lepiej pomyśleć o rasowym …

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka