tribeka 11.11.05, 12:28 Witam, chciałabym zapytać właścicieli GOŃCZYCH POLSKICH jak oceniają swoje pieski? Zamierzam kupić takiego psa i chcę widzieć o nim jak najwięcej - dzięki pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cattaraugus :-( 13.11.05, 16:47 Odradzam! Odradzam! Odradzam! I po tysiąckroć odradzam. Nie tylko jako były właściciel tej patologicznej rasy, ale także jako osoba żyjąca wśród wielu właścicieli gończych polskich. Także jako codzienny baczny obserwator tych psów na ulicy i w terenie. Nie zrób tego błędu, bo z obłąkańczą agresją tych psów może sobie poradzić tylko bardzo doświadczony właściciel i to polujący. Odpowiedz Link
tribeka Re: :-( 13.11.05, 17:35 Przeraziłam się, sama nie wiem co myśleć, rozmawiałam z chodowcami i właścicielami i wszyscy zachwalają. Możesz napisać coś więcej? dziękuję bardzo Odpowiedz Link
cattaraugus Re: :-( 13.11.05, 21:23 > tribeka napisała: > Przeraziłam się, sama nie wiem co myśleć, rozmawiałam z chodowcami i > właścicielami i wszyscy zachwalają. Możesz napisać coś więcej? dziękuję bardzo -------------------------------------------------------------------------------- Ja już nie mam siły na pisanie wiecznie tych samych tekstów na temat gończych polskich. Wejdż na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=128 i wpisz w przeglądarkę hasła: gończy polski gończych polskich gończego polskiego gończemu polskiemu ... a wyskoczą Ci wątki, w których wypowiadałem się ja i inni ciężko doświadczeni przez tę rasę. Odpowiedz Link
wojomir <a href="http://www.knieja.pl/forum/viewforum.php?f=5" target="_bl 22.12.05, 20:26 www.knieja.pl/forum/viewforum.php?f=5 Odpowiedz Link
yasmin_ch Re: :-( 21.01.06, 18:12 nie przesadzaj widocznie sobie nie umiales poradzic z psem, fakt, ze bywaja trudne, ale to co piszesz to przesada. rowniez znam wielu wlascicieli tych psow i nigdy nikt nie skarzyl sie w taki sposob jak ty Odpowiedz Link
yasmin_ch cattaraugus 21.01.06, 18:25 ciekawi mnie po jakich psach miales swojego gonczego? poczytalam niektore Twoje wypowiedzi na temat gonczych - przesadzasz. swego czasu mielismy dwa goncze rownoczesnie i jakos nas nie zjadly prawda jest, ze byly to psy o skrajnych charakterach:-) bywaly z roznych przyczyn u lekarza nieraz, i NIGDY zadnego nie ugryzly, ba nawet nie wystepowaly tam w kagancach!! nie bede twoerdzic, ze latwo jest sobie poradzic z ta rasa, ale to, ze Tobie nie powiodlo sie wychowanie psa nie oznacz, ze nikt sobie z nim nie poradzi Odpowiedz Link
nika_1234 Re: cattaraugus 27.05.06, 22:40 gończy polski to jest najpiękniejsza rasa jaka istnieje.sama jestem właścicielką małego gończaka od paru miesięcy i jest cudowny!!nieprawda,że gończe są agresywne!!co Ty człowieku wypisujesz??!!miałeś skrzywionego psa albo nie umiałeś sie nim zająć!!w moim psie nie ma za grosz agresji.predzej by kogoś zalizał na śmierc niż ugryzł.i znam wiele gończych z całego kraju i powiem Ci tribeko,że nic z tych rzeczy o których pisze cattaraugus nie jest prawdą!! owszem trzeba być konsekwentnym.najlepiej pójść z gonczakiem na szkolenie.i bawić sie w psie sporty bo jest to pies, który zawsze oczekuje,że dasz mu jakieś zadania do wykonania i czeka w gotowości.no i przede wszystkim trzeba poświęcić dużo czasu na spacery bo jednak jest to pies myśliwski i potrzxebuje się wybiegać i wyszaleć.ale dla człowieka jest to tylko rozywka i niepowtarzalne chwile spędzone ze swoim najlepszym przyjacielem - psem.w każdym psiaku w końcu obudzi się instynkt terytorialny i zacznie burczeć na inne psy a nawet ludzi.ale jeśli bedzie po szkoleniu to będziesz mogła nad nim w pełni zapanować i na burczeniu się skonczy.a oprócz tego gończaki są piekne i kochane!!ale uważaj!!one uzależniają!!!powodzenia :) Odpowiedz Link
blue.berry Re: cattaraugus 28.05.06, 12:51 > gończy polski to jest najpiękniejsza rasa jaka istnieje.sama jestem > właścicielką małego gończaka od paru miesięcy i jest cudowny!! kazde szczenie jest cudowne. pytanie co potem jak dorosnie. goncze to trudne psy wymagajace konsekwentnego wychowania. maja tendencje do samowolnego oddalania sie:)) bywaja ostre w zachowaniu zarowno w stosunku do innych psow jak i ludzi. napewno przed kupieniem takiego psa nalezy dowiedziec sie o specyfice rasy jak najwiecej. miec swiadomosc ze trzeba bedzie mu zapewnic bardzo duzo aktywnego ruchu. i ze trzeba bedzie znalezc czas na szkolenie a poten np na zajecia typu agility. jesli ma byc to pierwszy pies to chyba polecaslabym kupienie suni - bedzie troche latwiej ja wychowywac. pozdrawiam aha jesli zafascynowanie gonczym wynika tylko z zachywtow nad jego wygladem to proponuje sobie odpuscic:))) Odpowiedz Link
nika_1234 Re: cattaraugus 28.05.06, 22:58 myślę,że nie masz racji.to że mam szczeniaka nie zmienia faktu,że znam i mam kontakt na bieżąco z kilkoma gończymi dorosłymi.i żaden z nich jakoś od domu się nie oddala, ani nawet od własciciela zbyt daleko jeśli jest w lesie.i nie sprawiają żadnych kłopotów.każda rasa jest trudna jeśli właściciele nie umieją/nie chcą zająć sie wychowaniem i tresurą swoim psów.poza tym napisałam,że potrzeba im dużo ruchu i szkolenia.a wyrośnie z każdego psa to co własciciel sobie wychowa bądź to czego wychować zapomniał lub nie chciało mu się. a gończe są piekną, polską rasą.i wygląd też się liczy! pozdrawiam! Odpowiedz Link
yasmin_ch Re: cattaraugus 07.06.06, 01:31 nawet jak sie oddalaja, to wracaja;-) ale masz racje, to pies ktory wymaga pracy i konsekwencji w wychowaniu. Odpowiedz Link
mikeone_pl Re: cattaraugus 29.05.07, 14:52 Gończe to piękne psiaki. Temu chyba nikt nie zaprzeczy. Co do zachowania natomiast.. Owszem, psy są dosyć nieufne w stosunku do obcych. Zdarza się, że na spacerze moje psisko obszczeka kogoś, kto za wszelką cenę próbuje go pogłaskać słodząc pod nosem.. Jeśli jednak ja zacznę rozmawiać z daną osobą jego 'agresja' natychmiast zamienia się w ciekawość, a potem w głaskanie. :) Pieszczoch z niego ogromny. Co do kontaktów z innymi psami - dużo bardziej kontaktowe są napewno goldeny czy chociażby setery, jednak z moim gończym nie mieliśmy do tej pory większych problemów. Jest to jednak pies myśliwski o silnym poczuciu terytorialnym. Do tego, brawurowo odważny. Rzadko kiedy ustępuje innym psom. Jednak wyraźna, głośna komenda dotychczas skutkuje i pies wraca do mnie bez większych oporów. Co do oddalania się na spacerach (co może niepokoić, szczególnie w lesie) to spróbujcie się kiedyś schować za jakimś krzakiem czy drzewem i dopiero go odwołać. Jeśli nie zauważy, jak się chować, zacznie szukać z takim zapałem, że odpuści nawet uciekającemu kotu.. :P Super przyjaciel człowieka. Szczególnie dla tych, którzy mogą poświęcić mu czas. Odpowiedz Link
cattaraugus Re: cattaraugus 12.07.07, 15:39 yasmin_ch napisała: > ciekawi mnie po jakich psach miales swojego gonczego? > > poczytalam niektore Twoje wypowiedzi na temat gonczych - przesadzasz. > swego czasu mielismy dwa goncze rownoczesnie i jakos nas nie zjadly > prawda jest, ze byly to psy o skrajnych charakterach:-) > bywaly z roznych przyczyn u lekarza nieraz, i NIGDY zadnego nie ugryzly, ba > nawet nie wystepowaly tam w kagancach!! > > nie bede twoerdzic, ze latwo jest sobie poradzic z ta rasa, ale to, ze Tobie ni > e > powiodlo sie wychowanie psa nie oznacz, ze nikt sobie z nim nie poradzi -------------------------------------------------------------------------------- Ani nie przesadzam, ani nie chodzi o to, że mnie się rzekomo coś "nie powiodło". Nie znam ludzi, którym się "powiodło" z gończym polskim, a żyję w środowisku właścicieli, albo byłych właścicieli tych psów (łącznie 12 osób), którzy za dalszą hodowlę tej rasy już podziękowali po śmierci egzemplarzy wcześniejszych. Na dziewięciu lekarzy weterynarii, jakich znam, nie znam ani jednego, który nie ma bardzo złych doświadczeń z tą patologicznie odtwarzaną rasą. Psy Pawłusiewicza skończyły się razem z Hitlerem a to co teraz odtworzono to tylko z grubsza eksterior psów Pawłusiewicza alias gończych polskich. Mój gończy polski był po Sułku z Wójtowej Wsi i Hardej Fortowa Buda - swego czasu po najlepszej parze w Polsce. Cały ich miot zakończył żywot w wieku 5-6 lat na skutek nowotworów, innych ciężkich chorób lub chorób psychicznych. A w Związku Kynologicznym tylko wszyscy piali nad tym miotem, jaką to ma świetlaną przyszłość przed sobą i jakie kariery międzynarodowe. Odpowiedz Link
dwapsyikot Re: cattaraugus 25.12.08, 20:55 ty sie chyba zaraziłeś od nich któraś z tych chorób psychicznych. mam gończego po Sułku i jest zupełnie zdrowy ma już 12 lat opanuj się człowieku i kup sobie może kota albo chomika bo ty psów nienawidzisz a nie tylko gończych jak można tak pisać o rasie w ogóle..!! Odpowiedz Link
relaks_1 Re: :-( 01.09.24, 14:11 Kompletne bzdury. Gończe Polskie nie mają w sobie genetycznej agresji, przynajmniej te z hodowli pod kontrolą Związku Kynologicznego w Polsce. Jeśli taki się trafi to wynik błędów właścicieli. Odpowiedz Link
szaszek Re: GOŃCZY POLSKI :-)) 30.05.07, 16:27 Polecam! Polecam! Polecam! To absolutnie CUDOWNA rasa, wszyscy wlasciciele gonczakow jakich znam sa zakochani bez pamieci w swoich pupilkach. Ja tez ubostwiam moja Gaje! Zdecydowanie polecam takiego pieska i NIE SLUCHAJ BREDNI opowiadanych przez jakiegos zawiedzionego wlasciciela. Goncze polskie to sliczne, bardzo madre pieski. Wymagaja sporo ruchu, ale odwdzieczaja sie po tysiackroc swoim cudownym charakterem. I to focze spojrzenie... :-) Oboje z zona kochamy nasza sunie goncza! Odpowiedz Link
bszalacha Re: GOŃCZY POLSKI :-)) 10.12.07, 11:44 Podpisuję się pod tą opinią.Co prawda nie mieszkam z gończym ale jeżdziłam z dziećmi do stadniny pod Rzeszowem,gdzie one były/dwa psy/.Przytulalismy sie do nich bez obaw,one nie uciekały z terenu,nie wiem o co chodzi z ta obawą.Osobiscie mam wyżła 16- letniego kupionego na targu/obejrzałam piekną matkę i wiedziałam,ze bedzie ok./Mój bliski znajomy/myśliwy/ma natomiast potrzebę dominacji tak silną,ze zaden pies nie zyje ponad 5 lat. Trzeba przyjrzeć się własnej agresywności i własnym motywacjom zakupu psa.Inaczej moze sie zdarzyć,ze będzie wyrazał TWÓJ STAN psychiczny/np.Twoja własna agresję/.Tak,jak dziecko. Odpowiedz Link
mirra45 Re: GOŃCZY POLSKI :-)) 30.12.14, 11:06 oczywiście że to świetna rasa a to co wypisuje ten pan to wygląda jakby nigdy nie miał gp a napisać co się ma w internecie można wszystko. Też jestem właścicielką przedstawiciela tej rasy i ma ona już prawie 2 lata, również znam właścicieli tej rasy i naprawdę to są brednie i pomówienia Odpowiedz Link
gajdusia7 Re: GOŃCZY POLSKI :-)) 08.02.15, 17:48 Witam! Gończy to po prostu cudo pod każdym względem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
efcikk gończy polski - odradzam!!! 18.10.15, 17:52 Witam. Miałam psa rasy gończy polski przez ok 3,5 roku. Kochaliśmy go, głaskaliśmy, rozmawialiśmy z nim, wychowywaliśmy, po prostu traktowaliśmy go jak członka rodziny. Jednak od samego początku jego zachowanie budziło we mnie i mojej rodzinie niepokój. Potrafił często warczeć na mnie z byle powodu lub w ogóle bez powodu. Skoczył kilka razy z zębami. Był nadmiernie strachliwy, wszystkiego się bał. Ponadto mimo wychowywania i swojej bardzo dużej inteligencji (było widać, że wszystko rozumie) łamał zakazy, dość często robił coś czego mu nie wolno i wyglądało jakby robił to z premedytacją. Wydawał się być bardzo złośliwy i wyrachowany, jednak potrafił często uśpić naszą czujność przez swoje przymilanie się, dawanie łapy. Bardzo zajadle szczekał przez bramkę na przechodzących ludzi, że aż mi ciarki przechodziły po plecach i straszyło to moich znajomych, którzy się go bali. Przez to jego zachowanie nigdy nie miałam pewności, że na kogoś nie skoczy i że kogoś nie ugryzie. Miesiąc temu nagle mnie zaatakował i poważnie pogryzł, kompletnie bez powodu. Gdyby nie to, że zostałam szybko uratowana przez mojego ojca, to mogłoby się to skończyć tragicznie. Do tej pory nie rozumiem dlaczego to zrobił. Czasami na niego potrafiłam krzyknąć, nie ukrywam, ale byłam dla niego dobrą właścicielką i go kochałam. WSZYSTKIM ODRADZAM PSA TEJ RASY!!!! Jest nieobliczalny i wyrachowany. Ponadto ma tez swoje inne minusy: jest bardzo niespokojny i wrażliwy na wszelkie hałasy, gdy coś usłyszy biega jak opętany, bardzo dużo szczeka - jest to niesamowicie uciążliwe. Swoją drogą znajoma studiująca weterynarię opowiadała mi, że wszystkie psy myśliwskie są to psy trudne w ułożeniu, więc z pewnością nie kupię już żadnego psa myśliwskiego. Rozumiem oczywiście, że mogą się zdarzyć rożne przypadki, ale taki był mój pies. Odpowiedz Link
jozue8 Re: gończy polski - odradzam!!! 01.03.17, 00:44 Każda rasa psa musi mieć odpowiedzialnego właściciela - ,,podobnie dziecko rodzica"(tu proszę obejrzeć film ,,Ballada o Januszku". Z racji mocnego charakteru nie każdy może mieć w/w. rasę.Gończy wymaga konsekwentnego postępowania właściciela i w tedy odwdzięcza się wielokrotnie. Odradzam stawiania pierwszych kroków w wychowywaniu psa od tej rasy i innych myśliwskich ze względu na brak doświadczenia - właściciel kochanej suni Odpowiedz Link
relaks_1 Re: GOŃCZY POLSKI :-)) 04.03.17, 22:44 Gończe to psy na pewno nie dla domatorów ! Lubią ruch, to psy aktywne, ucza się szybko, są ogromnie oddane swojemu "stadu" ale prowadzone bez konsekwencji w działaniu właściciela zawładną całą rodziną :) Musza być wybiegane. Wierniejsze od zony :) Odpowiedz Link
mckaroly Re: GOŃCZY POLSKI :-)) 19.09.17, 21:27 Polecam goraco psy tej rasy !!! Mam 5 miesiecznego samco i chetnie odeprę zarzuty niezadowolonych wlascicieli. Jedna osoba napisala ze byl zlosliwy, nieobliczalny i potrafil warczeć. Po pierwsze w psach nie ma takiej cechy jak złość, nie wiedza co to jest i nie sa zlosliwe. Mój pies tez na mnie warczal i nawet mnie ugryzl. Pozwoliłem się swiadomie ugryźć gdy warczal i odbieralem mu kość mo musialem go nauczyć czego robić nie może. Wychowuje psa pozytywnie, nie bije tylko nagradzam ale czasem lekkiego liscia sprzedam i tak tez zrobilem jak ugryz mowiac zdecydowane nie wolno. Za drugim razem zawarczal, za trzecim odszedl od kosci a juz za czwartym gryzl kosc, z moimi palcami miedzy swoimi zebami. Jest bardzo inteligentny choc nie do końca posluszny ale to w koncu szczeniek i stopniowo będzie grzecznial min. Do 18 miesiaca życie. Umie juz sporo sztuczek. Lezec, siad, podak lape., przybij piatke, na bang lezy na boku jak martwy a na obrut obraca sie na plecach a teraz sie uczy obrotu w lewo i w prawo. Kocha inne psy i ludzi ale czasem bywa lekliwy jak widzi innego psa albo czlowieka z daleka. Nie jestem doswiadczonym wychowawca psów ale ze swoim daje sobie swietnie rade. Trzeba sie uczyc razem z psem, jest youtube i wiele portali internetowych. Pies jest taki madry jak jego Pan. Badz konswkwentny i rozum ze to pues a nie czlowiek, ucz sie razem z psem i sie nie poddawaj a będzie to twoj najlepszy przyjaciel. Na koniec dodam, ze goncze sa prze piękne, ciagle mnie ktos zaczepua pyta o psa i glaszcze. POLECAM!!!!!!! Odpowiedz Link
papittopl Re: GOŃCZY POLSKI :-)) 02.09.24, 19:22 Gończy Polski to świetny wybór, ale warto wiedzieć, że to pies, który potrzebuje naprawdę sporo ruchu. To rasa myśliwska, więc ma dużo energii i instynkt łowiecki, który wymaga wybiegania się i regularnych aktywności. Jeśli jesteś osobą aktywną i masz czas na długie spacery, bieganie czy inne formy ruchu, to Gończy Polski będzie zadowolony. Te psy są lojalne i bardzo przywiązują się do swojej rodziny, ale ich niezależność oznacza, że czasem mogą mieć własne pomysły na to, co chcą robić. Z tego powodu konsekwencja w wychowaniu jest ważna, zwłaszcza jeśli chodzi o przywoływanie i inne podstawowe komendy. Podsumowując, jeśli możesz zapewnić mu dużo aktywności fizycznej i masz ochotę na psa, który lubi wyzwania, to Gończy Polski może być świetnym wyborem. Odpowiedz Link