Dodaj do ulubionych

maltańczyk czy mops?

17.01.15, 20:00
Zastanawiamy się nad kupnem psa. Marzy o nim jedenastoletni syn, jeszcze nie zdecydowaliśmy.
Syn marzy o mopsie. Mnie się podoba maltańczyk, szczególnie ze względu na nieuczulający i niewypadający włos.

Mieszkamy w mieszkaniu, na drugim piętrze. Mamy trójkę dzieci (najmłodsze ma cztery lata, jest bardzo spokojne i rozumne).

Pielęgnację przejąłby syn, więc lepiej, żeby była mniej skomplikowana.
Obie rasy są urocze i podobno dobrze im w domu z dziećmi.

Bardzo proszę o rady, bo nigdy w życiu nie miałam psa (choć też obsesyjnie marzyłam o nim jako dziecko), pewnie jest wiele tematów, o których nie mam pojęcia...
Obserwuj wątek
    • tjoanna Re: maltańczyk czy mops? 17.01.15, 20:06
      Aha, oczywiście pomagałabym synowi, jeśli byłaby taka potrzeba.

I jeszcze jedno - bardzo często jest ktoś w domu, piesek nie zostawałby sam na długo.
    • tjoanna Re: maltańczyk czy mops? 17.01.15, 20:10
      Aaaaa i mamy dwie świnki morskie.
      • elf1977 Re: maltańczyk czy mops? 18.01.15, 21:17
        Zastanów się nad bichonem (frise). Pieski są piękne, mają włos, grubszy niż maltańczyk, są rasą podstawową (to z niej stworzono maltańczyki, cottony), a więc i zdrowszą. Żyją długo i są zdrowe - na pewno mają mniej problemów niż mopsy.
        Charakter mają cudny - lubią dzieci, dorosłych, są przytulaśne i do tego szybko się uczą. Sama miałam dużo psów, ale w tej rasie się zakochałam.
        Co do świnek - wydaje mi się, że raczej większość psów na początku nie będzie za nimi przepadać, lecz to kwestia przyzwyczajenia.
        Poczytaj o tej rasie - jest mniej znana niż maltańczyk, ale wg mnie sympatyczniejsza. Dobra dla alergików, małych mieszkań i dzieci. Trzeba zadbać o włos, ale jeśli pies nie będzie wystawowy - możesz krótko obciąć. Kupuj z dobrych hodowli - psy nie są tanie, ale warto zainwestować.
        • a_na Re: maltańczyk czy mops? 19.01.15, 00:23
          Nie ma psów nie uczulających!
          Maltańczyk ma sierść,jak każdy pies.
          • elf1977 Re: maltańczyk czy mops? 19.01.15, 08:45

Oczywiście, że są psy, które uczulają mniej i takie, które uczulają bardziej. Psy z włosem, bez podszerstka - dla alergików są dużo lepsze. Ja w domu mam dwoje uczulonych, a psa tolerują bez trudu. Jeżeli ktoś się decyduje na psa z włosem, może wcześniej dłużej pobyć z nim w jednym pomieszczeniu (najlepiej podczas strzyżenia) i zobaczyć, jaka będzie reakcja. Nikt, kto jest uczulony, nie kupuje psa ot tak, bez prób i zastanawiania się.
            • tjoanna Re: maltańczyk czy mops? 19.01.15, 10:40
              Elf, dziękuję bardzo, faktycznie ten bichon jest świetny! Piękny i z opisu wynika, że wspaniały domownik z niego.

A czym się różni jego pielęgnacja od pielęgnacji maltańczyka? Wyglądają bardzo podobnie..
              • elf1977 Re: maltańczyk czy mops? 19.01.15, 14:18
                Maltańczyk ma długi włos, jeśli chciałabyś go pokazywać na wystawach, dużo czasu i uwagi musiałabyś poświęcić pielęgnacji, żeby włos był ładny lśniący i długi. Bichon ma włos naturalnie kręcony, trzeba go rozczesywać co 2-3 dni, żeby ładnie się układał nie kołtunił. Ja mam psa wystawowego, więc trochę zachodu z utrzymaniem sierści mam, ale jeśli obetniesz krócej - problem też będzie mniejszy:-)
                Bichon jest trochę większy niż maltańczyk (maltan został zminiaturyzowany w stosunku do pierwotnej rasy), ale to nie gra żadnej roli, ponieważ jest to pies raczej kanapowy, uwielbiający towarzystwo ludzi. Bichon jest idealny dla dzieci - uwielbia zabawy, lubi się ruszać, ale jak jest zmuszony do bezczynności - domu raczej nie zdemoluje. Obie rasy są sympatyczne, ale bichony są mniej humorzaste niż maltańczyki, które lubią być w centrum uwagi.
                Poza tym maltańczyki są ostatnio popularne, wiele pseudohodowli oferuje tańsze, ale niekoniecznie zdrowe psy. Bichony nie są tak popularne, więc łatwiej o psa niezdegenerowanego.
                Pozdrawiam
                • tjoanna Re: maltańczyk czy mops? 19.01.15, 20:35
                  Dziękuję za odpowiedź!

Piesek na sto procent nie będzie "wystawowy".

Dzieci nie są uczulone, ale uczulona jest szwagierka, która czasami nas odwiedza i przyjaciółka, która nocuje u nas może raz na rok...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka