26.06.11, 21:01
jak to z nia jest? Czy przyjaznie sa na cale zycie? Czy ewoluuja z nami? Czy przyjaciel, ktory sie dlugo nie odzywa to jeszcze przyjaciel? Czy jednostronne dbanie o przyjazn to pozytywna reakcja, czy wyraz desperacji?

Czy samo slowo nie zdewaluowalo sie w czasach, gdy zyjemy szybko i jednak dosc powierzchownie?
Obserwuj wątek
    • jejek11 Re: Przyjazn 26.06.11, 21:20
      Czy przyjaznie sa na cale zycie?
      no... na to pytanie chyba jeszcze nie pora odpowiadać..
      Czy ewoluuja z nami?
      wydaje mi się, że tak. Człowiek się zmienia i wybiera innych ludzi, co innego może decydować o przyjaźni, a i sama długotrwała przyjaźn się zmienia. I to dobrze, bo gdyby się nie zmieniała - szybko by sie skończyła.
      Czy przyjaciel, ktory sie dlugo nie odzywa to jeszcze przyjaciel?
      czasem tak - jeśli wiesz, że nawet rok bez kontaktu nic nie zmienia w takiej relacji. Ale jednostronna przyjaźń to nie przyjaźń. Czasem chyba warto odpuścić niż starać się za mocno.

Z drugiej strony...czasem są przyjaźnie zbyt bliskie (i nie chodzi mi tu o przyjaźnie, które przeradzają się w "coś więcej") - czasem ludzie znają się za dobrze..i tym bardziej się potem oddalają. I to oddalenie bywa bardzo przykre.
      • wrzesniowa.dziewczyna Re: Przyjazn 26.06.11, 21:42
        > Czy przyjaznie sa na cale zycie?
        > Z mojego "skromnego" doświadczenia wynika, że przyjaźnie (bliskie koleżeństwo) trwają czasami przez całe życie.
        > Czy ewoluuja z nami?
        > To, bo my się zmieniamy. Ja sprzed 10 lat i ja obecna to jednak róźne osoby. To samo odnosi się do moich przyjaciół. Zmieniamy się i dlatego nasze drogi czasami rozchodzą się. W moim przypadku zawsze jednak pozostaje wspólny mianownik, który pozwala nam utrzymywać znajomość.
        > Czy przyjaciel, ktory sie dlugo nie odzywa to jeszcze przyjaciel?
        > Tak. Ja tak mam smile Niestety...
        >
        • oblocznosc Re: Przyjazn 26.06.11, 21:55
          Czyli nie czas jest wazny, a istotnosc spotkansmile
      • oblocznosc Re: Przyjazn 26.06.11, 21:54
        Jejek, a wiesz, ze o tym nie pomyslalam, ze przyjazn moze stac sie zbyt bliska, zbyt zazyla i wtedy pojawiaja sie jakies ograniczenia. Cenna uwaga.
    • noajdde Re: Przyjazn 26.06.11, 22:09
      A co to? Temat wypracowania na egzamin do gimnazjum?
    • coelka Re: Przyjazn 26.06.11, 22:54
      Wiesz prawdziwa przyjaźń tak jak milośc jest ciężka i nie ma jej za darmo samo lubienie drugiej oosby to za mąło wtedy jest tylko kolezenstwo przyjaźń to związek trudny, który trwa latami. Czasem sama świadomośc, ze masz kogoś do kogo mozesz zadzwonic o każdej porze dnia i nocy jest ważna nawet jak ktos jest daleko. Natomiast brak przyaźni po kłotni jest czyms strasznym, myslisz caly czas o tej oosbie i tesknisz i masz swiadomośc ,ze nie mozesz złapac z asłuchawke i zadzwonic to przytłacza bardzo. Ja sie kiedys pokłóciłam na 7 miesięcy z moja jedyna przyjaciólka i teskniłam za nia strasznie, z tego co donosili mi znajomi to ona tez za mna teskniła i mowiła o tym wszystkim dookoła, zadna nie chiała zrobic pierwszego kroku ale jakos sie pogdziłysmy w koncu , było to kilkanście lat temu i póxniej juz było zawsze dobrze i jest. Jak sie pogodziłysmy to siedziałyśmy na ławce z piwem do 4 rano i rozmawiałyśmy i powiedziałysmy sobie ,ze bardzo teskniłysmy za soba, póxniej juz do tematu nie powracłysmy , chyba ze w żartach. Z tym ,ze ja jestem taka osobą co bardzo trudno wchodzi w związki emocjonalne z innymi ,a le za TO BARDZO POWAŻNIE JE TRAKTUJE NIESTETY JAK JUZ sie zangazuję, podejrzewam ,ze tylko dlatego ma jedną osbe, która w zyciu nazwałbym przujacielem a wszyscy inni to koledzy badz kolezanki. Ludzie, którzy łatwo , ale za płytko podchdza do emocji majaza pewnie w zyciu łatwiej i prosciej O przyjaźń trzeba wałczyć i trzeba byc lojalnym i bardzo fer nie robić sobie swiństw by moc ufać i pomagac jak jest potrzeba , wspierać. Czym rózni sie od miłości tym ,ze na bazie pociagu fizycznego rodzi sie miłośc tak prawdziwa a przyjaźń to tez rodzaj więzii chyba tylko bez pociagu fizcznego. dlatego miłósć na bazie przyjaźni jest chyba nie mozliwa natomiast przyjaźn na bazie miłósci jak najbardziej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka