agios_pneumatos 29.12.12, 22:30 Nie mam pomysłu na jakiś wątek, który by rozruszał forum. A przydałby się czasami jakiś Hyde Park... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green.amber Re: Nuda 29.12.12, 22:49 ale taki spokój cisza pięknie nic się nie dzieje... po co psuć to www.youtube.com/watch?v=jqIe_bup4w0 Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 29.12.12, 23:14 yhy sąsiedzi znów wzięli sobie do serca, może mam tu gdzieś generalną próbę przed sylwestrem Odpowiedz Link
butellishka Re: Nuda 29.12.12, 23:19 a daj spokój... u mnie na wiosce też próby generalne... jak wracałam od Ciebie i zaczęli strzelać, to psy mi ze strachu chciały do samochodu wejść, żeby się tam schować... Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 29.12.12, 23:24 fajerwerków chwilowo brak, tylko jakieś wrzaski, może impreza się za wcześnie skończyła... albo fajerwerków zabrakło ciężki czas przed nimi Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 29.12.12, 23:26 butellishka napisała: psy mi ze strachu chciały do samochodu wejść, żeby się t > am schować... > > Twardziele. Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 29.12.12, 23:49 Że tak się do samochodu chowają. Ale ok - dowcip spalony i kolejka uciekła. Tak, wiem, że przy sztucznych ogniach każdy pies pęknie. Odpowiedz Link
butellishka Re: Nuda 30.12.12, 00:00 Bardzo spalony, ale dobrze, że sobie sam z tego zdajesz sprawę. Odpowiedz Link
butellishka Re: Nuda 30.12.12, 00:03 To przeczytaj jeszcze raz co wcześniej napisałeś i zastanów się, czy w takim razie nie zabrakło gdzieś przecinka Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 30.12.12, 00:25 1. W równoważniku zdania nie ma miejsca na przecinki. 2. Przed (ani za ) spójnikami nie daje się przecinków. Odpowiedz Link
butellishka Re: Nuda 30.12.12, 00:29 och, wreszcie ktoś, kto się zna ale: "Ale ok - dowcip spalony i kolejka uciekła" czy powyższe to jest równoważnik zdania? Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 30.12.12, 00:38 Równoważnikiem byli 'twardziele'. Zabezpieczyłem się zawczasu... A teraz... To gdzie ten przecinek miał być rzekomo? Odpowiedz Link
butellishka Re: Nuda 30.12.12, 00:41 Słońce... gdyby po dowcipie był przecinek, to wtedy bym pomyślała, że ewentualnie odbiór mógłby być spalony... ale napisałeś - "dowcip spalony", więc samo przez się jakoś tak mi się zrozumiało, że dowcip był spalony, kumasz? Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 30.12.12, 00:50 butellishka napisała: > Słońce... gdyby po dowcipie był przecinek, to wtedy bym pomyślała, że ewentualn > ie odbiór mógłby być spalony... ale napisałeś - "dowcip spalony", więc samo prz > ez się jakoś tak mi się zrozumiało, że dowcip był spalony, kumasz? > > Gramatycznie bez sensu. Raz jeszcze powtórzę, że w okolicach spójników nie ma przecinka. Semantycznie: jako mężczyzna wziąłem na siebie winę za Twój brak zrozumienia rzeczonego 'dowcipu'. P.S. Odnosząc się do opisywanych terminów/słów używamy cudzysłowia. Chodzi o pierwszy 'dowcip', gdybyś się zgubiła. Odpowiedz Link
butellishka Re: Nuda 30.12.12, 00:59 agios_pneumatos napisał: > Gramatycznie bez sensu. Raz jeszcze powtórzę, że w okolicach spójników nie ma przecinka. w żadnym przypadku? > Semantycznie: jako mężczyzna wziąłem na siebie winę za Twój brak zrozumienia rzeczonego 'dowcipu'. och, rycerz!!! > P.S. Odnosząc się do opisywanych terminów/słów używamy cudzysłowia. kogo?czego? - dopełniacz pl.wiktionary.org/wiki/cudzys%C5%82%C3%B3w > Chodzi o pierwszy 'dowcip', gdybyś się zgubiła. teraz już wiem, że o ten jeden wyraz chodziło Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 30.12.12, 09:45 butellishka napisała: > agios_pneumatos napisał: > > > > Gramatycznie bez sensu. Raz jeszcze powtórzę, że w okolicach spójników ni > e ma przecinka. > > w żadnym przypadku? > Racja. Powinienem był zawęzić do tego jednego: 'i'. > > Semantycznie: jako mężczyzna wziąłem na siebie winę za Twój brak zrozumie > nia rzeczonego 'dowcipu'. > > och, rycerz!!! > Ba! > > P.S. Odnosząc się do opisywanych terminów/słów używamy cudzysłowia > . > > kogo?czego? - dopełniacz > > pl.wiktionary.org/wiki/cudzys%C5%82%C3%B3w Racja. Z rozpędu, bez sprawdzania i po piwie. Czułem, że coś nie tak było. > > Chodzi o pierwszy 'dowcip', gdybyś się zgubiła. > > teraz już wiem, że o ten jeden wyraz chodziło > Peace. Moglibyśmy tak bez końca - trafił swój na swego. Odpowiedz Link
butellishka Re: Nuda 30.12.12, 10:53 agios_pneumatos napisał: > Moglibyśmy tak bez końca nie no, czasem trzeba robić przerwy - chociażby na jedzenie > trafił swój na swego. hmmmmmmmmmmmmmmmmmm... Odpowiedz Link
mayenna Re: Nuda 30.12.12, 10:43 agios_pneumatos napisał: > 2. Przed (ani za ) spójnikami nie daje się przecinków. Daje się. Przecinek służy pewnym celom i daje się go tam, gdzie jest to konieczne dla prawidłowego zrozumienia myśli autora tekstu. Mnie się zdążają wtrącenia, które wydzielam przecinkami, bywa że przed spójnikami. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Nuda 30.12.12, 11:31 on nigdy się nie przyzna do porażki bądź błędu; mnie przestało już to bawić Odpowiedz Link
mayenna Re: Nuda 30.12.12, 12:03 Oj tam, zaraz takie wielkie słowa. Językiem, szczególnie pisanym, rządzi uzus. A kolega po prostu purysta językowy jest, co może mieć swój urok. Do mnie bardziej przemawia indywidualizm. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Nuda 30.12.12, 12:09 może za purystę się uważa, ale w mojej ocenie nie jest (i twoje słuszne uwagi odnośnie używania przecinków są tego przykładem). Odpowiedz Link
mayenna Re: Nuda 30.12.12, 12:28 Moje uwagi odnośnie przecinków świadczą tylko o tym, że mam inne podejście do języka niż Agios. Bardziej osobiste, a mniej akademickie Przez Was pilnuję przecinków Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 30.12.12, 13:30 mayenna napisała: > Moje uwagi odnośnie przecinków świadczą tylko o tym, że mam inne podejście do j > ęzyka niż Agios. Bardziej osobiste, a mniej akademickie > Skoro już 'wszystko o nas bez nas' , to rzeknę tylko, iż przedpiszca nie dość, że z obrazem filmowym to i, (fakt - tu pasuje przecinek ) jak widać powyżej, słowem pisanym ma trudności. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Nuda 30.12.12, 13:51 no i znowu jesteś w błędzie, jak w sprawie rozumienia filmów, tak i domniemanych przez ciebie błędów w powyższym wpisie mojego autorstwa. a co do twoich starań - uświadom sobie w końcu, że nie trzeba Odpowiedz Link
mayenna Re: Nuda 30.12.12, 14:04 Prawidłowo po 'słowem pisanym' powinien być przecinek - tak wynika za struktury zadania Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Nuda 30.12.12, 14:08 hahaha masz go! widzisz, mi zarzuca jakieś problemy, ale błędu mojego nie jest w stanie pokazać Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 29.12.12, 22:55 butellishka napisała: > rozruszać forum, mówisz...? > > W większości tematów jak tylko coś napiszę to zaraz licznik postów wzrasta o 50%. A teraz, tu jakoś tak... nie mam pomysła. Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 29.12.12, 23:16 hehe może ktoś przeliczy jeszcze zawartość treści w treści tego wzrostu ?? Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 29.12.12, 23:21 green.amber napisała: > hehe może ktoś przeliczy jeszcze zawartość treści w treści tego wzrostu ?? Stąd pomysł na ten wątek pilotażowy. Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 29.12.12, 23:34 aaa znaczy weźmy się i zróbcie a potem ja sobie przypiszę zasługi?? hymmmm Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 29.12.12, 23:45 Potraktujmy to może jako wątek zapoznawczo - rozpoznawczy. Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 29.12.12, 23:54 stefcia41 napisała: > Poczułam się jak na wieczorku z FWP heh nie byłam... Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 29.12.12, 23:51 ale kto kogo ma z kim czym rozpozpoznawczo zapoznawać?? miało być rozruszanie... Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 30.12.12, 00:36 zapoznawczo-rozpoznawczy wężykiem?? cuś pan nie masz konceptu mnie się zdaje... Odpowiedz Link
green.amber Re: Nuda 30.12.12, 01:04 heh dlaczego ja mam znów wrażenie, że jestem za trzeźwa... może pójdę poczytać coś, co nie ukrywa się pod piątym znaczeniem w okolicach siódmego dna... Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 30.12.12, 09:46 Co prawda to prawda. Dziś rano te wpisy wyglądają cokolwiek inaczej niż wczoraj wieczorem. P.S. A mówią, że to 'faceci są niedomyślni'. Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Nuda 29.12.12, 23:24 noi dobrzez ze nuda znaczy ze ludzie sie bafiom namiescie a nie siedza przed monitorkami.... a moze sie łończom w parach alebo jesce co innego Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Nuda 29.12.12, 23:31 pofsi jak zwykle i okolicznych bezdrozach a nawet polach.... Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Nuda 29.12.12, 23:41 piec zloty zgupilem przy ziemniakach... i tak szukam... jak znajde bede mial szczescie do kolejnych wykopek... Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Nuda 29.12.12, 23:47 stefcia41 napisała: > A ja tu usycham z tęsknoty > A Ty latasz i latasz . Maniek coś Ty dziewczynom takiego zrobił, że mają takie maślane oczęta? Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Nuda 29.12.12, 23:51 > Maniek coś Ty dziewczynom takiego zrobił, że mają takie maślane oczęta? obiecalem stefci dlubanie slonia na łafce w parku ech... sie łobuzowało za mlodu... az se kulasa przetraciłem... i czlek upadly sie bardzie zrobil... Odpowiedz Link
agios_pneumatos Rozluźniacz atmosfery 29.12.12, 23:25 P.S. Pamiętajmy, żeby w słowie 'atmosfera' akcent zawsze szedł na 'o'. Odpowiedz Link
mayenna Re: Rozluźniacz atmosfery 30.12.12, 11:21 "Rozluźniacz atmosfery" - byle biegunki nie dostać Odpowiedz Link
agios_pneumatos Re: Rozluźniacz atmosfery 30.12.12, 11:45 No tak... Zapomniałem, że może to być przeczytane w inny sposób. Czy też może ta biegunka ma związek z treścią zdjęcia? Odpowiedz Link
mayenna Re: Rozluźniacz atmosfery 30.12.12, 12:05 agios_pneumatos napisał: > Czy też może ta biegunka ma związek z treścią zdjęcia? Biegunka jest skojarzeniem leksykalnym Odpowiedz Link