11.02.13, 21:09
W ogóle to dobry wieczór szanownemu forumsmile

A poza tym... powiedziano mi ostatnio, że spisywanie codziennie w trzech punktach, co się człowiekowi w danym dniu udało, bardzo dobrze wpływa na obraz samego siebie, poczucie sprawczości i zadowolenia. Trzeba pisać sobie takie punkciki przez jakieś 4-5 tygodni, a efekty utrzymują się przez następne pół roku.

No i. siedzę nad punktem drugim, bo wyobraźni brakło.
Wierzyć w takie cuś? Wy wierzycie? W takie sztuczki psychologiczne? Że siebie samego można wypracować?
Obserwuj wątek
    • 81belona30 Re: Takie tam 11.02.13, 21:13
      -zjadłaś obiad (nr 2 ) smile

-a poważnie-można,chociaż bywa trudno.
      • jejek11 Re: Takie tam 11.02.13, 21:19
        noooo - fakt zjadłamsmile i nawet sama zrobiłam, ale to wczoraj było, nie liczy się.

może warto spróbować? Sama nie wiem..
    • to_ja_pisze Re: Takie tam 11.02.13, 21:14
      Jak masz w miarę normalne życie to te rzeczy działają. Sporo jednak to zwykłe banialuki.
      Jeśli szukac pozytywów, a nie negatywów to zmienia się nastawienie do życia.
      Pewnie o to chodzi.
      Ja np. cieszę się, że przeżyłam drogę do pracy bo jak widzę jak jeżdzą inni to cud wrócic do domu bez wypadku.
      • jejek11 Re: Takie tam 11.02.13, 21:22
        pewnie tak, coś w stylu myślenia sprawczego, tyle, że zazwyczaj dzieje się odwrotnie do kierunku myśli.
        Generalnie chodzi w tym o to, żeby się nie dać pożreć przez rzeczywistość, która wydaje się nie do przejścia... zobaczyć, że poza tymi złymi rzeczami są te, które jakoś wychodzą... i tak dalej w ten deseń.
    • beja_81 Re: Takie tam 11.02.13, 21:16
      No dobry dobry... wink

słyszałam o czymś takim podobnym
      ponoć można "wyuczyć" się pewnych odruchów, wystarczy powtarzać coś przez kolejne 42 dni
      • jejek11 Re: Takie tam 11.02.13, 21:22
        42 dni... dużo. Od dziś to kiedy to będzie?
        smile
        • beja_81 Re: Takie tam 11.02.13, 21:24
          do Wielkanocy dasz radę wink
          • blue_velvett Re: Takie tam 11.02.13, 21:58
            I na soboty i niedziele można mówienie zawiesić...smile Łatwiej będzie znieść taki piękny obrazek samego siebie... żeby nie za dużo i nie za szybko, bo to wciąga i uzależniabig_grin
            A poważnie, to działa dziewczyny, każdy pozytyw rozdmuchany na maxa, nawet dobrze dobrane skarpetki o 6 rano... że o boskim ciele pod tymi skarpetkami nie wspomnęwinksmile
            • beja_81 Re: Takie tam 11.02.13, 22:06
              mi tam tego nie musisz powtarzać, ja jestem z siebie zadowolona big_grin
              • blue_velvett Re: Takie tam 11.02.13, 22:12
                Znaczy się chciałam się tak się ogólnie odnieść do tematu.... ale się pod Ciebie podczepiłam siętongue_out Czy ja jeszcze mówię, czy już pllllllllllllllleeeeeeeeeeeeeplam??suspicious
                • blue_velvett Re: Takie tam 11.02.13, 22:19
                  czyli pleplam.... już czas, już czas myć zęby i iść spać...
                • beja_81 Re: Takie tam 11.02.13, 22:25
                  > ale się pod Ciebie podczepiłam się
                  a to dlatego się podnieść nie mogę tongue_out
    • robert.83 Re: Takie tam 11.02.13, 23:53

Takie tricki działają, jeśli chodzi o ogólną ideę.
      Skupienie się na myśleniu pozytywnym i doceniającym przez jakieś 5 minut. Nie widzę sposobu, żeby to mogło zaszkodzićsmile.

Nie wierzę za to w detale typu "powtarzaj to przez dokładnie 47 dni a przez kolejne 7 miesięcy Twoje życie zmieni się o 10% na lepsze" smile.

Ale fakt faktem, że jeśli tylko w tym nie utonąć i podchodzić z głową, to zaszkodzić nie powinno.
      • jejek11 Re: Takie tam 12.02.13, 21:09
        nooo, zazwyczaj podchodzę ze sceptycyzmem do takich rzeczy, ale z drugiej strony...jeśli nie to, to co? A z trzeciej strony, jeśli przymus skupiania się na pozytywnych myślach wywołuje odczucia negatywne?wink

No i rzeczywistość skrzeczy... dzień trzeci, entuzjazm opadł, bierze mnie przeziębienie, a poza tym STRASLIWIE sypie, i weź tu w takich warunkach pogodowych myśl pozytywnie...
        • zed-is-dead Re: Takie tam 12.02.13, 21:12
          Narty!!!!
          No jakżesz? Jak sypie - to myślę o nartach i już jest pozytywnie.
          P.S. Gdzie sypie już 3 dzień? Będą świetne warunki smile
          • jejek11 Re: Takie tam 12.02.13, 21:49
            we Wrocławiu. Niestety, górki w najbliższej okolicy niet. Chyba, żeby uwzględnić podjazd na parking.
            • zed-is-dead Re: Takie tam 12.02.13, 22:15
              Ech, no to faktycznie - niefajnie. Chociaż do Kudowy masz jakieś 50 kilometrów smile
        • robert.83 Re: Takie tam 13.02.13, 11:20

No i wszystko jasne. Twoje opory wobec pozytywizmu wynikają tylko i wyłącznie z potencjalnego przeziębienia. Nie bądź dla siebie taka sroga, Jejkusmile.

Proponuję luźniejszy dzień, długi przyjemny prysznic, lekką książkę, może coś dobrego na ząb?
          (jak nie chce Ci się gotować to zamów coś do domu).
    • tapatik Re: Takie tam 12.02.13, 08:15
      Spotkałem się z nazwą 3 błogosławieństwa. Też tak robiłem, ale tylko przez tydzień. Mogę zrobić i dłużej.
      Za wczoraj:
      1.Wstałem wcześnie rano, co w poniedziałek jest nie lada wyczynem.
      2.Byłem na treningu, ledwo z niego przylazłem, bo przez godzinę biegaliśmy po parku.
      3.Pomogłem komuś z pecetem.
      4.Znalazłem ciekawą aukcję.
      5.Znalazłem ciekawą książkę dotyczącą inwestowania.

No dobra, bo na dziś nie starczy. big_grin
      • robert.83 Re: Takie tam 12.02.13, 10:33
        > 2.Byłem na treningu, ledwo z niego przylazłem, bo przez godzinę biegaliśmy po p
        > arku.

A co trenujesz, Tapatik?

Ze wczorajszych moich sukcesów:
        1. Nagrałem i załatwiłem wycenę mieszkania
        2. Wieczorem po pracy wróciłem do domu (Ursynów), spakowałem worek żeglarski ciuchów, karton książek i płyt trochę innego stuffu i zawiozłem to do domu (Gocław).
        3. Pomogłem ojcu z konfiguracją sprzętu do monitoringu

Jak na wyjście z robo o 19:30 uważam, że to był dobry dzieńsmile.
    • zegnaj_kotku Re: Takie tam 12.02.13, 08:27
      Codziennie sobie mówię, że jestem dobra, mądra i piękna - no i właściwie już jestem smile
      Od przyszłego tygodnia dodam jeszcze bogata wink
    • butellishka Re: Takie tam 12.02.13, 08:55
      psychologiczny bełkot

big_grin
      • blue_velvett Re: Takie tam 12.02.13, 09:36
        Nie zgodzę się z Tobą, u mnie, żeby był bełkot, to sporo wina musi upłynąć... i mocno to nieekonomiczne jesttongue_out
        • zed-is-dead Re: Takie tam 12.02.13, 10:03
          Flaszka spirytu wystarczy big_grin
          • blue_velvett Re: Takie tam 12.02.13, 10:09
            przeceniasz mnie i moją wątrobę, ale dziękujemy za uznanietongue_out
            • zed-is-dead Re: Takie tam 12.02.13, 10:51
              Ja tam się cieszę, że moja wątroba nie ma rąk...
    • green.amber Re: Takie tam 12.02.13, 18:16
      ćwiczenie może pochodzić stąd

https://merlin.pl/59-sekund-Pomysl-chwile-zmien-wiele_Richard-Wiseman,images_big,23,978-83-7414-820-7.jpg

pan autor pisze w taki sposób, że z przyjemnością się go "słucha" winksmile
      możliwe, że nawet Tygrysowi mógłby się spodobać, bo rozdział "Szczęście" ma podtytuł: Dlaczego myślenie pozytywne tak często zawodzi oraz dlaczego do szczęścia potrzebne są: ołówek porządny dziennik, dobre uczynki i poczucie wdzięczności
      polecam winksmile
    • czarnamajka75 Re: Takie tam 12.02.13, 19:53
      jejek11 napisała:

> W ogóle to dobry wieczór szanownemu forumsmile
      >
      > A poza tym... powiedziano mi ostatnio, że spisywanie codziennie w trzech punkta
      > ch, co się człowiekowi w danym dniu udało, bardzo dobrze wpływa na obraz samego
      > siebie, poczucie sprawczości i zadowolenia. Trzeba pisać sobie takie punkciki
      > przez jakieś 4-5 tygodni, a efekty utrzymują się przez następne pół roku.
      >
      > No i. siedzę nad punktem drugim, bo wyobraźni brakło.
      > Wierzyć w takie cuś? Wy wierzycie? W takie sztuczki psychologiczne? Że siebie s
      > amego można wypracować?
      Tak wierzę że praca nad sobą daje efekty( ale to chyba najtrudniejsze) jak zreszta praca nad czymkolwiek. Jak będzie sto razy próbować stanąc na rękach to staniesz , jak będziesz się uczyć języka chinskiego kilka lat to też sie nauczysz , kwestia wypracowania pewnych nawyków smile
      • ame_belge34 Re: Takie tam 12.02.13, 20:48
        praca nad sobą, w jakiejkolwiek formie i sposobie przynosi efekty, fakt, ze jest to żmudne i nie mozna oczekiwać efektów z dnia na dzień.
        I nic na siłę, najwazniejsze jest uswiadowmienie sobie, gdzie leży przyczyna np czarnowidztwa, czy niskiej samooceny i pytanie czy naprawdę chcemy to zmienić i .... do dzieła big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka