fripoo 15.03.13, 11:13 szybki.fakt.pl/Maria-Czubaszek-poddalabym-sie-eutanazji-Czubaszek-o-eutanazji,artykuly,169834,1.html no faktycznie ciężko się z tą Panią nie zgodzić Uważacie, że powinno się zalegalizowac w polsce eutanazje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tdf-888 Re: Starość:( 15.03.13, 11:55 czubaszkowej mógłbym zrobić ten zastrzyk a jeszcze chętniej pomógł jej w bardziej konwencjonalny sposób. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Starość:( 15.03.13, 12:45 a gdzie napisałem, że wiem, jaki będe w jej wieku? Odpowiedz Link
zegnaj_kotku Re: Starość:( 15.03.13, 12:13 Prawo do godnej śmierci w możliwie najlepszych warunkach jest dla mnie tak oczywiste jak prawo do godnego życia... Niestety w naszej rzeczywistości wiele osób nie ma prawa ani do tego ani do tego. „Życie poczęte” jest polityczne, ale narodzone lub życie w cierpieniu jest już tylko problemem jednostki. Odpowiedz Link
blue_velvett Re: Starość:( 15.03.13, 12:36 Spotkania z ludźmi, będącymi pod opieką hospicjum uczą pokory i wobec życia, i wobec śmierci... nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie... a jednocześnie bardzo się boję oszołomów, dla których miarą człowieka jest jego przydatność społeczna... Odpowiedz Link
zegnaj_kotku Re: Starość:( 15.03.13, 12:50 blue_velvett napisała: > a jednocześnie bardzo się boję oszołomów, dla których miarą człowieka jest jego przydatność społeczna... jak spora część osób chyba mylisz eutanazję z ortotanazją eutanazja to nie decyzja innych to decyzja danej jednostki, która nie może znieść nadmiaru cierpień. jest to możliwość, a nie przymus. dla mnie zmuszenie człowieka by zagłodził się na śmierć - gdy odmówiono mu eutanazji jest skrajnie nieludzkie. Odpowiedz Link
fripoo Re: Starość:( 15.03.13, 12:55 To jest właśnie pitolenie kościoła - cierpienie uszlachetnia. Życie powinno żyć życiem , ie wyobrażam sobie, żeby ktoś zmienił mi pampersy w domu starców Odpowiedz Link
blue_velvett Re: Starość:( 15.03.13, 12:57 Kotku, znam terminologię... muszę znać, pracując w takim środowisku... uwierz mi, stykanie się ze śmiercią na co dzień stawia jeszcze więcej pytań i daje jeszcze mniej odpowiedzi... Odpowiedz Link
fripoo Re: Starość:( 15.03.13, 12:50 Faktycznie oszołomy to właściwe słowo, ale moim zdaniem powinien być wybór - niektórzy nie wierzą i inne maja dylematów typu czy to grzech czy nie. Chodzi mi o to żeby była możliwość bezbolesnej śmierci dla kogoś kto nie daje rady samodzielnie funkcjonować i wcześniej się na to zgodził, czegoś takiego nie ma, bo kościół by temu się przeciwstawił. Chodzi o wybór, wolny wybór, a nie usypianie staruszków bo są nieproduktywni - wyjaśniam, bo tutaj różne rzeczy są we mnie wmawiane. Odpowiedz Link
blue_velvett Re: Starość:( 15.03.13, 13:02 Myślę, że właściwie Cię zrozumiałam, Frip. Dodam tylko, że osobiście poznałam osobę, która deklarowała wszystkim, że w momencie, kiedy przestanie być samodzielna, chce odejść. I właśnie w takim momencie, nie mogąc już mówić, pisała na kartkach jedno słowo: żyć. Była osobą niewierzącą... Łatwo jest dywagować młodym i zdrowym, tzn. nieobciążonym ciężką nieuleczalną chorobą na temat śmierci, ale w jej obliczu... powtórzę: ja nie odważyłabym powiedzieć, że mam pewność... Odpowiedz Link
zegnaj_kotku Re: Starość:( 15.03.13, 13:05 Nikt nie ma pewności, ale właśnie dlatego powinno być prawo wyboru. Wyboru, którego dokonuje się już będąc w danej sytuacji. Odpowiedz Link