25.06.13, 14:25
smile
ola!
maja to puchata kotka rasy angora turecka smile
nabyłem dziś piękną 3 miesieczną kociczkę, którą nazwałem - maja smile ślicznie prawda?
biała puchata kuleczka - od dziś moje oczko w głowie smile
takie coś wyrośnie - moja na razie bardziej puchata, ale to pewnie się wypierzy w czasie:
https://www.kotydomowe.com/galeria/koty_zdjecia/79_angora_turecki.jpg
śliczności moje smile
Obserwuj wątek
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: maja 25.06.13, 14:29
      gratuluję zakocenia big_grin
      dawaj foty koty!!!
      • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 14:33
        jak będzie czystsza, to będą foty, bo na razie do mojej koty sie poprzyczepiały kurzowe koty big_grin na razie zwiedza kąty i się oswaja moja śliczniusia smile
    • uny Re: maja 25.06.13, 14:36
      tadek! miękniesz.
      • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 14:45
        ja zawsze koty lubiłem. miękłem tylko, jak mi zaginął bądź zginął i po czymś takim była trauma, że już nigdy więcej. no ale tej kotki z domu nie będę wypuszczał twardo.
        • zakochana_jane Re: maja 25.06.13, 14:52
          Kocie więzienie sad
          Smutne życie ją czeka
          • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 14:56
            wolałabyś, żeby skończyła pod kłami psa?
            może nie będzie tak smutne. poza tym..
            a nieważne smile
            ps: kiedyś miałem już takiego białego kotka, to laził ze mną na spacery i wyczekiwał mnie pod domem. może ją też tak nauczę i będzie chodziła ze mna na smyczy big_grin
    • witamina_b12 Re: maja 25.06.13, 14:36
      bardzo ładna smile tzn rasa smile a Twoja pewnie też, ja lubię koty... oglądać smile bo mieć bym nie chciała smile pieska i owszem, ale muszę inne sprawy najpierw ogarnąć.

ps. znaczy się nie boisz się, że zostaniesz starą panna? wink big_grin
      • zakochana_jane Re: maja 25.06.13, 14:42
        witamina_b12 napisała:

> ps. znaczy się nie boisz się, że zostaniesz starą panna? wink big_grin

On już nią jest tongue_out

Ja też wolę pieski. Jak osiądę na czterech literach na emeryturze, to sobie przygarnę rasy Husky, będzie ze mną maratony biegał big_grin
        • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 14:46
          w rzeczy samej - jestem panną - znak zodiaku się zgadza smile
          i nie wstydzę się swojego uczucia do kotow big_grin
          • zakochana_jane Re: maja 25.06.13, 14:50
            Mój znak zodiaku powinien zdecydowanie kotów unikać i tak jest w rzeczywistości tongue_out

Pies to pies, kapcie przyniesie big_grin
            • witamina_b12 Re: maja 25.06.13, 15:08
              ryba? smile
            • maruda2 Re: maja 25.06.13, 23:49
              zakochana_jane napisała:

> Mój znak zodiaku powinien zdecydowanie kotów unikać i tak jest w rzeczywistości
              > tongue_out
              >
              > Pies to pies, kapcie przyniesie big_grin

kot moich rodziców też kapcie nosił smile
          • maruda2 Re: maja 25.06.13, 23:50
            tdf-888 napisał:

> w rzeczy samej - jestem panną - znak zodiaku się zgadza smile
            > i nie wstydzę się swojego uczucia do kotow big_grin

teraz wiem, dlaczego Cię lubię smile
    • green.amber Re: maja 25.06.13, 14:49
      no pięknie, mam tylko nadzieję że nie będziesz jej karmił resztkami i poił mlekiem...
      • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 14:53
        mlekiem nie, ale jak będzie chciała zjeść dobre resztki, to jej dam smile
        bez fanatyzmu big_grin
        • green.amber Re: maja 25.06.13, 14:57
          będzie jadła to czego jeść ją nauczysz, jeśli będzie miała swoje surowe czy suche, ludzkiego jedzenia nie zechce... no chyba, że będziesz wyjątkowo miłym jej człowiekiem to może coś liźnie w ramach wyrażania swej łaskawości wink
          • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 15:00
            postaram sie ją tak nauczyć, żeby nie wysypywać się na karmę tongue_out
            dostanie czasem jakąś wątróbkę, jakieś skrawki, piersi z kurczaka, ale jak będzie jej zupa smakowała, to czemu nie? tongue_out
            • green.amber Re: maja 25.06.13, 15:03
              no to na tym czemu nie dziękuję za rozmowę, współczuję kocie...
              • pandorka85 Re: maja 28.08.14, 23:52
                A co ma jeść? Sztuczne żarcie z puszki? Jak zupka beee, to niech sobie kotek idzie myszkę upoluje.

A mój taki jeden z pierwszych kotów zawsze wiedział, o której godzinie babcia krowę doi i siedział na słupku i czekał na ciepłą piankę z mleka. Czyli co? Babcia mi go truła.

I wszystkie moje koty wybierały swoją drogę, niektóre wolały siedzieć w domu, inne wypuszczały się na tygodniowe eskapady. Nigdy żadnego nie więziłam. Choć serce boli, gdy nie wracają, to przynajmniej wiem, że miały swobodne życie... bez diet i przycinania pazurków.
    • tdf-888 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 15:54
      już się trochę oswoiła, to zdjęcie pykłem, ale jeść jeszcze nie chce - popiła trochę wody i spróbowała galaretki.
      https://vpx.pl/i/2013/06/25/DSC00152.jpg
      • zakochana_jane Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 16:07
        Urodziwa smile
        Ja bym jej dała na imię Biełucha, bo jest taka bielutka jak zaśnieżone stoki Biełuchy big_grin
        Na razie suspicious
        Ale to twój kociak suspicious
        • tdf-888 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 16:13
          jeszcze 'Biała' jest w zapasie, ale raczej będę się starał stosować 'Maja' smile
          te koty szybko się czyszczą' - miałem kiedyś takie, to potrafił czarny przyleźć a zaraz znó biały był, jak sie w domu 'powycierał' big_grin
          no i czytałem gdzieś, że potrafią same zadbać o to futerko, więc bez obaw o jakieś czesanie.
          • zakochana_jane Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 16:15
            Jeszcze co ma sobie kuwetę sama opróżniać suspicious
            Rozumiem, że ci się po prostu przy niej robić nie che big_grin
            Ehhh ...
          • puch_atek Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 17:09
            Sliczny kociak, I Maja ladniej niz Biala, wiec nie zmieniaj Tedek wink
      • witamina_b12 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 16:14
        bardzo ładna big_grin
        • tdf-888 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 16:17
          no ale w kącie się schowała, znów się do niej coś poprzyczepia. chowa się a ja jeszcze tyle rzeczy musze jej nauczyć big_grin
          jeść, znaleźć kuwetę (podobno umie korzystać), no i jakąś szmatę w kącie rzucić do spania (choć z łóżka wypędzać nie będę, ale nie liczę na pierwszą noc razem big_grin)
          właśnie apropos kuwety, to ona jst zbudowana tak, że ma ten właściwy pojemnik i takie obramowanie, które się odczepia, i moje pytanie jest: po co to obramowanie? no taka obwódka u góry kuwety, też plastikowa, zastanawiam się po co to, jak to mogę odczepić?
      • czarnamajka75 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 20:33
        a myślałam że prawdziwego kota masz ....a tu tylko podloga a kot byt wirtualny ;>?
        • tdf-888 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 21:16
          daj opcję 'pokaż wszystkie wiadomości' o wtedy całą fotka się wyświetli włala smile
          • czarnamajka75 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 21:46
            tdf-888 napisał:

> daj opcję 'pokaż wszystkie wiadomości' o wtedy całą fotka się wyświetli włala :
            > )

Oszzzz no jest kot !!!! Ładny kot dodam smile
    • witamina_b12 Re: maja 25.06.13, 16:01
      Pewnie narażę się kociarzom ale... kot w mieście jest moim zdaniem nieszczęśliwy - bardziej niż pies... Bo w większości przypadków całe swoje życie praktycznie siedzi w domu, a przecież jest to zwierzę, które potrzebuje kontaktu z przyrodą...
      Alternatywą jest wypuszczenia kota "samopas" ale to jeszcze gorsze - bo nie uniknie się wtedy "stołowania" na śmietnikach... zagrożeń (psy, samochody)...
      A może z kotem spacerować jak z psem? może by mu się podobało?

Pamiętam, że znajoma miała kotkę, która mieszkała w bloku i pół roku siedziała w zamknięciu a na drugie pół roku jeździła na działkę do lasu i tam miała wolność - i pilnowała się domu, wracała do niego.
      • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 16:06
        na działce to tak, ale jak nie ma sąsiadów za blisko. a tu to weź puść takiego kota - jak ktoś złapie, to nie odda takiego okazu - sam bym nie oddał big_grin
        nie wspominając właśnie też o psach czy autach.
      • zakochana_jane Re: maja 25.06.13, 16:12
        Też jestem tego samego zdania. sad
        Moi znajomi mają koty w mieszkaniach i jak słyszę, że one świat z okna czy z balkonu oglądają to mi się serce kraje. Koty jak dla mnie nigdy się nie udomowią jak np. psy. Zawsze gdzieś w nich drzemie instynkt dzikości i łowcy. Z psami jest inaczej. Dobrze ułożony pies nigdy swojego pana nie zostawi.
        • green.amber Re: maja 25.06.13, 16:26
          zakochana_jane napisała:

> Też jestem tego samego zdania. sad
          > Moi znajomi mają koty w mieszkaniach i jak słyszę, że one świat z okna czy z ba
          > lkonu oglądają to mi się serce kraje. Koty jak dla mnie nigdy się nie udomowią
          > jak np. psy. Zawsze gdzieś w nich drzemie instynkt dzikości i łowcy. Z psami je
          > st inaczej. Dobrze ułożony pies nigdy swojego pana nie zostawi.
          Jane wink tak z ciekawości, przed swoją pierwszą wspinaczką konsultowałaś się z fachowcami, ludźmi doświadczonymi, szukałaś lektury, informacji czy tak z marszu wybrałaś się robiąc wszystko na "wyczucie"?? wink
          • zakochana_jane Re: maja 25.06.13, 16:40
            Ale tu o kotach jest , a raczej o jednej małej kotce suspicious

Jeśli chodzi o wspinanie, takie prawdziwe tongue_out To jestem po odpowiednich kursach skałkowo - górskich smile
            Co do samych gór to raczej na wyczucie, ale nie rzucam się bez sensu na głęboką wodę.
            Przed wyjazdem dużo czytam relacji, oglądam topo jeśli potrzeba, zdjęcia, galerię, a nawet filmy na YT, zdarza mi się trochę popytać innych, którzy już byli, ale to głównie dotyczy szczegółów logistyki i zabrania ewentualnego sprzętu np. wspinaczkowego. Obecnie patrzę trochę z punktu widzenia swojego doświadczenia, chociaż ono trochę małe jest jeszcze big_grin Za każdym razem do domu przywożę także bagaż wielu różnych doświadczeń i to mi pomaga na starcie przy kolejnym wyjeździe smile
        • maruda2 Re: maja 25.06.13, 23:58
          nie masz pojęcia o kotach
          • witamina_b12 Re: maja 26.06.13, 08:22
            Zbyt dużego to nie mam - tzn nigdy kota nie miałam.
            Ale jakoś trudno mi uwierzyć by ludzkie mieszkanie było optymalnym środowiskiem do życia dla kota - w sytuacji gdy nigdzie indziej on nie bywa. Nie twierdzę, że taki kot cierpi katusze ale jednak jest to jakiś rodzaj więzienia go, w imię spełnienia swoich (właściciela) potrzeb posiadania zwierzątka.

A z ciekawostek to w moim otoczeniu jest kot, który pierwsza połowę swojego życia spędził zamknięty w mieszkaniu - mieszkał ze starsza panią. Gdy jego właścicielka umarła nowy dom znalazł u ludzi posiadających już jednego kota. Oni mieszkają na parterze i ich pierwszy kot wychodzi sobie na dwór - przez balkon i łazi "samopas". Ten nowy kot po przeprowadzce i trwającej jakiś czas (ok miesiąca) akomodacji, również zaczął sobie wychodzić na dwór. Początkowo siedział głównie w ogródku ale teraz łazi sobie gdzie chce.
            Czyli jednak gdy kot ma wybór to woli obcować ze światem zewnętrznym a nie żyć w zamknięciu - nawet jeśli przez wiele lat tak żył.*

*pomijam kwestie załatwiania się przez nie do osiedlowych piaskownic, buszowania po śmietnikach itp.
          • zakochana_jane Re: maja 26.06.13, 11:40
            Proponuję, żeby ciebie tak od urodzenia trzymać na paru metrach kwadratowych i od czasu do czasu okno lub balkon otwierać. Do tego miska trzy razy dziennie i te same osoby codziennie. Zero wolnej przestrzeni. Myślę, że nie byłabyś do końca szczęśliwa sad Ja osoboście cenię sobie wolność smile
            • puch_atek Re: maja 26.06.13, 13:18
              zakochana_jane napisała:

> Proponuję, żeby ciebie tak od urodzenia trzymać na paru metrach kwadratowych i
              > od czasu do czasu okno lub balkon otwierać. Do tego miska trzy razy dziennie i
              > te same osoby codziennie. Zero wolnej przestrzeni. Myślę, że nie byłabyś do koń
              > ca szczęśliwa sad Ja osoboście cenię sobie wolność smile

Ostatnio kolega w ramach dyskusji o kurach nioskach w hodowli przemyslowej staral sie mi wmowic ze takiej kurce nie jest zle bo I tak nie zna zycia na wolnosci wink hihi
              A co do kotow, jestem podobnego zdania, nie pasuje mi trzymanie kota tylko w domu ALE jesli mialby bidok umrzec z glodu czy siedziec w schronisku, czy mieliby go utopic to trzeba brac, tyle zwierzakow potrzebuje pomocy. Mysle ze kiedys moje psy beda mialy towarzystwo w postaci kotow, czemu nie.
              Na codzien przyjaznie sie z kilkoma ktore obserwuje z balkonu, glownie wygrzewaja sie na daszku kanciapy u sasiadki I chodza po murkach. Jest tez pare ktore wygrzewaja sie na chodniku badz masce auta I ktore regualrnie mijam I zagaduje smile
              Co do zwierzakow ‘wiezionych’ w domu przez czlowieka, nie moge zrozumiec zamykania ptakow w klatkach, to juz jest dla mnie kompletny absurd. Wszelakie klatkowe odmiany sa mocno dziwne.
              • tdf-888 Re: maja 26.06.13, 14:20
                co do kur w klatkach to moim skromnym zdaniem twój kolega hodowca może mieć rację, no bo na zdrowy chłopski rozum - no co ten ptasi móżdżek może odczuwać? tęsknotę za czymś czego nie poznał? taki ptak na wolności ma życie pełne stresów a tak to siedzi sobie w klatce, sra pod siebie i wciąga tę paszę smile
                • puch_atek Re: maja 26.06.13, 14:35
                  tdf-888 napisał:
                  taki ptak na wolności ma życie pełne stresów a
                  > tak to siedzi sobie w klatce, sra pod siebie i wciąga tę paszę smile

no jasne, w koncu czego wiecej w zyciu potrzeba
                  • tdf-888 Re: maja 26.06.13, 15:20
                    no jasne, uważasz, że taka kurka odczuwa w swoim móżdżku coś prócz strachu, głodu i sytości? a no i instynktownej chęci rozmnożenia, ale abstrahujemy od tego, bo wtedy co powiedzieć o tych wszystkich szczęśliwych kastrowanych pieskach i kotkach, których właściciele są z siebie dumni? wink
                    a z tym uczuciem sytości u kurki, to też pewnie kwestia dyskusyjna ;]
                    • puch_atek Re: maja 26.06.13, 15:27
                      mysle ze tak, no ale nie bede sie przeciez klocil z glosem ewolucji i ornitologiem w jednym
      • green.amber Re: maja 25.06.13, 16:12
        witamina_b12 napisała:

> Pewnie narażę się kociarzom ale... kot w mieście jest moim zdaniem nieszczęśliw
        > y - bardziej niż pies... Bo w większości przypadków całe swoje życie praktyczn
        > ie siedzi w domu, a przecież jest to zwierzę, które potrzebuje kontaktu z przyr
        > odą...
        skąd masz pewność, że te przekonania są prawdziwe?? wink

> Alternatywą jest wypuszczenia kota "samopas" ale to jeszcze gorsze - bo nie uni
        > knie się wtedy "stołowania" na śmietnikach... zagrożeń (psy, samochody)...
        sama sobie wyjaśniłaś, że to nie jest żadna alternatywa wink
        > A może z kotem spacerować jak z psem? może by mu się podobało?
        można spróbować, widziałam i wiem okilku takich przypadkach w tym o domu, w którym jeden kot wychodził, drugi nie, jakaś próba zabrania na spacer tego drugiego skończyła się tym, że w chwili potencjalnego zagrożenia kot znalazł się na drzewie wink nie pamiętam czy udało się go sprowadzić na ziemię samodzielnie czy potrzebna była straż pożarna wink
        >
        > Pamiętam, że znajoma miała kotkę, która mieszkała w bloku i pół roku siedziała
        > w zamknięciu a na drugie pół roku jeździła na działkę do lasu i tam miała wolno
        > ść - i pilnowała się domu, wracała do niego.
        niektóre się asymilują i dosyć łatwo przeprowadzają, ale czesem takie wyrwanie z własnego terytorium może być bardzo stresujące

a tak z nieco innej beczki, czasem gdybyśmy przyglądali się uważnie zwierzakom, moglibyśmy się o nas ludziach sporo dowiedzieć wink
        • witamina_b12 Re: maja 25.06.13, 20:11
          > skąd masz pewność, że te przekonania są prawdziwe?? wink

nie mam, napisałam moim zdaniem smile tak uważam.
    • tdf-888 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 16:32
      no właśnie się odczepiło i się zastanawiałem, czy jest celowość to doczepiać smile
      wlazła już do kuwety i coś tam grzebałą se w żwirku.
    • tdf-888 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 16:42
      pierwsza rzadka kupka już w kuwecie smile
      ale rzadka.. nie wiem, czy do weterynarza nie jechać? wink
      tongue_out
    • najall Re: maja 25.06.13, 16:49
      Przepiękna, gratuluję serdecznie. Moja Ciku czarna królowa dachów już odeszła niestety...
    • tdf-888 update 25.06.13, 17:26
      https://vpx.pl/i/2013/06/25/DSC00155.jpg
      https://vpx.pl/i/2013/06/25/DSC00156.jpg
      do ogona trochę tej kupki się przyczepiło, ale zaraz się wytrze big_grin
      • witamina_b12 Re: update 25.06.13, 20:19
        też ma takie bursztynowe oczy jak ten duży ze zdjęcia?
      • czarnamajka75 Re: update 25.06.13, 20:37
        fuj! a ogolić się to nie łaska ?
        • czarny.onyks Re: update 25.06.13, 20:55
          eee...mężczyzna golący nogi......to nie mężczyznawink

ale zdjęcia mógł trochę zmniejszyć.....źle się oglądawink
          • tdf-888 Re: update 25.06.13, 21:21
            jak nie trzeba, to po co zmniejszać? tongue_out
            masz więcej szczegółówsmile
            • czarny.onyks Re: update 25.06.13, 21:26
              aaa...czyli o to chodziło...o uwydatnienie tego i owego ?tongue_out

wiedziałam, że się czepniesz tego....i zapamiętasz suspicious
              • tdf-888 Re: update 25.06.13, 21:33
                noo..
                o uwydatnienie odpadłej farby i grzybicy paznokcia tongue_outbig_grin
                • czarny.onyks Re: update 25.06.13, 21:38
                  matko z córkom......

tego prawego?
                  big_grin big_grin

a grzybice się leczysuspicious
                  • tdf-888 Re: update 25.06.13, 21:44
                    środkowego tongue_out
                    • czarny.onyks Re: update 25.06.13, 21:54
                      suspicious

nie wydaje mi się, by to był powód do chwalenia się.....
        • witamina_b12 Re: update 25.06.13, 21:01
          to dopiero jak bedzie miał 5 kotów, mopsika, maltańczyka i kanarka wink
          • czarny.onyks Re: update 25.06.13, 21:03
            tak to działa?
            czyli wszyscy golący nogi mężczyźni maja tyle zwierza w domu?suspicious

nieee...tongue_out
            no chyba, że małego ptaszka...kanareczka...tongue_out
            • witamina_b12 Re: update 25.06.13, 21:07
              własciwie poza takim co pływał w zawodach to nie kojarzę bym znała jakiegoś co golił, chociaż tak bacznie się wszystkim nie porzyglądam.
              • czarny.onyks Re: update 25.06.13, 21:10
                przypatrz się zatem na ulicy młodym mężczyznom....takim bardziej subtelnie ubranym.....

jakie mają śliczne, nieowłosione nóżkiwink
                golą jak nic...
          • tdf-888 Re: update 25.06.13, 21:24
            legwan jest w marzeniach tongue_out
            ale u mnie szybko z takimi sprawami, nawet już wyobrażałem sobie, gdzie bym postawil terrarium big_grin
      • uny Re: update 26.06.13, 10:21
        ciekawy sposób na usypianie zwierzęcia.
    • puch_atek Re: maja 25.06.13, 17:38
      ot, wie ktos czym mozna karmic kaczki? dorosle i kaczatka?
      zostalem wirtualnym ojcem, nie chcialbym otruc niechcacy czy udlawic wink
      • mayenna Re: maja 25.06.13, 17:45
        Kaczym jajkiem z krwawnikiem, albo specjalną karmą do kupienia u weterynarza na wsi.
      • czarnamajka75 Re: maja 25.06.13, 20:36
        tak wie ...specjalną karmą dla ptaków hodowalnych
    • mayenna Re: maja 25.06.13, 17:49
      Tedi, mam nadzieję, że nie będziesz przy niej palił.
      A nazwałabym Bialka albo Blanka, Alba może...
      Śliczna jest.
    • lemonniada Re: maja 25.06.13, 19:20
      ma oczęta przecudnej urody smile
      ale pamiętaj: koty są jak kobiety-fałszywe smile
      • beja_81 Re: maja 25.06.13, 20:04
        a gdzie Ty tam te cudne oczy ujrzałaś wink ?

koty nie są fałszywe... tylko ludzie nie potrafią ich odczytywać
        kobiety też nie są... wszystkie, tylko tych kilka, które znam wink
        • najall Re: maja 25.06.13, 20:15
          cudne oczka i różowy nosek.
          Kotka już miałeś, więc nawet nie pytam czym ją karmisz ;p a co do koopki, to może ze stresu luźna?
          • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 21:27
            też myślę, że ze stresu, acz obawiałem się, że będzie większy lament, a ona pomiałkała tylko jak ja samą zostawiłem (taką taktykę zastosowałem, zeby się z kątami sama oswajała, widać błędną), a teraz to już w paru miejscach sobie spała i powoli eksploruje kwadrat.
          • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 21:31
            a karmię... no na razie ma okres przejściowy - wykosztowałem się na whiskas junior, ale w kolejce, po okresie akomodacji, będę wprowadzał coraz to podlejsze wynalazki - mam już jakieś puszki z reala po 1,90zł/400g tongue_out
            no zobaczę - jak będzie chciała to jeść i będzie zdrowo wyglądać, to czemu nie?
            ale już sie np. dowiedziałem (nie wiem, czy wiedzieliście), że nie mogę dawać surowego drobiu ze względu na bakterie w tego rodzaju mięsie.
            o właśnie sama se do miski poszła, lubi wodę smile ale mięsko też już szamała.
            • zielonooka38 Re: maja 25.06.13, 21:54
              Tedek karmisz dzieciaka hamburgerami - weź kup jej chociaż lepsze suche
              już ma sraczkę od żarcia
              z doświadczenia mówię zainwestuje w dobra karmę to zaoszczędzisz na weterynarzu a jej i sobie nerwów
              • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 22:04
                sreczkę to z nerwów miała, zanim coś u mnie zjadła. będę kontrolował konsystencję kupki i kondycję sierści i wtedy ewentualnie reagował wink a suchego to żaden kot u mnie nigdy nie chciał.
                jaka to jest dobra karma? suspicious
                • najall Re: maja 26.06.13, 07:26
                  Bo suche musi być smaczne, jakbyś miał sam popiół jeść też być nie jadł, chyba, że byś musiał ;p
                  Dobra karma Tadku to Royal Canin, moja uwielbiała tę karmę z tańszych a polecanych przez veta, to purina w supermarketach, taka niebieska/turkusowa paczka 'one' jeśli dobrze pamiętam. Moja jadła te 2 na zmianę i nigdy w życiu poza regularnymi szczepieniami u weta nie była, a no była sterylizowana, ale ona nie rasowa była, więc przychówku nie chciałam, ani żeby się męczyła podczas kocich dni.
                  Co do puszek z 'mięskiem' to w porządku jest Animonda.
                  Jeśli chcesz możesz ją karmić tanim badziewiem, ale prędzej, czy później wylądujesz u weta z kocim rakiem, alb innymi nieciekawymi przypadłościami.
                  To kicia, przecież dużo nie zje. Przy mojej wybrednej nie wychodziło mi więcej miesięcznie niż 40 zł na dobre żarełko ze smakołykami. Nie dawaj jej też wieprzowiny, jak dobrze pamiętam kicie nie trawią i coś tam może się im stać. Co do drobiu, to nie jestem pewna, ale moja surowy i pieczony wciągała i zdrowa była smile
                  • najall Re: maja 26.06.13, 07:29
                    *NIE więcej niż 40 - miało być
                • zielonooka38 Re: maja 26.06.13, 11:29
                  ja kupuje Royal - teraz kupuje na wagę i wychodzi taniej i mieszam, np na ładna sierść i na odkłanianie i dla sterylizowanych i jeszcze na delikatne jelita bo u mnie Lafi ma problemy
                  do tego czasem serca z kurczaka, czasem wątróbka ale mało, pierś z kurczaka albo wołowina - z puszek jedzą różnie ale że dokarmiam dzikie to nic się nie marnuje jak ze smakiem nie trafię wink
                  • duza_madzia Re: maja 26.06.13, 11:50
                    mój kot jada "suche" tylko Purinę ONE i to konkretne smaki , no i surowe mięsko
                    zero ryb - nie lubi

• lemonniada Re: maja 26.06.13, 13:02
          beja_81 napisała:

> a gdzie Ty tam te cudne oczy ujrzałaś wink ?
          >

Przecież to ewidentnie najcudniejsze oczy wśród kocich!
          Nieprzewidywalne,urokliwe,mają w sobie tę dzikość i zapowiedz czegoś niesamowitego...nie widzisz tego? smile
          > koty nie są fałszywe... tylko ludzie nie potrafią ich odczytywać
          > kobiety też nie są... wszystkie, tylko tych kilka, które znam wink

Widocznie...mało ich znasz tongue_out
          • beja_81 Re: maja 29.06.13, 17:23
            > Przecież to ewidentnie najcudniejsze oczy wśród kocich!
            > Nieprzewidywalne,urokliwe,mają w sobie tę dzikość i zapowiedz czegoś niesamowit
            > ego...nie widzisz tego? smile

nie

nieotwarte takie jakieś
      • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 21:18
        eee koty fałszywe? skądże znowu smile
        one są po prostu bystre.
        • lemonniada Re: maja 26.06.13, 13:13
          tdf-888 napisał:

> eee koty fałszywe? skądże znowu smile
          > one są po prostu bystre.

Owszem..ale to właśnie ta fałszywość poduje to iż kocham najbardziej kotysmile do szaleństwa wrecz smile
    • 81belona30 Re: maja 25.06.13, 19:44
      -a może- Zima ? smile
    • czarny.onyks Re: maja 25.06.13, 20:18
      padłam big_grin big_grin

wszystkiego bym się spodziewała, ale że Ty i taka kuleczka mała, śliczna i biała...never big_grin

a Maja bardzo ładny...nick tongue_out
      • witamina_b12 Re: maja 25.06.13, 20:45
        czarny.onyks napisała:

> wszystkiego bym się spodziewała, ale że Ty i taka kuleczka mała, śliczna i biał
        > a...never big_grin

może w zoologu skończyły im się akurat bulteriery big_grin wink
        • czarny.onyks Re: maja 25.06.13, 20:54
          no....coś w ten deseńbig_grin

nawet nie muszę pisać...i tak znasz moje myśli tongue_out
          • witamina_b12 Re: maja 25.06.13, 21:08
            podobno zwierzak i właściciel się do siebie upodabniają, no ciekawa jestem efektu big_grin
            • czarny.onyks Re: maja 25.06.13, 21:13
              że taki milusi, puchaty kotecek.....???

nieeee...sądzę big_grin
    • zielonooka38 Re: Młody 25.06.13, 21:49
      stara kociara Ci mówi że kotów ludzkim żarciem się nie karmi
      no chyba ze chcesz jej rozwalić wątrobę i nerki
      to powodzenia ale to będzie krótki związek
      wiem co mówię koty w mojej rodzinie dożywają do 18
      naucz ją jeść suchą karmę tylko dobrej jakości - zaoszczędzisz na weterynarzu
      i surowiznę
    • nerw_rdzeniowy Re: maja 25.06.13, 22:29
      Jak kojarze z dziecinstwa i młodości to najważniejsze żeby kot był łowny tzn. zeby łapał myszy.
      Nawet się nieraz przyglądałem jak kot z niesamowitą łatwością łapał sobie myszy.
      Teraz są jednak inne czasy.

• tdf-888 Re: maja 25.06.13, 22:39
        a to ty myślisz, że ten by nie potrafił złowić myszy? ohoho! i to ile! big_grin
        one to mają w instynkcie zaszyte.
        • nerw_rdzeniowy Re: maja 25.06.13, 22:48
          E to fajnie. Z małymi gryzoniami w takim razie masz spokój.
          Naprawde fajnie sie ogląda jak kot poluje - ta zwinnośc.
        • ane-tal Re: Młody 11.07.13, 08:42
          Młody pytanie mam - jak wychodzisz na miasto się zabawić to czy tęsknisz za Majką? wink
          • tdf-888 Re: Młody 11.07.13, 09:32
            już mi zajawka przeszła, nawet ze zmianą wody i uzupełnieniem miski się ociągam tongue_out
            • ane-tal Re: Młody 11.07.13, 10:47
              Szybko.. mi po prawie 8 miesiącach nic nie przeszło.
              • witamina_b12 Re: Młody 11.07.13, 10:51
                trzeba ta przyszłą wybrankę uprzedzić...
                że taki nie stały suspicious
                • ane-tal Re: Młody 11.07.13, 11:01
                  Mam wrażenie, że to przez wybrankę kotka poszła w odstawkę wink
              • tdf-888 Re: Młody 11.07.13, 10:55
                kto inny wziął ją pod auspicje, więc dobrze jest.
                • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Młody 11.07.13, 11:10
                  aaa... szanowna Mamusia się kicią zajęła?
                  uff...
                  • tdf-888 Re: Młody 11.07.13, 11:18
                    si smile
                    przeprowadziłem kołczing i zdelegowałem obowiązki. no co? pojadę np. na woodstock i co by było?
                    • ane-tal Re: Młody 11.07.13, 11:20
                      To są Twoje klimaty czy wybranki? tongue_out
                      • tdf-888 Re: Młody 11.07.13, 11:22
                        zupełnie nie moje wink
                        • ane-tal Re: Młody 11.07.13, 11:29
                          Tak właśnie myślałam.
                    • margott70 Re: Młody 11.07.13, 11:41
                      Tylko o namiocie nie zapomnij. Bo jakaś zbłąkana duszyczka może akurat nie mieć i trzeba ją będzie na noc przygarnąć.
    • zakochana_jane Re: maja 25.06.13, 22:48
      Wam też się to samo na pasku wyświetliło smile
      Tede coś dla ciebie www.wckici.pl/?gclid=CMvrrtaJgLgCFUJa3godqmMAzQ big_grin
      Czego to ludzie nie wymyślą. big_grin
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: maja 26.06.13, 11:29
        gorzej, wyświetliła się reklama środków na grzybicę penisa...
        • witamina_b12 Re: maja 26.06.13, 11:52
          big_grin
          absolutnie nie kce nic sugerować ale on to chyba na podstawie cookiesów wyszukuje big_grin big_grin
          • czarny.onyks Re: maja 26.06.13, 12:14
            dlatego trzeba czasem zrobić porządek w ciasteczkach tongue_out
          • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: maja 26.06.13, 12:26
            nie całkiem - zauważyłam, że wyświetlają się reklamy, jakie tylko mogą, często nieco tylko nawiązujące do treści postów w wątkach
            było o grzybicy w tym wątku? było!
            no to jest reklama big_grin
        • czarny.onyks Re: maja 26.06.13, 11:57
          gdzie Wam się to wyświetla?
      • hashimotka88 Re: maja 26.06.13, 13:05
        przeglądnęłam sobie ten filmik z WCkici i wcale nie jest to taki głupi pomysł.
        Przemyślane, że kociaka stopniowo przyzwyczaja się do coraz to większego otworu wink
        Myślę, że jest szansa by kot nauczył się załatwić do takiej kuwety ale... co jeśli kociak za bardzo ja polub,i będzie zbyt długo okupywał łazienke big_grin co jeśli właścicielowi futrzaka też wtedy będzie się chciało? Raczej niezbyt to higieczniczne, chyba ze wstawka już jest na stałe zamontowana. Nie mam pojęcia jak to wyglada w praktyce. Z resztą nie wiem jak w praktyce wygląda ze zwykłą kuwetą, czy bardzo brudzą. Ja nie posiadałam takich wynalazków wink

Tede, jak spędziłeś pierwszą noc z Mają? Kto spał na podłodze ?big_grin no bo.... kobiecie nie wypada tongue_out
        • tdf-888 Re: maja 26.06.13, 14:15
          postawiłem obok łóżka krzesło i maja se tam spała, a trochę i gdzie indziej, bo nei zawsze ją widziałem. parę razy mnie budziła miałkaniem, jak spałem, wydaje mi się, że ona nie lubi być sama i wtedy sie opuszczona poczuła smile
          to wziąłem do łóżka, toche pomruczała, ale sobie zaraz poszła na krzesło big_grin
          • hashimotka88 Re: maja 26.06.13, 15:06
            Oj Tede..usz ale TY jesteś miękki ^^ śmiem watpić, że bardziej niż ja tongue_out
            Nigdy nie uważałam się za taką osobę, może nawet przeciwnie...
            taaak, czasem ukrywam swoją naturę (tuszuję ja) ale mimo wsyztsko do miękkości trochę mi brakuję (okłamuję się?). Może utożsamiana mogę być z motylem ale ni w ząb do mnie pasuję wink chyba big_grin
            poza tym, że czasem polatałabym sobie... gdzieś tam... w przestworzach.

No i masz swoją kociczkę - Śniegulinkę smile co pewnie lgnie do Ciebie, dobra to Ty do niej, bardziej tongue_out
    • hashimotka88 Re: maja 25.06.13, 22:50
      Ja też miałam kiedyś kociaka (samczyka) z różowym poduszkami tylko on był bardziej przysmolony niż Twoja wink

https://s23.postimg.org/e3sdprdp7/DSC00497.jpg

Ulubiona pozycja ^^

https://s17.postimg.org/ngo5co0tr/DSC00564.jpg

> biała puchata kuleczka - od dziś moje oczko w głowie smile

oczywiście, że z rannym ptaszkiem mi się skojarzyło. Ładny okaz i ogonek też niczego sobie wink
      • tdf-888 Re: maja 25.06.13, 23:00
        jaka miła pozycja ze zdj. nr 1 smile
        • hashimotka88 Re: maja 25.06.13, 23:27
          miła....?
          Wygodna na pewno.

ale... ważniejsze było zdj. nr 2 z pozycją pod kątem 90 stopni i różowymi poduszkami tongue_out
    • maruda2 Re: maja - up up up - foto :) 25.06.13, 23:55
      moja kota ma w kuwecie ten plastikowy brzeg zamontowany, ale i tak trzaska żwirkiem po całej łazience, jak solidniej łapą potrząśnie sad
    • lemonniada Re: maja 26.06.13, 12:59
      gwen75 napisał:

> Jakoś tej fałszywości nie zauważyłem jak dotąd, ani u jednych, ani u drugich wink
      Ha! Sama mam 5 kotów,w tym dwa rudziki-jak na samotną kobietę przystałosmile
      Także wiem co im tam w główkach siedzi tongue_out
    • ane-tal Re: maja 26.06.13, 14:20
      No trochę się tych Majek "narodziło" smile , chodź ja wolę moja Młoda tongue_out
    • czarny.onyks Re: maja 26.06.13, 17:57
      i pomyśleć, że wystarczy by zły chłopiec postarał się o kocicę...
      a już ma stadko wielbicielek tongue_out
      • flirting.shadow Re: maja 26.06.13, 18:09
        i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2013/06/c0ed18fe96f28b6a06fe1d30be8668b8_original.jpg?1372166746
        • czarny.onyks Re: maja 26.06.13, 18:24
          ech jak to mężczyznom wszystko przystoi i dobrze rokujewink

a wg niektórych kobiety mające koty to stare, zdziwaczałe panny...
        • witamina_b12 Re: maja 26.06.13, 19:44
          znowu jestem w mniejszości wink
      • tdf-888 Re: maja 26.06.13, 18:54
        nie zauważyłem szczególnych zmian w percepcji mojej osoby na tym forum wink
        • czarny.onyks Re: maja 26.06.13, 19:13
          no nie wiem, jak to zniesiesz, ale ja widzę wyrazy sympatii...suspicious

wiesz, peanów nie będzie....bo bywasz wtedy niemiłysuspicious
    • czarny.onyks Re: maja 29.06.13, 13:46
      i jak tam pana (Tadka) kota ?wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka