Dodaj do ulubionych

Pytanie do zmotoryzowanych

09.09.13, 22:45
Jak głupie to trudno. Czy jeżeli świecą mi światła drogowe a nie świeci prawe mijania to może to być wina żarówki? Na logikę to jedna żarówka, powinny zgasnąć oba światła? A może się mylę. Z góry dziękuję za odpowiedź?
Obserwuj wątek
    • uny Re: Pytanie do zmotoryzowanych 09.09.13, 22:47
      może tak być.
      jeśli masz żarówkę typu H4 to jest to bardzo prawdopodobne,
      • margott70 Re: Pytanie do zmotoryzowanych 09.09.13, 22:52
        Dzięki. Muszę przejść kurs przyspieszony z mechaniki. Nawet wyjęłam żarówkę, pierwszy raz w życiusmile. Zacznę od wymianysmile
        • uny Re: Pytanie do zmotoryzowanych 09.09.13, 22:57
          H4
          https://sklep.scigacz.pl/files/zarowki/zarowka_r4_H4.jpg
          jak widzisz ma dwa włókna. ten dolny jest od świateł mijania, górny od drogowych.

żarówek nie dotykaj gołą ręką (bańki szklanej), halogenowe bardzo mocno się rozgrzewają. tłuszcz z odcisków palców odparuje i osadzi się na odbłyśniku reflektora -a to nie dobrze.
          jeśli dotkniesz gołą ręką to wytrzyj dobrze szkło.
          • margott70 Re: Pytanie do zmotoryzowanych 10.09.13, 07:45
            Mam H4. O tym, żeby paluchami nie dotykać wiemsmile
        • zed-is-dead Re: Pytanie do zmotoryzowanych 09.09.13, 23:02
          Muszę Cię zmartwić: im nowocześniejsze auto - tym trudniej wymienić żarówkę. W niektórych przypadkach (na przykład Nissan Micra poprzedniej generacji) trzeba wymontować cały reflektor, żeby wymienić tą p...rzoną żarówkę uncertain
          • margott70 Re: Pytanie do zmotoryzowanych 10.09.13, 07:47
            He,he...to 10-letni Lanos. Wysoka technika go jeszcze nie dopadławink
          • zielonooka38 Re: Pytanie do zmotoryzowanych 10.09.13, 07:59
            nie strasz Dziewczyny Zed wink
            z doświadczenia wiem, że facetowi jest trudniej bo ma wielkie łapska i jak prosiłam żeby mi który pomógł to zajmowało mu to sporo czasu - rekord 40 minut wink
            a kiedy sama przeczytałam dokładnie instrukcję to w tej chwili zajmuje mi to góra 5 minut wink
            malutkie rączki czynią cuda wink
            dasz rade Margot wink
            • margott70 Re: Pytanie do zmotoryzowanych 10.09.13, 08:28
              Co mam nie dać rady. Wyjęłam to i wsadzęwink Średnio inteligentna małpa by się połapaławink
              • uny Re: Pytanie do zmotoryzowanych 10.09.13, 08:34
                w przypadku lanosa nie powinno to być trudne nawet dla małpy.
                tak jak wspominał zed, są wytwory myśli technicznej, przy której aby wymienić żarówkę trzeba udać się do niejakiego ASO.
                • zielonooka38 Re: Pytanie do zmotoryzowanych 10.09.13, 08:53
                  fakt Uny wszystko zależy od samochodu wink
    • hashimotka88 Re: Pytanie do zkomputeryzowanych 10.09.13, 00:45
      sory Margott, że się wpinam ze swoim pyatniem...
      ale nie wiem czy mi się coś nie przepala suspicious i nie jest to bynajmniej żarówka...

Przy kabelku do ładowania laptopa jest taka złączka, czarna kwadratowa puszeczka, do której kabel z potrójnymi dziurami się wpina wink teraz przeczytałam z tyłu i wychodzi, ze to adapter jest, czyli chyba ogólnie przejściówka ale po co on... normlanie do latopów cały jeden kabel jest.

Moje pytanie, bo zauważyłam, że to pudełeczko szybko się nagrzewa... a jak wtyknie się ten potrójny kabel to nawet coś po cichu syknie... a jak przyłoży się do ucha skrzynkę to jakby komary trochę bzykały...
      Jakieś spięcie zapewne tam jest ale skąd się wzięło, co mu nie pasi? uncertain
      A laptop to młode dziecie, jeszcze roku nie ma...

Teraz jak się nałąduję to od razu odłączam i włączyłam zasilanie na zrównoważone... żeby laptop się nie wygłupiał i oszczędzał więcej energii smile

• hashimotka88 Re: Pytanie do zkomputeryzowanych 10.09.13, 00:50
        > sory Margott, że się wpinam ze swoim pyatniem...

założyłam sobie, że wątku na razie nie założę, a co ja będę tak rozpoczynała.
        Się zrównoważyłam jak baterie w laptopie wink Energię i ja oszczędzam, by do spięcia nie doszło suspicious
        • hashimotka88 Re: Pytanie do zkomputeryzowanych 10.09.13, 11:36
          hmmm może niezbyt precyzjyjnie zadałam pytanie...
          Czy ten adapter przy kabelku do ładowania laptopa, w końcu się spali? Jaki jest powód, że tak się nagrzewa a jest dość nowy. Wczoraj wieczorem dopiero zauważyłam, że coś jest nie tak.
          Teraz sprawdziłam na drugim i również ten takie pudełko posiada, nawet nie wiedziałam smile

I jeszcze jedno.
          Jak ładujecie laptopa, to odłączacie po jakimś czasie kabelek, czy ciągle jest pod prądem?
          U mnie zbyt często się nie wyjmowało uncertain bo ogólnie dość krótko bateria trzyma...
    • margott70 Re: Podziękowanko 11.09.13, 21:54
      Dziękuję Mr. U za wytłumaczenie blondynce zasadę działania żarówkismile Zrozumiałam, kupiłam, wkręciłam, świeci. Miej do mnie na przyszłość cierpliwość jak mi się znowu coś spie...y. Nie bardzo mam kogo spytać...
      • uny Re: Podziękowanko 12.09.13, 08:24
        spoko. pisz na priv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka