czarnamajka75 18.01.14, 22:40 Pytanie techniczne jak zmniejszyć obrazek z netu do wymiaru np.100/100 pikseli?Chodzi o to by wstawić jako swój avatar... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashimotka88 Re: Avatar - jak? 18.01.14, 22:48 Ja bym się w Picture Manager pobawiła. Przynajmniej ja tak robiłam. Tam zmniejszałam rozmairy Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Avatar - jak? 19.01.14, 09:03 używam programiku FastStone Image Viewer, jest darmowy, do ściągnięcia z netu, prosty w obsłudze, można nim podkręcić kolory, zmniejszyć rozmiar zdjęcia, przyciąć i skadrować, nieco podostrzyć obraz albo przyślij mi fotkę, a ja ją dopasuję do odpowiednich rozmiarów, jak Ci się nie chce bawić Odpowiedz Link
altz Re: Avatar - jak? 19.01.14, 09:24 Można to zrobić w każdym programie graficznym, nawet w programie Paint (sprawdziłem przed chwilą). Ja jednak polecam oprogramowanie bezpłatne i pełne np. GIMP. W GImp'ie można to zrobić na przykład tak: 1) wczytujemy obrazek i zmieniamy jego wielkość OBRAZ/SKALUJ OBRAZ i tam wpisujemy rozmiar np 120, takie wstępne zmiejszenie 2) bierzemy z przybornika nożyk (kadrowanie) pojawiają się w drugim okienku ustawienia do nożyka 3) zaznaczamy w drugim okienku STAŁE (ROZMIAR) pojawia się domyślna opcja 100x100 albo wpisujemy 4) wracamy do zdjęcia, klikamy w zdjęcie, pojawi się ramka, a jeśli ramka pasuje, to klikamy w środek i już mamy skadrowane 5) zapisujemy obrazek PLIK/EKSPORTUJ, wybieramy typ pliku jpg albo jpeg i przyjmujemy proponowaną opcję konwersji i mamy już zrobione, a przy okazji nauczyliśmy się trochę GIMPa. Jeśli obrazek jest mało widoczny, bo jest mały, zmieniamy podgląd WIDOK/POWIĘKSZENIE. Przepraszam za łopatologię. Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: Avatar - jak? 19.01.14, 10:05 jak masz windowsa i nic nie chcesz instalwoać dodatkowo to najlepiej w Paincie (Paint). Odpowiedz Link