izydor88 Re: Skojarzenia 18.06.14, 21:24 Processionaria - Sardynia. Kilka lat temu byliśmy na Sardynii.W czasie przejazdu przez najdzikszą część wyspy - Barbagię - zobaczyliśmy mnóstwo martwych drzew iglastych. - Co to jest? - Processionaria - odpowiedział sardyński kierowca. A potem wysiadł z busika i prawie położył się na szosie.Podążyliśmy jego śladem i zobaczyliśmy procesję gąsienic maszerujących przez szosę. To one właśnie zżerały te biedne drzewa Odpowiedz Link
dociek Re: Skojarzenia 19.06.14, 19:53 procesja - żeńska odmiana procesu procesja - sesja proc procesja (pro cesja) - zrzeczenie się swoich praw do czegoś na rzecz innej osoby z pozytywnym stosunkiem do tego kogoś Odpowiedz Link
mabiwy Re: Skojarzenia 16.08.14, 22:33 mhym.......... nie kaman dotyk piękna , leon- lew? Odpowiedz Link
mabiwy Re: Skojarzenia 22.08.14, 22:46 WY - druga osoba liczby mnogiej, BOJE - "bój to jest nasz ostatni (..)" Odpowiedz Link
mabiwy Re: Skojarzenia 16.09.14, 22:21 rudka-a napisała: > Szkocja KIRKWALL, Kirkwall,.................. kirkwall Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Skojarzenia 18.08.14, 11:04 mabiwy napisał: > mhym.......... nie kaman Proste - Donna Leon, sławną autorka kryminałów, których akcja dzieje się w Wenecji. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Skojarzenia 18.08.14, 11:20 mabiwy napisał: > aaa.. zatem: ignorant > > Nie powiedziałabym. Wiem kim jest autorka i o czym pisze, ale w życiu nie przeczytałam nawet jednego kryminału Odpowiedz Link
mabiwy Re: Skojarzenia 20.08.14, 20:47 a ja owszem, czytałem, ale żadnego tej autorki. Naprawiłem się trochę. Zapytałem googla . Odpowiedz Link