szarlotka_ja 15.01.16, 20:45 Witam - zdarza się Wam tak rozpoczynać maile, smsy, czy rozmowy? Mnie tak i to dość często bo witam bardziej mi się podoba niż dzień dobry. Ale... już się nie będę witać bo odkryłam, że to niegrzeczne Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cambria1.2 Re: Witam! 15.01.16, 20:49 Nie zaczynaj też mejli od "Dzień dobry". Miłe, ale raczej zarezerwowane dla języka mówionego, nie pisanego. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Witam! 15.01.16, 20:51 To jak mam zaczynać mail do szefa na ten przykład? Heloł? Joł? Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Witam! 15.01.16, 21:01 normalnie. zwracajac sie na poczatku grzecznosciowo per panie.dyrektorze lub do kolezanki po imieniu Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Witam! 15.01.16, 21:24 Oficjalnie? On mi mówi po imieniu, ja do niego szefie i tyle. Ale widujemy się baaardzo rzadko, kilka razy w roku Generalnie nasze kontakty ograniczają się do maili, smsów i telefonów No i właśnie jak ja piszę pierwsza to na początku jest witam Jak szef pisze pierwszy to zaczyna od mojego imienia w ogóle mnie drań jeden nie wita Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 15.01.16, 21:35 Pisz od tej pory Szanowny Panie Dyrektorze, kończ z poważaniem, a zobaczysz, czy coś się zmieni w jego mejlach. Ciekawe Odpowiedz Link
bard-grzechu-wart Re: Witam! 15.01.16, 21:04 joł i hello używaj zamiennie, zależnie od nastroju Odpowiedz Link
bard-grzechu-wart Re: Witam! 15.01.16, 20:54 Oż Ty wywyższająca się, a raczej wyrośnięta szarlotko Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, wiadomo w czas żeś do schrupania w sam raz Ja "witam" używam rzadko, jakieś to takie zdystansowane powitanie było dla mnie zawsze i jak widać po części miałem rację. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Witam! 15.01.16, 20:59 wiem o tym wszystkim i dlatego witam z premedytacja Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 15.01.16, 21:03 A jakbyś zamiast tej premedytacji użył "Witaj" plus , byłoby całkiem całkiem Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 15.01.16, 21:05 A w ogóle to przybiłaś na ścianie taaaaaką tablicę, że mnie raz za razem... wyrzuca z klasy Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: Witam! 15.01.16, 21:58 PWN witać 1. ?pozdrawiać kogoś przy spotkaniu? 2. ?reagować w określony sposób na widok czegoś? 3. ?o zjawiskach, reakcjach ludzkich: uzewnętrzniać się w momencie czyjegoś przybycia? Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Witam! 15.01.16, 22:14 wlasne forum zalozylas... czyli jakby konkurencyjne dla tego szacownego. a przylazisz tu i w stopce reklama do twojego. masz tupet... za taka dzialalnosc wywrotowa mialabys ode mnie bana. i do tego forum ukryte... och... ach... so exkluziv jaki lep. piszacy musza sie z tego powodu czuc wyjatkowi. bibula! Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: Witam! 15.01.16, 22:25 Nie jest konkurencyjne, zaprosiłam różnych znajomych z którymi pisałam przez ostatni rok. Tadziu nie przejmuj się fora i tak odchodzą do lamusa, więc jedno mniej czy więcej nie zaszkodzi Odpowiedz Link
witrood Re: Witam! 23.01.16, 08:23 Dla mnie to coś pośredniego pomiędzy "cześć" i "dzień dobry". Stosuję, jak nie wiem, w jaki sposób do kogoś się odezwać. Odpowiedz Link
witrood Re: Witam! 23.01.16, 10:54 Jeszcze raz to przeczytałem i stosuję to zupełnie niezgodnie z przedstawionymi zasadami - przeważnie w stosunku do do starszych i wyżej postawionych. Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 23.01.16, 12:01 Szef pewnie też nie zna zasad "grzeczności elekronicznej" Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 23.01.16, 12:26 Ach, tacy nudziarze z Rady Języka Polskiego na przykład. Ale kto by się nimi przejmował. Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: Witam! 23.01.16, 12:44 Niech zatem poprawia definicję slownikowa Poza tym nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 23.01.16, 12:55 Każdy jest przywiązany do swojego idiolektu, do zwyczajów językowych. To zrozumiałe. Ale, jeśli mogę, polecam prace prof. Marcjanik. Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: Witam! 23.01.16, 18:07 a co pisze prof. Marcjanik oraz Rada Języka Polskiego na temat idiolektu? Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 23.01.16, 18:55 Toja, jesteś mistrzem w wynajdowaniu w necie przeróżności - od demotów z fantastycznymi błędami każdego rodzaju, po filozoficzne rozważania filozofów. Wpisz więc i ten problem, wciśnij enter i... będziesz w domu. Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: Witam! 23.01.16, 19:00 ale mnie to nie interesuje za bardzo to jest forum, a nie ambona dla miłośników niuansów językowych jestem przekonana o tym, że byłoby cudownie gdyby ludzie używali języka mając za podstawę dobry słownik języka polskiego przerost formy nad treścią nie zawsze ma sens, dlatego się nabijam z takich rzeczy oczywiście każdy ma prawo pisać jak uważa za stosowne, używać formy jaką lubi i jaką uważa za stosowne, wszak żyjemy w wolnym kraju Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Witam! 23.01.16, 19:04 I wróć teraz, w swojej tolerancji, do wpisu inicjującego. O co mamy się niby spierać? Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: Witam! 23.01.16, 19:20 no ja nie wiem, pytam kto ustanowił zasady i od razu kąśliwe teksty, nie wiem co Cię ugryzło mówię, że słownik jasno definiuje, kiedy używać zwrotu witam i nie definiuje kolejnych warunków czy zależności i to mi wystarczy, jak komuś nie wystarczy to może sobie podczytywać przeróżne wytyczne i się do nich stosować Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Witam! 23.01.16, 19:27 i gdzie masz w tej swojej jasnej słownikowej definicji, tępoto, że słowa witam używa się na początku mejla do przełożonego?? widzisz czarne a wmawiasz, że jest białe. taka jest z tobą dyskusja. i nie małpuj mojego stajla nie pisząc wielkich liter. Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: Witam! 23.01.16, 20:10 idź ze chlapnij po masz spinkę jak se nie walniesz denaturki Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Witam! 23.01.16, 15:31 może lepiej poproś kogoś, aby ci wytłumaczył brzmienie definicji. nie umiesz czytać ze zrozumieniem. wątek traktował o nieprawidłowym używaniu tego słowa w mejlu. ale co tu tłumaczyć tumanowi, ech... Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Witam! 23.01.16, 19:30 srutututu, już tu kiedyś pisałem, że to ja rzucam a ciebie za co rzucił i z dzieckiem zostawił? Odpowiedz Link