finka9 17.02.16, 19:36 Jakiś czas temu zmieniłam miejsce zameldowania . Ta sama miejscowość tylko dwie ulice dalej . Zapomniałam o tym poinformować mój zakład pracy. Na picie widnieje stary adres . Czy to oznacza kłopoty ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witrood Re: Pitu ,pitu... 17.02.16, 20:46 Ty odpowiadasz za swój PIT, a nie Twój zakład pracy. Ja wczoraj wypełniłem i wysłałem swój i też nie jest tak samo jak w PIT 11 (mam inne koszty uzyskania przychodu). Odpowiedz Link
finka9 Re: Pitu ,pitu... 17.02.16, 22:56 Wiem ,że to ja odpowiadam ,ale czy mam bez obaw złożyć ten pit ,czy próbować coś odkręcać? Odpowiedz Link
lesher Re: Pitu ,pitu... 18.02.16, 08:41 A Urząd Skarbowy się zmienił? Jeżeli nie, to nie przejmuj się i składaj. Zakładam, że w US złożyłaś aktualizację adresu zamieszkania. Odpowiedz Link
green.amber Re: Pitu ,pitu... 18.02.16, 12:13 Wodzu niech ludzi nie straszy, już nie ma obowiązku informowania o zmianie, informacja w zeznaniu rocznym wystarczy, aczkolwiek jeśli zakład jeszcze nie wysłał do US to warto mieć w papierach aktualne dane, może wymienią - chociaż ciekawa jestem czy i tak na ten przykład do PFR będą dane adresowe brali z informacji od pracodawcy czy bazy pesel... aaa bo zakładam, że dowód wymieniony... ściąga z broszurki Zgodnie z art. 9 ust. 1d ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314, z późn. zm.), w przypadku zmiany adresu miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym. www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/3144515/Obj+PIT-37+za+2015.pdf Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Pitu ,pitu... 18.02.16, 12:32 przecież mówiłem... po ludzku, logicznie można zacząć myśleć, kraj nam normalnieje. najwyżej złoży se aktualizację, a ona się martwi, że zakład pracy źle wystawił ja to lepsze myki zastosuję: złożę coś źle, potem korektę i żeby mnie od razu sprawdzili i odpowiednio naliczyli, a nie czekać 5 lat, w których nabiją procenty. trzeba mieć świadomość, w jakim środowisku się żyje. nieznajomość prawa szkodzi ;] Odpowiedz Link