Dodaj do ulubionych

Dla kobiet

23.01.19, 18:35
które urodziły i wychowały co najmniej 4 dzieci będzie emerytura.

"Kto będzie mógł liczyć na świadczenie? Matki, które urodziły i wychowały czworo lub więcej dzieci, także te, które nigdy nie pracowały zawodowo lub nie wypracowały minimalnej emerytury."

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,163229,24390000,mama-4-plus-beda-emerytury-dla-kobiet-ktore-urodzily-czworo.html
Ojcowie (samotni) też będą mogli.

Słusznie czy niesłusznie? Dobrze czy niedobrze? smile
Obserwuj wątek
    • margott_2 Re: Dla kobiet 23.01.19, 19:06
      Jestem przeciw. Przeciw wszystkim świadczeniom bez pracy (wyjątkiem jest choroba lub niepełnosprawność). Jak czasem słyszę "nie mogę zarobić więcej, bo stracę to czy tamto", to mi się nóż w kieszeni otwiera.
    • margott_2 Re: Dla kobiet 23.01.19, 19:07
      Jestem przeciw. Przeciw wszystkim świadczeniom bez pracy (wyjątkiem jest choroba lub niepełnosprawność). Jak czasem słyszę "nie mogę zarobić więcej, bo stracę to czy tamto", to mi się nóż w kieszeni otwiera. M
      • margott_2 Re: Dla kobiet 23.01.19, 19:08
        Podwoiło mi się. Nawet nie wiedziałam, że tak umiemwink
        • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 19:09
          W emocjach tak się dzieje wink.
    • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 19:08
      Ja bym dała jeszcze emerytury dzieciom tych matek i odszkodowania za to, że musiały żyć w rodzinach wieloosobowych suspicious.
    • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 19:30
      Morawicki ma czwórkę - przypadek? suspicious
      • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 19:57
        Szarlotta niech nie przekręca nazwiska premiera.suspicious Bo jeszcze przyjdą po Szarlottę o 6 rano.tongue_out
        • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 20:02
          Najmocniej przepraszam https://emots.yetihehe.com/2/nie_powiem.gif
          • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 20:23
            Ruska przygarnę jakby co.wink
            • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 20:26
              Uff, przynajmniej jeden ma zapewniony dach nad głową wink
              A kurami by się Sil przy okazji nie zajął?
              • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 20:30
                Nie mam warunków dla kur.wink
                • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 20:40
                  Wystarczy jakiś prowizoryczny kurnik na balkonie. One nie mają specjalnych wymagań wink.
                  • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 21:20
                    Szkoda żeby tak całe życie w zamknięciu siedziały.
                    • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 21:25
                      Myśli Sil, że mnie na całe życie zamkną?
                      • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 21:32
                        Ale ja kur żałuję.wink Szarlotty nikt nie zamknie.
                        • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 21:44
                          A, to jak mnie nikt nie zamknie to i kury są bezpieczne wink.
                          • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 21:47
                            Tak myślę.wink
                            • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 21:57
                              Ufff, czyli mogę spać spokojnie? smile
                              • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:08
                                Tego to nie wiem.wink
                                • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:13
                                  A co Sil wie? tongue_out
                                  • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:19
                                    Wiem, że nic nie wiem.tongue_out
                                  • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:22
                                    Wiem, że kupiłem cztery wilce. I chcę je wszystkie posadzić w jednym miejscu. Myśli Szarlotta, że ma to sens? Tak je upychać jeden przy drugim?
                                    • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:27
                                      Przede wszystkim niech mnie Sil uświadomi co to są owe wilce tongue_out.
                                      • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:36
                                        Pnącze. Wilec heavenly blue wygląda podobno tak:
                                        https://i2.skapiec.pl/1/kKik9kpTURBXy81ODk0YmRlZTExY2Q3NWMxMGM3MGEyOTk4YTg5MTg4My5qcGeRkwmmN2Q0YzE5BoEBAQ/legutko-wilec-heavenly-blue-ipomoea-tricolor.jpg
                                        • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:37
                                          To ja bym posadziła w jednym miejscu tongue_out.
                                          • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:40
                                            No to tak zrobię.tongue_out Znaczy nie posadzę. Posieję.tongue_out
                                            • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:41
                                              A to w nasionach Sil kupił?
                                              • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:45
                                                No tak.
                                                • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 22:55
                                                  No to trzymam kciuki żeby wyrosły smile.
                                                  Ja kupiłam kiedyś kilka ciekawych roślin w postaci nasionek. Postępowałam dokładnie według instrukcji i ani jedno nie wyrosło sad.
                                                  • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 23:00
                                                    U mnie w zeszłym roku było pół na pół. Więc jak z czterech dwa wzejdą to będzie sukces.
                                                    Sadzonki też czasami nie chcą rosnąć. Niebieskie maki sadziłem bez powodzenia. Szybko zdychały.
                                                  • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 23:02
                                                    Z sadzonek chyba jednak łatwiej wink.
                                                  • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 23:15
                                                    Zdecydowanie.
                                                    No ale z nasion też się udaje. Porcelanka na ten przykład czy facelia fantastycznie z nasion wystrzeliły. To samo floksy, lwie paszcze, i wiele innych. Może i z wilcami uda się.wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 23:20
                                                    Życzę powodzenia smile.
                                                    Słodkich snów kiss
                                                  • silencjariusz Re: Dla kobiet 23.01.19, 23:21
                                                    Dobranoc.kiss
                                                  • undead.mortis Re: Dla kobiet 23.01.19, 23:39
                                                    Sil to potrzebę chyba ma innego siewu heh
                                                    ale gały też niebieskie mogą a nawet są
                                                    kilka wyjątków tylko wink
                                                  • silencjariusz Re: Dla kobiet 24.01.19, 17:31
                                                    Nie ma z kim siać.
        • bunt_jest_moim_obowiazkiem Re: Dla kobiet 23.01.19, 20:17
          silencjariusz napisał:

> Szarlotta niech nie przekręca nazwiska premiera.suspicious Bo jeszcze przyjdą po Sz
          > arlottę o 6 rano.tongue_out

Szarlotka, będziemy paczki przysyłac, jakby co... wink
          Książki, a w książkach rzeczy pierwszej potrzeby, czyli np. kiełbasa smile
          • szarlotka_ja Re: Dla kobiet 23.01.19, 20:27
            Czyli nie zginę, z góry dziękuję kiss.
    • dolores2222 Re: Dla kobiet 24.01.19, 15:49
      Podam tylko jeden znany mi przykład.
      Pani ma 5 dzieci. Każde z innym. Nigdy żadnym się nie zajmowała. Matką była im babcia. Dzisiaj jest szczęśliwą posiadaczką 2000+? W weekendy właściwie nie trzeźwieje, ale fakt, że rzadko pije w domu, bo najczęściej jest gdzieś z nowym panem na mieście. W końcu mają za co balować. Dodam też, że pani owa nigdy nie skalała się pracą. I teraz miałaby dostać emeryturę? Wiem, że można stwierdzić: to odosobniony przypadek. Ale czy na pewno? uncertain
      • autoteliczna Re: Dla kobiet 24.01.19, 17:42
        Przyznawanie takich świadczeń jest dyskusyjne.
        Z jednej strony - to stwarza sytuacje, że dostaną je osoby, które wcale nie zasłużyły - bo wcale się dziećmi należycie nie zajmowały, piły, oddawały je komu innemu pod opiekę.
        Z drugiej zaś strony - znam matki, które świadomie wybrały pozostawanie w domu zamiast pracy zawodowej - mają po kilkoro dzieci, angażują się w ich edukację, wspierają w zainteresowaniach, prowadzą dom, często przy okazji dorabiając do pensji męża. Urodziły i wychowują nowych obywateli - gdy w domu jest więcej niż trójka dzieci, to to nie jest taka łatwa praca. W niektórych krajach matki też dostają za to pieniądze. Nie widzę w tym nic niestosownego, żeby płacić kobiecie za to, że rezygnuje z pracy zawodowej i wychowuje należycie większą ilość dzieci niż zakłada powszechny model społeczny. Kwestią problematyczną jest to, jak weryfikować, kto wychowuje należycie, a kto nie; kto, zasługuje a kto nie zasługuje. No i czy nasze państwo ma na to pieniądze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka