szarlotka_ja 10.08.20, 22:00 Czemu na przykład "Ave Maria" lub "Halleluah" nie wolno śpiewać w kościele? Myślałam, że se w robocie jaja ze mnie robią, ale czytam w necie, i okazuje się że nie . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kevinjohnmalcolm Re: Zakazane piosenki 10.08.20, 22:15 Ale którego "Ave Maria"? Jest kilka utworów o tym tytule napisanych przez różnych kompozytorów. Odpowiedz Link
obrotowy u nas nie ma takich. 10.08.20, 23:02 szarlotka_ja napisała: > Bacha u nas - evangelikow - wolno. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Zakazane piosenki 11.08.20, 21:42 Ale po co? Co złego jest w tych utworach? Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: Zakazane piosenki 11.08.20, 11:46 Obie te piosenki zakazane są w trakcie ślubów w kościele. Nie mam pojęcia czemu. Ale na mszach pogrzebowych już 3 razy słyszałam "Ave Maria" Bacha . Więc wolno Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: Zakazane piosenki 11.08.20, 12:11 ja na ślubie kościelnym miałam ave maria, ale schuberta... 25 lat temu - ale podobno nadal można... Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Zakazane piosenki 11.08.20, 21:42 Nie oszukujmy się, Bacha piękniejsza Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Zakazane piosenki 12.08.20, 21:59 Unego to tak zawsze głupoty się trzymają? Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: Zakazane piosenki 12.08.20, 08:09 szarlotka_ja napisała: > Nie oszukujmy się, Bacha piękniejsza Może i tak, ale moją grał pan taki stary (ok 90 miał wtedy -kolega z pracy mojej mamy (tylko moja mama akordeonistka - jakoś nie chciałam ), w czarnym surducie, meloniku, z bordowymi: muchą, szalem i rękawiczkami... na skrzypcach pięknie i dziwnie ten utwór brzmi... a kościółek był mały drewniany... fajnie się komponowało, no Ś.P. pan skrzypek zrobił nam atmosferę, którą czuję do dziś... Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakazane piosenki 12.08.20, 00:41 laskabezpaska napisała: > Ale na mszach pogrzebowych już 3 razy słyszałam "Ave Maria" Bacha . Zgadza się, sam kiedyś grałem ten utwór na pogrzebie, więc jestem zdziwiony że na ślubie nie można. Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: Zakazane piosenki 12.08.20, 16:59 jeśli to nie tajemnica - na czym grałeś ? Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakazane piosenki 14.08.20, 23:44 laskabezpaska napisała: > jeśli to nie tajemnica - na czym grałeś ? Niestety jest to tajemnica Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakazane piosenki 14.08.20, 23:45 Dobra, żartuję Już kiedyś się przyznałem do instrumentu, to nie będę ukrywał, że gram na oboju. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakazane piosenki 14.08.20, 23:49 A tak w ogóle to "Ave Maria" zostało skomponowane przez Charlesa Gounoda w połowie XIX wieku. Użył on preludium Bacha jako akompaniament. Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: Zakazane piosenki 16.08.20, 20:50 hmm.... super a masz policzki jak u chomika jak grasz ? bo to w sumie spory sprzęt a ustnik ma taki cieniutki , miałam kiedyś kolegę nazwijmy go np.Darek grał na wszystkim co mu tylko w ręce wpadło , gitara, trąbka, pianino, flet i kiedyś ktoś się go pyta : a na oboju zagrasz ? a on na to : ok, potrzymam chwilę w rękach i................. zagrał dostał ksywkę "Zdolny" a dziś doczytałam, że i Rubik jest już zakazany na kościelnej liście przebojów Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Zakazane piosenki 16.08.20, 23:02 laskabezpaska napisała: > a na oboju zagrasz ? a on na to : ok, potrzymam chwilę w rękach i................. zagrał : Obój jest oficjalnie najtrudniejszym ze wszystkich instrumentów. Są zdolni ludzie, którzy grają na wszystkim. Przykładem jest Yann Tiersen, który podczas jednego koncertu potrafi zagrać na kilkunastu instrumentach. Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: Zakazane piosenki 12.08.20, 17:01 Kościół (budynek) lub (organizacja) - wybór należy do ciebie Odpowiedz Link
witrood Re: Zakazane piosenki 12.08.20, 17:37 Ludzi chowali kiedyś wokół i stąd nazwa. Chyba tylko po polsku i czesku taka dziwna. Odpowiedz Link
apersona Re: Zakazane piosenki 14.08.20, 22:49 > A to nazwa nie pochodzi od zamku? Też mi się tak wydaje, z łaciny do czeskiego a polska z czeskiej Odpowiedz Link