szarlotka_ja 11.11.20, 13:13 Najlepsza gęsina . Praktykujecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witrood Re: Na Marcina 11.11.20, 13:29 Mam dzisiaj. Ze 20 lat nie jadłem gęsi jako takiej, więc nawet smaku nie pamiętam (chociaż w zeszłym roku w Poznaniu jadłem pierogi z gęsiną). Za pół godziny poznam na nowo. Odpowiedz Link
samysliciel Re: Na Marcina 12.11.20, 19:33 silencjariusz napisał: > Na starość bardziej jaroszowy się robię. ja wręcz przeciwnie Odpowiedz Link
samysliciel Re: Na Marcina 12.11.20, 19:34 szarlotka_ja napisała: > Tak, plus żurawiną i daktyle. mięsko na słodko dobre jest Odpowiedz Link
obrotowy i Ty takie pysznosci 12.11.20, 22:14 szarlotka_ja napisała: > Nie wie Sil co dobre I Ty takie pysznosci robisz tylko sama dla siebie ? nie moznaby sie dosiasc. do stolu ? - to przyniose dwie flaszki wytrawnego rozowego szampana . darwina.pl/wina-jakosciowe/30471-champagne-boizel-rose-15l.html Odpowiedz Link
green.amber Re: Na Marcina 11.11.20, 13:54 jakąś z dowozem Szarlotta poleca przyzwoicie zrobioną?? dawno nie jadłam, ale w weekend były rogaliki w ramach przedświętowania z Rodzinką Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Na Marcina 11.11.20, 15:19 Ja sobie gęsią piersiczkę upiekłam w bakaliach, do tego modro kapustą i ziemniaczki . Na dowóz to nie znam... Ale widziałam, że sporo knajp na wynos gęsinę proponuje Odpowiedz Link
witrood Re: Na Marcina 11.11.20, 15:20 Ja z jabłkiem, a zamiast kapusty gruszka w syropie. Odpowiedz Link
witrood Re: Na Marcina 12.11.20, 22:03 U mnie były w sklepie, ale np. lidlowych w tym roku nie było. Odpowiedz Link
apersona Re: Na Marcina 12.11.20, 22:45 już się skończyła ale lamiczny wątek jest ci przeznaczony Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: Na Marcina 13.11.20, 21:27 Kilka razy mi się zdarzyło, ale generalnie nie gustuję w dziczyźnie. Ostatnio gęsinę piekłam dla smalcu A na Marcina były rogaliki francuskie z makiem i bakaliami- szybko i (ciut!) mniej kalorycznie Odpowiedz Link
witrood Re: Na Marcina 13.11.20, 21:29 Francuskie jest mniej kaloryczne? To samo masło jest. Odpowiedz Link
sowa.zagrodowa Re: Na Marcina 15.11.20, 17:51 witrood napisał: > Francuskie jest mniej kaloryczne? To samo masło jest. > Oj, Witek...Chyba jesz za mało masła, bo nie zauważyłeś, że oko puściłam Odpowiedz Link
witrood Re: Na Marcina 15.11.20, 14:32 Parę lat to już u nas sprzedają. Dzisiaj jadłem po raz pierwszy. Nie jest złe. Odpowiedz Link
apersona Re: Na Marcina 15.11.20, 21:47 witrood napisał: > Parę lat to już u nas sprzeda > ją. Dzisiaj jadłem po raz pierwszy. Nie jest złe. > Na jakim to cieście? i było z cynamonem i orzechami? Odpowiedz Link
witrood Re: Na Marcina 15.11.20, 21:53 Na jakim cieście to nie powiem - nie francuskim, nie drożdżowym, nie kruchym i nie naleśnikowym. Innym jakimś, co nie znam. Ja wziąłem z cynamonem i orzechami, ale są i inne wersje. Odpowiedz Link
witrood Re: Na Marcina 15.11.20, 21:56 Jednak drożdżowe (ale w smaku inne). Zajrzałem w przepis. Odpowiedz Link
witrood Re: Na Marcina 15.11.20, 22:03 Jadłem. Mniej mnie urzekły, ale ujdą. Z zawijasów natomiast bardzo nie lubię palmierów. Za tłuste jak dla mnie. Odpowiedz Link
apersona Re: Na Marcina 15.11.20, 22:27 Kiedyś zwykłe ciasto na babkę drożdżową wypełniłam cukrem cynamonowym z masłem i orzechami i skręciłam przed włożeniem do formy. Pycha było Odpowiedz Link