hesse.1 Re: Olsztyn 28.03.09, 20:17 sam Olsztyn nie wystarczy... trzeba czegoś jeszcze... Roberta nie słuchaj... o "głupotach" nie gadaj... Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 28.03.09, 20:17 a taka poza wszystkim to miło tu spotkać kogoś...wreszcie z tych samych stron Pozdrawiam Odpowiedz Link
robert.83 Re: Olsztyn 28.03.09, 20:18 W Olsztynie byłem tylko przejazdem, ale bardzo miło wspominam tamtejsze drogi przez lasy. Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 28.03.09, 20:22 ...zaleta duża tego miasta...w sumie niewielkiego... że te jeziora... że te lasy.... wszystko na wyciągnięcie ręki ech... Odpowiedz Link
robert.83 Re: Olsztyn 28.03.09, 20:27 To samo mówi mój kumpel, przeprowadziwszy się z Warszawy. Przyjdą te dni, kiedy do naszych chlebodawców dotrze, że nie trzeba ściągać ludka do biura i sadzać za monitorem o 9:00... że może pracować z domu... wtedy w Olsztynie będziecie mieli tłok (w nim może i mnie). Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 28.03.09, 20:31 ....zapraszam ....ale bez przesady z tą ilością chętnych....tu bez całych tabunów odwiedzających są ogromne problemy ...komunikacyjne Odpowiedz Link
robert.83 Re: Olsztyn 28.03.09, 20:37 Wiesz, poleciłabyś mi Olsztyn na przykład na weekend? Albo na tydzień? Są problemy z wynajęciem pokoju? Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 28.03.09, 20:45 no jasne...może tydzień na sam Olsztyn to za dużo...ale gdyby się wypuścić poza Olsztyn...na warmię...te wszystkie kapliczki zameczki itp wszystko w granicach 100 km objazdem ...warto...warto ...baza turystyczna jest tutaj totalnie beznadziejna... dużo do zrobienia ...polecałabym jednak coś wynająć w Dorotowie...pod Olsztynem.. wieś nad samym jeziorem...samochodem to 10 minut i w mieście...a uroki pobytu niezaprzeczalne Odpowiedz Link
robert.83 Re: Olsztyn 28.03.09, 20:59 Sprawdzę, możliwe, że w bardzo niedługim czasie. Odpowiedz Link
kawamija Re: Olsztyn 28.03.09, 23:51 ach jaki miły sercu wątek.............Olsztyn ,Olsztynek, Dorotowo, Nidzica, Kownatki, .........ach............. Uwielbiam te tereny.....mam tam "swoje" miejsca ........i na sen, i na spacer nad jeziorem, i na najpyszniejsze jagodzianki świata, i na najlepsze rybki aa i " moj" pomost, na którym..........ech..... nie bede wdawać się w szczególy........bo to takie "moje" ....wręcz intymne miejsca... Napisze tak: Siódemką uwielbiam jeżdzić, choć roi się tam o policji i dziur na pozornie dobrze wyglądającej drodze, Cieciórki jak mijam zawsze sie smieje(co za nazwa), jadąć do Gdanska po prawej NIdzica - nie ma problemu z wynajęciem pokoju na zamku, Olsztyn ze skansenem - uwaga gdy ktoś jest alergikiem (coś pyli w domkach ), ja byłam tam z wiekszą grupą i dwie osoba miały atak astmy po tej wizycie (, poza tym szumnie nazwana huta szła naprzeciw skansenu - ciekawe wyroby w dobrej cenie, Olsztynek - zamek i jagodzianki........ale jakie - po prostu trzeba spróbować, Dorotowo - bywam - lubie hotelik przy kościele - sniadanie z widokiem na jeziorko smakuje fantastycznie. A ryby polecane przez miejscowego księdza jadam we Frąknowie. Ooooo tyle na dzis............))) Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 29.03.09, 11:02 Kawusiu jakbym z krajanem rozmawiała....normalnie wiedza przebogata jak na warszawiaka przystało ...polecałabym Ci uderzyć kiedyś w przeciwną stronę....kętrzyn z dobrze zachowanymi zabytkami i wieloma interesującymi pustostanami dalej reszel...przez świętą lipkę...coś cudownego ...kapliczki ustawione na całej dordze z lipki do reszla...związane z legendą ale to poźniej jak będziesz kiedyś zainteresowana to wyłuszczę szerzej....a od mrągowa do giżycka i dalej...przewspaniałe krajobrazy jeziora wyłaniające się z krawędzi lasów...ech..... że nie wspomnę o szlaku kajakowym po łynie.... łyna z regułu spokojna potrafi zmienić swój bieg skacząc po kamieniach.....prowadząc prze głębokie jary....szlak prowadzi przez sam olsztyn oraz lidzbark warmiński co jest jego dodatkowym plusem...tylko te brzegi...szczegolnie w mieście...bywają zaśmiecone... zawsze jest tu wiele do odkrycia...dla poszukiwaczy i nie tylko.... ostatnio jadąc do mrągowa w sorkwitach wypatrzyłam jakiś ceglany budynek między drzewami....przyjże się koniecznie bliżej co to jest bo nie wiem....a zdaje się być interesujące.... Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli Odpowiedz Link
kawamija Re: Olsztyn 29.03.09, 13:49 Wow Mappi.....jak miło...........mówiłam ze uwielbiam te rejony.... jeszcze mam kilka takich swoich miejsc, ale o tym innym razem zapamietałam co piszesz o Ketrzynie, Reszlu i Swietej Lipce....pojade i opowiem........obiecuje.... A ostatnio bylam wlasnie w okolicach Mrągowa, Rucianego i Wierzby....trudno powiedzięc, ze poznałam te rejony ale....bylam..... Jest tam taki moj klimat,więc....na pewno pojadę i byc może napisze.... pozdrawiam z W-wy..... Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 29.03.09, 13:59 ..tam można bywać i bywać...i tak życie całe spędzić na bywaniu ale za to jakie życie Pozdrawiam p.s. tu masz linka gdzie można znaleźć to i owo może się skusisz www.domwarminski.pl/component/option,com_frontpage/Itemid,40/ Odpowiedz Link
kawamija Re: Olsztyn 29.03.09, 17:08 gapuchna napisała: > Ale mnie zachęciłaś! Nie znam tych miejsc jeszcze nie znasz...............che,che...........jeszcze ........ Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 29.03.09, 17:21 Gapuchna wszystko przed Tobą jest tyle wspaniałych miejsc jeszcze do odkrycia...choćby wspomne tylko o pałacu rodu Lehndorffów w sztynorcie mazury.info.pl/sztynort/ szkoda że niszczejący...aż serce boli...ale wrażenie robi...a jeśli się do tego dołoży trochę historii...ech w temacie polecam książkę Marion Donhoff "Nazw, których nikt już nie wymienia" z cyklu odkrywanie światów Odpowiedz Link
gapuchna Re: Olsztyn 29.03.09, 17:28 Marion Donhoff znam. Nie że osobiście, ale jej historię. Ale ale... to tam gdzieś u was chyba są pobismarckowskie posiadłości? Dobrze mówię? Rzeczywiście, nie znam Warmii i Mazur. Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 29.03.09, 17:49 Bismarck rzeczywiście dość skutecznie zwalczała polskość na warmii oraz kościół...wprowadzono zasadę pospolitej germanizacji a do szkół jako język obowiązkowy wprowadzano niemiecki...i o ile w miastach przynosiło to skutek (miejskie dzieci mówiły prawie wyłącznie po niemiecku) tak warmiacy tylko po polsku....przyswajając niezrozumiałe wyuczone niemieckie zwroty ....co do obiektów...to wiele istniejących adoptował i przerabiał na swoje ale gdzie dokładnie...to musiałabym poszukać...bo jakoś nie patrzyłam na to z tej storny historii... wiem że we wsi srokowo jest wieża bismarcka którą wybudowali mieszkańy... kaczorek.easyisp.pl/pisz/fort/images/sroko002.jpg swoją drogą ...dzięki za to pytanie...dałaś mi wskazówkę na kolejną ścieżkę odkrywczą Odpowiedz Link
robert.83 Re: Olsztyn 29.03.09, 17:30 Niszczejący? Toż to prawie zgliszcza. To samo zamek w Giżycku - w zeszłym roku ZAWALIŁO się całe skrzydło! Przykro to mówić, ale nie widzę żadnych postępów w renowacji zabytków na szlaku. Pamiętam, że dyskusja o sztynorckim pałacu toczyła się od początku lat '90. Potem port wykupiła Tiga i to miał być przełom. Jedyne co się zmieniło to Zęza - niegdyś najlepsze miejsce na Mazurach... (zawsze coś się działo, zawsze ktoś miał gitarę i wiedział po co... podobno w dymie ktoś odkrył ślady powietrza), teraz jakieś 17tki roznoszą tam karty win... cóż, co kto lubi. Odpowiedz Link
mappi Re: Olsztyn 29.03.09, 17:53 smutne to co piszesz...ale niestety prawdziwe...zarówno z tą zęzą...jak i pałacem w zasadzie jest już straszną ruiną...wymagającą milionów na renowację... a szkoda...szkoda bo rzeczywiście piękny to były obiekty że o ich długoletności nie wspomnę... a zamek w giżycku....ech...szkoda łez już nawet Odpowiedz Link
frip0 Re: Olsztyn 30.03.09, 15:35 ło matko jak z olsztyuna się wyprowadziłem to teraz mi samotna jakś sie odzywa Odpowiedz Link