gapiszonek-fm 18.04.09, 18:16 Proszę nie reagować, gdyby ktoś dostał maile z "gapuchny". Póki Gazeta.pl nie wytłumaczy mi co się stało, wiem, ze ktoś włamał mi się na pocztę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gapiszonek-fm Re: Mam prośbę 18.04.09, 18:17 Aha, a gdyby jednak osoba, która weszła mi na pocztę raczyła ja zwrócić, to może ustalmy hasło niech to będzie: abc Odpowiedz Link
aglajaaa Re: Mam prośbę 18.04.09, 19:51 Gapuchna, to Ty? A skąd wiesz, nie możesz się zalogować? Podobno można sprawdzić pod jakim adresem IP ktoś otwierał pocztę. taaak, do dziś nie wiedziałam że cos takiego istnieje... mądra jestem, bo tuż po spotkaniu z informatykiem, który mnie dokładnie zapoznał z pewnymi aspektami technicznymi, o których pojęcia nie miałam... Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:28 Zdarzało się. Podobno. Też dowiadywałam się o tym i nie wierzyłam. Agłajo, dziękuję No trudno, stało się. ktoś mi dobrze dziś to wytłumaczył - złodzieje są wśród nas. I rzeczywiście Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:31 gapa, jak coś, to daj cynk, jak uniknąć czegoś takiego. niby w pracy się zawsze wylogowuję, ale... Odpowiedz Link
tapatik Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:47 rumunska_ksiezniczka napisała: > gapa, jak coś, to daj cynk, jak uniknąć czegoś takiego. niby w pracy > się zawsze wylogowuję, ale... ...ale cały ruch przechodzi przez firmowy serwer, a lokalni admini lubią co jakiś czas przejrzeć logi. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:50 w sumie, to świat by mi się nie zawalił jakby ktoś poznał moje hasła. trochę śmiechu by miał Odpowiedz Link
grzech_o_1 Księżno. Następna legenda. Nie wierz, że 18.04.09, 22:00 w lokalnych sieciach, w pracy, informatycy mogą Cię podglądać. To wierutne bzdury. W sieciach LAN administratorzy mogą tylko [na serwerach] wewnętrznym użytkownikom zablokować dostęp do portali netowych takich lub owakich. I to nie że jednemu, ale wszystkim, albo nikomu. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Księżno. Następna legenda. Nie wierz, że 18.04.09, 22:01 no więc co hasło ma do rzeczy, skoro i tak mogą mi wleźć na pocztę np.? Odpowiedz Link
grzech_o_1 Księżno. Powtarzam. Nikt kto nie zna Twego 18.04.09, 22:14 hasła nie wejdzie na Twą pocztę. Nikt na świecie. Ale jak jesteś wewnętrznym użytkownikiem sieci LAN i portal gazeta.pl na serwerze będzie zablokowany, to nie skorzystasz z gazetowej poczty. Bo nie masz w pracy dostępu do gazeta.pl Ale duże sieci wewnętrzne maja własne serwery pocztowe i być może masz adres poczty służbowej. Jest przecież przeróżnie. ja się zresztą z takim blokowaniem serwerów portali typu gazeta.pl, onet.pl, wp.pl nigdy nie spotkałem. Jak pracowałem, to była gigantyczna sieć LAN. I był zablokowany tylko na serwerze pocztowym portal amerykański - msn.com Bo ludzie jak to ludzie, wszędzie z ciekawości zaglądają, no i przychodziła masa mejli reklamowych. Po weekendach w poniedziałek rano się okazywało, że firmowy serwer pocztowy jest zapchany mejlami reklamowymi. Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Księżno. Następna legenda. Nie wierz, że 18.04.09, 22:04 Grześ, ja zrobiłam kiedyś lepszy numer - dałam dostęp do pulpitu - dobrowolnie - do zdalnej pomocy komuś. Tyle że ja pzred nim to żadnych tajemnic nie miałam no i on chyba ma wejście do mnie cały czas? Odpowiedz Link
grzech_o_1 Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 18.04.09, 22:37 nawet tysiąc użytkowników. Możesz mieć w kompie pozapisywane przykładowo w moich dokumentach listy miłosne i co tylko zechcesz. Zjęcia w negliżu i cuda niewidy. Ale > START > Ustawienia > Panel sterowania > i jest ikonka > Konta użytkowników. Wpiszesz swą nazwę i hasło > zastosuj. I każdy kto skorzysta z tego kompa nie zobaczy Twych rzeczy!!!!!!! Dla niego komp będzie kompletnie pusty. Tak jak Ty nie zobaczysz rzeczy kogoś innego, bo nie znasz hasła jego dostępu. Przecież każdy dokument możesz opatrzyć hasłem na otwarcie, albo opatrzyć zastrzeżenem - tylko do odczytu. Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 18.04.09, 22:48 To dlaczego on mi zdalnie czyścił, sprawdzał, czy jest ok? I tak dalej i tak dalej. On był inform. Odpowiedz Link
tapatik Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 18.04.09, 23:52 gapiszonek-fm napisała: > To dlaczego on mi zdalnie czyścił, sprawdzał, czy jest ok? > I tak dalej i tak dalej. On był inform. Bo dałaś Mu zdalny dostęp do swojego komputera i On w tym momencie miał takie same prawa do Twojego komputera co Ty siedząc przed swoją klawiaturą i myszą... Odpowiedz Link
gapuchna Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 19.04.09, 00:18 no wiem Ja mu dałam znacznie więcej, niż zdalny dostęp Tylko wszystko się rypsnęło..... Odpowiedz Link
uny Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 19.04.09, 00:22 wniosek -dostępu nie dawać! Odpowiedz Link
tapatik Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 19.04.09, 10:23 Wolę się nie pytać, co Mu jeszcze dałaś Odpowiedz Link
gapuchna Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 19.04.09, 10:52 Miłość.... miłość, kompletnie niepotrzebnie. Najważniejsze, ze mam pocztę, tylko niestety, naruszona i pokasowaną. Nic z tego nie rozumiem, ale przynajmniej to głupie uczucie, ze kawałek mnie zostało mi odebrane, zniknęło. Ufff Odpowiedz Link
dunka_redunka Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 19.04.09, 10:54 Ty sobie lepiej hasło zmień. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 19.04.09, 10:56 Zmieniłam. I zmienię za jakiś czas ponownie. I wszystko jest już pod innymi hasłami. I nawet tak to sobie ustawiłam, że wchodząc musze wpisać i login i hasło. Cholera jasna! - tyle fatygi .... A ja lubilam tak, że otwieram kompa, a wszystko mi pod nos gotowe wychodzi Odpowiedz Link
tapatik Re: Gapcia. Z jadnego kompa może korzystć 18.04.09, 23:05 grzech_o_1 napisał: > nawet tysiąc użytkowników. Możesz mieć w kompie pozapisywane > przykładowo w moich dokumentach listy miłosne i co tylko zechcesz. > Zjęcia w negliżu i cuda niewidy. > Ale > START > Ustawienia > Panel sterowania > i jest ikonka > 2; Konta > użytkowników. Wpiszesz swą nazwę i hasło > zastosuj. > I każdy kto skorzysta z tego kompa nie zobaczy Twych rzeczy!!!!!!! > Dla niego komp będzie kompletnie pusty. Tak jak Ty nie zobaczysz > rzeczy kogoś innego, bo nie znasz hasła jego dostępu. > Przecież każdy dokument możesz opatrzyć hasłem na otwarcie, albo > opatrzyć zastrzeżenem - tylko do odczytu. Wystarczy, że znam hasło administratora i Twoje gołe zdjęcia są moje. Odpowiedz Link
tapatik [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 22:30 grzech_o_1 napisał: > Księżno. Następna legenda. Nie wierz, że w lokalnych sieciach, > w pracy, informatycy mogą Cię podglądać. To wierutne bzdury. Masz na myśli podgląd ekranu, czy podgląd ruchu w sieci? To pierwsze załatwia VNC, to drugie miałem nawet na prymitywnym NND w chałupie. > W sieciach LAN administratorzy mogą tylko [na > serwerach] wewnętrznym użytkownikom zablokować dostęp do portali > netowych takich lub owakich. A określonego portu albo usługi już nie mogą odciąć? > I to nie że jednemu, ale wszystkim, albo nikomu. Przepraszam, ale jaką siecią administrujesz, że nie nadajesz uprawnień na podstawie maków? Może dobrze było by zrobić upgrade do czegoś nowocześniejszego? Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 22:31 joł, panie, a może po polskiemu! jakoś nic nie zrozumiałam Odpowiedz Link
tapatik Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 23:07 rumunska_ksiezniczka napisała: > joł, panie, a może po polskiemu! jakoś nic nie zrozumiałam Wiem, to było do Grzecha Zaraz przetłumaczę na polski. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 23:09 mi chodzi o to, że jak taki mitnik potrafi wszystko, to moje hasła, choćby były najbardziej skomplikowane, też są do obejścia. to moje proste rozumowanie. Odpowiedz Link
tapatik Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 23:40 Czytałem Jego książkę. On atakował nie tyle systemy informatyczne, ile ludzi. Dowiadywał się, kto jest kogo szefem i potem dzwonił na przykład w momencie, gdy szef był na urlopie, udawał pracownika, który musi na jutro zrobić ważny raport i prosił o podanie hasła. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 23:45 no tak, bo są dobrzy hakerzy i źli. podobno. a ty jakim jesteś? Odpowiedz Link
tapatik Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 19.04.09, 00:03 Myślisz, że się przyznam? Odpowiedz Link
tapatik Czas na mnie... 19.04.09, 00:14 Dobranoc wszystkim, którym się chciało siedzieć do tej pory i czytać. Odpowiedz Link
tapatik Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 23:33 Tłumaczę z "informatycznego" na "nasze". >> Księżno. Następna legenda. Nie wierz, że w lokalnych sieciach, >> w pracy, informatycy mogą Cię podglądać. To wierutne bzdury. > Masz na myśli podgląd ekranu, czy podgląd ruchu w sieci? > To pierwsze załatwia VNC, to drugie miałem nawet na prymitywnym > NND w chałupie. VNC to program, który pozwala na przejęcie kontroli nad innym komputerem w sieci. Widzisz wtedy ekran z innego komputera, możesz też pisać i poruszać myszką. VNC nie jest jedynym programem tego typu. Jak masz np.Neostradę i chcesz ją rozdzielić na kilka komputerów, to możesz do tego użyć komputera-serwera z zestawem programów o nazwie Nasza Nowa Dystrybucja. NND jest dość prymitywna, ale zapisuje raporty, który komputer z jaką stroną internetową się łączył. >> W sieciach LAN administratorzy mogą tylko [na >> serwerach] wewnętrznym użytkownikom zablokować dostęp do portali >> netowych takich lub owakich. > A określonego portu albo usługi już nie mogą odciąć? Chodzi o to, że można zostawić ludziom przeglądanie stron, a zablokować dostęp na przykład do komunikatorów typu Skype czy GG. Tu akurat mam problem, jak to wytłumaczyć.... >> I to nie że jednemu, ale wszystkim, albo nikomu. > Przepraszam, ale jaką siecią administrujesz, że nie nadajesz > uprawnień napodstawie maków? Mój celowy błąd - MAC (a nie mak) to numer karty sieciowej, urządzenia w środku komputera, które łączy komputer z resztą sieci. Każda karta sieciowa ma swój niepowtarzalny numer, stąd też można rozróżniać po tym numerze komputery w sieci. > Może dobrze było by zrobić upgrade do czegoś nowocześniejszego? Upgrade - zastąpienie starego programu lub jakiegoś urządzenia, nowszą wersją. Fakt, w tym momencie byłem trochę złośliwy. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 23:36 e to spoko, teraz rozumiem. pracowałam w firmie, gdzie grozili zablokowaniem netu, ale na szczęście najpierw ja się wyniosłam Odpowiedz Link
hesse.1 Re: [OT] Grzech, czym administrujesz? 18.04.09, 22:34 chłopy... a zabezpieczenie ssl? przecież ono uruchamia sie podczas logowania. tylko keylogger jest wtedy w stanie wychwycić plumkanie na klawiaturze..., a i to nie każdy. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Przepraszam bardzo. Ale tu nie miejsce raczej na 18.04.09, 22:44 prowadzenie szczegółowych wykładów. Bo by można kilkusetstronicową książkę napisać. Przecież sieć LAN obsługuje setki i tysiące użytkowników. I czy każdy ma dostęp do wszystkich zasobów? Nadanie dostępu do konkretnego zasobu, to skomplikowana procedura administracyjna. Regulowana precyzyjnymi regulaminami. I każde wejście do konkretnego zasobu i operacja w nim jest rejestrowana. Bo się w skali roku w wielkich firmach obraca miliardami. To tylko tak ogólnie. Odpowiedz Link
tapatik Re: Przepraszam bardzo. Ale tu nie miejsce raczej 18.04.09, 23:03 grzech_o_1 napisał: > prowadzenie szczegółowych wykładów. Bo by można kilkusetstronicową > książkę napisać. Nie prosiłem Cię o wykład, tylko zadałem proste pytanie: jaką siecią administrujesz. Nie odpowiedziałeś na nie. Poza tym w swojej wypowiedzi celowo popełniłem błąd merytoryczny. Nie zareagowałeś na niego. > Przecież sieć LAN obsługuje setki i tysiące użytkowników. Nie prawda. Sieć LAN zaczyna się od dwóch urządzeń. Urządzeń, bo to nie muszą być komputery, a na pewno nie użytkownicy. > I czy każdy ma dostęp do wszystkich zasobów? Nadanie dostępu do > konkretnego zasobu, to skomplikowana procedura administracyjna. Nie prawda. Procedura administracyjna nie zależy od systemu informatycznego, ale od firmy. W jednej firmie może to być rzeczywiście skomplikowana procedura, w drugiej może wystarczyć telefon do lokalnego admina. Natomiast jeśli chodzi o procedurę od strony informatycznej, to czasami sprowadza się to do paru kliknięć myszą, albo wydania jednego polecenia. > Regulowana precyzyjnymi regulaminami. Nie prawda. Mylisz technikę z organizacją firmy. > I każde wejście do konkretnego zasobu i operacja w nim jest > rejestrowana. Nie prawda. Można to zrobić, ale nie każdy administrator to robi. > Bo się w skali roku w wielkich firmach obraca miliardami. > To tylko tak ogólnie. W małych firmach też są sieci LAN. I też są zabezpieczenia przed nieupoważnionym dostępem. Argument o miliardach jest bez sensu. Odpowiedz Link
tapatik Re: Mam prośbę 18.04.09, 22:46 rumunska_ksiezniczka napisała: > w sumie, to świat by mi się nie zawalił jakby ktoś poznał moje > hasła. trochę śmiechu by miał Te do konta bankowego też? A jak by poczytał Twoją prywatną pocztę też? A gdyby z tej prywatnej poczty porozsyłał trochę głupich wiadomości do znajomych, którzy z Tobą korespondowali, to też byś była taka szczęśliwa? Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Mam prośbę 18.04.09, 22:51 Co by nie mówić, to wejście na pocztę jest przestępstwem. To najprymitywniejsza kradzież. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Mam prośbę 18.04.09, 23:03 nie, nie piszę o koncie bankowym. z moja prywatna pocztą jest tak, że nie mam się czego wstydzić, więc jakby ktoś przeczytał, to nic by się nie stało. większe głupoty wypisuję na forum, niż na poczcie ;-P a głupie wiadomości by się odkręciło. nie byłabym szczęśliwa, ale to nie byłby koniec świata. Odpowiedz Link
uny Re: Mam prośbę 18.04.09, 20:16 a mnie sie to nie podoba. coś tu jest nie tak. -- Post ten wyraza opinie autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny. Odpowiedz Link
dunka_redunka Re: Mam prośbę 18.04.09, 20:39 Gapiszonek-fm to Gapuchna. Natomiast Jej prośba dotyczy konta Gapuchna, żeby nie zwracać uwagi na maile, które będą z Niego do kogokolwiek dochodzić. Ktoś się włamał na to konto. Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:26 Nie wiem kto, ale jeśli jest to technicznie możliwe, spróbuję się dowiedzieć, czyje ip wtargnęło Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:28 kurcze, nieciekawa sprawa. może to jakiś problem techniczny po prostu a nie włamanie. mam nadzieję, że odzyskasz 'gapuchnę' Odpowiedz Link
grzech_o_1 Jak nie możesz wejść na - gapuchne to 18.04.09, 21:49 się już niczego Gapciu nie dowiesz. Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Jak nie możesz wejść na - gapuchne to 18.04.09, 21:51 Bedzie - gapuchna2 )))) Odpowiedz Link
clooney_g Re: Jak nie możesz wejść na - gapuchne to 18.04.09, 21:52 gapiszonek-fm napisała: > Bedzie - gapuchna2 )))) Co 2, to nie 1 ! Trzymaj się ! Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Jak nie możesz wejść na - gapuchne to 18.04.09, 22:06 Widziałam - 16 kwietnia - ale jestem kompletnie zablokowana. W poniedziałek dopełnię)))) Odpowiedz Link
grzech_o_1 Tylko pomyśl nad porządnym 18.04.09, 21:55 hasłem. Instrukcji już dziś wszędzie napisałem sporo. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Tylko pomyśl nad porządnym 18.04.09, 21:57 ale jak to jest z tym hasłem? rzeczywiście nie może być 1234? Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Tylko pomyśl nad porządnym 18.04.09, 22:03 Hasło typu 1234 to odgadnie nawet przedszkolak. Tak jak hasło typu - ania, krysia... Zmajstruj sobie hasło takiego typu - Nhu43&wZ I możesz wieki spać spokojnie.:} Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Tylko pomyśl nad porządnym 18.04.09, 22:07 hmmmm, tego nie byłabym taka pewna, słyszałam o hakerach ;-P Odpowiedz Link
dunka_redunka Re: Tylko pomyśl nad porządnym 18.04.09, 22:09 Grzecha trochę fantazja ponosi Odpowiedz Link
grzech_o_1 Dunieczka. Przepracowalem przecież w firmie 18.04.09, 22:22 gigantycznej. Strategicznej. W sieci wewnętrznej samych Pecetów osobistych było przeszło siedemset. I już nie wspomnę o ilości innych systemów komputerowych. I Duniu, trochę się na tym wszystkim znam. I jak mówię, to mnie słuchajcie, albo nie słuchajcie. Systemy księgowe, finansowe, rozliczeniowe, przelewy bankowe i cholera wie co jeszcze! A hasła tylko ośmioznakowe. To wystarcza. Aż nad to. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Dunieczka. Przepracowalem przecież w firmie 18.04.09, 22:24 ja mam fajne hasełko na szczęście, chociaż ty grzchu pewnie byś zgadł Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Dunieczka. Przepracowalem przecież w firmie 18.04.09, 22:56 Bez problemu. Ale przecież tu nie podam. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Dunieczka. Przepracowalem przecież w firmie 18.04.09, 23:04 ;-D Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Tylko pomyśl nad porządnym 18.04.09, 22:11 Hasło ..... ? no widzisz, gapiszonka zdążyłam zalogować i szybko hasło zmienić. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Tylko pomyśl nad porządnym 18.04.09, 22:13 Kevin David Mitnick (ur. 6 sierpnia 1963 roku w Van Nuys, Kalifornia) – jeden z najbardziej znanych komputerowych włamywaczy. Za swoje przestępstwa został skazany na wieloletnie pozbawienie wolności. 15 lutego 1995 roku FBI przy pomocy dziennikarza komputerowego Johna Markoffa i Tsutomu Shimomury aresztowano go. Został oskarżony o włamanie na terenie USA do kilku ważnych systemów komputerowych. Nigdy jednak nie zarzucono mu czerpania korzyści materialnych z crackingu. Odpowiedz Link
tapatik Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:45 Zgadł hasło, bo było za słabe? We włamanie na serwery Google'a raczej nie wierzę. Prędzej masz zainfekowany komputer. Numer IP można sfałszować. Zresztą co Ci da IP, skoro wskaże na przykład na jakąś kawiarenkę internetową? Odpowiedz Link
gapiszonek-fm Re: Mam prośbę 18.04.09, 21:52 Ach, już mniejsza z tym. Podpowiedziałam rozwiązanie: hasło na abc. Żal mi niektórych listów. Rozmów. zdjęć. No cóż..... zdarza się. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Serwery pocztowe to cholernie zdolne bestie. 18.04.09, 21:53 Filtrują wszystko. I albo nie przepuszczają, albo w razie wątpliwości wrzucają do skrzynki - spam. I w tym przypadku już decyduje użytkownik, czy mejla ze spamu otworzy. Odpowiedz Link
tapatik Re: Serwery pocztowe to cholernie zdolne bestie. 18.04.09, 22:43 grzech_o_1 napisał: > Filtrują wszystko. I albo nie przepuszczają, albo w razie > wątpliwości wrzucają do skrzynki - spam. > I w tym przypadku już decyduje użytkownik, czy mejla ze spamu > otworzy. Ja nie piszę o spamie, tylko o możliwości przechwycenia hasła do skrzynki. Odpowiedz Link