zarovich 30.07.09, 18:04 Czy ktoś z Was bywał już na wycieczkach objazdowych bez osoby towarzyszącej? Zastanawiam się nad wyjazdem ale przyznam że perspektywa bycia jedyną osobą która jest sama......trochę mnie zniechęca. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frip0 Re: Wycieczka 30.07.09, 18:15 Ja jutro też sam wyjeżdżam - cóz kolego takie życie trzeba sie przystosowac Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 18:27 No wiem wiem że trzeba. Ale pytałem o doświadczenia w tym zakresie. Bądź co bądź z kimś jakoś raźniej jest. A samemu.....nawet nie ma do kogo gęby otworzyć. Odpowiedz Link
frip0 Re: Wycieczka 30.07.09, 19:01 Ale sa i plusy takich samotnych wypadów bo mozesz patrzeć na laski bez obawy, że grozi kłótnia z partnerką Odpowiedz Link
frip0 Re: Wycieczka 30.07.09, 19:17 ale zawsze PLUS A oko nacieszyć podczas wakacyjnych podróży rzecz niezastąpiona Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 19:18 Na laski to ja się mogę gapić w kraju. I całkowicie mi to wystarczy Odpowiedz Link
frip0 Re: Wycieczka 30.07.09, 19:26 he he A ja jutro wyjeżdżam i będę sie gapił non stop Odpowiedz Link
ree-se Re: Wycieczka 30.07.09, 19:20 ja też bym się wybrała na objazdówkę. Myślałam o Turcji 7+7. Ale sama kobita wśród Arabów... Ciężko by było. Zresztą też wolę towarzystwo. Napisz na priv może temat się rozwienie Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 19:26 Ja tylko planuję na malutką wycieczkę, całkiem blisko, żadne szaleństwa. I możliwe że w przyszłym tygodniu jeśli miejsca będą A jak nie to za rok......właśnie......rok temu sobie mówiłem że za rok na pewno pojadę i sam nie wiem......kolejny raz nie mam z kim. Odpowiedz Link
ree-se Re: Wycieczka 30.07.09, 19:41 moja Turcja też musi poczekać na towarzystwo. Lepiej poszaleć we dwoje Jak blisko masz to czemu się miejscami przejmujesz? Są pociągi i samochody. W którym kierunku zmierzasz? Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 19:47 To ma być zorganizowana wycieczka a nie wyjazd samemu w nieznane No ale mimo wszystko bez towarzystwa drętwo jakoś może być. W jakim kierunku? Południowy zachód mniej więcej Odpowiedz Link
ree-se Re: Wycieczka 30.07.09, 19:52 to jakby moje okolice jeżeli jezcze nie byłeś w Kotline Kłodzkiej czy Wrocławiu to myślę że nie będziesz załować, warto pozwiedzać. Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 20:14 Jeszcze trochę w tym kierunku i są jakieś państwa Odpowiedz Link
ree-se Re: Wycieczka 30.07.09, 20:23 obce państwa? powiedziałabym że Paryż, tylko to jednak jest bardziej na zachód... to może jakaś inna stolica...? Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 21:14 Na południowy zachód (mniej więcej) to mamy np. Czechy albo trochę Austrię Odpowiedz Link
bszalacha Re: Wycieczka 11.08.09, 21:26 ja chciałabym pojechać w towarzystwie innej/innych/osób,bez względu na wiek/choć preferuję ok.40-50/.Gdyby ktoś był gotów,np.do Chorwacji na tydzień-piszcie.Mozna zmienić trasę,oczywiscie. I milej i taniej.Nie widze lepiej. Basia Odpowiedz Link
lilak13 Re: Wycieczka 30.07.09, 20:22 przyznam, ze mam tak samo. Jeszcze wczoraj planowałam wyjazd na objazdowkę, a dziś rano dowiedziałam sie, ze jednak moja osoba towarzyszaca nie jedzie. Super! Tylko po co błagalam o urlop, kiedy ewidentnie w pracy bedzie mi lepiej? Chyba najgorsze na takiej wycieczce jest dokwaterowanie do kogos obcego, nigdy nie wiesz na kogo trafisz... Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 21:12 Też miałem taki przypadek, dzięki któremu zmarnowałem sobie urlop. Dokwaterowanie? Hmm..... trzeba brać pokój jednoosobowy. Zresztą chyba bardzo rzadko ludzie jeżdżą w pojedynkę Odpowiedz Link
melka-melka Re: Wycieczka 30.07.09, 21:27 Może jeszcze ktoś będzie sam i będzie to sympatyczna osoba Odpowiedz Link
lilak13 Re: Wycieczka 30.07.09, 21:37 moze bedzie sympatyczna osoba, a moze jakiś freakol na dwoje babka wrózyla za jedynkę jest dopłata nawet 1400 zl Odpowiedz Link
albo09 Re: Wycieczka 30.07.09, 21:45 Powiem tak: moim zdaniem trzeba mieć odwagę, żeby jechać samemu. Ale to moje zdanie. Każdy jest inny. Nawet jeśli jest dużo plusów takiego pobytu, to jednak minusem jest to, że cały czas nie ma przy tobie kogoś bliskiego, kogo już znałeś wcześniej. Oczywiście, poznasz ludzi i może też być tak, że ich towarzystwo będzie milsze od tego, z którym byś ewentualnie jechał. Nie wiadomo jak będzie. Dlatego albo trzeba nastawić się na to ryzyko, zaakceptować je, żeby później nie żałować, albo zdecydować,że w pojedynkę się nie jedzie. Trzeba twardo zdecydować. Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 30.07.09, 22:57 Ano niestety trzeba podjąć niełatwą decyzję. Bo jeśli się stchórzy to będzie nieprzyjemna sytuacja, pretensje do samego siebie, siedzenie w domu i czekanie kolejny urlop za rok Z drugiej strony wyjazd może być kompletnie nieudany. W ogóle ponawiam pytanie - czy ktoś z Was był na takiej wycieczce sam? I czy jednocześnie stanowił jedyną osobę bez towarzystwa? Odpowiedz Link
albo09 Re: Wycieczka 30.07.09, 23:44 Pozwolę sobie jeszcze coś dodać, aczkolwiek nie byłam nigdy sama. Jeśli masz gryźć się w domu i żałować, że nie pojechałeś, to pojedź Inaczej nigdy się nie dowiesz. Poza tym może warto zaryzykować. Nawet jeśli coś się nie uda, będziesz miał jakieś doświadczenie. Rozumiem, że nie masz możliwości zorganizowania kogoś towarzyszącego. Tym bardziej więc nie masz wyboru. Albo, jak mówił Jack Sparrow - "Avoid the choice altogether, change the facts". Wiesz, każdy może mieć inne doświadczenia. Wiele przecież zależy od organizatora, grupy. Na wycieczkę, na którą miałam jechać w tym roku, też na płd-zach., jechało, jak wiem, kilka singli. I były to także kobiety. Poczytaj jeszcze na forach, ale skoro wykupiłeś wycieczkę, to chyba nie ma się co wahać. Pomyśl, co możesz zyskać Odpowiedz Link
dzoana_jot Re: Wycieczka 31.07.09, 14:41 Nie zastanawiaj sie jedź. Dopłać do jedynki i korzystaj z urlopu. Nie siedź w domu. Pomyśl: jak nie znajdziesz nikogo do pary to całe życie nigdzie nie pojedziesz? Nastaw się pozytywnie, na objazdówkach plan dnia zawsze jest bardzo zajęty, więc nie będziesz miał czasu na myślenie o tym, ze jesteś sam. Głowa do góry i w drogę. Mam za sobą samotny urlop, któego też nieco się obawiałam, ale było superr. Musisz się dobrze czuć w swoim towarzystwie i korzystać z wakacji (choć w odpowiednim towarzystiwe bywa milej, ale....). powodzenia i udanego wyjazdu A. Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 31.07.09, 14:46 Właśnie chyba plan nie jest tak do końca zajęty. Zazwyczaj jest coś takiego jak czas wolny i.....no właśnie i co wtedy? Ogólnie jestem na tak ale po prostu mam swoje obawy, nigdy nie byłem na czymś takim. A rok temu już urlop zmarnowałem bo nie miałem z kim jechać. Odpowiedz Link
dzoana_jot Re: Wycieczka 31.07.09, 16:46 Przestań tragizować tylko jedź. Nie jesteś w stanie zorganizować sobie czasu wolnego bez towarzystwa? Chyba w nowych, ciekawych miejscach jest co oglądąć. Możne też posiedzieć w lokalnej knajpce czy... dołączyć do współwycieczkowiczów. Nie biadol tylko działaj. Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 31.07.09, 20:08 Po prostu lepiej się czuję w towarzystwie kogoś. Niestety nie jestem typem który lubi samotne wędrówki po zupełnie nieznanym mieście w obcym kraju. Samemu czuję się po prostu trochę nieswojo. A co do przyłączania się do współwycieczkowiczów.........małżeństwa w wieku średnio starszym to nie jest idealna opcja) Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Wycieczka 31.07.09, 20:15 doskonale rozumiem podobne obawy.... wystarczy mi samotności tu i teraz... dltaego do tej pory nie zdecydowałam się na samotny wyjazd... na urlopie chciałabym mieć czasem obok siebie przyjazną duszę... z którą można porozmawiac, pośmiac się, podzielić wrażeniami... nie każdy jest typem samotnika i nie każdy lubi samotne podróze... mozna kogos namówic na wspólny wypad z zaznaczeniem, że jeśli będziemy mieć siebie dość...to idziemy w swoją stronę, by się nie zamęczyć własnym towarzystwem choc z drugiej strony ....zycie mija.... czasem waro spróbować czegoś nowego..... zastanawiałam sie nad wyjazdem 7+7 we wrześniu...ale los mi pokrzyzował co nieco plany... Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 31.07.09, 20:59 A ja ostatecznie zaryzykowałem. To zaledwie kilkudniowy wyjazd więc jak będzie klapa to trudno. Co w niczym nie zmienia faktu że mam ogromne obawy. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Wycieczka 31.07.09, 21:48 napisz jak było i zapewniam Cię, że facetowi jest łatwiej na takich wycieczkach Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 31.07.09, 21:55 Sądzę że płeć nie ma znaczenia. To raczej kwestia upodobań. Są ludzie którzy mogą cały świat zwiedzić samotnie a są i tacy którzy zdecydowanie wolą mieć towarzysza. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Wycieczka 31.07.09, 22:06 ma znaczenie... zupełnie inaczej jest odbierana samotnie podrózująca kobieta często przez pary jako ta stanowiąca zagrożenie a poza tym znacznie bezpieczniej jest podróżowac samemu facetowi Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 31.07.09, 22:11 Bezpieczniej..........pod warunkiem że ma słuszną posturę. Ja takiej nie posiadam Odpowiedz Link
altea7 Re: Wycieczka 01.08.09, 13:23 Niestety Onyks ma rację. Samotna kobieta nie jest najlepiej postrzegana, ale lepiej wyjechać niż siedzieć w domu i marudzić, że się zmarnowało urlop. Odpowiedz Link
czarnywarkocz Re: Wycieczka 12.08.09, 07:39 i brawo! ja ostatnio samiusieńka wybrałam sie na pare dni do Wiednia i nie była to wycieczka objazdowa, ale samotny wypad!!..było rewelacyjnie, jak tylko zaoszczedze troche kasy bede ponawaic takie wypady, ludzie są otwarci i czasem po samotnym zwiedzaniu miasta przez cały dzień, niespodziewanie ktoś cię zaczepia i sie okazuje bardzo fajnym człowiekiem, można sie umówić na nastepny dzien i kontynuować poznawanie siebie i miasta razem, albo podziekować i pójść w swoja stronę...bez zobowiązan, wyrzutów sumienia, nerwów...samotne wypady sa też dobre pod tym wzgledem, ze nie znasz słowa "kompromis"...chcesz to idziesz, nie chcesz to śpisz, robisz co chcesz i nie musisz sie z nikim liczyć...oczywiście jest to niebezpeczne, bo do takiego czegoś łatwo się porzyzwyczaic i potem moze byc ciężko ale bede się martwić potem Odpowiedz Link
evikon Re: Wycieczka 31.07.09, 06:42 Byłam 2 razy na bardzo dalekich 2 tygodniowych wycieczkach objazdowych i....było fajnie. Moje wycieczki nie były liczne więc towarzystwo dość szybko zintegrowało się. Poznałam sympatycznych i ciekawych ludzi. Jeden raz byłam zakwaterowana z inną kobietą i było dobrze, drugi raz byłam w pokoju zawsze sama (niestety trochę większy koszt). Jeśli jesteś normalnym pogodnym facetem to spokojnie dasz sobie radę, zresztą mam wrażenie, że samotny facet jest bardziej akceptowany niż samotna kobieta, ale to zależy od ludzi. Jedź, patrz optymistycznie a będziesz zadowolony. Z kimś bliskim zawsze fajniej, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Powodzenia. Odpowiedz Link
s_mag_s Re: Wycieczka 03.08.09, 10:10 Moje wyjazdy 'zorganizowane' w przeważającej części były w pojedynkę, zawsze znajdowali się jacyś fajni towarzysze, żeby się n czas wolny podczepić, nie zdarzyła mi się też jeszcze wycieczka, żebym tylko ja jedna była w pojedynkę; inna sprawa, że moja tolerancja na wakacjach wzrasta i to, co normalnie mnie wkurza,w okresie wyjazdu jakoś mojej równowagi nie narusza specjalnie - w perspektywie wolność; podobnie jeździ moja mama - zawsze w pojedynkę i zawsze znajduje ludzi z którymi można się gdzieś wypuścić w czasie wolnym; z dzieleniem pokoju może być różnie - mnie się jeszcze nie zdarzyło, żeby osoba z którą pokój dzieliłam dała mi popalić w jakikolwiek sposób, mimo iż różnica wieku niekiedy była spora; co do podniesionej tu gdzieś sprawy samotnych pań na wycieczkach, to ja je raczej częściej spotykam, niż samotnych panów, co mi przypomniało zabawną historię mojej mamy, jak to na jednej z wycieczek jedna pani miała do drugiej (samotnej) pretensję, że tamta sie za bardzo 'jej' panem interesuje, choć ponoć ten 'jej' pan do końca 'jej' panem nie był generalnie, jeżeli wiesz, że dziwactwa innych (oraz takie możliwe mankamenty jak np. chrapanie) dadzą ci spokojnie wyjazd przeżyć to hulaj, jeżeli chcesz mieć chwile wytchnienia to warto zainwetować w jedynkę Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 10.08.09, 20:47 Wycieczkę ostatecznie zaliczyłem. Oczywiście, tak jak się spodziewałem, tylko ja byłem pojedynczy. Mimo wszystko towarzystwo trafiło się sympatyczne więc nie było tak źle. Odpowiedz Link
mgliste.marzenie Re: Wycieczka 10.08.09, 21:10 Zazdroszczę odwagi. Nie umiałabym sama wyjechać. I dlatego wakacje są jakie są. Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 10.08.09, 21:25 Owszem wymaga to odrobiny odwagi (acz nie przesadzajmy bo to przecież nie jest wyjazd samotny) ale chyba warto. Rok temu nie zdecydowałem się, stwierdzając że samemu to nie pojadę. Później żałowałem. Teraz tym bardziej mam świadomość że powinienem był się jednak zdecydować. Naprawdę lepszy jest wyjazd bez towarzysza niż siedzenie w domu. Odpowiedz Link
mgliste.marzenie Re: Wycieczka 10.08.09, 21:36 Pewnie masz rację, ale nie wyobrażam sobie, że mogłabym pojechać samotnie. Już widzę te spojrzenia. Nie, nie umiałabym odpocząć w takiej sytuacji. Choć może to lepsze niż siedzenie w domu i biadolenie. Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 10.08.09, 21:56 Prawdę mówiąc nie martwiłbym się o jakieś urojone spojrzenia Widzisz........ja po prostu stwierdziłem że nie ma sensu czekać aż trafi mi się ktoś sensowny z kim będzie można pojechać. Czy brak kogoś takiego jest wystarczającym powodem rezygnacji z wycieczki? Być może taka osoba nieprędko się przytrafi, albo nawet w ogóle........czy w związku z tym warto rezygnować z takich czy innych uroków życia? Odpowiedz Link
mgliste.marzenie Re: Wycieczka 10.08.09, 22:06 Oczywiście masz rację, jednak rozum wie swoje, a życie podpowiada inne rozwiązania. Nie bardzo podoba mi się myśl, że nie będę podróżować, bo nie mam z kim, ale nie umiem pojechać sama. Tchórz ze mnie. I teraz jeszcze mi źle, bo zmarnowałam urlop. Odpowiedz Link
zarovich Re: Wycieczka 10.08.09, 22:27 Właśnie. Ja również rok temu zmarnowałem urlop i było mi źle z tego powodu. Dlatego powiedziałem sobie że w następnym roku pojadę. Odpowiedz Link
evikon Re: Wycieczka 11.08.09, 21:33 Bardzo dobrze zrobiłeś, brawo, nie ma się czego bać. To że ktoś może na nas dziwnie patrzeć to tylko nasze urojenia. Byłam 2 razy, sama, nie żałuję, nikt na mnie dziwnie nie patrzył i jeśli los tak będzie chciał będę jeździć sama dalej, szkoda życia, świat jest piękny. Odpowiedz Link
mgliste.marzenie Re: Wycieczka 11.08.09, 21:38 Może i ja tak zrobię przy najbliższej okazji, choć wolałabym jechać z kimś. Przynajmniej nie żałujesz Odpowiedz Link