chiara76 27.12.04, 19:12 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34220,2466246.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pprzybyl Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:04 To ciekawe jak autorce w tekscie "ostatnio aktualizowanym" 27 grudnia udalo sie zmiescic wrazenia z noworocznego sniadania? Chyba ze zeszloroczne. Ja wlasnie spedzam nowy rok u rodziny w Chibie, 80 km na wschod od tokio i spiesze doniesc, ze nie ma tu ZADNEJ swiatecznej atmosfery. Wczoraj przesapcerowalem sie tez po centrum tokio i nie widzialem ani jednego "Happy New Year". Podobno jeden taki napis wisi na Tokio tower, ale tam nie dotarlem. Jedyna swiateczno-noworoczna atrakcja jest Tokio Millenario, korytarz swietlny ze specjalnych bram zdobionych tysiacami lampek. Wlaczaja to w wigilie, a wylaczaj w sylwestra (ale akurat w tym roku 31 grudnia spadl snieg i ostatniego dnia wogole nie wlaczyli, z powodu troski o bezpieczenstwo ogladajacych). W mojej japonskiej rodzinie swieta zaznacza sie uroczysta kolacja, ktorej glowna atrakcja jest niegryzialne mochi - rodzaj gumy z ryzu oraz wspolnym ogladaniem konkursu piosenki w telewizji NHK. Odpowiedz Link
pprzybyl Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:09 A nie, zle napisalem. Noworocza atmosfere w tokio zapewniaja sklepy - wyjatkowo zamkniete przez trzy lub cztery dni. Nic nie mozna kupic. Czynne sa tylko sklepy z gitarami (w ochanomizu - nie wiem dlaczego) oraz wszystkie puby, bary i restauracje. I jeszcze to, ze w miescie prawie nie ma ruchu. Samochody nie jezdza, wszyscy siedza w domu przed telewizorem. Odpowiedz Link
nekos Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:41 masz racje. staszna jest tutaj nuda w nowy rok. ja na kilka minut przed 24:00 szukalem po wszystkich kanalach jakiegos countdown i nic nie moglem znalezc. konkurs piosenki, kilka innych glupich shows, program o gotowaniu (przymusowo), itp. wreszcie na ktoryms z kanalow w ostatniej minucie znalazlem zegar i odkorkowalem na czas szampana. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:52 hehe, a my ze znajomymi też nie do końca wiedzieliśmy, kiedy odliczać, nasza TV też się średnio spisała . Na szczęście to zawsze można poznać po mnogości sztucznych ogni za oknem! Odpowiedz Link
pprzybyl Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 13:05 Programy w japonskiej telewizji to temat na osobny dluuugi watek. Ale teraz nie mam juz sily, zeby go zaczynac. Jak bedzie to sie dopisze. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Z gazety o Nowym Roku w Japonii 13.12.05, 23:48 Czy to właśnie w Nowy Rok nabywa się amulety w Świątyniach, które to amulety mają przynieść powodzenie i szczęście? Odpowiedz Link