Dodaj do ulubionych

Z gazety o Nowym Roku w Japonii

27.12.04, 19:12
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34220,2466246.html
Obserwuj wątek
    • chiara76 i jeszcze 29.12.04, 12:46
      www.japan-guide.com/e/e2064.html
      • pprzybyl Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:04
        To ciekawe jak autorce w tekscie "ostatnio aktualizowanym" 27 grudnia udalo sie
        zmiescic wrazenia z noworocznego sniadania? Chyba ze zeszloroczne.
        Ja wlasnie spedzam nowy rok u rodziny w Chibie, 80 km na wschod od tokio i
        spiesze doniesc, ze nie ma tu ZADNEJ swiatecznej atmosfery. Wczoraj
        przesapcerowalem sie tez po centrum tokio i nie widzialem ani jednego "Happy
        New Year". Podobno jeden taki napis wisi na Tokio tower, ale tam nie dotarlem.
        Jedyna swiateczno-noworoczna atrakcja jest Tokio Millenario, korytarz swietlny
        ze specjalnych bram zdobionych tysiacami lampek. Wlaczaja to w wigilie, a
        wylaczaj w sylwestra (ale akurat w tym roku 31 grudnia spadl snieg i ostatniego
        dnia wogole nie wlaczyli, z powodu troski o bezpieczenstwo ogladajacych). W
        mojej japonskiej rodzinie swieta zaznacza sie uroczysta kolacja, ktorej glowna
        atrakcja jest niegryzialne mochi - rodzaj gumy z ryzu oraz wspolnym ogladaniem
        konkursu piosenki w telewizji NHK.
        • pprzybyl Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:09
          A nie, zle napisalem. Noworocza atmosfere w tokio zapewniaja sklepy - wyjatkowo
          zamkniete przez trzy lub cztery dni. Nic nie mozna kupic. Czynne sa tylko
          sklepy z gitarami (w ochanomizu - nie wiem dlaczego) oraz wszystkie puby, bary
          i restauracje. I jeszcze to, ze w miescie prawie nie ma ruchu. Samochody nie
          jezdza, wszyscy siedza w domu przed telewizorem.
        • nekos Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:41
          masz racje. staszna jest tutaj nuda w nowy rok. ja na kilka minut przed 24:00
          szukalem po wszystkich kanalach jakiegos countdown i nic nie moglem znalezc.
          konkurs piosenki, kilka innych glupich shows, program o gotowaniu (przymusowo),
          itp. wreszcie na ktoryms z kanalow w ostatniej minucie znalazlem zegar i
          odkorkowalem na czas szampana.
          • chiara76 Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 12:52
            hehe, a my ze znajomymi też nie do końca wiedzieliśmy, kiedy odliczać, nasza TV
            też się średnio spisała . Na szczęście to zawsze można poznać po mnogości
            sztucznych ogni za oknem!smile
          • pprzybyl Re: Nowy rok w Japonii 01.01.05, 13:05
            Programy w japonskiej telewizji to temat na osobny dluuugi watek. Ale teraz nie
            mam juz sily, zeby go zaczynac. Jak bedzie to sie dopisze.
    • chiara76 Re: Z gazety o Nowym Roku w Japonii 13.12.05, 23:48
      Czy to właśnie w Nowy Rok nabywa się amulety w Świątyniach, które to amulety
      mają przynieść powodzenie i szczęście?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka