Dodaj do ulubionych

www.czapla.cz (polsko-czeski portal CZaPLa)

23.04.10, 14:45
UWAGA! Dziś w nocy odbyła się premiera portalu polsko-czeskiego CZaPLa.
Jego adres to www.czapla.cz. Znajdziecie tam przydatne informacje o
życiu w Pradze, kulturze, turystyce w Czechach, języku czeskim, transporcie.
Zachęcam do współtwozrenia portalu, a przede wszystkim zapoznania się z nim.
Strony przygotowało Stowarzyszenie Transmise.
Miłej lektury! AD.
Obserwuj wątek
    • martreb Re: www.czapla.cz (polsko-czeski portal CZaPLa) 23.04.10, 15:01
      Odwiedziłem tę stronę i na pewno będę ją polecał innym.
      • agat_d Re: www.czapla.cz (polsko-czeski portal CZaPLa) 23.04.10, 22:25
        Bardzo się cieszymy i dziękujemy za miłe słowa! CZaPLa będzie cały czas
        aktualizowana i ulepszana, więc mamy nadzieję, że często będzie można do niej
        zaglądać! AD.
    • pragaprzewodnik Re: www.czapla.cz (polsko-czeski portal CZaPLa) 24.04.10, 14:19
      Bardzo ciekawa propozycja, już promuję wśród znajomych Czechów, Polaków i
      Słowaków, życzę powodzenia w rozwoju portalu !
      • agat_d Re: www.czapla.cz (polsko-czeski portal CZaPLa) 24.04.10, 14:57
        Dziękujemy! Jest nam bardzo miło, że się podoba i oczywiście zapraszamy do
        współpracy! AD.
    • wislok1 Re: www.czapla.cz (polsko-czeski portal CZaPLa) 24.04.10, 21:31
      Ciekawe
      • wislok1 Ale ten artykuł: 24.04.10, 21:36
        www.czapla.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=108:religijno-w-czechach&catid=139:c53&Itemid=126
        jest niestety bardzo nieprofesjonalny i nieprawdziwy.
        Całkowicie pominięto wśród protestantów Śląski Kościół Ewangelicki na Zaolziu
        i to, że najwięcej wierzących jest właśnie na tym terenie ( np. w Hyrczawie 99% ).
        Na Zaolziu procent wierzących często przekracza 90%, tak jak w Polsce.
        • wislok1 W portalu nie ma słowa o Polakach w Czechach 24.04.10, 21:38
          Jest ich przeszło 50 000, z tego 38 500 na Zaolziu,
          podejrzewam, że autorzy znają tylko Polaków mieszkających w Pradze
          • agat_d Re: W portalu nie ma słowa o Polakach w Czechach 24.04.10, 22:57
            Autorką tego artykułu jest Anna Kruszewska. Pana uwagi są bardzo cenne i
            proponuję zgłosić je bezpośrednio do autorki (może Pan to zrobić via mail,
            znajdujący się na stronie CZaPLi), zamiast pisać o jakichś enigmatycznych
            "autorach" tego tekstu. Sądzę, że Anna Kruszewska ustosunkuje się do Pana
            zastrzeżeń osobiście, a nie za pośrednictwem Forum Gazety Wyborczej, którego być
            może nie czyta.
            • wislok1 Re: W portalu nie ma słowa o Polakach w Czechach 25.04.10, 00:14
              W takim razie dobrze byłoby, gdyby autorka poczytała to forum.
              Skoro reklamuje się ten portal na tym forum, to wypadałoby także czytać
              forum Czechy.
              Rozumiem, że dla kogoś z głębi Polski mieszkającego w Pradze takie
              słowa jak "Zaolzie" to abstrakcja, ale dla Polaków w Czechach nie są abstrakcją i wypadałoby solidniej przygotować się do napisania artykułów.
            • wislok1 Re: W portalu nie ma słowa o Polakach w Czechach 25.04.10, 00:18
              Ze swojej strony życzę portalowi wszystkiego najlepszego.
              Doradzam skontaktowanie się
              z Kongresem Polaków w Republice Czeskiej.
              Odkryjecie, że Czechy to nie tylko Praga.
              • wislok1 Re: W portalu nie ma słowa o Polakach w Czechach 25.04.10, 00:21
                www.polonica.cz/
                • agat_d Re: W portalu nie ma słowa o Polakach w Czechach 25.04.10, 00:43
                  Myślę, że naprawdę o wiele sensowniej byłoby, aby skierował/ła Pan/Pani swoje
                  uwagi wprost do autorki tekstu. Nie sądzę, aby to Forum było dobrym miejscem na
                  tego typu polemiki z artykułami - od tego jest np. Forum na portalu CZaPLa. A ze
                  swojej strony bardzo chciałabym Pana przestrzec przed używaniem zasady pars
                  pro toto
                  , czyli część zamiast całości. Proszę nie używać kwantyfikatorów
                  uogólniających, tzn. na podstawie jednego tekstu mówić, że jacyś "MY" czegoś nie
                  wiemy czy nie znamy. Ponawiam też sugestię o kontakt z Anną Kruszewską. A za
                  pozostałe miłe słowa dziękuję. Pozdrawiam - AD.
                  • wislok1 ?! 25.04.10, 09:27
                    Jeśli portal reklamuje się na forum,to musi liczyć się z tym, że na forum będą na jego temat różne opinie, także krytyczne.
                    Jeśli wyobrażacie sobie, że na forum będą tylko pochwały,a krytyczne uwagi tylko w mailach, to nie wiem co o tym myśleć.
                    Normalne to nie jest
                    • agat_d Re: ?! 26.04.10, 11:01
                      A nam się zdecydowanie wydaje, że Forum Gazety Wyborczej nie jest dobrym
                      miejscem do tej dyskusji, ponieważ istnieje już Forum CZaPLi. Poza tym nie
                      sądzę, żeby można było rozpatrywać miejsce, gdzie dyskusja się odbywa w
                      kategoriach "normalne" czy "nienormalne" - to chyba nadużycie intelektualne z
                      Pana/Pani strony. I nie oczekujemy tu ani pochwał, ani krytyki, bo to Forum nie
                      do tego służy. Pozdrawiam - AD.
                      • wislok1 ???!!! 26.04.10, 22:17
                        Forum Wyborczej to bardzo dobre miejsce na dyskusję, bo jest NIEZALEŻNE od forum CZaPLi.

Powiem brutalnie: albo zaakceptujecie, że krytycy mają czasem rację.
                        albo czeka was los Towarzystwa Wzajemnej Adoracji. A potem znudzenie pisaniem dla TWa i koniec portalu.

Taka krytyka jak moja, może wam tylko pomóc i proszę się nie obrażać.
                        Bo to najgłupsze, co można zrobić.

Kongres Polaków w RC jest organizacją z którą powinniście się szybko skontaktować. Są tam specjaliści od spraw polsko-czeskich i ich uwagi mogą być Wam bardzo przydatne.
                        Tworzenie takiego portalu jest bardzo trudne. Wymaga dużo czasu, wytrwałości.
                        Jest Pan Mariusz Szczygieł, specjalista od spraw polsko-czeskich. Spróbujcie go zainteresować swoją pracą.
                        Jeszcze raz piszę: Czechy to nie tylko Praga. Większość Polaków w Czechach żyje poza stolicą.

Pozdrawiam serdecznie
                        • agat_d Proszę o zakończenie tej dyskusji. 26.04.10, 22:36
                          Jak w tytule. Kongres znamy, p. Szczygła również (i wiemy, że portal popiera),
                          nad CZaPLą wytrwale pracujemy, głosy krytyczne bierzemy pod uwagę (zdaje się, że
                          autorka tekstu odpowiedziała na Pana/Pani uwagi, czyż nie?) i zdajemy sobie
                          sprawę, że Polacy żyją też poza Pragą. Proszę uważnie przyglądać się portalowi i
                          dalszą część tej dyskusji przenieść tam właśnie. Dziękuję. AD.
                          • wislok1 ?! 26.04.10, 23:04
                            Mój wcześniejszy post był właśnie zakończeniem.
                            Nie rozumiem Pani wypowiedzi.

Naprawdę proszę mi wierzyć: droga Towarzystwa Wzajemnej Adoracji to nie jest rozsądna postawa.

Pozdrawiam mimo wszystko
                          • slon.bez.tromby Re: Proszę o zakończenie tej dyskusji. 01.05.10, 15:05
                            Skoro publikujecie reklamę na forum dyskusyjnym, to musicie liczyć się z krytyką.
        • ain-ek Re: Ale ten artykuł: 25.04.10, 17:04
          Pozwolę sobie odpowiedzieć na zarzuty od użytkownika wislok1, ponieważ dotyczą tekstu, który napisałam.
          1. tekst miał mieć charakter ogólnego zarysu, chodziło o zasygnalizowanie podstawowych różnic i problematyki, a nie o dogłębną analizę tematu. Tą zostawiam religioznawcom.
          2. W artykule odwołuję się do danych czeskiego urzędu statystycznego z 2001 roku oraz do tekstów merytorycznych (czerpałam m.in. z czasopisma religioznawczego Dignir), tak więc prosiłabym o nie nadużywanie słowa "nieprawdziwe", chyba że chce Pan/Pani polemizować z wynikami badania.
          3.Pominięcie kwestii Śląskiego Kościoła Ewangelickiego - problematyka wyznaniowa w Czechach jest chyba bardziej złożona niż w Polsce i siłą rzeczy pisząc tak krótki tekst trzeba dokonywać pewnych wyborów. Wspomniałam o największych pod względem liczebności ośrodkach wyznaniowych. Z tego, co się orientuję SKE w 2001 r liczyła (znów wg. danych CSU) ok 14020 członków, co dawało mu 6 miejsce i zanotowała spadek pod względem liczebności w stosunku do poprzedniego badania z 1991 roku. Niestety nie miałam dostępu do bardziej aktualnych danych.
          4. Proszę mi wierzyć, że problematyka Zaolzia jest mi znana, nawet jeśli pochodzę ze środkowej Polski i aktualnie mieszkam w Pradze.
          5. Tekst nie kwestionuje ani nie umniejsza rangi Stowarzyszeń działających na Zaolziu, tym bardziej nie kwestionuję ani nie umniejszam rangi Śląskiego Kościoła Ewangelickiego np. w krzewieniu polskości.
          6. Jeżeli jest Pan/Pani dobrze zorientowany w temacie Zaolzia i zależy Pani/Panu na uwypukleniu specyfiki tego regionu, zapraszam do współpracy z Czaplą. Dział Religia/tradycje jest przecież w rozbudowie.

Dziękuję serdecznie za głos w dyskusji.

Pozdrawiam,

Anna Kruszewska
          • wislok1 Re: Ale ten artykuł: 25.04.10, 21:34
            ain-ek napisała:

> Pozwolę sobie odpowiedzieć na zarzuty od użytkownika wislok1, ponieważ dotyczą
            > tekstu, który napisałam.

Dobry wieczór. Nie nazwałbym tego zarzutami, to krytyka, może zbyt emocjonalna.

> 1. tekst miał mieć charakter ogólnego zarysu, chodziło o zasygnalizowanie podst
            > awowych różnic i problematyki, a nie o dogłębną analizę tematu. Tą zostawiam re
            > ligioznawcom.

Rozumiem, nie skrytykowałem tekstu, tylko tego, co w nim brakuje.

> 2. W artykule odwołuję się do danych czeskiego urzędu statystycznego z 2001 rok
            > u oraz do tekstów merytorycznych (czerpałam m.in. z czasopisma religioznawczego
            > Dignir), tak więc prosiłabym o nie nadużywanie słowa "nieprawdziwe", chyba że
            > chce Pan/Pani polemizować z wynikami badania.

Dane statystyczne są prawdziwe, wyraziłem się niefortunnie

> 3.Pominięcie kwestii Śląskiego Kościoła Ewangelickiego - problematyka wyznaniow
            > a w Czechach jest chyba bardziej złożona niż w Polsce i siłą rzeczy pisząc tak
            > krótki tekst trzeba dokonywać pewnych wyborów. Wspomniałam o największych pod w
            > zględem liczebności ośrodkach wyznaniowych. Z tego, co się orientuję SKE w 2001
            > r liczyła (znów wg. danych CSU) ok 14020 członków, co dawało mu 6 miejsce i za
            > notowała spadek pod względem liczebności w stosunku do poprzedniego badania z 1
            > 991 roku. Niestety nie miałam dostępu do bardziej aktualnych danych.
            > 4. Proszę mi wierzyć, że problematyka Zaolzia jest mi znana, nawet jeśli pochod
            > zę ze środkowej Polski i aktualnie mieszkam w Pradze.
            > 5. Tekst nie kwestionuje ani nie umniejsza rangi Stowarzyszeń działających na Z
            > aolziu, tym bardziej nie kwestionuję ani nie umniejszam rangi Śląskiego Kościoł
            > a Ewangelickiego np. w krzewieniu polskości.
            > 6. Jeżeli jest Pan/Pani dobrze zorientowany w temacie Zaolzia i zależy Pani/Pan
            > u na uwypukleniu specyfiki tego regionu, zapraszam do współpracy z Czaplą. Dzia
            > ł Religia/tradycje jest przecież w rozbudowie.
            >
            > Dziękuję serdecznie za głos w dyskusji.
            >
            > Pozdrawiam,
            >
            > Anna Kruszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka