a_gnes 13.04.04, 08:37 witam serdecznie, czy studiował ktoś z Was może w Czechach?mam pytanie co ,gdzie i jak)) chodzi mi o między innymi o to jak wyglada sprawa z przyjeciem obcokrajowcow etc. z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
utrat Re: studia w czechach:-) 13.04.04, 23:31 spoznilas sie niestety... terminy podania "prihlasek" na egzaminy minal z koncem lutego... jesli studiujesz w jezyku czeskim - studia sa bezplatne (przynajmniej jeszcze w tym roku, jak bedzie pozniej - Czesi wlasnie sie zastanawiaja). musisz normalnie sie zglosic, wplacic pare kc za egzamin i jedziesz to wszystko zalezy od universytetu. tak jak u nas, czym wieksza tradycja, tym trudniej sie dostac. na niektore universytety mozna dostac sie poprzez tak zwany "prestup" czyli przejscie z universytetu (jakiegokolwiek, tez polskiego) na uczelnie czeska. musisz udowodnic, ze studiujesz (czyli przyniesc np wyciag z indeksu i potwierdzenie, ze studiujesz... latwo zalatwic w dziekanacie) i jesli sie zgodza i programy beda sie zgadzac - przyjma Cie na kolejny rok, jesli programy beda malo podobne - przyjma od 1. roku, a jesli w ogole niepodobne - nie przyjma jedyny bol jest taki, ze trzeba sie pofatygowac samemu na uczelnie i zlozyc "zadost o prestup". Tylko ze ja Ci mowie o sytuacji jaka jest na Uni v Ostrave. slyszalem jednak, ze na niektorych innych uczelniach tez jest to mozliwe. oto kilka linkow.. powysylaj do nich maile, te szkoly odpowiedza Ci na pewno www.osu.cz, www.cuni.cz, www.upol.cz, www.muni.cz - wiem, bo sam sie tym bardzo interesowalem od pazdziernika i dzis juz mozna powiedziec, ze jestem studentem OU v Ostrave pozdrawiam i zycze powodzenia! Odpowiedz Link
a_gnes Re: studia w czechach:-) 14.04.04, 11:47 baaardzo,bardzoo serdecznie dziekuje ci za informacje))wlasnie tego sie chcialam dowiedziec! jeszcze raz wielkie dzieki! pozdrawiam Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 14.04.04, 14:21 a_gnes napisała: > baaardzo,bardzoo serdecznie dziekuje ci za informacje))wlasnie tego sie > chcialam dowiedziec! > jeszcze raz wielkie dzieki! > pozdrawiam nie ma sprawy. jakby co - pytaj powodzenia! Odpowiedz Link
elve Re: studia w czechach:-) 14.04.04, 13:16 nooo, gratuluju! a_gnes, a co i gdzie studiujesz w Polsce? chodzi o to, czy Twój uniwer ma podpisana jakąś umowę z jakąś czeską uniwerzitą. Odpowiedz Link
miziek Re: studia w czechach:-) 15.04.04, 22:05 A ja się mogę pochwalić moim szanownym przyjacielem Utratem, który będzie w Ostravie studiował! Utrat,coś taki skromny??? Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 15.04.04, 23:07 jeszcze zobaczymy czy jest sie czym chwalic Odpowiedz Link
a_gnes Re: studia w czechach:-) 16.04.04, 08:48 elve: studiuje socjologie w Krakowie, a w tym roku chcialabym dostac sie jeszcze na bohemistyke, ale czy sie uda to nie wiem, wiec tak sobie kombinuje co by tu zrobic zeby w czechach zaczac studiowac pozdrawiam! Odpowiedz Link
elve Re: studia w czechach:-) 16.04.04, 11:33 z tego co pamiętam Twój uniwer ma podpisaną umowę z Karolinum, więc furtka otwarta naprawdę jest duuuużo łatwiej z tą umową (wiem, bo studiowałam bez niej - kicha). Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 16.04.04, 14:46 a_gnes: jesli chcesz wyjechac tylko na rok czy nawet pol, to istotnie idz na erasmusa albo cos w tym stylu. jak chcesz normalnie zaczac studia, to umowa miedzy szkolami nic nie da. Odpowiedz Link
miziek Re: studia w czechach:-) 17.04.04, 15:37 I wtedy musisz kombinować jak Utrat ))) Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 17.04.04, 16:12 kombinowal kombinowal ale wykombinowal ;P Odpowiedz Link
elve Re: studia w czechach:-) 17.04.04, 16:15 w Pradze było sporo bohemistów, którzy na początku przyjechali studiowac na semestr lub 2 z erasmusa, ale jak już się zadomowili, to kontynuowali studia na Karolinie. na pewno łatwiej to załatwić, gdy już się tam było i studiowało jakiś czas, niż tak "z marszu". Odpowiedz Link
miziek Re: studia w czechach:-) 17.04.04, 22:13 To ja się chyba przejdę na Uniwersytet jak będę w Prażce (to już za tydzień!!!!!!!!).. Może też coś wykombinuję Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 19.04.04, 13:02 miziek napisała: > A co?!?! PPPP nico ;P Odpowiedz Link
miziek Re: studia w czechach:-) 19.04.04, 18:28 Cicho siedź przywieźć ci jakieś knihy z Pragi? To dawaj kasę Odpowiedz Link
justyng Re: studia w czechach:-) 02.05.04, 17:42 hej moglbys sie ze mna skontwaktowac? justyng@seznam.cz moj mail, a numer gg 2012636 ) Odpowiedz Link
zpravy Re: studia w czechach:-) 17.05.04, 14:38 Ahoj, a można w Czechach kontynuować studia, np. po polskim licencjacie? Jakie są podręczniki do nauki czeskiego? Bardzo proszę o odpowiedź oraz może o jakieś linki na ten temat. Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 03.06.04, 11:43 zalezy od uniwersytetu. pytaj lepiej u zrodel. Odpowiedz Link
rusekgunia Re: studia w czechach:-) 06.12.04, 20:07 czesc! a ja prawdopodobnie w przyszlym roku akademickim pojade z Erasmusa na semestr do Ostravy. Nie mowie NIC po czesu ( jak myslicie naucze sie do tego czasu?), na mojej uczelni nie wymagaja znajomosci jezyka bo chyba nikt ze znajomych nie zna... co o tym sadzicie? Odpowiedz Link
gajasirocco Re: studia w czechach:-) 06.12.04, 21:15 W Ostrawie poradzisz sobie bez znajomości czeskiego- przynajmniej na początku- napewno szybko nauczysz się podczas zajęć. Najważniejsze to chcieć i się nie przejmować. Życzę powodzenia! Odpowiedz Link
rusekgunia Re: studia w czechach:-) 07.12.04, 22:01 a jak jest w ogole na VŠB-TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA, jacy ludzie, jak atmosfera w miescie, jaki poziom studiów, akademiki??? Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 07.12.04, 23:05 všb to najwyzszy wraz z praskim čvutem poziom w czechach. uczelnia bardzo dobra, akademik dostaniesz na porubě, 40 minut od centrum!!! walcz o akademik na hladnově, sam tu mieszkam i jest SUPER. do centrum 10 minut trolejbusem. okolica swietna. Odpowiedz Link
rusekgunia Re: studia w czechach:-) 07.12.04, 23:11 a co Ty utrat studiujesz ? jesli moge byc wscipska? Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 08.12.04, 12:22 slawistyka na Ostravské Univerzitě, z všb nikogo niestety nie znam. Odpowiedz Link
miziek Re: studia w czechach:-) 10.12.04, 16:29 Utrat studiuje alkoholizację wyższą oraz demoralizację przyjaciółek na gadu- gadu Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 10.12.04, 19:14 miziek napisała: > Utrat studiuje alkoholizację wyższą oraz demoralizację przyjaciółek na gadu- > gadu Miziek klamie jak z nut: 1. w ogole nie pije, 2. jestem spokojnym i opanowanym czlowiekiem i nigdy bym nie smial nikogo demoralizowac Odpowiedz Link
letec Re: studia w czechach:-) 10.12.04, 18:32 Já jsem na VŠB studoval. Nevím zda je to druhá nejlepší škola po ČVUT, ruku do ohně bych za to nedal , ale škola je to podle mě dobrá. A lidi...? Lepší bandu jsem nepotkal než tam. Jo a nesouhlasím s Utratem , koleje v Porubě jsou stokrát lepší, sice dál od cetra, ale větší, noční život na nich jenom kvete a do školy to budeš mít asi 5minut pěšky. Za kolejemi je les kde se v letě dělaji bečky(to poznáš), jo a za lesem je obrovské letní koupaliště.Hned bych se tam vrátil. zdravím Odpowiedz Link
utrat Re: studia w czechach:-) 10.12.04, 19:13 na Hladnově život taky kvete... občas až přílíš Odpowiedz Link