Dodaj do ulubionych

Lentilky w Polsce

24.02.05, 16:48
Lubicie Lentilky?
Moim zdaniem są dużo lepsze niż M&M's, jednak moje pytanie brzmi czy można
dostać je w Polskich sklepach.
W E'Leclercu na Ursynowie w Warszawie znalazłem podobne opakowanie, też firmy
Nestle, z prawie tą samą grafiką, tylko z napisem SMARTIES (także produkcji
Nestle). Są one jednak produkowane w Niemczech.
Czy importowane są oryginalne czeskie do Polski?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kubek Re: Lentilky w Polsce 24.02.05, 17:20
      Firma Nestle jest korporacja międzynarodową (ze wskazaniem na Szwajcarię).
      „Szanuje” miejscowe marki, które wykupił, dlatego nie promuje Lentilek tylko te
      drugie z międzynarodową nazwą, oczywiście głupie to jak menadżerowie tej firmy
      (kiedyś nazywani po polsku kierownikami).
      Szkoda, bo ja lubiłem nazwę Lentilky
      Znałem ją i teraz, kiedy wchodzę do sklepy to głupieje wszystko od Anglosasów
      przywożą, ale nie robię się wcale bardziej „smart” od tego!
      Nestle zależy, aby wszędzie nazwa była taka sam, więc „inteligenciaki” są dla
      nich lepsze niż Lentilky (od czego pochodzi ta nazwa). Robisz jedną reklamówkę
      i puszczasz na całym świecie potem wszyscy jedzą w Tokio New Yorku Paryżu
      lukrowane pigułki czekoladowe – o tym samym smaku zero odchyłek od normy!
      Dlatego na razie powoli w państwach ościennych w prowadzają nową nazwę potem ni
      stąd ni zowąd ta nazwa pojawi się w Czechach.
      Niestety Lentilky dziś kupisz tylko w Czechach!
      Ale te dziś to już nie te same co kiedyś !
      Kiedyś jak byłem małym człowiekiem to Lentilky to były z zagranicy od
      Czechosłowaków , a teraz są od Nestle!sad
      • gin-z-tonikiem Re: Lentilky 24.02.05, 18:54
        Tak, to słodkie wspomnienie dzieciństwa smile nie do kupienia sad

"Lentilky" odeszły w niepamięć, tak jak wielu dzisiejszym dzieciom nic nie powie
        "Krecik" ani "Żwirek i Muchomorek" -
        • victoriagol Re: Lentilky 25.02.05, 16:19
          Może ja jako ekspert od lentilkow wypowiem sie w tej sprawie wink Otoz jak
          wczesniej wspomniano firmę produkującą Lentilky przejela NESTLE i teraz pojawia
          sie nazwa Smarties choc ja widzialem na tubach i woreczkach tubach rowniez
          nazwe Lentilky w polskich sklepach wiec reguły nie ma - zreszta różnicy w smaku
          nie ma żadnej bo to jest to samo. Analogiczny przykład z dawna Gpolana i
          Princessa - kiedys od Goplany, teraz od NESTLE. Wracając do lentilkow, jest
          jeszcze jeden rodzaj ale tylk ow Czechach, w Polsce w kazdym razie nie
          widzialem - takie chyba pomaranczowe opakowanie a nie granatowe - Lentilky w
          owocowych skorupkach. Nie jadłem ich szczerze mówiąc ,ale znając czeskie
          słodycze, które moim zdaniem sa lepsze od polskich - moze nie jakas pzrepasc
          ale roznice wyczuwam, muszą być dobre smile Tak dobre jak chociażby czekoladka
          Studencka firmy Orion ... palce lizac. Pozdrawiam!!!
          • stary.prochazka Re: Lentilky 25.02.05, 16:46
            jak widzę znak "Nestle", zapala mi się taka lampka w głowie "Aha, tego nie kupuję"
    • victoriagol Re: Lentilky w Polsce 26.02.05, 12:02
      A to dlaczego stary prochazko?
      • steed Re: Lentilky w Polsce 26.02.05, 13:44
        A gdzie widziałeś Lentilky o nazwie Lentilky?
        Czy były one wyprodukowane w Czechach, czy tak jak Smarties we Frankfurcie nad
        Menem?
        Może napiszmy listę sklepów, gdzie są Lentilky a gdzie Smarties?
        W Warszawie widziałem tylko Smarties (Auchan, E.L'eclerc).
        Mimo, iż niczym w smaku się nie różnią, to wolałbym jeść Lentilky a nie
        Smarties smile
        • stary.prochazka Re: Lentilky w Polsce 26.02.05, 15:30
          Mimo, iż niczym w smaku się nie różnią, to wolałbym jeść Lentilky a nie
          > Smarties smile

na tej samej zasadzie wolałbym jeść "Princessy" Goplany a nie Nestle
      • stary.prochazka Re: Lentilky w Polsce 26.02.05, 15:27
        z przyczyn ideowych i z szeroko pojętej "miłości" do wielkich koncernów, które
        mają mnie w d..ie jako indywidualnego klienta i myślą że wiedzą lepiej ode mnie
        czego potrzebuję.
        • victoriagol Re: Lentilky w Polsce 26.02.05, 17:07
          Czyżbyście byli lewakami? hehehe big_grin
          • stary.prochazka Re: Lentilky w Polsce 26.02.05, 22:43
            w pewnym sensie
            chodzi raczej o to żeby nie dać się ogłupić, żeby nie wszystko na tym świecie
            było takie same
            • victoriagol Re: Lentilky w Polsce 27.02.05, 12:14
              Wiesz w tym sensie to i ja sie zgadzam. Jednak przeciw inwestycjom
              zagranicznym nie mam nic przeciwko - chociażby przykład Skody, mysle, że Czesi
              nie żałują wink
              • stary.prochazka Re: Lentilky w Polsce 27.02.05, 13:42
                też nie mam nic przeciwko inwestycjom zagranicznym. Chodzi o coś innego, np. o
                to żeby być świadomym gdzie i do kogo trafiają twoje pieniądze (ja np. w
                piewszej kolejności kupuję polskie produkty, potem "regionalne" a od globalnych
                czy wręcz chińskich trzymam się z daleka).W trakcie moich studiów nauczyłem się
                jak reklama, marketing czy piar robią ludziom wodę z mózgu i jak ich traktują i
                od tego czasu wręcz uwielbiam utrudniać życie i psuć robotę różnym
                "specjalistom" od sprzedaży.
                Zauważ, że Volkswagen wchodząc do Czech uszanował markę Skoda i nie wpychał się
                ze znaczkiem VW. To wcale nie jest takie częste i zwyczajne, bo najczęściej
                przejmując jakąś firmę w innym kraju dla oszczędności narzuca się markę, pod
                którą sprzedaje się na całym świecie.
                • victoriagol Re: Lentilky w Polsce 27.02.05, 14:21
                  A mi jest obojetne jakie produkty kupuje, czy polskie czy zagraniczne. Ważna
                  jest cena w stosunku do ilości/jakości. Tak samo nie mam nic przeciwko by
                  Niemcy Francuzi i inni kupowali ziemie w Polsce... własnośc prywatna to
                  własność prywatna. I tak i tak nie będzie to moje więc nic mi do tego czy
                  będzie jakiegoś Polaka czy Niemca. A co do Nestle jeszcze - teraz dzieki Nestle
                  Goplana poszerzyła swoj asortyment o pyszne owocowe żelki smile Cieszy mnie to :-
                  ) I to pod znakiem Goplany big_grin
    • ampolion Re: Lentilky w Polsce 26.02.05, 18:05
      I gdzie jeszcze?
      homepages.ihug.com.au/~howodd/lentilky.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka