Dodaj do ulubionych

czeskie Gory Stolowe

19.07.05, 20:44
czy ktos z Was przebyl droge Warszawa - Adrspach samochodem? zamierzam jechac
przez Kudowe, tylko nie wiem, czy lepsza jest trasa przez Czestochowe -Opole,
czy moze osemka przez Wroclaw? To jedno, a drugie to moze wiecie jaki atrakcje
mnie tam czekaja, bo jade troche w ciemno
Obserwuj wątek
    • asiek23 Re: czeskie Gory Stolowe 19.07.05, 21:46
      O jakie atrakcje Ci chodzi? Turystyczne? wink Znam Adrspach i okolice więc jak
      masz konkretne pytania to pytaj smile
      • robisc Re: czeskie Gory Stolowe 19.07.05, 22:02
        asiek23 napisała:

> O jakie atrakcje Ci chodzi? Turystyczne? wink Znam Adrspach i okolice więc jak
        > masz konkretne pytania to pytaj smile

oczywiscie, ze turystyczne smile; napisz co przede wszytkim warto zobaczyc;
        zastanawiam sie tez jak jest z komunikacja tj. czy wybierajac sie na szlaki jest
        gdzie zostawic samochod, a moze jest tam jakas alternatywna forma poruszania sie
        jak np. kolejka tarzanska na Slowacji
        aha, wybieramy ise tam we dwoch tzn, jak i moj 5-letni syn, wiec ciekawi mnie
        tez czy sa tam moze jakies atrakcje dla dzieci np. jakies kapielisko?

pozdrawiam,
        robi
        • wislok1 Coś dla robiego 19.07.05, 23:20
          www.skalyadrspach.cz/pl/turistika.php?str=t_moznosti
        • wislok1 Coś dla robiego II 19.07.05, 23:21
          www.skalyadrspach.cz/pl/index.htm
        • wislok1 Coś dla robiego III 19.07.05, 23:22
          szewo.com/gallery/czechy/adspach.phtml
        • asiek23 Re: czeskie Gory Stolowe 20.07.05, 09:44
          Jeśli jedziesz z 5-latkiem i nie masz jeszcze noclegu to proponuję Pension Dita
          w Adrspachu, świetne warunki za niską cenę, a dla dziecka spory ogród z placem
          zabaw, do Skalnego Miasta jakieś 10 minut samochodem: www.pensiondita.cz
          O kąpielisku niestety nic mi nie wiadomo, ale może gdzieś w okolicy? Nachod?
          Broumov? Teplice? Najlepiej sprawdzić w sieci.

Skalne Miasto jest atrakcją samą w sobie, zarówno dla dorosłych jak i dla
          dzieci (na stronce podanej przez Wisloka znajdziesz sporo informacji). Pod SM
          jest parking więc nie ma problemu z zostawieniem samochodu, w SM nie ma żadnej
          kolejki (trasa jest dość długa, ale warta wysiłku). Można przepłynąć się
          tratwą, przewodnik po czesku i polsku opowiada dowcipy, można też wywołać ducha
          gór, który "uruchomi" całkiem spory wodospad... wink

A jeśli będziesz miał taką możliwość i nieco więcej czasu, proponuję zabrać
          synka do Dvur Kralove - mieści się tam rewelacyjne, ogromne zoo z placami
          zabaw, prawdziwym safari i całą masą atrakcji, szczegółów szukaj pod adresem
          www.zoodk.cz
          Pozdrawiam!
          • robisc Re: czeskie Gory Stolowe 20.07.05, 18:10
            dzieki za cenne wskazowki; zakwaterowanie juz sobie zalatwilem wczesnie i wiem
            tez jak jechac;

pozdrawiam,
            robi
            • jotesz Re: czeskie Gory Stolowe 21.07.05, 14:58
              Potwierdzam wszystkie wiadomości - sam byłem w zeszłym roku zarówno w zoo
              (rewelacja - zwłaszcza jazda piętrowym autobusem na safari, wśród zebr, antylop
              oraz wszelakich wołów i bawołów, a także wybiegi z kilkoma gatunkami
              nosorożców!) jak i w skalnym mieście, ale tu uważaj, bo jest trasa łatwa, na
              której i pięciolatek da sobie radę, i jest trasa trudna - dłuższa i z
              uciążliwymi schodami w dół i w górę...)
              Ja zrobiłem sobie bazę w Nowym Mieście nad Metują, ale sądzę, że każdy penzion,
              kwatera prywatna czy hotel, będzie znakomity.
        • halinka_z_prahy Re: czeskie Gory Stolowe 22.07.05, 09:34
          W Adrspaskich skalach mozna sie kapac.
          Niestety z naruszeniem przepisow ochrony przyrody...
          Przepiekna kamieniolom, zaraz przy glownym wejsciu do skal doskonale sie do
          tego nadaje.
          Tyle tylko, ze mozna to robic po "godzinach pracy", czyli po 18.00, kiedy sie
          juz nie placi za wstep, i kiedy nie ma straznikow ochrony przyrody.
          No i lepiej to robic w czesci najdalej oddalonej od wejscia, ktora nie jest tak
          eksponowana.

Aha, i nastaw sie na tlumy turystow. Na tej latwiejszej trasie sa w wakacje
          tabuny ludzi, dowozonych autokarami.

Polecam unikanie glownego turystycznego szlaku i wedrowki po szlakach
          pobocznych.

A w ogole to warto uciec od tych tlumow do niedalekich Broumovskich sten.
          broumovsko.schkocr.cz/index.php?st=2313
          Zdjecia sa tutaj: virtualniprohlidky.cz/virtualni-prohlidka/broumovske-
          steny/index.php
          Widoki przepiekne, a ludzi jak na lekarstwo.

Jak juz pojedziesz do ZOO w Dvorze Kralove, to koniecznie zatrzymaj sie w
          miejscowosci KUKS.
          Jest tam ogromny barokowy zamek, ktory nigdy zamkiem nie byl.
          www.pruvodce.com/kuks/
          Zwlaszcza szokujace sa schody prowadzace ze wsi do tej budowli.
          Polecam.

Helen
          • zdenek.machek Re: czeskie Gory Stolowe 22.07.05, 13:42
            W Adrspaskich skalach niemozna sie kapac!
            To jest zadroga zabawa. 5000 koron...
            • robisc no i po urlopie 31.07.05, 20:19
              Dzieki Wszystkim za rady - wlasnie wrocilem i jestem bardzo zadowolony, a co
              wazniejsze moj synek rowniez; nie wiem tylko dlaczego te turystczne przeciez
              miejscowosci sa tak wyludnione z mieszkancow; szokujace warzenie robily tez
              puste ulice w Teplicach, nie mowiac juz o Zdoniovie, gdzie mieszkalem; poza tym
              pierwsze zakupy musialem robic w Trutnowskim Lidlu, bo w niedziele w promieniu
              20 km nie bylo otwartego innego sklepu; w Polsce w sezonie turystycznym w kazdej
              dziurze, gdzie przyjezdzaja turysci jest sklep na sklepie, czynne 7 dni w
              tygodniu do poznych godzin nocnych; w koncu trzeba zarobic na okres po sezonie;
              zdziwly mnie rowniez zniszczone i zamkniete koscioly w Teplicach i Zdoniovie -
              czyzby wszyscy Czesi byli juz ateistami?

A co poza tym? W wiekszosci piekna pogoda, wspaniale krajobrazy (niezapomniany
              Ostas) no i kapieliska w Teplicach (tego nie polecam), Policach i Miezimesti.
              Bylismy tez oczywiscie na Safari w Dvur Kralowe i wytrwale doczekalimy sie po 3
              godzinach na wjazd na Sniezke z Pecu. Inne pozytywne wrazenia to mili i
              przyjazni ludzie, czyste, dobrze utrzymane szlaki (wogole, chociaz stosunkowo
              biednie, to bylo czysto), swietnie oznakowane drogi i porownywalne z Polska ceny
              towarow. Goraco polecam szczegolnie rodzinom z malymi dziecmi.
              • asiek23 Re: no i po urlopie 01.08.05, 19:41
                Cieszę się, że Ci się podobało - trochę Ci pozazdrościłam i na długi weekend
                znów wybieram się w te miejsca... już nie mogę się doczekać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka