sieczu5 01.02.07, 13:32 Mistrzowie, moze wie ktos z Was jak zalatwic sobie w Pradze pobyt jako freemover czy jakies inne stypendium w roku akademickim 2007/2008. Termin zgloszen w ministerstwie juz minal. Bede wdzieczny za kazda rzeczowa odpowiedz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slavko1 Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 03.02.07, 00:15 a tak najeżdzasz na tych Czechów na tym forum, ale okazuje się ze jak mówimy o konkretach to wtedy Czesi w pohode. Przedłużenie studiów itd Wstydź się koleś Teraz już czuje dlaciego Cie tam nikt nie szanuje. Wyczuwają fałsz na kilometr!!!!!!!!!!!!!!! Stary psujesz nam Polakom tylko opinie Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 03.02.07, 11:55 Jaki falsz debilu. Gdzie pisze o przedluzeniu studiow. Chce jechac na freemovera pisac prace magisterska. Naucz sie czytac pajacu. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 04.02.07, 15:25 Sieczu, ale po co tak agresywnie od razu? Nie dziwie sie Sławkowi, ze sie zirytował, skoro Ty faktycznie masz bardzo negatywny stosunek do wszystkiego co czeskie. Nie kojarze postu, w którym bys coś chwalił. Studia nie takie, na egzaminach Cie zle traktuja, pociągi sa do dupy a nie do jeżdzenia, z Czechami sie nie da gadac.To co Ty tu jeszcze robisz, skoro to taki wredny kraj? Warto sie tak poswiecac? i to po co? Dla idei czy jak? Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 04.02.07, 17:38 Gdybys miala wykladowce, ktory na dwoch egzaminach usadza 60% studentow, na trzecim 80% (tego nie zdalem), to tez pisalabys, ze studia sa do dupy. Dlatego chce wyjechac do Pragi albo gdziekolwiek indziej, bo tutaj sobie zniszcze nerwy. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 04.02.07, 19:24 Sieczu, ale to nie jest tylko czeska norma. Na studiach w Polsce tez sie trafiaja tacy egzaminatorzy. To tak jak z lekarzami, ostatnio trafiłam do laryngologa, ktory był chamski i niczego mi nie powiedział. Najpierw sie strasznie wkurzyłam, ze jest wrogo nastawiona do Polakow, ale potem ktos mi wytłumaczył ), ze moze byc wrogo nastawiona do pacjentów. I nie mowie w zwiazku z tym, ze wszyscy czescy lekarze sa do dupy, bo np. ginekologów miałam genialnych i dzieki nim moje dziecko żyje. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 05.02.07, 14:25 Roznica jest taka, ze lekarza mozesz zmienic, a ja na tego wykladowce jestem skazany przez trzy lata. Na jezykoznawstwie ogolnym na 25 osob zdala tylko jedna. Nie wkurzal bym sie, ale normalnie on jest milutki i da sie z nim rzeczowo pogadac, tyle, ze prosilem go aby mi uznal przedmiot "wstep do jezykoznawstwa", ktory mialem w polskiej szkole, to mi odpowiedzial, ze nie, bo zajecia sa ciekawe. Kiedy mu powiedzialem, ze ja moge chodzic, ale sie boje egzaminu bo to nie znam na tyle czeskiego, to mowil, iz egzamin jest bardzo latwy i wezmie pod uwage, ze jestem cudzoziemcem. Tymczasem na egzaminie tylko dwa pytania z pieciu byly z materialu przerabianego na lekcji, a na zaliczenie trzeba rozwiazac perfekcyjnie piec. Za pierwszym razem rozwiazalem, ale nie napisze mu przeciez naukowym jezykiem uzasadnienia do problemu z gramatyki, z ktorym nie moga sobie poradzic Czesi studiujacy filologie czeska (a oni w podstawowce i sredniej maja przerabiana cala czeska gramatyke) . Na poprawkowym jak zobaczylem pytania, to mu na wszystkie odpowiedzialem "nie wiem". Wiekszosc nauczycieli jest fajna, grupe tez lubie; ale po prostu zle wybralem kierunek studiow i chce z tego wybrnac. Odpowiedz Link
slavko1 Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 05.02.07, 14:43 nareszcie rzeczowa, wolna od zajadłości, pogardy wobec innych wypowiedź. Kobiety łagodzą obyczaje)))))) Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 05.02.07, 16:31 No i wszystko jasne. Tez mialam na studiach na UJ taki egzamin, zajecia były żałosne, pani profesor albo nie przychodziła, albo kazała nam referaty przygotowywac, a na egzaminie zadawała pytania z sufitu i dobijała tekstami "chyba wspominałam kiedys, ze trzeba to przeczytac..." Otoz nie wspominała, bo praktycznie sie nie odzywała. Sieczu, czy studiujesz w Brnie, czy na UK w Pradze, to na tego typu geniusza zawsze mozesz trafic. No ale co w zwiazku z tym? Przestac studiowac??? Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 05.02.07, 16:51 Ale u mnie ten geniusz jest "garantem oboru". Nie wiem czy jest sens sobie psuc nerwy. Wieksza czesc mojego stypendium idzie na pokrycie tych studiow, a przez tego goscia mam ich dosyc. Dodatkowo na mojej polskiej uczelni niektorzy zazdroszcza i np. jeden nauczyciel czeskiego (Czech - na pierwszych latach wydawal sie bardzo fajny) robi mi problemy z zaliczeniem z praktycznej nauki jezyka. Koszmar. Odpowiedz Link
indywidual Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 05.02.07, 19:52 eee tam, trza sobie radzic... Pani Doktor Dobrze Wiesz Ktora funduje nam po kilka poprawek z kazdego przedmiotu... w sumie zdawalam juz ponad 20 egzaminow i za kazdym razem pojawiaja sie rzeczy, jak sam wiesz, bo tego doswiadczyles, z kapelusza... na zajeciach jedno, na egzaminie czarymary. Wiesz tez jak potrafi odezwac sie do ludzi. Musimy sie uczyc zaciskac zeby i byc ponad uniwersytecka hierarcjia, ktora czesto przypomina przepychanki, albo szkole podstawowa, albo... nie wiem, co w kazdym razie juz kilkakrotnie mowilam, ze za chwile pakuje manatki i wracam do domu, bo nie wytrzymam tego, co sie dzieje. na mym uniwersytecie polskim tez mam problemy, bo po prostu student za granica okazuje sie byc klopotem natury regulaminowo-przepisowej... nie jestem na stypendium, czyli ucieklam z kierunku i teoretycznie nie jestem studentka... podobno i nie pomoglo kilka podan, dokumentow i takich tam pierdol. I tez mnie szlag juz jasny Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Freemover w Pradze - jak sie dostac 05.02.07, 20:12 Indywidual madrze mówi. Ciesz sie, ze mozesz studiowac w Brnie (strasznie lubie to miasto, ma taki fajny klimat, jeszcze jest czeskie ale juz troche europejskie, nasz Ołomuniec to przy nim zaścianek), nauczysz sie biegle czeskiego, bosko. Szklanka jest w polowie pełna a nie w połowie pusta. Tylko od Ciebie zalezy, co Ci da ten wyjazd. Odpowiedz Link