endiwu 30.07.07, 20:51 Bo te Kudowa - Nachod w necie są, dalej do Pragi też, ale jak jeżdżą autobusy z Wrocławia do Kudowy - Zdroju? Czy są prywatne linie? Będę wdzięczna wrocławiakom i bywalcom za pomoc - sama piszę z dalekiej północy... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cizinec Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 31.07.07, 11:47 na trasie Wroclaw - Kudowa jest kilka kursow pospiesznych. Strona www.rozklady.com.pl podaje tylko 3 kursy: tiny.pl/fjfv ale IMHO brak tam aktualizacji {albo tyle sie zmienilo w kwestii polaczen Wrocka z Kudowa]. W ubieglym roku byl jeszcze pospieszny z Warszawy, z Zielonej Gory i jeszcze pare innych. Tak czy owak z podanych na tej stronie kursow dogodny jest tylko ten o 10:40 z Wrocka - wtedy w Kudowie jestes o 13:30 i szans na dojazd do Pragi w ciagu dnia jest calkiem sporo. O kursie przyjezdzajacym do Kudowy o 19:30 juz tego powiedziec nie mozna. A tak w ogole to napisz, skad dokladnie (i w ile osob) z tej polnocy chcesz jechac do Pragi. Moze bede mogl zaproponowac inne, bardziej korzystne cenowo i czasowo, rozwiazanie, np. kolejowo-autobusowe. Pzdr. F. Odpowiedz Link
endiwu Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 31.07.07, 12:09 Dzięki za informacje. Jadę z Gdyni. Jedna osoba. Do tej pory jeździłam głównie PKP przez stolicę. Ale wiem, że można taniej Odpowiedz Link
cizinec Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 31.07.07, 14:48 Hej, PKP przez stolice jest jednak najszybciej i najwygodniej Moja rada w przypadku jazdy pociagiem - kup bilet miedzynarodowy powrotny Gdynia - Petrovice. Wtedy: a) nie musisz kupowac miejscowek na EC, IC, TLK b) masz znizke 35% przy bilecie powrotnym [OIDP jesli bilet jest kupowany w PL, to PKP daje 40% znizki] c) na terenie Czech polecam kilometrickou banku KMB, wychodzi wtedy 0,70 Kc za km. KMB kosztuje 1400 Kc i pozwala na przejechanie 2000 km. Mozna kupic w kasie podczas postoju w Petrovicich [jesli pojedziesz nocnym pociagiem]. U kanara nie da sie Jesli chcesz, moge "wypozyczyc" zaczeta KMB, jest na okaziciela Zeby nie byc goloslownym, cena polaczenia kolejowego wyglada wtedy tak: * Bilet Petrovice - Gdynia - Petrovice: 1097 Kc tiny.pl/5rmr * KMB Petrovice - Praha: 378 km *0,7 - 264,6 Kc * KMB Praha - Petrovice: 378 km *0,7 - 264,6 Kc Razem: 1626,20 Kc - co wg dzisiejszego kursu NBP wychodzi 219,69 PLN w dwie strony. Jesli jestes w stanie dojechac w jedna strone taniej niz za 109,80 PLN i szybciej niz w 14:59h (Gdynia Gl. 16:06 IC 51400; W-wa Wschodnia 20:42/21:18 TLK 203/200; Praha hl.n. 07:05), to sie poddaje Pzdr. F. Odpowiedz Link
endiwu Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 01.08.07, 09:51 Dzięki za wyczerpujące informacje. Tym razem wyjątkowo nie zależy mi na szybkości połączenia, więc przez chwilę myślałam, że może wypróbuję coś innego, ale chyba rzeczywiście się skończy tak, jak zawsze. To prawda - PKP daje 40% zniżki,z określonych miast w Polsce (Gdynia jest na tej liście) do określonych miast w Czechach. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za poświęcony czas. PS. Wszystko wskazuje na to, że w okolicach października dołączę na stałe do Polaków w Pradze, więc mam nadzieję, że załapię się na jakieś spotkanie z Wami Odpowiedz Link
cizinec Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 01.08.07, 10:24 Ok, nie ma sprawy. Jesli bedziesz miala inne watpliwosci komunikacyjne w PL i CZ, pytaj sie smialo, na pewno odpowiem. Na inne pytania odpowiem tylko, gdy bede znal odpowiedz Widze, ze grono sie stale powieksza, fajnie.. Pzdr. F. Odpowiedz Link
japolan Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 01.08.07, 23:46 Witam! Poddawanie się nie jest potrzebne, choć mogą być jeszcze korzystniejsze rozwiązania. Ceny kupowanych na Ceskich Kolejach biletów (także na trasy zagraniczne) można sprawdzać pod adresem: www.jizdenka.cz . Jest tam nieco ustawień, w tym dotyczących zniżek. Na początku najważniejsze wydaje się wybranie opcji: jazda krajowa - jazda zagraniczna. Kilka pób i serwis można polubić. Dobrym rozwiązaniem jest kupienie zniżkowej czipowej "InKarty" (www.inkarta.cz), która umożliwia także korzystanie ze zniżki "RailPass" w przejazdach zagranicznych. Z "InKartą" przejazdy zagraniczne wychodzą jeszcze taniej, gdy: 1) Kupuje się czeski bilet krajowy do czeskiej stacji przygranicznej (także bez tej zniżki wychodzi taniej). 2) Bilet międzynarodowy kupuje się od ostatniej stacji w Republice Czeskiej (także bez zniżki wychodzi taniej). 3) Bilet międzynarodowy ma opcję powrotną (także bez zniżki jest taniej). Koleje Czeskie uruchomiły sprzedaż biletów przez telefon: www.cd.cz/index.php?action=article&id=47910 Największy "odjazd" cenowy daje zakupienie (dostępnego tylko on-line dla posiadaczy "InKarty") biletu między stolicami (zwłaszcza odległych) krajów (województw) - nazwa biletu: "eliška" www.cd.cz/index.php?action=article&id=38579 Możliwości jest całkiem sporo. Przesiadka w Piotrowicach przy Karwinie (proszę nie zapominać o odprawie paszportowej) daje możliwość skorzystania z dobrej restauracji (gospody) w budynku stacji kolejowej (po drugiej stronie drogi jest bankomat). Życzę powodzenia w, oby tanim, podróżowaniu, Japolan Odpowiedz Link
cizinec Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 02.08.07, 09:43 To moje poddawanie sie bylo tak na zarty, bowiem w taryfach ČD orientuje sie dosc dobrze i rowniez z powodzeniem z nich korzystam Bezsilny jestem jednak wobec komunikacji autobusowej - zbyt wielu przewoznikow, brak unifikacji, no i jednak zawsze jezdze pociagiem, bo po prostu wygodniej. Link do www.jizdenka.cz podawalem skrocony do tiny.pl Serwis jest bezbledny, w przypadku kupna trudniejszego biletu (np. do stacji Tczew, hihi) zawsze chodze do kasy z wydrukowanym biletem z jizdenky.cz InKarta jest dobra, ale IMHO KMB jest lepsza Do tychze Petrovic u K. bilet z InKarta kosztuje 297 Kc, a z KMB tylko 264 Kc, aczkolwiek nie ukrywam, ze w poprzedniej taryfie [przed wyrownaniem procentowym zakaznickeho jizdneho i zpatecni slevy] byly relacje, na ktore bardziej oplacalo sie kupic zakaznicke jizdne. InKarte wykorzystuje teraz tylko w podrozach do 100 km [wtedy nie dziala KMB] oraz przy zakupie miejscowki na pociagi EC/IC - tylko InKarta uprawnia do zakupu miejscowki za 30 Kc, dla posiadacza KMB koszt takiej miejscowki to 86 Kc. Swoja droga, miejscowki mozna nie kupowac wcale, co w PL jest nie do pomyslenia Eliška jest fajnym pomyslem, ale trudno ja wykorzystac w komunikacji miedzynarodowej, bo najwyzej mozesz z tym biletem dojechac do Ostravy. Niby roznica cenowa jest spora [140 Kc zamiast 264/297/424 Kc w zaleznosci od wersji biletu], ale trzeba pamietac, ze liczba biletow Eliska jest ograniczona. Jaka przesiadke w Petrovicich u K. masz na mysli? Tam sie zatrzymuja w zasadzie tylko pociagi jadace do/z PL, wiec jak juz w takim pociagu jedziesz, to nie masz potrzeby sie do niczego innego przesiadac. Wprawdzie istnieje jedna przesiadka [z EC109 COMENIUS na EC102 POLONIA], wtedy zaoszczedzasz blisko godzine w drodze z Pragi do Wawy, ale ta przesiadka jest ryzykowna. Wg rozkladu czas na przesiadke wynosi 5 minut [w tym odprawa paszportowa], ale sek w tym, ze EC102 nie czeka na spoznione EC109 - efekt taki, ze mozna zostac w Petrovicich do 2:00 w nocy. Swoja droga - z gastronomii w Petrovicich korzystalem tylko podczas prawie godzinnego postoju pociagow nocnych SILESIA i CHOPIN, wtedy nawet jest otwarty sklep w budynku dworca. Sklep ten jest na tyle charakterystyczny, ze otwarty jest chyba wylacznie w godz. 1-3, dla Polakow przyjezdzajacych na nocne zakupy do ČR Pzdr. F. RailPass w przejazdach zagranicznych zdaje egzamin tylko w przypadkach, kiedy poszczegolne zarzady kolejowe nie oferuja zadnej innej znizki. Wydaje mi sie, ze w przypadku komunikacji PL<->CZ bardziej oplaca sie jednak korzystanie ze znizki za bilet powrotny ČD-PKP MOST. Sprawdzalem to kilkakrotnie, takze w kasie miedzynarodowej, i RailPass wychodzil drozej. Odpowiedz Link
japolan Przez Piotrowice przy Karwinie 04.08.07, 00:10 Witam i dziękuję za odzew! 1. Jestem przekonany, że sporo osób lepiej ode mnie zna taryfy Czeskich Kolei. 2. Nigdy nie korzystałem z "banku kilometrów" - czyli KB - więc się nie porównuję. 3. "eLiska" to ciekawa oferta, ale sam (jeszcze?) z niej nie korzystałem. 4. Nie porównywałem wszystkich możliwości, ale przypominam sobie, że: a) raz kupiłem bilet powrotny ze zniżką międzynarodową (związaną z "InKatą") na trasie Praga - Warszawa, a potem do Lublina z Warszawy; b) potem (także w wariancie zniżkowym i z opcją powrotną) bezpośredni (bilet, bo pociągów takich nie ma) z Pragi do Lublina. Okazało się, że przy w/w zakupie bileu w Pradze za odcinek Warszwa - Lublin zapłaciłem mniej, niż w przypadku kupienia biletu na stacji w Polsce, w dniu bez tzw. zniżki relacyjnej (ze zniżką relacyjną nie przeliczałem, ale chyba także będzie taniej). 5. Przesiadki w Karwinie po drodze do Pragi są, rzeczywiście, tylko opcją. Za to w przypadku jazdy w kierunku Cieszyna (także położonego w Polsce Cieszyna Wschodniego) lub na Słowację (zazwyczaj także przez Cieszyn) może to być sensowne rozwiązanie. Podam swój przykład z czerwca b.r. Miałem do załatwienia drobną sprawę w Cieszynie Zachodnim (czyli oficjalnie) Czeskim Cieszynie. Na bezpośrednim bilecie do Pragi (można mieć przerwy w podróży), dojechałem do Czechowi-Dziedzic. Okazało się, że stamtąd właściwie nie można wyjechać do Cieszyna, więc linią podmiejską pojechałem do Bielska-Białej, a dalej autobusem z dworca PKS do Cieszyna. Potem Piechotą do Czeskiego Cieszyna. Z powodów pewnych perturbacji nie mogłem zdążyć na ostatnie "Pendolino" z Ostrawy i na nocleg w odległej praskiej dzielnicy dotarłem późną nocą. Gdybym przesiadł się w Piotrowicach przy Karwinie, miałbym około 20 minut na przesiadkę na autobus do Karwiny. W Karwinie mógłbym albo pojechać na końcowy (blisko dworca kolejowego), albo przesiąść się na autobus do Cieszyna (przechodząc, niedaleko "Billi" przez ul. 17 Listopada). I tak byłoby szybciej. To się powinno sprawdzić także w podróżach do Cieszyna, zwłaszcza do rejonów w pobliżu zachodniocieszyńskich dworców: kolejowego i autobusowego. Z pozdrowieniami, Japolan Odpowiedz Link
gabisu Re: Wrocław - Kudowa: Jak z autobusami? 15.09.07, 11:24 jażdzę srednio co dwa tygodnie do wrocławia samochodem z pragi .wracam tego samego dnia . Odpowiedz Link