Dodaj do ulubionych

podwojne obywatelstwo

18.09.07, 10:41
Czy moze ktos z Was sie orientuje czy dziecko ze zwiazku mama-Polka a ojciec
-Czech moze ubiegac sie o podwojne obywatelstwo obydwu tych krajow? Dodam ze
nie jestesmy malzenstwem i mieszkamy w Anglii.
Jaka jest procedura zalatwienia takiej sprawy,
dziekuje z gory
Obserwuj wątek
    • sks_baltyk_1930 Re: podwojne obywatelstwo 18.09.07, 13:00
      Z tego co sie orientuje (mam podobna sytuacje) dziecko przez to ze
      jeden z rodzicow urodzil sie w Czechach automatycznie dostaje
      obywatelstwo czeskie. Przez to ze Pani jest Polka moze miec takze
      polskie a wiec jest mozliwe podwojne obywatelstwo.
      Niestety np. gdyby Pani chciala czeskie obywatelstwo dla siebie to
      jest to mozliwe tylko poprzez zrzeczenie sie swojego (w tym wypadku
      polskiego) obywatelstwa.
      A wiec dziecko moze miec podwojne, Pani nie.

• sks_baltyk_1930 Re: podwojne obywatelstwo 18.09.07, 13:08
        podaje jeszcze link:
        www.mzv.cz/wwwo/default.asp?ParentIDO=7331&ido=12886&amb=114&idj=2

• gosica37 Re: podwojne obywatelstwo 18.09.07, 17:07
          Bardzo dziekuje za odpowiedzsmile
          Rozumie ze Pani dziecko ma dwa paszporty.
    • kanapony Re: podwojne obywatelstwo 18.09.07, 17:58
      a... jeśli takie dziecko z podwójnym obywatelstwem ma dziecko z
      kimś, kto jest obywatelem jeszcze innego kraju?
      ktoś wie, co wtedy?
      • japolan Re: podwojne obywatelstwo 18.09.07, 22:55
        Czyżby już w tym wieku ktoś planował "krzyżowanie międzyobywatelskie"?!?!?

Jestem zaskoczony. Zapewne nie tylko ja.

Z poważaniem,
        • kanapony Re: podwojne obywatelstwo 18.09.07, 22:59
          sama byłam zaskoczona jak mi to przyszło do głowy
          niczego nie planuję, nawet dziecka z podwójnym obywatelstwem jeszcze
          nie, hihihi
          po prostu - to ciekawe... czy wtedy rodzic musi wybrac dla dzieciaka
          jedno ze swoich?
          • japolan Re: podwojne obywatelstwo 18.09.07, 23:33
            Dobry wieczór!

Proszę w sieci znaleźć (np. za pomocą "Google'a") wyniki dla fraz:
            - "ius soli" / "prawo ziemi" / "prawo ojczyste";
            - "ius sanguinis" / "prawo krwi";
            - "nabycie obywatelstwa", "pierwotne nabycie obywatelstwa".

Ogólnie: rządzą tym (z reguły w jakimś stopniu "uzgadniane") reguły: prawo krwi i prawo ziemi.
            Teraz nie mam czasu tego objaśniać.
            Proponuję lekturę książek (podręczników) prawniczych z zakresu: wstępu do prawoznawstwa, podstaw nauki o państwie, prawa międzynarodowego publicznego. Sądzę, że Bibliotecie Narodowej w Pradze powinni mieć "Prawo międzynarodowe publiczne" Makowskiego - świetny stary podręcznik, kapitalnie wyłożony materiał.
            Proszę skorzystać ze stron Biblioteki Narodowej w Pradze:
            nkp.cz
            Z poważaniem,
            • kanapony Re: podwojne obywatelstwo 19.09.07, 02:02
              uff
              ciężka artyleria
              wink
              pogmeram w wolnym czasie...
              • japolan Re: podwojne obywatelstwo 20.09.07, 00:58
                Cóż.
                Jesli ktoś chce mieć potomków z tak dużą liczbą obywatelstw, to musi popracować ... także głową.

Z poważaniem,
                • kanapony Re: podwojne obywatelstwo 20.09.07, 01:08
                  raczej nad głową ???
                  ;D ;D ;D
                • yogisia Re: podwojne obywatelstwo 27.09.07, 20:13
                  Ło matkooooo.... Japolan.... a co Ty tu z lekturami wyjeżdżasz!
                  Załatwienie takiej sprawy nie wymaga pięcioletnich studiów, a co to
                  is i is wyjaśnić można szybciej niż napisałeś swoją epistołę! Prawo
                  ziemi - tam gdzie się urodzisz (działa np. w USA), prawo krwi -
                  jakiej narodowości masz rodziców (działa np. w PL i CR) + wyjątki
                  ale tu nie mają zastosowania (rodzice dwóch narodowości)

No dobra, do rzeczy - polecam jeszcze taki serwis:
                  www.mvcr.cz/rady/zakladni/stat_o8.html
                  rozdział: Nabývání státního občanství České republiky narozením
                  To jest serwis czeskiego MSW, więc wiarygodny.

Polskie :
                  www2.mswia.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=95&id=170#Urodzenie1
                  SPOSOBY NABYCIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO - Urodzenie z rodziców, z
                  których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie – Zasada
                  krwi/Ius Sanguinis

Buziaki dla wszystkich Czelek/Poszek i Czelaków/Pochów!
                  • japolan Re: podwojne obywatelstwo 27.09.07, 23:13
                    Dobry wieczór!

Czyżby odkryła Pani Szanowna jakąś inną regułę wiodącą (poza dwiema przeze mnie wspomnianymi)?
                    Te zasady to dwa rozwiązania typiczne. Do tego dochodzi jeszcze nadanie obywatelstwa, z reguły indywidualnym i konkretnym aktem władczym.

Ponownie zwracam uwagę na potrzebę zaznajamiania się z właściwymi aktami normatywnymi odpowiednich państw. Także z uwagi na szczegóły. Nie każda sytuacja jest prosta, nawet pomimo uważania ją za taką.

Z poważaniem,
                    • yogisia Re: podwojne obywatelstwo 28.09.07, 22:12
                      "Czyżby odkryła Pani Szanowna jakąś inną regułę wiodącą (poza dwiema
                      przeze mnie wspomnianymi)?"
                      Nie chodzi o reguły ale konkretną kwestię: tu mamy do czynienia z
                      prawem krwi (tak wedle prawa RP jak i CR) i powiedz to jasno,
                      zamiast się wymądrzać.

"Nie każda sytuacja jest prosta, nawet pomimo uważania ją za taką."
                      Ale tu akurat - w świetle obowiązujących praw obu krajów - sytuacja
                      wygląda typowo (matka Polka, ojciec Czech). Choć może oczywiście
                      czegoś nie wiemy.

"Ponownie zwracam uwagę na potrzebę zaznajamiania się z właściwymi
                      aktami normatywnymi odpowiednich państw. Także z uwagi na szczegóły."
                      To każ dziewczynie szukać w googlach konstytucji i ustawy o
                      obywatelstwie a nie info o is i is !

Łooooooojejjejjejejuuuuuuu
                      Nic już nie powiem

-------------

Czas leczy nasze rany, ale zmarszczki są bardziej uparte.
                      • kanapony Re: podwojne obywatelstwo 28.09.07, 23:12
                        ale to nie jest głupie - taki sposób podawania danych, w końcu:
                        coś, co samodzielnie odkryjesz zostawi w umyśle ślad, i tak dalej
                        ja w wolnej chwili pogrzebie za problemem, czy można miec więcej niż
                        dwa obywatelstw (i jak je nabyc)
                        ale w wolnej chwili, bo do życia nie jest mi to konieczne
                        wink
                      • japolan Re: podwojne obywatelstwo 28.09.07, 23:44
                        Dobry wieczór!

Proszę mi wierzyć, iż moja ostrożność w radzeniu bierze się z szacunku dla problemów praktycznych, a nie - tak przeze mnie lubianego - teoretycznego ujmowania rzeczy. Jako prawnik wiem, jak wiele znaczy poznanie całego stanu faktycznego oraz przynajmniej przyjrzenie się dokumentom. Czasami jeden dokument może odwrócić bieg postępowania, np. sądowego. Niekiedy brak jednego (z kilku wymaganych) podpisu pod dokumentem decyduje o jego ważności.

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy tak myślą. Kiedyś w pewnym odwoławczym organie administracyjnym kolega mój zwrócił uwagę na istotną cechę pewnego dokumentu urzędowego. Pani, która oddaliła zażalenie, powiedziała: "A ja nawet tego nie czytałam!" Ręce opadają. Pewna pani z dobrze znanego mu bloku miała jakąś książke prawniczą, a może nawet kilka książek, i uchodziła w oczach ciemnego luda za eksperta. I niektórzy ponieśli konsekwencje słuchania jej "mecenasowania".
                        Konował, nie tylko w medycynie, może poważnie zaszkodzić.

Jestem zbyt odpowiedzialny, by dokonywać ocenienia przypadku na odległość, znając tylko część istotnych okoliczności.
                        Z oficjalnych stron internetowych Republiki Czeskiej polecam:
                        portal.gov.cz
                        Na stronie Czeskiej Kamery Adwokackiej (www.cak.cz) proponuję skorzystać z "wynajdywarki" adwokatów ("Seznam advokátů") - jest tam możliwość sprawdzenia, w jakim języku można się z adwokatem dogadać (wśród opcji jest polszczyzna).

Z poważaniem,
    • sieczu7 Re: podwojne obywatelstwo 18.04.08, 11:14
      Lepiej wezcie sobie obywatelstwo angielskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka