kropkacom 01.11.07, 10:20 Oglądał ktoś na przykład "Vratné lahve", "Kvaska", "Jedna ruka netleská "? Nam sie bardzo podobały Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morelka_bonda Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 01.11.07, 10:53 Podobno dla Czechów jednym z kultowych filmów jest "Pelísky" (pod jednym dachem). Sama go jeszcze jednak nie oglądałam. Ostatnio przypadkiem obejrzałam w kinie "szkole podstawowa". I mogę go polecić bez oporów. Odpowiedz Link
balbii Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 01.11.07, 13:32 Pelísky i Vratné lahve są godne poleceia faktycznie. Również polecam klasykę czyli np. Postřižiny, które po raz kolejny ostatnio widziałam Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 01.11.07, 14:03 Chyba najbardziej lubie "Samotnych". Ale to juz nie jest takie znow nowe) Odpowiedz Link
sks_baltyk_1930 Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 01.11.07, 22:07 Samotari, Horem Padem, Tmavo modry svet, Vylet, Dblba, Postcoitum... Odpowiedz Link
asica7 Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 04.11.07, 09:38 Tez bardzo lubie "Samotnych". Widzialam go kupe lat temu w Gdansku. Kolezanka przekonywala mnie, ze powinnam obejrzec czeski film ... Nie bardzo bylam przekonana Mile mnie zaskoczyl i to, ze tu jestem (Praga) to troche wplyw tego obrazu ps. "Jedna reka nie klaszcze " tez ok. Lubie takie klimaty. Odpowiedz Link
aniiiah Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 05.06.08, 16:14 "Samotni" rulez Odpowiedz Link
rudarchewa Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 03.06.08, 21:05 Jeśli jeszcze nie widziałaś będzie w sobotę w DSH na Karowej w Warszawie wyświetlany... a w piątek "Musimy sobie pomagać". Znalazałm info na www.nzs-uw.pl/ , jest też coś na DSH;] Odpowiedz Link
droga2 Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 03.11.07, 19:06 a wiecie kiedy te sławetne butelki zwrotne maja byc w polskich kinach? cos mowiono o listopadzie... Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 04.11.07, 10:15 Niestety nie wiem. Ale film bardzo przyjemny i warto zobaczyć. Oglądał ktoś wczoraj w telewizji Nova "Účastníci zájezdu". Bardzo zabawny. Odpowiedz Link
droga2 Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 04.11.07, 16:10 ha, już znalazłam odpowiedź 7 grudnia 2007 najpierw ma byc na jakimś festiwalu w Łodzi (poza konkursem) a potem do kin Odpowiedz Link
sieczu5 Skad bierzecie te filmy? 04.11.07, 19:12 Ja jakos nie mam mozliwosci ogladania tych najnowszych. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Skad bierzecie te filmy? 04.11.07, 20:02 Po pierwsze, z wypożyczalni kaset i płyt. Po drugie, oglądam w telewizji. Po trzecie, czasami znajdę w necie(rzadko). No i kino. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Skad bierzecie te filmy? 04.11.07, 23:19 Ja telewizji nie mam, na internecie p2p nie chodzi a w wypozyczalnii nie moge sie zarejestrowac bo nie mam stalego zameldowania. Fatalnie. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Skad bierzecie te filmy? 02.05.08, 08:37 A Medvidka ktoś widział? www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=32035 Bardzo dobrze się się ogląda ten film No i świetna obsada. Mały "akcent polski" pod koniec filmu: Ivan Trojan flirtuje z kelnerką z Polski ) Odpowiedz Link
kropkacom Re: Skad bierzecie te filmy? 02.05.08, 08:45 Tym którzy nie mają czasu chodzić do kina a mieszkają w Czechach naprawdę polecam zapisać się do wypożyczalni. Z tego co zauważyłam nowości krajowe raczej mają w ofercie. Odpowiedz Link
ursulad Re: Skad bierzecie te filmy? 02.05.08, 10:02 Bardzo duzo czeskich filmow, nawet tych najnowszych, mozna kupic w kioskach lub w "levnych knihach". Ceny bardzo przystepne. Odpowiedz Link
kanapony Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 02.05.08, 22:41 W tym tygodniu obejrzałam: - Guzikowców (spodziewałam się czegoś śmiesznego - tak mi to przedstawiano... ale podobał mi się), - Sex w Brnie - nooo, - Jedna ręka nie klaszcze - super, chyba mój ulubiony zaraz po "Roku d'abla" - Pod jednym dachem - ciekawy (co właściwie znaczy "pelisky"?) Odpowiedz Link
fredriksson Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 03.05.08, 22:17 Ciekawym filmem jest Václav, nakręcony w ubiegłym roku, z Ivanem Trojanem w roli głównej. Pokazuje, że granica między normalnością i nienormalnością często nie przebiega tam, gdzie byśmy chcieli ją widzieć. Polecam. Odpowiedz Link
ondrys Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 04.06.08, 08:22 fredriksson: "Pokazuje, że granica między normalnością i nienormalnością często nie przebiega tam, gdzie byśmy chcieli ją widzieć." Czyli jak w wiekszosci czeskich filmow... Problem czeskiej kinematografii polega na tym, ze nie jestesmy w stanie wyjsc poza bariere wlasnej mentalnosci, wyjsc z wlasnego podworka. Dlatego mozemy w Niedzwiadkowi widzec stopiecdziesiacczwarty film Jana Hrebejka na ten samy temat ... Dlatego polska dystrybucja moze sobie zalatwic sprawe napiszac: Film - Czechy - obyczajowy - slodko-gorzki - "Pokazuje, że granica między normalnością i nienormalnością często nie przebiega tam, gdzie byśmy chcieli ją widzieć." ... i maja opisanych 85% czeskich filmow od razu. Z ostatnich pieciu lat polecam tylko: Czeski sen, Na zlamanie karku, Sekrety, Butelki zwrotne, Obywatel Havel. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 04.06.08, 08:25 > Dlatego mozemy w Niedzwiadkowi widzec stopiecdziesiacczwarty film Jana Hrebejka > na ten samy temat ... Jakoś mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link
ondrys Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 05.06.08, 08:12 "Jakoś mi to nie przeszkadza." Mi tez by nie przeszkadzalo, gdyby krecil z swoich pieniedzy i nie z publicznego funduszu do wsparcia kinematografii. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 05.06.08, 09:49 Ondrys, w Polsce dla odmiany sie kreci albo Sienkiewicza, czy Mickiewicza albo smutne ponuraki o maltretowanych dzieciach, niedostosowanych dorosłych i rodzicach alkoholikach, ewentualnie polityczne, typu "Katyn". I zawsze takie same- zero nadziei, zero swiatelka w tunelu, nic. A jeszcze najlepiej, zeby to maltretowane dziecko bylo pochodzenia zydowskiego, to nagrody murowane. Te czeskie sie przynajmniej da ogladac, a te wszystkie polskie "Pregi", "Tereski", "Meskie sprawy" no to sie nie da. Najlepszy film o polskiej rzeczywistosci to wg mnie "Dzien Swira". Jak nie widziales, to polecam, DA SIE ogladac. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 05.06.08, 09:58 > Najlepszy film o polskiej rzeczywistosci to wg mnie "Dzien Swira". Jak nie > widziales, to polecam, DA SIE ogladac. Ale już Wszyscy jesteśmy Chrystusami nie da się. Odpowiedz Link
ondrys Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 05.06.08, 12:11 pampeliszka: Kinematografia reflektuje mentalnosc. Czesi sa umiarkowani, rezerwowani, spokojni i lubia przecietnosc. Polacy sa cieplejszy, emocjonalniejszy, ambitniejszy i zycie toczy sie wiecej "od ekstremu do ekstremu". Filmy temu odpowiadaja. Sztuka to duzej miarze kwestia gusta. Mi w Czechach po prostu przeszkadza, ze panstwowe pieniadze pije rezyser, ktory ma jeden schemat a kreci dziesiec filmow z piecioma samymi aktorami, choc dwa trzy filmy dobrze mu sie udaly. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 05.06.08, 14:05 Ale Ci sie udala charakterystyka, Ondrys. Nie wiem tylko, czy to cieplejszy przy Polakach jest zasluzone, ale skoro tak to widzisz, to super... Emocjonalni i ambitni versus umiarkowani i z rezerwa, to racja. W Polsce za panstwowe pieniadze sie kreci programy z Wisniewskim w roli glownej, wiec tez nie jest ambitnie i idealnie... Odpowiedz Link
kanapony Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 06.06.08, 00:31 a co to jest z tym Wiśniewskim za państwowe? (bo mi się pudło zepsuło i nie jestem na czasie, a w necie jakoś inf. o tym panu nie szukam) bo chyba nie chodzi o dawne "Jestem jaki jestem" (TVN)? a że Polacy są emocjonalni (w sensie, że dają się ponosic różnym emocjom, a nie, że ciągle zakochani)...? no, ja na pewno! ale znam wielu: zimnych ryb, zero zainteresowania a wkurzyc ich... graniczy z cudem na pewno wielu Polaków jest bardzo wrażliwych, jeśli nie przewrażliwionych (zwłaszcza na swoim punkcie) a ambicje? owszem, ale w odniesieniu do ogółu, po uśrednieniu to raczej ambicjonalizm (wg mnie dążenie do czegoś ale zazwyczaj w celu własnych korzyści, głównie materialnych) ja bym więc napisała: przewrażliwieni i ambicjonalni vs. umiarkowani i z rezerwą a Czesi umiarkowani, z rezerwą i chłodni? nie znam ich wielu - ale chyba same ekstrema! bo żaden/żadna nie jest ani chłodna/y ani z rezerwą... albo może ja przyciągam takie indywidua do siebie??? Odpowiedz Link
l.e.a Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 06.06.08, 08:20 Z ostatnich lat ? hm nie wiem duzo nowości mnie niestety omija Ale dla poprawienia humoru, kupiłam sobie parę dni temu na allegro WYCHOWANIE PANIEN W CZECHACH Odpowiedz Link
ondrys Mój Top 06.06.08, 15:59 TOP 25 CZESKICH (chronologicznie): 01 Droga do glebi duszy studenckiej (Cesta do hlubin studakovy duse (M.Fric 1939) 02 Wyprawa w przeslosc (Cesta do praveku, K.Zeman 1955) 03 Dobry wojak Szwejk (Dobry vojak Svejk, K.Stekly 1956) 04 Intymne oswietlenie (Intimni osvetleni, I.Passer 1966) 05 Pociagi pod specjalnym nadzorem (Ostre sledovane vlaky, J.Menzel 1966) 06 Wszyszy dobrzy rodacy (Vsichni dobri rodaci, V.Jasny 1968) 07 Uroczystosc zalobna (Smutecni slavnost, Z.Sirovy 1969) 08 Skowronki na uwiezi (Skrivanci na niti, J.Menzel 1969) 09 Mlot na czarownice (Kladivo na carodejnice, O.Vavra 1969) 10 Mareczku podaj mi pioro (Marecku podejte mi pero, O.Lipsky 1976) 11 Wsi moja sielska, aniolska (Vesnicko ma strediskova, J.Menzel 1985) 12 Szkola podstawowa (Obecna skola, J.Sverak 1991) 13 Akumulator 1 (J.Sverak 1994) 14 Zapomniane swiatlo (V.Michalek 1996) 15 Marian (P.Vaclav 1996) 16 Kola (Kolja, J.Sverak 1996) 17 Guzikowcy (Knoflikari, P.Zelenka 1997) 18 Zabic Sekala (Je treba zabit Sekala, V.Michalek 1998) 19 Pod jednym dachem (Pelisky, J.Hrebejk 1998) 20 Musimy sobie pomagac (Musime si pomahat, J.Hrebejk 2000) 21 Samotni (Samotari, D.Ondricek 2000) 22 Czeski sen (Cesky sen, V.Klusak i F.Remunda 2003) 23 Na zlamanie karku (Horem padem, J.Hrebejk 2004) 24 Butelki zwrotne (Vratne lahve, J.Sverak 2007) 25 Tajnosti (Sekrety, A.Nellis 2007) DOWN 5 CZESKICH (chronologicznie) 01 Wyparcie z raju (Vyhnani z raje, V.Chytilova 1999) 02 Droga z miasta (Cesta z mesta, T.Vorel 2000) 03 Zbuntowani (Rebelove, F.Renc 2001) 04 Kamieniak (Kamenak, Z.Troska 2003) 05 Mezczyzna idealny (Roman pro zeny, F.Renc 2005) Odpowiedz Link
kanapony Re: Mój Top 06.06.08, 17:48 ale wstyd [rumieńce] tylko 4 oglądałam, a 5 czeka na wolną chwilę z tej listy Odpowiedz Link
l.e.a Re: Mój Top 07.06.08, 13:23 Mezczyzna idealny (Roman pro zeny, F.Renc 2005) Ten film lciał wczoraj wieczorem na POlonii, obejrzałam taki sobie, lekkki, obejrzałam z przyjemnością dla odpoczynku. Odpowiedz Link
ondrys Re: Mój Top 09.06.08, 08:16 Mezczyzne idealnego nie widzalem, bo Renca nie znosze. To chyba najgluipiejszy czlowiek czeskiego kina. Odpowiedz Link
rzulw Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 11.06.08, 20:04 teraz Gympl ... wczesniej pare też było Odpowiedz Link
ewa9786 Re: Jaki macie ulubiony film czeski z ostatnich l 14.06.08, 17:24 Pelisky to chyba po prostu domowe pielesze. A mi sie podobały cetnicke humoreskyi wciaż lubie Chalupari, dość smieszne tez bylo Takova normalna rodinka Odpowiedz Link