morelka_bonda 11.01.08, 17:07 kto z Was miał okazję przeczytać tę książkę? Jakie są Wasze opinie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sieczu5 Re: Gottland - M.Szczygła 11.01.08, 18:08 Ja czytałem - taka wzruszająca, że mało się nie popłakałem jacy Czesi to krzywdzony i dzielny naród. Ale jak wiadomo Szczygieł to "Wyborcza", więc pewnie 90 procent fabuły to stek wymyślonych bzdur. Odpowiedz Link
ziuta111 Re: Gottland - M.Szczygła 15.01.08, 21:49 Dzieciaku, poucz się trochę historii, porozmawiaj ze starszymi Czechami a nabierzesz trochę więcej wiedzy o czeskiej historii. I najpierw przeczytaj książkę, o której się wypowiadasz. Gdybyś czytał wiedziałbyś, że nie ma tam jednej fabuły. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Gottland - M.Szczygła 17.01.08, 09:36 Kolejna idiotka. 1. Czytalem ksiazke 2. Znam czeska historie 3. Rozmawiam z Czechami 4. NIE CZYTAM ANTYPOLSKIEGO SZMATLAWCA ZWANEGO "GAZETA WYBORCZA" Odpowiedz Link
cobrra Re: Gottland - M.Szczygła 11.01.08, 21:00 całkiem fajna, dobrze się czyta. www.mariuszszczygiel.com.pl/teksty_film.asp link do jednego z reportaży umieszczonego w gottland, poza tym na stronie inne ciekawe teksty. Polecam Odpowiedz Link
japolan Re: Gottland - M.Szczygła 11.01.08, 23:32 Dobry wieczór, Sam pan Mariusz Szczygieł był łaskaw zabrać głos we wcześniej założonym na tym forum wątku o tej książce. Wydaje mi się, że upraszczanie i wywodzenie o rzekomych wymysłach, ponieważ Autor książku pracuje dla (w) "Gazety Wyborczej", jest przesadą. Aczkolwiek chętnie bym zapoznał się z opinią pana Szczygła, czym - wyrazem sukcesu, czy porażki polskiej polityki zagranicznej - było udzielenie panu premierowi D. Tuskowi audiencji przez pana prezydenta V. Klausa wczoraj o godzinie 8.30 (rano). Z poważaniem, Odpowiedz Link
uyu Re: Gottland - M.Szczygła 12.01.08, 01:29 Prezydent republiki to nie cysorz i klawego zycia nie ma. Dlatego musi pracowac wtedy kiedy musi a nie wtedy kiedy ma na to chec. Nawet o 8.30 rano jesli sprawy bardzo istotne dla wlasnego i osciennego kraju tego wymagaja. Odpowiedz Link
mariuszszcz Re: Gottland - M.Szczygła 14.01.08, 00:50 Kłaniam się. Nie miałem pojęcia, że przyjął go tak wcześnie. Co więcej - nie miałem pojęcia, że Tusk tam był. Nie śledzę aż tak bieżączki polityznej. Natomiast jeśli go przyjął o 8.30, to wszystko z czeskiego punktu widzenia OK. Czesi - sami wiecie - wstają dość wcześnie i wcześnie chodzą spać. O 11.00 potrafią jeść obiad cholery jedne, więc na 2 i pół, 3 godziny przed obiadem, to chyba OK, prawda? Nic w tym nadzwyczajnego. Myślę, że otoczeniu Klausa nawet do głowy nie przyszło, że coś niehalo. Przy okazji - pan Klaus wydał swoja książkę o ociepleniu w tym samym wydawnictwie co ja. I od kilku miesięcy najlepiej z książek tego wydwnictwa sprzedawała się jego, ja byłem na drugim miejscu. Teraz jest odwrotnie. Bardzo przyjemnie. Co do wypowiedzi sieczu5, to nie będę prostował. Jak na razie Mlada Fronta w ubiegły czwartek wywaliła taki wywiad ze mną i tak reklamuje książkę, że mój wydawca czeski nie może uwierzyć, że bez żadnych zabiegów i lobbowania można tak pisać dobrze o książce. W Pravie chyba dwa tygodnie temu poświęcili Gottlandowi całą okładkę i drukują... opinie polskich i czeskich czytelników. Niestety, są one wyłącznie pozytywne. Na moje pytanie, dlaczego nie dadzą choć 1% negatywnych (trzy bym nawet dostarczył), redaktor dodatku literackiego Salon z Prava odpowiedział, że się w książce zakochał i tyle. Więc takie rzeczy dzieją się w Czechach, co mnie cieszy. Pozdrawiam serdecznie wszystkich, szcz. Odpowiedz Link
honzas Re: Gottland - M.Szczygła 14.01.08, 07:10 Vstavam v 5 a na obed chodim v 11, restaurace je plna lidi, jsem divny ? Odpowiedz Link
wislok1 Re: Gottland - M.Szczygła 14.01.08, 20:42 A może tak napisać książkę o Polakach i Czechach na pograniczu Panie Mariuszu, od Śląska Cieszyńskiego po Nysę Łużycką ? Tyle ciekawych miejsc i tyle ludzkich historii Odpowiedz Link
nefil Re: Gottland - M.Szczygła 15.01.08, 17:26 wislok1 napisał: > A może tak napisać książkę o Polakach i Czechach na pograniczu Panie Mariuszu, > od Śląska Cieszyńskiego po Nysę Łużycką ? > Tyle ciekawych miejsc i tyle ludzkich historii Kwartalnik "Karta" rozpoczął cykl relacji o pograniczu polsko-czeskim: www.karta.org.pl/najnowszaKarta.asp Odpowiedz Link
wislok1 Re: Gottland - M.Szczygła 15.01.08, 20:50 Ciekawe, dobry punkt wyjścia do książki. Choć NIE zgadzam się z tezą, że po 1989 konflikty odżyły. Wręcz przeciwnie, konflikt polsko-czeski był właśnie żywy za komuny. Obecnie 90% Polaków i Czechów nie wyraża poparcia dla szowinistów , zdarzają się incydenty, ale to raczej norma na każdym pograniczu Odpowiedz Link
japolan Re: Gottland - M.Szczygła 14.01.08, 23:36 Dobry wieczór, 1. Bardzo Panu dziękuję za prezentację czeskiej "perspektywy" w tym zakresie. 2. Miałem na uwadze, głównie, media z Polski, zwłaszcza niektóre. Teraz przyjmuje się w nich (jak gdyby) czeski punkt widzenia. W ubiegłym roku sam miałem w Pradze spotkanie (nie chodzi o kwestie towarzyskie) o godzinie 8.00, ale media nic o nim nie wspominały. Ośmielam się zauważyć, że odnośnie (bezpośrednio) poprzedniego piastuna funkcji Prezesa Rady Ministrów, w przypadku wizyty o tak "pogańskiej" (dla wielu Polaków) porze, mogłyby się posypać złośliwości. 3. Świetnie, że książka cieszy się dużą popularnością, także w Republice Czeskiej. A jak jest na Słowacji? Czy planuje Pan napisać jakiś (np.) "TisoLand"? 4. Proszę rozważyć "wzięcie na warsztat" poglądów Polaków, "zagnieżdżonych" w Republice Czeskiej, w tym księży - niektórzy potrafią świetnie wypowiadać o (jakże ciekawym) styku mentalności polskiej i czeskiej. 5. Przy okazji: Może rozważy Pan przybliżenie Czechom informacji, że - jakby nie było - Praga to (circa) połowa stolicy Polski. Może ich to zainteresuje? Ośmielam się podsunąć propozycję (roboczą) tytułu ewentualnego materiału: [Czi visz. że Praha je v Varszavie?} Z poważaniem, Odpowiedz Link
neverman Re: Gottland - M.Szczygła 16.01.08, 23:25 Potwierdzam. Ojciec wyslal mi ogromny artykul o autorze Gottlandu. Ksiazka bije rekordy popularnosci. Co do 8:30. Toz to dla Czechow pora aktywnosci zawodowej. Nie traktowalabym tego jako afront. Odpowiedz Link
ewa9786 Re: Gottland - M.Szczygła 05.02.08, 18:25 A mi się ksiązka bardzo podobała. Nie tylko treść, która oczywiście była ciekawa. Ale ta technika pisarska, troche jak koronka. Tyle pytan, tyle niewiadomych. I tyle treści. Podziwiam ten kunszt. No cóz, gazetofobów nie brakuje. Tylko co Ty koleś na forum gazetowym robisz? Czepiasz sie Czechów, ze ateisci a pisarzy, ze utalentowani i pracowici. Mój "teść" studiował na przełomie lat 40 i 50 i w Krakowie i Pradze. W Polsce było nieporównywalnie lżej z akomunistów, większa wolność słowa, ludzie normalniej do wielu spraw podchodzili. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Gottland - M.Szczygła 15.02.08, 21:14 > No cóz, gazetofobów nie brakuje. Homofob, gazetofob - co jeszcze? "Wyborcza" klamie i to wszystko. >Tylko co Ty koleś na forum gazetowym robisz? To jest forum prywatne, nie gazetowe. >Czepiasz sie Czechów, ze ateisci. Sam jestem ateista, ale nie takim fanatycznym jak Czesi i rozni czechofile. >pisarzy, ze utalentowani i pracowici. A zwlaszcza, ze potrafia pieknie zmyslac. Odpowiedz Link
slavko2 Re: Gottland - M.Szczygła 16.02.08, 02:04 zgadzam sie z Sieczu w 100%. Każda ale to każda rozmowa z Czechem musi dotknąć kwestii religii w Polsce. I fanatyczne drążenie tematu jak to możliwe 21 wiek i takie zacofanie w Polsce (oczywiście nie trzeba dodawać katolik i zacofanie idą w parze) Jeździłem troche po świecie i nawet w silnie zlaicyzowanych krajach Europy jak chociażby Szwecja czy Dania, w rozmowach z autochtonami w ogóle temat religii nie jest poruszany. Nikt tym sobie nie zaprząta głowy . Wyjątkiem są Czechy. I ich ortodoksyjna wręcz niechęć do religii. To jest ewenement na skalę światową. Zgadzam sie równiez z Tobą, kiedy mówisz o ich zarozumiałości. Tkwią w niej po uszy. Tylko jak sie na nich patrzy to az dziw bierze jak to mozliwe. Tylko luster w domach brak Odpowiedz Link
cobrra Re: Gottland - M.Szczygła 17.02.08, 15:08 czy ja wiem czy wyborcza kłamie? mam wrażenie że na skutek konkurencji dąży do przeciętności i bylejakości. I rzadziej ją już czytam. Odpowiedz Link