Dodaj do ulubionych

FILM O ZABIJANIU

01.02.04, 21:46
Witajcie,

mam wlasnie sklejona swietna kasete na tematy:
- produkcja jaj e EU
- raport z rzezni (krowy i swinie)
- tuczenie gesi
- gesi i ich piora
- ekspetymenty na zwierzetach (malpy, psy, kroliki, szczury)
- uboj kurczat

Same fakty, czesc po angielsku, czesc w wersji niemieckiej. Bardzo ostre,
naprawde poruszajace czlowieka materialy. Np oryginalne odglosy zabijanych
wolow, sekcja malpy, obcinanie dziobkow kurczetom, zagazowywanie
jednodniowych kurczat plci meskiej (zenskie ida do metalowych klatek do
produkcji jaj, w ktorej spedzaja ok 2 lata), rozcinanie strun glosowych u
psow, aby nie mogly podczas eksperymentow wydawac dzwieku bolu, itd..
Przyznam, ze choc dlugo juz siedze w tym temacie, te filmy, ktore ukazuja to
co dzieje sie codziennie za scianami rzezni i laboratoriow, sa mocniejsze niz
cale morze slow i nawet u mnie wciaz sprawiaja, ze mam mokre oczy i moge
zaspiewac "I hate the world today". Wiecie, nie wiem jak Wam opisac w jakim
stanie ja, zwykly obserwator, sie teraz czuje. Ok 2 godzin w sumie z 3 kaset
sklejalam jedna calosc i to byla trudna wedrowka w ten najciemniejszy zakatek
swiata. Ok, ale wlasciwie nie o tym chcialam..
Zrobie wiele kopii tego co skleilam, mam paru chetnych do obejrzenia. Ale
jesliby z Was chcial ktos calkiem za darmo i na moj koszt otrzymac te kasete
i ja obejrzec, podac innym do obejrzenia, to chetnie przesle.
Adres pocztowy i tel kontaktowy (zebym mogla krotko zadzwonic i potwierdzic,
ze to nie zart) prosze wiec na moj e-mail:
petita@gmx.de
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: FILM O ZABIJANIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 00:21
      Chryste, zmiłuj się nad nami...
      • kobbieta Re: FILM O ZABIJANIU 02.02.04, 01:51
        chyba lepiej by bylo zrobic video jezeli to by bylo mozliwe.
    • Gość: kika Re: FILM O ZABIJANIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 09:29
      Dziękuję, ale na razie pewnie bym tego nie zniosła. Moja poprzednia reakcja
      była po obejrzeniu PeTA movies z podanej strony. ALE TRZEBA to ludziom
      pokazywać, bo żadne słowa pisane, czy mówione nie są w stanie tego oddać.

Moja reakcja na zawsze będzie brzmieć: Boże, bądź miłościw...
      • balbinia Re: FILM O ZABIJANIU 02.02.04, 14:30
        Tak Kika, zadne slowa nie oddadza tego bolu i cierpienia, jak zywe obrazy
        zabijania zwierzat. Ludzie wola odwrocic glowe, zyc wygodnie, nie patrzec w ta
        ciemna strone i.. dalej kupowac zwloki tego co kiedys zylo, czulo.
        Nie zapomnijcie, milosnicy kielbas: to, co lezy na waszym talerzu, to martwe
        cialo zwierzecia, w ktorym kiedys pulsowalo zycie, pulsowala krew, ktore mialo
        swoje uczucia i pamiec, rozum. I nie wazne za jak grubymi scianami i za iloma
        gorami bedzie sie znajdowac rzeznia - smierc kazdego zwierzecia jest waszym
        udzialem, na wasze zamowienie. Jak to ktorys pisarz kiedys powiedzial "Karta
        menu to najbardziej krwawy papier w historii ludzkosci"
    • Gość: ter Re: FILM O ZABIJANIU IP: *.icenter.pl 02.02.04, 15:08
      Wiesz co napisałaś to tak jakby conajmniej fascynowała Cię ta tematyka -
      'świetna kaseta' nie wiem czy można tak określić kasetę z przedstawianiem
      okrutnych scen. Nasuwa mi się pytanie PO CO?? Po co mam coś takiego chcieć
      oglądać?? Mało widzę i słyszę o okrucieństwie wobec zwierząt? Nie muszę oglądać
      filmów, wystarczy, że się przejdę do schroniska dla bezdomnych zwierząt - kot,
      który stracił wzrok bo ktos potrakotwał go kwasem, pies, który prawie nie ma
      skóry bo właściciel przywiązał go do altanki a ta spłoneła itp itd
      • Gość: Kika Re: FILM O ZABIJANIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 16:32
        Zgadzam się, że może balbina niefortunnie się wyraziła. Wiele razy już jednak
        apelowałam na tym i na innych forach, żeby drobiazgi i niedoskonałości formy
        nie przysłoniły nam treści. Szczególnie jeśli z grubsza rzecz biorąc chodzi
        nam o to samo. Ponawiam swój apel.

Co się tyczy meritum, to też widziałam i widzę wokół tyle nieszczęścia, że
        przecież, jak wielu z nas widziałam już "takie" filmy, mało tego, wiem, że nie
        jestem psychicznie w stanie zamówić na razie rzeczonego filmu. Ale obejrzałam
        PeTA movies z linku.

I wiem, że (z całym szacunkiem) "nie wystarczy, że się przejdę do
        schroniska...", bo nikt mi się tam nie przyzna, jak "eliminują" nadprogramowe
        kundle.

I wiem, że trzy piętra pod tym, czy innym instytutem badawczym, gdzie zwierzęta
        służą człowiekowi płacąc najwyższą cenę, istnieje drugi - tajny program
        niepotrzebnej kaźni z rąk współczesnych doktorów Mengele.

I wiem także i to, że kupując mojemu psu "najlepiej zbilansowaną karmą" karmię
        jednocześnie katów jego braci.

I wiem bardzo dużo smutnych rzeczy, które gdyby mi ktoś opowiedział - dość
        szybko, za szybko zostałyby wyparte ze świadomości. Ponieważ zobaczyłam - nie
        zapomnę.

Po to się ogląda takie filmy. Nie dla sensacji, Nie dla adrenaliny. Po to,
        żeby mieć pełen obraz.... człowieka.

• hania261 Re: FILM O ZABIJANIU 02.02.04, 17:13
          Wystarczy mi,ze obejrzalam film w telewizji o hodowcach koni ktorzy nadmiar
          zrebakow sprzedaja do rzezni.Nawet operator plakal.Nigdy wiecej.Wiadomosci tez
          ociekaja krwia zwierzat a to cale obory krow wraz z cielakami do zarzniecia, a
          to owce, po czym glos w telewizji mowi:wsrod tysiaca uspionych owiec nie bylo
          zadnej zarazonej,to znowu zaraza wsrod ptakow i znowu tysiace uspionych czy
          zagazowanych ptakow.I jeszcze te 130000 psow i kotow zastrzelonych przez
          zwiazek lowiecki.Dla mnie to jest za duzo i trudno mi sobie z tym poradzic.
          • balbinia Re: FILM O ZABIJANIU 02.02.04, 19:55
            Ok, faktycznie slowo "swietny" jest moze nie na miejscu, ale mi chodzilo raczej
            o to, ze film jest mocny, tresciwy. A jaki cel tego, ze propaguje wegetarianizm
            i chce ukazac krzywde zwierzat ? To proste: po to aby przybywalo nam
            wegetarian. W imie stwierdzenia "swinka to przyjaciel, nie obiad". ;-))

• nglka Re: FILM O ZABIJANIU 03.02.04, 04:02
              Hoduję szczury laboratoryjne, są na jednym z pierwszych miejsc w moim sercu...
              nie wiem czy byłabym w stanie dojść do siebie po obejrzeniu takiego filmu i nie
              wiem, czy potrzebuję widzieć to, co już wiem.
              Tu nie chodzi by to zapamiętać bo prawda jest taka, że boli codziennie na samą
              myśl, że tysiące zwierząt dziennie umiera w męczarniach i zupełnie niepotrzebnie
              (a czy jakakolwiek śmierć rzeczywiście jest potrzebna?).
              Jeśli ktoś nie chce słyszeć, nie chce pamiętać - obraz zarzynanego zwierzęcia
              też prosto sobie wytłumaczy, nie wierzę w "cudowne uleczenie" chociaż bardzo bym
              chciała.
              • balbinia Re: FILM O ZABIJANIU 21.04.04, 17:49
                nglka napisała:

> Hoduję szczury laboratoryjne, są na jednym z pierwszych miejsc w moim sercu...

Ciesze sie, ze cenisz szczury. Sa naprawde inteligentne i przeurocze.

> nie wiem czy byłabym w stanie dojść do siebie po obejrzeniu takiego filmu i
                nie
                > wiem, czy potrzebuję widzieć to, co już wiem.

Fakt, po filmie ciezko dojsc do siebie..

> Tu nie chodzi by to zapamiętać bo prawda jest taka, że boli codziennie na samą
                > myśl, że tysiące zwierząt dziennie umiera w męczarniach i zupełnie
                niepotrzebni
                > e
                > (a czy jakakolwiek śmierć rzeczywiście jest potrzebna?).

Celem filmu jest propagowanie wegetarianizmu oraz humanitarnego podejscia do
                zwierzat. A to przeciez zalezy od kazdego z nas, im mniej zabijanych zwierzat
                trafi na stol, tym mniej cierpienia i mniejsze kolejki w rzezni..

> Jeśli ktoś nie chce słyszeć, nie chce pamiętać - obraz zarzynanego zwierzęcia
                > też prosto sobie wytłumaczy, nie wierzę w "cudowne uleczenie" chociaż bardzo
                by
                > m
                > chciała.

Tez nie wierze, ale wierze jeszcze w dobrych wrazliwych ludzi otwartych na nowe
                prady i horyzonty. Podobno wiara czyni cuda, ja wciaz czekam na ten cud..

ps. kasety wysylam co miesiac, kto jeszcze chetny, niech mailuje ;)
    • Gość: heja FILM O ZABIJANIU IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.04.04, 18:27
      Matko, biedactwa.
      Najbardziej załamuje mnie, jak idąc miastem widze sklep z mięsem który
      reklamuje rysunek radosnej świnki...

Słyszałam że na studiach zootechnicznych są zajęcia na których min. przerywa
      się rdzenie kręgowe myszom (to ma coś wspólnego z ulepszaniem genetycznym). Czy
      to nadal się praktykuje?
    • gaz.gaz.gaz.na.ulicach Re: FILM O ZABIJANIU 21.04.04, 18:37
      Balbiniu, szczerze mowiac ze zdumieniem i dyskomfortem przyjelam Twoj watek na
      tym forum... Mysle, ze sa tu sami wrazliwi ludzie, ktorzy dosc sie naplakali
      nad niedola zwierzat. Dlaczego to oni maja sobie krajac serca?
      Mysle, ze bardziej przydalby sie na forum 'wegetarianizm'.
      Tam jest wielu ludzi hardo obstajacych za 'cywilizacja smierci'...
      • ona_au Re: FILM O ZABIJANIU 22.04.04, 00:52
        ale ona otworzyla ten watek by zmobilizowac "wrazliwych" ludzi do akcji.
        Bo kto inny cos zrobi w tym kierunku?
        • gaz.gaz.gaz.na.ulicach Re: FILM O ZABIJANIU 22.04.04, 01:19
          Masz racje:) Ja dzisiaj rozsylalam do wszystkich organizacji zwierzecych link z
          ta reklama Forda Ka w ktorej dusi sie kotka...
          Wiekszosc ludzi sie z niej smieje... Mowia: przeciez to tylko zart... :(
    • mjot1 Re: FILM O ZABIJANIU 22.04.04, 12:18
      Groszy kilka w dyspucie.
      Oto roślinki zielone taki szczypiorek czy inna sałata dostarczające nam wielu
      nie tylko witamin.
      Oto rośliny korzeniowe jakaś marchewka czy inny buraczek... Ileż w nich
      wartości!
      Oto czas żniw w pola wyruszają monstra, które tnąc i młócąc cepami oddzielają
      ziarno od plew.
      To ziarno wędruje do młynów i kaszarni gdzie w makabrycznych maszyneriach
      miażdży się je i łuska uzyskując mąki i kasze.
      Czymże jest ziarno? Ono dostarcza nam wszystkich niezbędnych wartości
      odżywczych. Ono zastąpić nam może w pełni produkty odzwierzęce.
      Oto roślina tzw. ozdobna w rozkwicie może to róża, może zwykły bez a może
      orchidea? My tak bardzo kochamy piękno! My esteci tak wrażliwi na piękno
      ścinamy (boć przecie nie ułamiemy ordynarnie łodygi) ów kwiat i wstawiwszy w
      wazon czynimy wszystko by pięknem swym cieszył nas jak najdłużej.

Obrywanie z krzaczka sałaty listek po listku... Ileż trzeba mieć w sobie złej
      woli by kalecząc tę przecie żywą roślinkę zachwycając się jej i ciesząc jak
      następne pyszne kąski przyrastają uważać się jednocześnie za kogoś lepszego od
      tamtego pożeracza steków.
      Wspaniały w smaku i bogaty w wartości odżywcze brokuł, kalafior czy inny
      buraczek. Kim trzeba być by nie pozwoliwszy na „spełnienie” istocie wszak żywej
      zeżreć ją a jednocześnie nazywać siebie istotą cywilizowaną?
      Ziarenko. Pierwiastek życia... Czyż z mej strony wielkim wynaturzeniem będzie
      czy jedynie zwykłym truizmem porównanie tegoż ziarenka do embrionu?
      Jakie uczucia ma się wpychając w czeluść jamy gębowej zalążek życia?
      No i ileż trzeba mieć w sobie potworności by z przedłużanej w nieskończoność
      agonii pięknego kwiatu czerpać przyjemność? Ileż przewrotnego fałszu by uczucie
      to nazywać wyższym? Ba! by wręcz nazwać siebie estetą!

Po cóż to wypisuję? By uświadomić Wam o Lepsi, że nic nie jest takie
      prościutkie jak Wam o Szlachetni się wydaje.
      To, że sok roślin nie jest czerwony jak krew nie oznacza, że rośliny są martwe!
      To, że okaleczane torturowane mordowane nie wydają dźwięków przez nas
      słyszalnych nie oznacza, że nie cierpią! Czasem bezgłośny krzyk jest bardziej
      przejmujący od najpotworniejszych jęków! Nie słyszeliście? No, bo po co...
      Czy zabicie w celu spozycia jest naganniejszym czynem niźli zamordowanie ot tak
      mimochodem? Mam tu na mysli np. owada. Wszak to też zwierzę! One nie krzyczą
      one tylko brzęczą i to już wystarcza by je ot po prostu zabić! Tak zwyczajnie
      zabić! I jest to nawet w dobrym tonie...
      Światem od zawsze rządzą prawa natury. Życie na tej planecie to jedna
      nieprzerwana okropna jatka! Tu wszystko nawzajem się morduje i pożera! Czy Wy
      tego nie dostrzegacie? Może najwyższy czas wyleźć poza swe imaginacje i
      dostrzec, dotknąć?
      Dla mnie esteta zachwycający się zarżniętym kwiatem jest potworniejszą istotą
      od pracownika ubojni! Bo do licha od tegoż estety należałoby się spodziewać
      jednak czegoś więcej...

PS To powyższe to po to by Wam się lepiej dysputa układała. Bo głupio bardzo
      wygląda, gdy jedno drugiemu jedynie przytakuje.

Najniższe ukłony!
      Lubiący steki M.J.
      • Gość: misiu Re: FILM O ZABIJANIU IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.04.04, 17:50
        Najwięcej szczęścia i spokoju jest na takim Księżycu. Nikt nikogo nie dręczy,
        nie zabija, nie zjada. Wprost ideał wegetariańskiej harmonii. Żyć, nie umierać.
        • wybredna Re: FILM O ZABIJANIU 25.04.04, 19:03
          Wtrącę kilka słów.
          Jestem przeciwna powodowaniu niepotrzebnych cierpień u zwierząt,ale...
          To ,że kurczęta plci męskiej się gazuje jest podyktowane popytem(koguty nie
          znoszą jaj),teraz się gazuje kiedyś(nie tak znowu dawno) szly na przemial na
          żywca(karmy dla zwierząt).To,że sie obcina dziubki kurczętom,a ogonki i kielki
          prosiętom zapobiega wzajemnemu okaleczniu sie zwierząt-oczywiście przyczyną
          okaleczania jest najczęściej chow wielkotowarowy,ale zabiegi takie zapobiegają
          kanibalizmowi.
          Wg ustawy o dobrostanie zwierząt-zakazuje się pozbawiania zwierząt wydawania
          glosu.To,że państwo nie ma kontroli na eksperymentami to inna sprawa.
          Z mojej wypowiedzi ktoś może wyciągnąć błędny wniosek,że jestem za
          powodowaniem cierpienia u zwierząt-rynek i zainteresowanie ludzi
          np.stluszczonymi wątrobami gęsi będzie powodowal dużo bardziej okrutne
          praktyki.Smutne,ale prawdziwe:(
          • bonobo44 Re: FILM O ZABIJANIU 26.04.04, 13:42
            wybredna napisała:

> Wtrącę kilka słów.
            > Jestem przeciwna powodowaniu niepotrzebnych cierpień u zwierząt,ale...
            > To ,że kurczęta plci męskiej się gazuje jest podyktowane popytem(koguty nie
            > znoszą jaj),teraz się gazuje kiedyś(nie tak znowu dawno) szly na przemial na
            > żywca(karmy dla zwierząt).To,że sie obcina dziubki kurczętom,a ogonki i
            kielki
            > prosiętom zapobiega wzajemnemu okaleczniu sie zwierząt-oczywiście przyczyną
            > okaleczania jest najczęściej chow wielkotowarowy,ale zabiegi takie
            zapobiegają kanibalizmowi.

Ilustruje to filmem Alec Baldwin:
            www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=mym2002

> Wg ustawy o dobrostanie zwierząt - zakazuje się pozbawiania zwierząt
            wydawania glosu.

Jesli tak sie dzieje, to niewatpliwie oznacza to, ze wrazliwosc "producentow"
            przekracza tu wszelkie granice. Ale wszak to tez ludzie, jak i TY, konsumencie!
            Dlaczego tylko oni maja byc skazani na wysluchiwanie "glupich" wrzaskow
            dreczonych i mordowanych zwierzat?
            • wybredna Re: FILM O ZABIJANIU 26.04.04, 14:39
              bonobo44 napisał:

> > Wg ustawy o dobrostanie zwierząt - zakazuje się pozbawiania zwierząt
              > wydawania glosu.
              >
              >
              > Jesli tak sie dzieje, to niewatpliwie oznacza to, ze wrazliwosc "producentow"
              > przekracza tu wszelkie granice. Ale wszak to tez ludzie, jak i TY,
              konsumencie!
              > Dlaczego tylko oni maja byc skazani na wysluchiwanie "glupich" wrzaskow
              > dreczonych i mordowanych zwierzat?
              >
              Chodzi raczej o wykonywanie doświadczeń na zwierzętach oraz usowanie strun
              głosowych zwierzętom domowym (np. szczekającym psom).

Jeżeli chodzi o producentow to zapewniam,że nie ma w nich ani krzty wrażliwości
              na cierpienia zwierząt:(
    • bonobo44 atak marsjan 26.04.04, 07:41
      balbinia napisała:

> - produkcja jaj e EU
      > - raport z rzezni (krowy i swinie)
      > - tuczenie gesi
      > - gesi i ich piora
      > - ekspetymenty na zwierzetach (malpy, psy, kroliki, szczury)
      > - uboj kurczat

- zabijanie fok
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=12052422
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka