iremos 03.02.04, 21:41 Proszę o opinie o tej rasie, ewentualnych kłopotach zdrowotnych. Zastanawiam się nad kupnem szczeniaka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: izaba Re: Shih-Tzu IP: *.abacus.sanok.pl / 217.97.144.* 04.02.04, 22:01 Cześć! Ja mam takiego pieska. To on i mam go od roku. Już kilka razy gościłam na forum opowiadając o kłopotach z nim. Ogólnie zanim kupiliśmy go to przeczytałam że to uroczy przyjacielski piesek ale z charakterkiem. No i wszystko się zgadza. Piesek jest uroczy , śliczny z wyglądu ,raczej przyjacielski dla otoczenia , oprócz naszej 7 letniej córki którą zdominował (ale to nie wina psa tylko błędy w wychowaniu jak wynika z literatury i z opinii forumowiczów). Myślę że jeżeli ustawi się na początku z (co nam niestety nie zupełnie wyszło) i nie będzie to piesek dominujący on to będzie uroczym towarzyszem bo oprócz tego że jest bardzo uparty i zawsze chce pokazać swoje ja to jest bardzo mądrym zwierzątkiem. A co do zdrowia to też nie jest różowo (może to nasz ciężki przypadek ale...).Otóż to bardzo delikatny piesek jeżeli chodzi o jedzenie. Nasz musi miec lekko strawne (ryż, kurczak, jarzynki ugotowane i raz dziennie sucha karma ale nie każda) inna dieta to albo wymioty i biegunka albo zatwardzenie i wzdęcia.O kościach nie ma mowy zaraz sensacje. Po niektórych smakołykach wysypka. Sierśc delikatna i łatwo się robią kołtuny które ciężko rozczesać , ale mozna go ostrzyc np. na lato chyba nawet jest szczęśliwszy . No i mój ma jeszcze jedną przypadłość bardzo przykrą niestety ale to ponoć bardzo rzadkie i raczej sie nikt z tym nie spotkał przynajmniej nie dotarło to do mnie - otóż już kolejny raz obtarł sobie na spacerze swoje klejnoty , gojenie jakiś czas potrwa.Jest wtedy bardziej nerowy bo go boli - niestety nie znaleźliśmy jeszcze na to recepty żeby nie obcierał , ciągle mimo wzmożonej uwagi się uszkodzi. Ale nie odradzam tego pieska , przy dużej cierpliwości i może przy większym doświadczeniu niż nasze można mieć z tego psiaka prawdziwego przyjaciela. Życzę powodzenia w razie zdecydowania się na tę rasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rab Re: Shih-Tzu IP: *.chello.pl 04.02.04, 23:08 moja przedmówczyni ma chyba pecha albo ja duze szczescie(tfu-tfu nie zapeszajac).Od 4 lat jestem posiadaczka suni tej rasy i jedyne wizyty u lekarza to szczepienia i sezonowe odrobaczenia(czyli standard).Je wszystko z wyjatkiem rzeczy twardych(małe zabki nia daja rady)nie lubi papek ale tez zje tyletylko ze ja mam pod tym względem specyficzna sytuacje bo mam takze jamniczke i shih-tsu boi sie ze tamta jej zje wiec tu moge byc niewiarygodna,faktycznie z kudłami sa kłopoty ale my strzyzemy na lato a w zime troche podcinamy (na mrozy ma kubraczek)i jest ok.-a tak wogóle to kochana śliczna sunia o pieknych oczach na ktore niestety trzeba uwazac- polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iremos Re: Shih-Tzu 07.02.04, 21:55 Dziękuję bardzo za wypowiedzi. Wstrzymalam się na razie. Odpowiedz Link Zgłoś